
Τα value for money δεν είναι τα οικονομικά κρασιά αλλά τα κρασιά που αξίζουν κάθε ευρώ της τιμής τους και με το παραπάνω, ξεκαθαρίζει η Wine Vixen του Andro.
Μωράκια το vixenακι σας γύρισε (με ελαφρώς πεσμένο ηθικό και σα να το δέρνανε χρόνια, αλλά γύρισε) με μια λίστα από κρασιά super value for money για φέτος το καλοκαίρι. Πριν ξεκινήσω όμως νιώθω πως πρέπει να τονίσω πως value for money δεν είναι τα οικονομικά κρασιά αλλά τα κρασιά που αξίζουν κάθε ευρώ της τιμής τους και με το παραπάνω.
Επομένως, ένα Pinot Noir από τη Νέα Ζηλανδία μπορεί να είναι φοβερό value for money στα 50 ευρώ όπως και μια Νεμέα στα 11 ευρώ (απλά δεν είναι γενικά ασφαλές να συγκρίνουμε πορτοκάλια με πατάτες, όπως έχουμε ξαναπεί). Vamos λοιπόν!

Μοναδικά πολύπλοκο με meaty νότες, πυκνό κόκκινο και μαύρο φρούτο, μπαχάρια και αποξηραμένα βότανα και στιβαρή δομή.
Taurasi Feudi di San Gregorio
Είναι η ώρα εκείνη που ο ήλιος βουτάει στη θάλασσα, φυσάει ένα δροσερό αεράκι και στο τραπέζι παίζουν αλλαντικά που μοσχοβολάνε αρωματικά βότανα και μαύρο πιπέρι. Στα ποτήρια υπάρχει ένα πλούσιο, γήινο και πικάντικο κόκκινο. Κρατήστε αυτή την εμπειρία στο μυαλό σας… σας ψήνει ε; Δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζετε, με μια φιάλη Taurasi Feudi di San Gregorio φτάνει σπίτι σας και στο μπαλκόνι σας. Το λάτρεψα αυτό το κρασί – εμπειρία, μοναδικά πολύπλοκο με meaty νότες, πυκνό κόκκινο και μαύρο φρούτο, μπαχάρια και αποξηραμένα βότανα και στιβαρή δομή. Θα έδινα άνετα τα διπλά για αυτό.
Ενδεικτική τιμή: περίπου 30 ευρώ

Είναι το κρασί που τα έχει όλα ρε παιδί μου: δομή, συγκέντρωση, οξύτητα, πολυπλοκότητα και το αποτύπωμα της Σαντορίνης ανάγλυφο.
Pure Santorini Volcanic Slopes Vineyards
Θα το λέω μέχρι το Λονδίνο να έχει μια εβδομάδα συνεχόμενη λιακάδα, χωρίς σταγόνα βροχής (δηλαδή για πάντα) πως το Pure αποτελεί την πιο value for money Σαντορίνη και είναι σίγουρα ανάμεσα στα λευκά κρασιά του κόσμου με την καλύτερη σχέση ποιότητας τιμής. Είναι το κρασί που τα έχει όλα ρε παιδί μου: δομή, συγκέντρωση, οξύτητα, πολυπλοκότητα και το αποτύπωμα της Σαντορίνης ανάγλυφο. Φρέσκο είναι λίγο πιο «μαζεμένο» αλλά μετά την 5ετία αρχίζει και δίνει γκάζια. Θέλω να έχω πάντα, σε αυτή τη ζωή, μια φιάλη παγωμένη, αχινό με λεμόνι και λίγη θάλασσα να μου βρέχει τα πόδια και θα είμαι ευτυχισμένη.
Ενδεικτική τιμή: περίπου 50 ευρώ

Το κρασί παλαιώνει σε παλιά βαρέλια για λίγους μήνες, ώστε τίποτα να μην επισκιάσει το χυμώδες -οριακά πρόστυχο- φρούτο του.
Gorgeous Shiraz Thistledown
Όσο να πείτε αυτές τις μέρες ζω σε ρυθμούς Master of Wine και ω, τι έκπληξη αυτό το Shiraz το κάνουν δυο MW στην Αυστραλία, από παλιά κλήματα και με συνοινοποίηση με Zibibbo (Μοσχάτο είναι μην ψαρώνετε). Το κρασί παλαιώνει σε παλιά βαρέλια για λίγους μήνες, ώστε τίποτα να μην επισκιάσει το χυμώδες -οριακά πρόστυχο- φρούτο του. Σαρκώδες στόμα με μαλακές τανίνες που, πιστέψτε με, θα αγαπηθεί παράφορα στα καλοκαιρινά bbq.
Ενδεικτική τιμή: περίπου 15 ευρώ

Οξύτητα ξυράφι, δέκα μήνες παλαίωση σε γαλλικό δρύινο βαρέλι που έχει κουμπώσει τόσο τέλεια που σχεδόν δεν ξεχωρίζει (το πυκνό φρούτο το έχει καταπιεί όλο το βαρέλι).
Talinay Chardonnay Tabali
To Talinay είναι το πιο κρύο κομμάτι της Χιλής και αυτό το Chardonnay τσακίζει κόκκαλα. Οξύτητα ξυράφι, δέκα μήνες παλαίωση σε γαλλικό δρύινο βαρέλι που έχει κουμπώσει τόσο τέλεια που σχεδόν δεν ξεχωρίζει (το πυκνό φρούτο το έχει καταπιεί όλο το βαρέλι). Σε αυτά τα λεφτά κρατήστε εσείς Chablis και Βουργουνδίες, εγώ θα πίνω Talinay Tabali. ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ.
Ενδεικτική τιμή: περίπου 17 ευρώ

Ένα κρασί με γλυκιά φράουλα, ρόδι, τσάτνεϊ τομάτας, τριαντάφυλλο, βανίλια και αποξηραμένα βότανα.
Αγκαθωτό ροζέ Κυρ Γιάννη
Είναι τα ροζέ από Ξινόμαυρο τα απόλυτα ροζέ του καλοκαιριού; Είναι! Και ξέρετε γιατί; Γιατί είναι φτιαγμένα για τα καλοκαιρινά λαδερά, για τις κατακόκκινες ντομάτες και φυσικά, γιατί αν έχουν λίγο πιο στιβαρή δομή στο στόμα μπορούν να αντικαταστήσουν και τα κόκκινα σε κάποιες περιπτώσεις. Όλα, μα όλα αυτά, συν λίγο οινοποίηση με ολόκληρα τσαμπιά (για έξτρα πικάντικη βοτανικότητα), ωρίμαση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και οβάλ δεξαμενές και παλαίωση σε δρύινες δεξαμενές τα έχει το Αγκαθωτό του Στέλιου Μπουτάρη. Όλο αυτό πολύπλοκο «σχήμα» δίνει ένα κρασί με γλυκιά φράουλα, ρόδι, τσάτνεϊ τομάτας, τριαντάφυλλο, βανίλια και αποξηραμένα βότανα. Έπος με μουσακά, ιμάμ και ότι έχει ντομάτα και μελιτζάνα.
Ενδεικτική τιμή: περίπου 20 ευρώ

Το κρασί παλαιώνει για 13-14 μήνες σε γαλλικό και αμερικάνικο βαρέλι και το αποτέλεσμα είναι γεμάτο κόκκινο φρούτο, σοκολάτα, βανίλια και μπαχάρια, με βελούδινες τανίνες.
Vina Real Rioja Cune
To οινοποιείο φημίζεται για τις πληθωρικές κρασάρες του, συνώνυμες με το στυλ της περιοχής. Η crianza τους λοιπόν εκτός από την εγγύηση που φέρει το όνομα Cune έχει και πραγματικά μικρή τιμή για την ποιότητα της. Το κρασί παλαιώνει για 13-14 μήνες σε γαλλικό και αμερικάνικο βαρέλι (typical for the region που θα λέγαμε και στο MW) και το αποτέλεσμα είναι γεμάτο κόκκινο φρούτο, σοκολάτα, βανίλια και μπαχάρια, με βελούδινες τανίνες. Νοστιμότατο δίπλα σε smashed burgers ή σε σουβλάκια, αν είστε του παραδοσιακού.
Ενδεικτική τιμή: περίπου 12 ευρώ

Φέρνει σε κάτι μεταξύ Bordeaux και Αργεντινής στυλιστικά, με όλες τις αρετές της ποικιλίας (βιολέτες, βότανα, κόκκινα φρούτα, φυτικός χαρακτήρας) υπογραμμισμένες από την κομψή γαλλική δρυ.
Σπάνιες Γαίες Ταμπούρι
Την αδυναμία μου στο Cabernet Franc την έχω δηλώσει επανειλημμένα, το ίδιο και την προτίμησή μου στα κρασιά της Στροφιλιάς. Εδώ έχουμε ένα από τα αγαπημένα μου, που φέρνει σε κάτι μεταξύ Bordeaux και Αργεντινής στυλιστικά, με όλες τις αρετές της ποικιλίας (βιολέτες, βότανα, κόκκινα φρούτα, φυτικός χαρακτήρας) υπογραμμισμένες από την κομψή γαλλική δρυ.
Ενδεικτική τιμή: περίπου 22 ευρώ

Είναι τίμιο, ισορροπημένο (λουλούδι και φρούτο το Μοσχούδι, λεμονάτη οξύτητα το Ασύρτικο) και ειλικρινά δε με έχει απογοητεύσει ποτέ.
Μοσχούδι Ασύρτικο Παπαργυρίου
Για κάποιους ταπεινό, μπροστά στα μεγαθήρια κόκκινα που βγάζει ο Γιάννης Παπαργυρίου αλλά για τους γνώστες το Μοσχούδι Ασύρτικου του Παπαργυρίου είναι η ήρεμη δύναμη του οινοποιείου. Είναι το πρώτο κρασί της χρονιάς, που δίνει τον παλμό για του τι θα ακολουθήσει. Είναι τίμιο, ισορροπημένο (λουλούδι και φρούτο το Μοσχούδι, λεμονάτη οξύτητα το Ασύρτικο) και ειλικρινά δε με έχει απογοητεύσει ποτέ. Μέχρι εδώ καλά, η μαγκιά όμως κρύβεται στο εντυπωσιακό δυναμικό που έχει αυτό το «ταπεινό» λευκό να εξελιχθεί όμορφα μέσα τα επόμενα 2-3 χρόνια. Τα αρώματα της μύτης μπαίνουν σε μεγεθυντικό φακό και το στόμα στρογγυλεύει όσο πρέπει. Ακούστε με και δε θα χάσετε, αφήστε που πάει γάντι και με σαρδελίτσες ψητές με λαδολέμονο, που είναι και της εποχής.
Ενδεικτική τιμή: περίπου 12 ευρώ

Στόμα κουκλίστικο, με το γλυκό ώριμο φρούτο να κοντράρει όμορφα με την ατσάλινη οξύτητα.
Riesling Pewsey Vale Museum Release
Ρε γαμώτο, αυτή την οριακά ηδονιστική ανατριχίλα που νιώθω όποτε μυρίζω παλαιωμένο Riesling δε μπορώ να την εξηγήσω, αλλά πολύ τη γουστάρω. Εδώ τα πετρέλαια και οι κηροζίνες βαράνε δυνατά αλλά χωρίς να καλύπτουν το lime, το mango και την κηρήθρα. Στόμα κουκλίστικο, με το γλυκό ώριμο φρούτο να κοντράρει όμορφα με την ατσάλινη οξύτητα. Σε κάθε γουλιά οριακά δεν μπορώ να πιστέψω την τιμή του. Λιωμένα ή κρεμώδη μπλε τυριά όπως gorgonzola, stilton, blue d’Auverne με τα ψητά πυρηνόκαρπα της εποχής ή πικάντικο pad Thai. Με ευχαριστείτε μετά.
Ενδεικτική τιμή: περίπου 30 ευρώ
ΥΓ1.: Το άρθρο το αφιερώνω σε όλους τους fellow MW students που στις 3 Ιουνίου και με την ψυχή στα πόδια, την καρδιά κάπου στην Κούλουρη και το μυαλό στα κάγκελα, στάθηκαν για πρώτη φορά μπροστά σε αυτό που λέγεται MW Stage 1 Assessment.
ΥΓ2.: Τα κρασιά είναι 9 και όχι 10, τιμής ένεκεν για τα «δεύτερα γενέθλια» μου, που είναι 9 Ιουνίου, και με την ευχή (και την παράκληση) να προσέχετε, να μην οδηγείτε όταν δεν είστε καλά ή έχετε πιει και να γυρνάτε πάντα πίσω σε αυτούς που σας περιμένουν όπως γύρισα κι εγώ εκείνο το βράδυ.
Διαβάστε ακόμα: Τι κρασί πας στο δεύτερο, κρίσιμο, ραντεβού;