Για να μάθει και να καταλάβει κανείς το κρασί δεν αρκεί απλά να δοκιμάσει 5, 10, 100 ή ακόμα και 1000 κρασιά. Όπως κάθε αντικείμενο που θέλουμε να γνωρίσουμε σε βάθος, έτσι και το κρασί, απαιτεί αρκετό διάβασμα και μελέτη του αντικειμένου.
Η περίοδος του καλοκαιριού ενδείκνυται για διάβασμα στην παραλία, στο μπαλκόνι, στο καράβι για το νησί. Σας έχω μαζέψει λοιπόν εξαιρετικά βιβλία με θέμα το κρασί, κάποια πιο ελαφριά και κάποια με περισσότερη πληροφορία, ώστε να επιλέξετε εσείς με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Θα σας βάλω και μια σήμανση τύπου wine enthusiast, intermediate και pro για να είναι πιο κατατοπιστικό.
1. Beyond Flavor, Nick Jackson MW [*pro]
Νομίζω αυτό το βιβλίο το έχω προτείνει σε πάνω από 20 άτομα τους τελευταίους μήνες και είναι σίγουρα το βιβλίο που έχω λιώσει φέτος όσο κανένα άλλο. Απευθύνεται σε πιο μυημένους στο κρασί, είτε σε μαθητές Diploma ή MW μιας και είναι γραμμένο από έναν MW, τον Nick Jackson MW και αφορά τις εξετάσεις τυφλών δοκιμών. Σιγά το καταπληκτικό θα μου πείτε, υπάρχουν τόσα βιβλία για αυτό. Ναι αλλά η διαφορά εδώ είναι πως περιγράφει στυλ κρασιών και ποικιλίες εστιάζοντας στη δομή και «οπτικοποιώντας» την κάπως. Για παράδειγμα η οξύτητα του Chenin είναι crescendo (αυξάνεται όσο είναι στο στόμα το κρασί) ενώ του Chardonnay είναι γραμμική και έχει σχήμα βέλους. Αν το μελετήσετε ενώ δοκιμάζετε πραγματικά είναι απίστευτα έγκυρο και κατατοπιστικό.
2. Big Macs and Burgundy, Vanessa Price [*wine enthusiast]
Αυτό το βιβλίο είναι fun και απευθύνεται σε σας που αγαπάτε το φαγητό και το κρασί ενώ παράλληλα είστε cool, χωρίς ίχνος σνομπισμού και περιπετειώδη διάθεση. Μοιράζεται οδηγίες για πετυχημένα ταιριάσματα κρασιού και φαγητού κάθε είδους, ακόμα και Cheetos με Sancerre, για παράδειγμα και βασικές πληροφορίες για το κρασί. Έχει χιούμορ και χαλαρό ύφος και είμαι σίγουρη πως θα το λατρέψετε.
3. Hugh Johnson’s Pocket Wine Book [*wine enthusiast]
Κυκλοφορεί κάθε χρόνο αυτό το βιβλιαράκι τσέπης του Hugh Johnson το οποίο περιλαμβάνει συνοπτικά στοιχεία-κριτικές και σχόλια για τα κρασιά, τους παραγωγούς και τις οινικές περιοχές όλου του κόσμου, συμβουλές για τα vintages που πρέπει να επενδύσετε, τι να πιείτε τώρα και τι να κρατήσετε. Με απλά λόγια είναι εξαιρετικός οδηγός για όλους όσους γουστάρουν και αγοράζουν κρασί στο σούπερ μάρκετ, στην κάβα, online κτλ. Επιπλέον έχει και κάποιες συμβουλές σχετικά με συνδυασμού φαγητού κρασιού αλλά και πληροφορίες για τις ποικιλίες κρασιού. Το σημαντικότερο; Είναι μια σταλιά και χωράει παντού.
4. Oldmann’s guide to outsmarting wine [*wine enthusiast]
Painless learning, έτσι χαρακτηρίζει ο Oldmann αυτό το βιβλίο μιας και προσφέρει απλόχερη και unbiased πληροφορία σχετικά με το κρασί, τις ποικιλίες (και με τρικ για να θυμάστε τα βασικά) αλλά και πρακτικές συμβουλές για το πως να παραγγείλετε κρασί στο εστιατόριο ή τι κρασί να επιλέξετε σε ειδικές περιπτώσεις όπως γάμους, επετείους κτλ. Επιπλέον περιλαμβάνει και προτάσεις κρασιών σε όλες τις κατηγορίες τιμής. Για το πικάντικο της υπόθεσης έχει και τις προτάσεις κρασιών κάποιων celebrities όπως του Francis Ford Coppola και της Tori Amos.
5. Wine from another galaxy, Noble Rot [*intermediate]
Το Noble Rot είναι ένα από τα πιο iconic wine bars του Λονδίνου, που αποτελεί τόπο προσκυνήματος για τους winelovers απανταχού και πίσω από αυτό κρύβεται το δίδυμο Dan Keeling και Mark Andrew MW. Το δίδυμο αυτό λοιπόν εκτός από το ομώνυμο περιοδικό έχει γράψει και ένα βιβλίο που υπόσχεται να μας μάθει να μιλάμε για το κρασί, χωρίς να ακουγόμαστε σνομπ και βαρετοί, αλλά και πως να στήσουμε τη δική μας προσωπική συλλογή κρασιών. Με τρόπο ανεπιτήδευτο και cool μας ταξιδεύει σε περιοχές και κρασιά από όλο τον κόσμο και υπογραμμίζει τι δεν πρέπει να χάσουμε. Όπως λένε και στο site τους «σε αυτό το βιβλίο, ο Keeling και ο Andrew στοχεύουν να κάνουν τη γνώση του κρασιού τόσο προσιτή και ευχάριστη όσο το δείπνο στο εστιατόριό τους».
+ 1. The Wines of Greece, Konstantinos Lazarakis MW [*intermediate]
Ναι το ξέρω, δεν το λέτε μικρό και μανιτζέβελο βιβλιαράκι για την παραλία αλλά πρώτον, αποτελεί επένδυση και δεύτερον κανείς δεν τα λέει καλύτερα για το Ελληνικό κρασί από τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW. Αν έχετε βρεθεί σε κάποια αίθουσα του WSPC ή σε κάποια παρουσίαση του Αίολου και τον έχετε παρακολουθήσει τότε γνωρίζετε από πρώτο χέρι πως έχει μια σχεδόν μαγική ικανότητα να μεταδίδει τη γνώση και την αγάπη για το κρασί αλλά το καλύτερο είναι πως αυτός ο τύπος αυτός μπορεί να κάνει ακόμα και το πιο «βαρετό» θέμα (π.χ. rootstocks) να ακούγεται συγκλονιστικά ενδιαφέρον και fun. Επιπλέον είμαι σίγουρη πως θεωρείτε ότι γνωρίζετε αρκετά για το ελληνικό κρασί αλλά σας πάω και στοίχημα πως δεν τα γνωρίζετε σε τόσο βάθος όσο νομίζετε. Για παράδειγμα, ξέρετε ότι η Αγχίαλος έχει δικό της ΠΟΠ;
Καλές βουτιές, μωράκια!
Διαβάστε ακόμα: Δέκα ελληνικά ροζέ που πάνε ταμάμ με τα λαδερά το φετινό καλοκαίρι!