Bαρελάτα Chardonnay που μυρίζουν μέλι, βούτυρο, φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί, γλυκό περγαμόντο.

Τώρα είμαι σίγουρη θα σκέφτεστε “πάει, το έχασε αυτή, λευκό κρασί για το κρύο;”. Σας διαβεβαιώ πως για την ώρα στέκω καλά στα μυαλά μου και αν σας εξηγήσω πως το σκέφτομαι και πως το εννοώ μπορεί ακόμα και να συμφωνήσετε μαζί μου. Έχουμε και λέμε.

Μιλάω για βαρελάτα Chardonnay που μυρίζουν μέλι, βούτυρο, φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί, γλυκό περγαμόντο, βανίλια, μοσχοκάρυδο, καπνό, γλυκό λεμόνι, αχλάδια ποσέ και τα σχετικά. Αρώματα που κάπως μυρίζουν θαλπωρή όπως μυρίζει το σπίτι όταν φουρνίζονται οι κουραμπιέδες για παράδειγμα.

Παράλληλα όμως αυτό το στυλ Chardonnay, όταν είναι καμωμένο καλά (δεν είναι πάντα, το βαρέλι πρέπει να αγκαλιάζει και όχι να σκεπάζει) μπορεί να αποθεώσει κλασικά πιάτα της εποχής όπως χοιρινό με σέλινο, λαχανοντολμάδες, ριζότο με κολοκύθα και φουντούκι ή ριζότο με βασιλομανίταρα και κανθαρέλες, πληθωρικά πουλερικά στο φούρνο με κάστανα και πορτοκάλι. Βλέπετε που το πάω έτσι; Διάλεξα λοιπόν 6 + 1 Chardonnay από ελληνικό έδαφος (γιατί γιατί όχι;) και σας τα παρουσιάζω.

Κρασί με ωραία, ζωηρή οξύτητα, τόσο όσο βαρέλι, κομψότητα και νόστιμο βουτυράτο στόμα.

1. Chardonnay Κτήμα Κατσαρού

Αυτό το Chardonnay από την Κρανιά Ολύμπου, από υψόμετρο περίπου 600 μέτρων, είναι ίσως το πιο αγαπημένο μου ελληνικό Chardonnay. Με ωραία, ζωηρή οξύτητα, τόσο όσο βαρέλι, κομψότητα και νόστιμο βουτυράτο στόμα. Αν μάλιστα το ξεχάσετε για 2-3 χρονάκια στον συντηρητή γίνεται ακόμα καλύτερο. Είναι το κρασί που σκέφτομαι όποτε μου ανοίγει η όρεξη για ζυμαρικά με μπέικον, μανιτάρια, κρέμα και θυμάρι.


 

Ένα Chardonnay που πλέον έχει γίνει διαχρονικό για όσους αγαπούν τα βαρελάτα.

2. Ήδυσμα Δρυός Chardonnay Κτήμα Τέχνη Οίνου

Ένα Chardonnay που πλέον έχει γίνει διαχρονικό για όσους αγαπούν τα βαρελάτα λευκά και με φοβερή σχέση ποιότητας – τιμής. Το έχω ξαναπεί, είναι από τα κρασιά που δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι μου, αφού το ανοίγω χωρίς πολλή σκέψη όταν σκαρωθεί τελευταία στιγμή μάζωξη με φίλους, μιας και αρέσει πάντα σε όλους. Με νότες βανίλιας, μελιού, κρέμας, λεμονιού, ανανά και ροδάκινου και στρογγυλό στόμα, του πάνε πλούσια, λιπαρά τυριά αλλά και λευκές πίτσες όπως μια με 3 τυριά, speck, πατάτα και κρεμμύδι. Άμα θέλετε χαϊλίκια ποντάρετε σε χτένια σωτέ με βούτυρο και guanciale, σερβιρισμένα πάνω σε πουρέ κουνουπίδι.


 

Ένα πολύ ωραίο Chardonnay, από 750 μέτρα υψόμετρο και 4-5 μήνες βαρέλι.

3. Μαρμαριάς Κτήμα Τσέλεπος

Ναι, το ξέρω, όταν ακούτε Τσέλεπος σας έρχεται στο νου είτε κάποιο πληθωρικό κόκκινο είτε η Μαντινεία. Καλά όλα αυτά, κάνουν όμως και ένα πολύ ωραίο Chardonnay, από 750 μέτρα υψόμετρο και 4-5 μήνες βαρέλι. Όταν είναι φρέσκο τα καπνιστά και μπαχαρένια αρώματα του βαρελιού κυριαρχούν αλλά αν του δώσετε λίγο χρόνο θα σας ανταμείψει με τα αρώματα φουντουκιού, ανθόμελου, αποξηραμένου βερύκοκου και μοσχοκάρυδου. Στην περίπτωση που το απολαύσετε φρέσκο χτυπήστε μια φαρφάλες με καπνιστό και φρέσκο σολομό, κρέμα, άνηθο και ξύσμα λεμόνι. Στην περίπτωση που το περιμένετε λιγάκι θα πρότεινα να το συνοδέψετε με φιλέτο ψαριού (λαβράκι ή σφυρίδα) με κρούστα με κρούστα φρυγανιάς και φουντουκιού και σάλτσα hollandaise.


 

Υπάρχει νεύρο και φρεσκάδα σε αυτό το Chardonnay από το Αμύνταιο.

4. Πάλπο Κτήμα Κυρ Γιάννη

Κι εδώ το υψόμετρο κάνει τα μαγικά του και δίνει νεύρο και φρεσκάδα σε αυτό το Chardonnay από το Αμύνταιο. Έπειτα αναλαμβάνει δράση το γαλλικό βαρέλι (50% νέο) και έτσι προκύπτει ένα Chardonnay μεγάλης κλάσης, που εύκολα ξεφεύγει από τα ελληνικά σύνορα. Αχλάδια μπλέκονται με κίτρα, περγαμόντα και πυρηνόκαρπα φρούτα σε ένα βανιλάτο φόντο, ενώ διακριτικές νότες λευκών λουλουδιών χαρίζουν πολυπλοκότητα και “θηλυκότητα” στο σύνολο. Του πάνε χάρμα ραβιόλι με κολοκύθα, φασκόμηλο και καβουρδισμένο βούτυρο αλλά και χοιρινό με πράσα και πουρέ σελινόριζας.


 

Πολύ βαρέλι, πολύ φρούτο, πολύ πικάντικο, πολύ πλούσιο και πολύ κρασάρα γενικώς.

5. Dum Vinum Sperum Κτήμα Σκούρας

Αυτό είναι ένα πρόστυχο Chardonnay, τα έχει όλα πολύ και τα δίνει στο πιάτο χωρίς ενδιασμούς και περιστροφές. Πολύ βαρέλι, πολύ φρούτο, πολύ πικάντικο, πολύ πλούσιο και πολύ κρασάρα γενικώς. Το έχω πιει και φρέσκο και παλαιωμένο και κάθε φορά σκέφτομαι πως είναι το κρασί που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το κόκκινο κρασί σε κάποια ταιριάσματα κρασιού – φαγητού. Για παράδειγμα το έβλεπα δίπλα σε φιλέτο με sauce cafe de Paris. Το έχω δοκιμάσει όμως και με φιλέτο τόνου σε κρούστα πιπεριών με πατάτες τηγανητές και ήταν για πολύ κλάμα. Θα του πήγαινε εξίσου και μια pasta alla gricia.


ΌΛο το μυστικό της γοητείας και της φινέτσας αυτού του κρασιού κρύβεται στο συνδυασμό γαλλικής δρυός με τσιμεντένιες δεξαμενές σε σχήμα τουλίπας

6. 52 Peaks Chardonnay Navitas

Μια σχετικά νέα προσθήκη στο πάνθεο των ελληνικών Chardonnay αλλά διόλου ευκαταφρόνητη. Εδώ όλο το μυστικό της γοητείας και της φινέτσας κρύβεται στο συνδυασμό γαλλικής δρυός με τσιμεντένιες δεξαμενές σε σχήμα τουλίπας αλλά και ανοξείδωτης δεξαμενής. Λευκόσαρκο ροδάκινο, ανανάς, μοσχολέμονο, αμύγδαλο, κρέμα βανίλιας και νότες ζύμης δίνουν ένα πολύ φίνο σύνολο, με τονισμένη οξύτητα και λιπαρή υφή.  Του πηγαίνει τόσο ένα ριζότο με μανιτάρια όσο και οι λαχανοντολμάδες της εισαγωγής.


Ο Άναξ είναι συνώνυμο με το απόλυτο ελληνικό Chardonnay και όχι άδικα.

+1 Άναξ Αμπελώνες Αντωνόπουλου

Συνώνυμο με το απόλυτο ελληνικό Chardonnay και όχι άδικα μιας και δρέπει δάφνες και σε πολυπλοκότητα και σε οινοποίηση αλλά και σε δυναμικό παλαίωσης (στη δεκαετία είναι κούκλα). Το έχω βάλει μόνο του μιας και κάπως αυτό καθόρισε τα premium ελληνικά Chardonnay δημιουργώντας μια “σχολή” που ακολούθησαν πολλοί. Είναι το γιορτινό λευκό που μπορεί να συνοδεύσει τόσο τη φραγκόκοτα με κάστανα, κουκουνάρι, κονιάκ και πατατούλες στο φούρνο αλλά και το καπνιστό χοιρινό μπούτι με πορτοκάλι.

 

Διαβάστε ακόμα: Wine Vixen. Tα κρασιά που θα πιούμε τον χειμώνα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top