Η Wine Vixen του Andro Εύα Μαρκάκη παρουσιάζει δέκα ποικιλίες που αξίζουν λίγο παραπάνω spotlight και στην παγκόσμια σκηνή αρχίζουν και κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος.

Τους τελευταίους 3 μήνες έχω ξοδέψει πάνω από 5 ζευγάρια παπούτσια σε κρασί και άπειρες ώρες δοκιμάζοντας μυστήρια πράγματα που πιθανόν να εμφανιστούν στις εξετάσεις του MW. Έτσι ανακάλυψα (ξανά) κάποια σταφυλάκια που αξίζουν λίγο παραπάνω spotlight και τουλάχιστον στην παγκόσμια σκηνή αρχίζουν και κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος.

Επομένως, για να μην πίνετε τα ίδια και τα ίδια, ορίστε μερικά από τα νέα αγαπημένα μου διαμαντάκια.

Το Furmint έχει κάποιες ομοιότητες με το Riesling, όπως υψηλή οξύτητα, mineral χαρακτήρα, δυναμικό παλαίωσης, δυνατότητα τόσο για εξαιρετικά γλυκά όσο και ξηρά κρασιά.

1. Furmint

Ναι, το Furmint μπορεί να μη σας θυμίζει κάτι έτσι από μόνο του, όμως αν το βάλετε δίπλα στο Tokaji ίσως κάτι να σας έρθει στο μυαλό. Το Furmint λοιπόν είναι μια λευκή ποικιλία, ευαίσθητη στο βοτρύτη (εξ ου και τα μυθικά γλυκά κρασιά του Tokaj). Έχει κάποιες ομοιότητες με το Riesling, όπως υψηλή οξύτητα, mineral χαρακτήρα, δυναμικό παλαίωσης, δυνατότητα τόσο για εξαιρετικά γλυκά όσο και ξηρά κρασιά. Επειδή η ζήτηση για γλυκά κρασιά έχει πέσει, υπάρχει η τάση για ξηρές εκδοχές Furmint, τόσο στην Ουγγαρία όσο και στην Αυστρία και τη Σλοβενία. Δοκιμάστε το εξαιρετικό Oremus Mandolas (με υπογραφή Vega Sicilia και φτιαγμένο σε στυλ Βουργουνδίας) ή κάποιο πιο mineral και λεμονάτο όπως αυτά από Mad Wines.

To Teroldego δίνει κρασιά με έντονο χρώμα, πλούσιο φρουτώδες χαρακτήρα και φίνες τανίνες.

2. Teroldego

To Teroldego είναι μια ερυθρή ποικιλία από το Trentino. Δίνει κρασιά με έντονο χρώμα, πλούσιο φρουτώδες χαρακτήρα και φίνες τανίνες. Συμμετέχει σε διάφορα χαρμάνια και κάνει και διεθνή καριέρα μιας και έχει φυτευτεί τόσο στη Καλιφόρνια όσο και την Αυστραλία. Τα κρασιά του, λόγω του ζουμερού φρούτου και των μαλακών τανινών πίνονται συνήθως φρέσκα και κάποια από αυτά, όπως αυτά του Foradori, ελαφρώς δροσερά. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για καλοκαίρι;

Το Greco θεωρείται πολύ δυνατό χαρτί του Ιταλικού αμπελώνα, τόσο από άποψη πολυπλοκότητας αλλά και από άποψη δυνατότητας παλαίωσης.

3. Greco

Πρέπει να παραδεχτώ πως δεν είχα δώσει στο Greco την πρέπουσα σημασία. Μελετώντας όμως τη βιβλιογραφία εκτενώς διαπίστωσα πως το Greco μαζί με το γειτονάκι του, το Fiano, θεωρούνται πολύ δυνατά χαρτιά του Ιταλικού αμπελώνα (και όχι μόνο πλέον) τόσο από άποψη πολυπλοκότητας αλλά και από άποψη δυνατότητας παλαίωσης. Το Greco λοιπόν, σύμφωνα με τα κιτάπια μου, ξεχωρίζει για τη δομή του (ελαφρώς φαινολική), το έντονο λεμονί χρώμα του, την δροσιστική οξύτητά του και τις νότες αμυγδάλου. Απολαύστε το είτε από τον maitre Feudi di San Gregorio είτε από ελληνικό έδαφος, από το Οινοποιείο Γκιρλέμη.

Στη μύτη θυμίζει λίγο ένα πιο φρουτώδες Μοσχοφίλερο αλλά στο στόμα η οξύτητα παίζει σε χαμηλότερα επίπεδα.

4. Feteasca Regala

H ποικιλία αυτή μας έρχεται από τη Ρουμανία ή πιο συγκεκριμένα, με βάση το oxford companion, από την «ιστορική» περιοχή της Μολδαβίας (συμπεριλαμβανομένης της σημερινής Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της ρουμανικής περιοχής της Μολδαβίας) καλλιεργείται όμως και αλλού (Μολδαβία φυσικά, Σλοβακία και Ουγγαρία). Έχει και άλλα «αδερφάκια», τη Feteasca Alba και Neagra (λευκή και μαύρη) αλλά αυτή είναι η πριγκίπισσα (regala σημαίνει βασιλική). Στη μύτη θυμίζει λίγο ένα πιο φρουτώδες Μοσχοφίλερο αλλά στο στόμα η οξύτητα παίζει σε χαμηλότερα επίπεδα. Συνήθως κυκλοφορεί σε off dry εκδοχές και είναι εξαιρετικά απολαυστική με sushi.

Είναι ελαφρύ και αρωματικό, με τραγανή οξύτητα και είναι τέλειο ακόμα και με πικάντικα πιάτα θαλασσινών.

5. Frappato

Νομίζω πως το Summer Wine έχει γραφτεί για το Frappato μιας και το περιγράφει απόλυτα: φράουλες, κεράσια, φρεσκοκομμένα ρόδα την Άνοιξη και ντελικάτη φύση σαν φιλί αγγέλου. Είναι ελαφρύ και αρωματικό, με τραγανή οξύτητα και είναι τέλειο ακόμα και με πικάντικα πιάτα θαλασσινών, όπως συνηθίζουν στην πατρίδα του τη Σικελία. Σπάνια το συναντάμε σόλο, μιας και συνήθως μπλεντάρεται με Nero d’Avola για να φτιάξουν το Cerasuolo di Vittoria. Για το λόγο αυτό χτυπήστε το όπου το βρείτε, ιδανικά από τα οινοποιεία Cos, Planeta και Arianna Occhipinti.

Οξύτητα και τανίνες παίζουν σχετικά χαμηλά αλλά αυτό που κυρίως χαρακτηρίζει την ποικιλία είναι η δυνατότητα της να παράξει κρασιά που ξεχειλίζουν χαρά και ανεμελιά.

6. Pais / Criolla Chica

Pais στην Χιλή και Criolla Chica στην Αργεντινή, αυτό το ξεχασμένο και υποτιμημένο κόκκινο σταφυλάκι έχει αρχίσει και μπαίνει πολύ δυνατά στο παιχνίδι. Πρόπερσι ένα ταπεινό Pais από τη Χιλή σκόραρε 97 βαθμούς και πήρε πλατινένιο μετάλλιο στο Decanter. Φέτος έχει βρεθεί μπροστά μου αρκετές φορές στα σεμινάρια του MW. Οξύτητα και τανίνες παίζουν σχετικά χαμηλά αλλά αυτό που κυρίως χαρακτηρίζει την ποικιλία είναι η δυνατότητα της να παράξει κρασιά που ξεχειλίζουν χαρά και ανεμελιά (joyful τα λένε στο χωριό μου), που απολαμβάνει κανείς χωρίς πολλή σκέψη αλλά με πολλή ευχαρίστηση, ιδανικά πλάι σε πικάντικη pizza ή γιατί όχι σε empanadas εμπλουτισμένα με λίγο chorizo.

Η ποικιλία έχει υψηλή οξύτητα και χαρακτήρα κόκκινων φρούτων και νύξεις γλυκάνισου και λουλουδιών.

7. Baga

Μια από τις βασικές ποικιλίες του Mateus Rosé, με το ιδιαίτερο μπουκάλι, που έκανε επιτυχία τη δεκαετία του 80, είναι η Baga. H Baga λοιπόν είναι μια ερυθρή ποικιλία που αν δεν ωριμάσει σωστά έχει απάλευτες τανίνες. Συνήθως απαιτούσε μακρά παλαίωση για να μαλακώσει. Οι μοντέρνες τεχνικές και η τεχνογνωσία όμως έφεραν αέρα αλλαγής, έτσι ανάλογα με τη διαχείριση μπορεί να δώσει κρασιά με φίνες αλά Pinot Noir τανίνες ή με πιο ρωμαλέες τύπου Nebbiolo. Η ποικιλία έχει υψηλή οξύτητα και χαρακτήρα κόκκινων φρούτων και νύξεις γλυκάνισου και λουλουδιών. Είναι ταυτόσημη με τη Bairrada της Πορτογαλίας και εκεί έχει ιδρυθεί και η ένωση Baga Friends, από οινοποιούς που προσπαθούν να δώσουν στην ποικιλία τη σημασία που της αξίζει. Αναζητήστε κρασιά του Louis και της Philippa Pato αλλά και του Niepoort.

Το Pinot Blanc ήταν για χρόνια ο αφανής ήρωας της Αλσατίας ή το παραγκωνισμένο σταφύλι της Γερμανίας και της Αυστρίας.

8. Pinot Blanc / Bianco

Το Pinot Blanc ήταν για χρόνια ο αφανής ήρωας της Αλσατίας ή το παραγκωνισμένο σταφύλι της Γερμανίας και της Αυστρίας. Έμπαινε σε χαρμάνια ή σε ήσυχα και αφρώδη κρασιά χωρίς να πρωταγωνιστεί αλλά αυτά… last year, που έλεγε και η διαφήμιση. Οινοποιοί που εστιάζουν στην ποιότητα μεταχειρίζονται το Pinot Blanc (ή Weissburgunder) διαφορετικά, φτιάχνοντας κρασιά που σε τυφλές δοκιμές περνάνε για Meursault, όπως αυτά του Furst, δίνοντας του άλλη αίγλη και τραβώντας την προσοχή στην ποικιλία. Παράλληλα, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες της κλιματικής αλλαγής ίσως αποτελεί μια πιο ισορροπημένη λύση (από άποψη αλκοόλ) συγκριτικά με το Pinot Gris. Αναζητήστε κρασιά των Terlano, Trimbach, Tement και φυσικά Furst.

Δίνει κρασιά με πλούσιο χρώμα, μαύρο φρούτο και μπόλικες τανίνες.

9. Petit Sirah

Petit Sirah ή Duriff, η ποικιλία κατάγεται από το Ροδανό και «δημιουργός» της είναι ο δόκτορ Duriff. Παρά την καταγωγή της καλλιεργείται κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία και το 1996 αμπελουργοί στην Καλιφόρνια επιβεβαίωσαν τη γενετική σχέση της ποικιλίας με το Syrah. Δίνει κρασιά με πλούσιο χρώμα, μαύρο φρούτο και μπόλικες τανίνες. Σκεφτείτε πως στην Καλιφόρνια είχε φυτευτεί αρχικά για να δώσει λίγο παραπάνω δομή στα κόκκινα χαρμάνια και στο Zinfandel. Πλέον πρωταγωνιστεί σε πληθωρικά κόκκινα κρασιά όπως αυτά των Boggle, Stag’s Leap και Ridge.

Η Μονεμβασιά δεν είναι σίγουρα η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία της Ελλάδας, όμως σιγά και σταθερά έχει αρχίσει και απασχολεί τα οινόφιλα πηγαδάκια.

10. Μονεμβασιά

Να και μια ελληνική ποικιλία στο όλο σύνολο. Η Μονεμβασιά δεν είναι σίγουρα η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία της Ελλάδας (αμφιβάλλω αν θα την δούμε ακόμα και στο top 10 των πιο πολυφυτεμένων) όμως σιγά και σταθερά έχει αρχίσει και απασχολεί τα οινόφιλα πηγαδάκια. Ξεκινώντας από το Οινοποιείο Μωραΐτη, συνεχίζοντας με το Οινοποιείο Τσιμπίδη και τώρα με το PFC της Πάρου βλέπουμε αρκετές και ενδιαφέρουσες προτάσεις με τη Μονεμβασιά στο προσκήνιο. Με βαρέλι ή χωρίς, με λάσπες ή όχι, σε αμφορέα ή με ζύμωση με τα στέμφυλα, η Μονεμβασιά καταφέρνει πάντα να δείχνει τον ντελικάτο ποικιλιακό χαρακτήρα της. Πόσο τέλειο είναι αυτό;

 

Διαβάστε ακόμα: Η Wine Vixen προτείνει τα value for money κρασιά για το καλοκαίρι

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top