Τα εμβληματικά κρασιά της συλλογής Vins d’Exception!

Είναι κάποιες μέρες που αγαπάς τη δουλειά σου λίγο παραπάνω και είναι και αυτές οι λίγες, που σε κάνουν να νιώθεις τόσο τυχερός που έχεις αυτή τη δουλειά, που γεμίζουν τις μπαταρίες και για τις πιεστικές ή δύσκολες μέρες. Η Τέταρτη που μας πέρασε ήταν μια τέτοια φανταστική μέρα. Γιατί; Γιατί η Trinity* υποδέχτηκε στα γραφεία της τον Steve Simon-Graziano, Head of Distribution Europe του οίκου LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) και τα εμβληματικά κρασιά της συλλογής Vins d’Exception! Θυμάστε εκεί γύρω στα Χριστούγεννα που σας είχα μιλήσει για τις iconic Βουργουνδίες του Domaine des Lambrays; Ανήκουν σε αυτή την οικογένεια μαζί με τις υπερκρασάρες του Lurton (Cheval des Andes, Yquem, Cheval Blanc). Ήμουν από τους λίγους τυχερούς που βρέθηκαν σε αυτό το super premium και exclusive tasting, τα δοκίμασα όλα και έχω να μοιραστώ μαζί σας όλες τις εκμαυλιστικές λεπτομέρειες. Αντέχετε;

Ξεκινάω λέγοντας πως τα κρασιά αυτά αποτελούν όνειρο (για να μην πω ονείρωξη) του κάθε λάτρη του κρασιού εκεί έξω αλλά και σοβαρή επένδυση για τους πιο ψαγμένους. Ανήκω ξεκάθαρα στην πρώτη κατηγορία και με αυτό το πάθος αλλά και τον ενθουσιασμό θα σας μιλήσω για την εμπειρία αυτή. Η γευσιγνωσία έγινε με τα ποτήρια Zalto (!), γιατί αν έχεις κορυφαία κρασιά μπορετά σου θες και κορυφαίο ποτήρι. Μιλάμε για τα ποτήρια που προτιμούν οι περισσότεροι sommelier Μισελενάτων εστιατορίων σε όλο τον κόσμο. Για να το πω στη γλώσσα που συνεννοούμαστε είναι ο Manolo Blahnik και η Ducati των ποτηριών.

Την αυλαία άνοιξε όχι μια αλλά δυο χρονιές Chateau D’Yquem, του 2022 και 2016. Στην ταξινόμηση του 1855, το Château d’Yquem ήταν το μοναδικό κρασί που κατατάχθηκε στην κατηγορία Premier Cru Supérieur, πάνω από όλα τα άλλα Sauternes.  Παράλληλα θεωρείται ένα από τα καλύτερα και πιο πολυτελή γλυκά κρασιά του κόσμου. Το χαρμάνι αποτελείται από Semillon και Sauvignon και αυτό που συμπληρώνει μοναδικά το αρωματικό παζλ είναι ο βοτρύτης (ευγενής σήψη) και η παλαίωση σε βαρέλι. O Steve μας είπε πως κακώς θεωρείται ένα κρασί που πηγαίνει με γλυκά και επιδόρπια μιας και στην περιοχή ένας κλασικός συνδυασμός είναι με κοτόπουλο ή ακόμα και ψάρι και συνέχισε λέγοντας πως το Yquem μπορεί να συνδυαστεί φανταστικά με ceviche ή στρείδια, ιδίως όταν είναι φρέσκο όπως αυτό του 2022.

Το Petit Cheval Blanc του 2022 είναι ένα χαρμάνι από Sauvignon Blanc και Sémillon, με 100% νέο βαρέλι.

Aριστερά: το Cheval Blanc του 2012. Δεξιά: το Clos des Lambrays Grand Cru 2022.

Έχουμε και λέμε τώρα. Το 22 είχε πιο έντονο φρούτο και φρεσκάδα και πολύ ζωηρή οξύτητα. Θεωρείται, όπως μας είπε, η καλύτερη χρονιά των τελευταίων 30 ετών. Στη μύτη γινόταν έκρηξη από τροπικά φρούτα όπως μάνγκο και passion fruit, μαρμελάδα βερίκοκο, ροδάκινο, σαφράν, αγιόκλημα, βανίλια και μέλι. Στο στόμα νέκταρ των θεών. Το 16 από την άλλη ήταν πιο πλούσιο, με ελαφρώς χαμηλότερη οξύτητα και περισσότερο “αλμυρό” στοιχείο όπως καβουρδισμένο βούτυρο, μανιτάρι και φουντούκι, που πλαισιωνόταν από κερήθρα, καραμέλα βουτύρου, αποξηραμένο βερίκοκο και μαρμελάδα πορτοκάλι.

Συνεχίσαμε με το Petit Cheval Blanc του 2022. Εδώ έχουμε  ένα χαρμάνι από Sauvignon Blanc και Sémillon, με 100% νέο βαρέλι (που πραγματικά είχε δουλευτεί εξαιρετικά και δεν φαινόταν καθόλου) του οποίου η ιστορία ξεκίνησε το 2006, όταν το Château Cheval Blanc απέκτησε το Château La Tour du Pin. Γρασίδι, αχλάδι, λευκό ροδάκινο, μοσχοκάρυδο, λευκά άνθη ακακίας και διακριτική ορυκτότητα στη μύτη, ενώ στο στόμα το φυτικό στοιχείο ήταν πιο έντονο. Ωραία οξύτητα και πολύ καλό δυναμικό παλαίωσης.

Δοκιμάστηκαν τα Clos des Lambrays Grand Cru 2022 και Morey-Saint-Denis 2022. To πρώτο ήταν αυτό που έσπασε τα ρεκόρ της Jancis σε δυναμικό παλαίωσης.

Δεξιά: το Petit Cheval Blanc του 2022.

Τα κόκκινα ξεκίνησαν με το Chateau Quinault l’Enclos 2019, ένα Saint-Emilion που φτιάχνεται από την ομάδα του Cheval Blanc και έχει πραγματικά αδιανόητο value for money.  Γενναιόδωρο στη μύτη, με πλούσια αρώματα γλυκών μπαχαρικών, καπνού, κέδρου, βανίλιας, σοκολάτας γάλακτος, μέντας,κερασιού, μούρου και φράουλας. Εξαιρετικά κομψό και ζουμερό και στο στόμα. Αν νομίζατε πως τελειώσαμε με τα Cheval κάνετε λάθος, αφού τώρα αρχίζουμε. Βγήκε η “γαλέρα” Cheval Blanc του 2012 και ενώ δεν είμαι Bordeaux lover αυτή η γουλιά κάπως με έκανε να νιώσω, σαν αστραπιαία συνειδητοποίηση κάνω λάθος τόσα χρόνια. Αυτό το 57% Cabernet Franc κάνει το κρασί τόσο αίθεριο, τόσο γοητευτικό που είναι πρακτικά αδύνατο να του αντισταθεί κανείς.

Ταπενάντ ελιάς με θυμάρι, cassis, κεράσια, λεβάντες, ευκάλυπτος, κέδρος έρχονται και ενώνονται με τα δαμάσκηνα, τη γλυκόρζα, τη βανίλια, τον καφέ, τη σοκολάτα από το Merlot και την παλαίωση. Οι ταννίνες λιωμένες από το χρόνο αλλά παρούσες, παρέχουν μαζί με την οξύτητα τη ραχοκοκκαλιά του κρασιού. Μετά βγήκε το εξωτικό ξαδερφάκι από την Αργεντινή, το Cheval des Andes 2022. Εδώ το μπορντολέζικο χαρμάνι εμπλουτίζεται από το φλογερό Malbec και την εκφραστικότητα του Νέου Κόσμου. Η μύτη γεμάτη umami,“κρεάτινη”και σοκολατένια μας προετοιμάζει για το σαρκώδες στόμα, με το πληθωρικό κόκκινο και μαύρο φρούτο, που σε συνδυασμό με τα βότανα μας δίνουν ένα κρασί με απίστευτο σεξαπίλ και -οριακά προκλητική- σαγήνη.

Δεξιά: το Chateau D’Yquem, του 2016.

Το κλείσιμο είναι φαντασμαγορικό μιας και κλείσαμε με τις Βουργουνδίες. Δοκιμάστηκαν τα Clos des Lambrays Grand Cru 2022 και Morey-Saint-Denis 2022. To πρώτο ήταν αυτό που έσπασε τα ρεκόρ της Jancis σε δυναμικό παλαίωσης και ο Charles Curtis MW το είχε “στολίσει” με 97 βαθμούς. Το κρασί είναι βρέφος και δεν έχει ξεδιπλώσει ούτε το 50% του μεγαλείου του αλλά ακόμα κι έτσι είναι σίγουρα ανάμεσα στα 10 πιο συγκινητικά κρασιά που έχω δοκιμάσει ποτέ (και έχω δοκιμάσει πολλά).

Η γευσιγνωσία έγινε με τα ποτήρια Zalto.

Μικρά κόκκινα φρούτα, ιβίσκος, πράσινο τσάι, άγρια φράουλα και μπαχάρι και ένα στόμα που δείχνει πως έχει πολλά γκάζια να δώσει. Απίθανη συγκέντρωση και καθαρότητα φρούτου και ταννίνες τονισμένες αλλά δαντελένιες. Έχει μπροστά του λαμπρό μέλλον. Το Morey-Saint-Denis από την άλλη, είναι σαφώς πιο προσιτό και από άποψη “ετοιμότητας” (drinkability που λένε και στο χωριό μου) και από άποψη τιμής. Ζουμερό και φίνο,με εκφραστική μύτη γεμάτη κόκκινα φρούτα και άνθη και με πραγματικά καλογυαλισμένες ταννίνες σαν μαύρο Corthay σκαρπίνι. Μιλάμε για το 1/5 της τιμής του Grand Cru αλλά ατελείωτη ευχαρίστηση, αν το βρείτε χτυπήστε το. Τελικά όχι, δεν άλλαξα γνώμη, η καρδιά μου ανήκει ακόμα στη Βουργουνδία.

*Έχω εμπορική σχέση με την εταιρία.

 

Διαβάστε ακόμα: Wine Vixen: Sauvignon Blanc με jalapeño; Περίεργα κρασιά που -μάλλον- δεν χρειαζόμασταν.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top