Με ηχητική υπόκρουση το «έφαγα τη γη, να σ’ αναζητάω», είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος να σας πω πού να φάτε, τι να φάτε και τι να πιείτε και νομίζω 3 χρόνια τώρα το ξέρετε.
Είμαι όμως ακόμα καλύτερη στο να ξετρυπώνω «μαγαζάκια» στολίδια σε ότι αφορά το κρασί, ακόμα και στα πιο αναπάντεχα μέρη (γιατί στην Αθήνα, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο ή τη Θεσσαλονίκη το περιμένει κανείς). Ξέρω και αναγνωρίζω πολύ καλά πλέον τους ανθρώπους που βλέπουν φελλό και γυαλίζει το μάτι τους, γιατί απλούστατα μιλάμε την ίδια γλώσσα. Κάνοντας λοιπόν μερικές γύρες ξετρύπωσα τα παρακάτω, κάποια γνωστά και κάποια όχι τόσο για να τα έχετε κατά νου όσο ο καιρός τραβάει και η πόλη σας φαίνεται αφόρητη.
1. Εβίβα: Σπάνια ελληνικά κρασιά και ετικέτες του παγκόσμιου αμπελώνα
Έχω ξαναμιλήσει για το Εβίβα, περίπου 2 χρόνια πριν. Τότε το είχα παρουσιάσει κάπως σαν το ναό της κρεοφαγίας για μερακλήδες, που είχε σαφώς και καλή λίστα και παιδεία γύρω από το κρασί. Φυσικά και ισχύουν ακόμα αυτά και με το παραπάνω, όμως, το νέο είναι πως η λίστα έχει εμπλουτιστεί με παλιές χρονιές, με σπάνια ελληνικά κρασιά και με εξαιρετικές ετικέτες του παγκόσμιου αμπελώνα.
Θα μου πείτε, σιγά, αυτά τα βρίσκουμε εύκολα και αλλού. Η διαφορά εδώ είναι πως οι τιμές είναι αδιανόητα φιλικές προς το χρήστη (νιώθω την «ηθική υποχρέωση» κάθε φορά να πάρω μια ακόμα φιάλη) και το κρασί σερβίρεται σωστά, σε σωστά ποτήρια και θερμοκρασία, με την καράφα του όταν χρειαστεί και τα σχετικά. Χτυπήστε ένα Mas de Libian ελαφρά δροσερό παρέα με τα αμαρτωλά τους sliders και με ευχαριστείτε μετά.
//Εβίβα, Επ. οδός Βραχατίου-Νεμέας, Βοχαϊκό, τηλ. 27410 56531
2. Osteria Greca: Walk in κελάρι, με κρασιά τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό
Το Osteria Greca είναι το εστιατόριο του οινοποιείου Παπαργυρίου στο Λαλιώτη Κορινθίας. Το φαγητό εστιάζει στα εποχικά προϊόντα και έτσι αλλάζει συχνά και αναλόγως. Το σπουδαίο όμως είναι πως, εκτός από τα κρασιά του οινοποιείου, υπάρχει walk in κελάρι, με κρασιά τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, από σπουδαίους παραγωγούς, που ο Γιάννης Παπαργυρίου εκτιμά και απολαμβάνει να πίνει.
Και εδώ η τιμολόγηση είναι τίμια και έτσι μπορείτε να απολαύσετε τα πιάτα του Γιώργου Αντωνέλλου παρέα με διάφορες φιάλες ώστε να πειραματιστείτε και να δοκιμάσετε διάφορα. Η καρδιά μου ανήκει στη burrata που ανάλογα με την εποχή έχει διαφορετικό παρτενέρ. Το φθινόπωρο λοιπόν παίζουν εσπεριδοειδή, που θα απογειώσουν κάποιο από τα Riesling του κελαριού (ο Παπαργυρίου είναι λάτρης της ποικιλίας). Κρατήστε την όρεξη σας για Οκτώβρη που ανοίγει ξανά τις πόρτες της.
// Osteria Greca, Λαλιώτη Κορινθίας 202 00, τηλ.: 6944511107.
3. Μελτέμι Κανάκια: Άπειρες επιλογές του ελληνικού αμπελώνα, σε εξαιρετικές τιμές
Θα σας πάω μια βόλτα στην εξωτική Σαλαμίνα και την περιοχή Κανάκια. Εκεί βρίσκεται μια ταβέρνα πάνω στο κύμα. Εξωτερικά, δείχνει σαν μια κλασσική ταβέρνα των καλοκαιρινών παιδικών μας διακοπών, εκεί που τρώγαμε πατάτες τηγανητές και σαγανάκι ή κεφτέδες και μετά παγωτό και καρπούζι, μετά το μπάνιο. Εσωτερικά όμως υπάρχουν 4 συντηρητές γεμάτοι καλούδια και εκεί λες ώπα, χτυπήσαμε φλέβα.
Η κουζίνα παίζει παραδοσιακά και νόστιμα και έχει και ψαρικά και κρέας γιατί ο μερακλής ο άνθρωπος (Στέλιος Μυτακίδης) θέλει να μπορεί να σερβίρει και τη Σαντορίνη του και την Ξινομαυράρα του. Άπειρες επιλογές του ελληνικού αμπελώνα, σε εξαιρετικές τιμές που το μόνο αποδεκτό mentality είναι το “μαγαζί φέρνε”. «Χτυπήστε» καλαμαράκι τηγανητό ολόκληρο, με φρέσκο ψαράκι και Πυρίτη. Θα επιστρέψω και για τα κρεατικά γιατί μπάνισα κάτι Γουμένισσες.
//Μελτέμι Κανάκια, Κανάκια 189 03, Σαλαμίνα, τηλ.: 210 4665007.
4. Αλμυρίκι: Παγκόσμιος και ελληνικός αμπελώνας, προσεκτικά επιλεγμένος
Όσο συνεχίζετε τα μπάνια και παραθερίζετε στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου και της Κορίνθου, αφήστε τα club sandwich στην παραλία και χτυπήστε ένα Αλμυρίκι για ψαροφαγία αξιώσεων. Ναι, το μαγαζί έχει και κρεατικά και ζυμαρικά αλλά αν φτάσετε μέχρι εκεί και δε φάτε μια αθηναϊκή με ψάρι ημέρας και ένα θαλασσινό ντολμαδάκι είναι κρίμα κι άδικο.
Υπάρχει λίστα κρασιών αλλά η επίσκεψη στο γυάλινο κελάρι είναι απαραίτητη. Παγκόσμιος και ελληνικός αμπελώνας, προσεκτικά επιλεγμένος από τον Κώστα Μπαμπαλίκη (είναι σεφ άλλα με έρωτα για το κρασί) κρύβεται στα ξύλινα ράφια του. Το καλύτερο όμως είναι πως διαθέτει και παλιές χρονιές από σπουδαία ελληνικά κρασιά (Monsigniori και Λούρος για παράδειγμα) έτσι για να το ζήσετε στο έπακρο.
//Αλμυρίκι, Επαρχιακή οδός Μονής Ταξιαρχών, Παραλία Αλμυρής- Κάτω Αλμυρή Κορινθίας, τηλ.: 27410 34230.
5. Ζέρζοβα: Eξαιρετικές επιλογές του ελληνικού αμπελώνα σε τιμές-οριακά-χάρισμα
Η πολυαγαπημένη ταβέρνα στην ορεινή Αρκαδία, σε νέο χώρο και ελαφρώς διαφορετική διεύθυνση (μεταφέρθηκε από το χωριό Παναγιά λίγο πιο έξω από τη Δημητσάνα) δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Την πρώτη φορά που πήγα, στο πρώτο μαγαζί, είχα πάθει σοκ με το μικρό υπόγειο πέτρινο κελάρι αλλά και το “χέρι” στην κουζίνα.
Το νέο μαγαζί έχει σαφώς πιο εύκολη πρόσβαση (όση έχουν πάει στο παλιό ξέρουν), είναι μεγαλύτερο, πιο αρχοντικό, αλλά εξίσου ζεστό και παραδοσιακό. Το κελάρι δεν είναι πια υπόγειο αλλά κρύβει εξαιρετικές επιλογές του ελληνικού αμπελώνα σε τιμές-οριακά-χάρισμα. Θα βρείτε σίγουρα κάτι να σας κάνει κλικ για να συνοδεύσετε τις iconic χυλόπιτες με βούτυρο και “καμένη” μυζήθρα.
//Ζέρζοβα, λίγο έξω από το χωριό Μάρκου 22007, Δημητσάνα, τηλ.: 6932847358.
6. Διόνυσος: Mε καταρτισμένο sommelier που επιμελείται τη λίστα
Ένα εστιατόριο, ο Διόνυσος, σε ένα τόσο δα χωριουδάκι, κοντά στα Λουτρά Πόζαρ είναι ικανό να σας κάνει να τσιμπιέστε μπροστά τη θέα της λίστας κρασιών του. Όχι, δεν υπερβάλλω. Έχω πιει εκεί παλιές Γουμένισσες του Τάτση, Μέγα Οίνους του Σκούρα ακόμα και παλιές Μαλαγουζιές (!) και μου έχει πέσει το σαγόνι.
Το εστιατόριο διαθέτει καταρτισμένο sommelier, τον Τάσο Αβραμίδη, που επιμελείται τη λίστα και φροντίζει για το τέλειο σερβίρισμα της φιάλης που θα επιλέξετε. Επιπλέον, υπάρχει και coravin για να δοκιμάσετε και πιο σπέσιαλ πράγματα. Το φαγητό, comfort, μαμαδίστικο αλλά σε μια πιο φίνα εκδοχή, θα σας ικανοποιήσει και με το παραπάνω, ιδίως αν έξω βρέχει ή χιονίζει και εσείς το απολαμβάνετε δίπλα στο τζάκι. Άχαστο το αγριογούρουνο με κάστανα και τα σουτζουκάκια παρέα με παλιά Ξινόμαυρα.
//Διόνυσος, Όρμα – Αριδαία, 584 00, τηλ.: 2384 094 410.
Bonus tip
+1 Κάκιας: Λίστα κρασιών, αποσταγμάτων και ούζων που φυσάει
Εδώ δεν έχουμε λίστα κρασιών αλλά λίστα με αποστάγματα και ούζα που φυσάει. Να μην παρεξηγηθώ, το μαγαζί διαθέτει μια μικρή και συμπαθητική λίστα κρασιών αλλά εκεί που δίνει ρέστα είναι η συλλογή με τσίπουρα.
Κάθε φορά που πηγαίνω νιώθω σαν παιδάκι σε ζαχαροπλαστείο (ή σαν να είμαι μπροστά στη βιτρίνα του Καλογήρου). Παίρνω διαφορετικά κάθε φορά και πειραματίζομαι με τους διαγαλαξιακούς μεζέδες του. Μπορώ να πίνω Lost Lake Robola με γαριδοκεφτέδες βουτηγμένους σε ταραμά μέχρι να σβήσει ο ήλιος.
// Κάκιας, Ακτή Καραϊσκάκη 38, Σαλαμίνα, 18900, Τηλ.: 2104655821.
ΥΓ1. Ναι υπάρχει και Ο Θωμάς και το Ρεμέτζο αλλά έγραψα μόνο για όσα έχω επισκεφτεί και μπορώ να έχω εμπεριστατωμένη άποψη. Όταν πάω και στα υπόλοιπα θα παίξει sequel.
ΥΓ2. Στις 14-15 Σεπτεμβρίου γίνεται για πέμπτη φορά το Ampelifest στη Νάξο, στον αμπελώνα Τρανάμπελο, με 6 μπάντες, τοπικά κρασιά, μπύρες από μικροζυθοποιίες και κυρίως κέφι. Αν είστε κοντά περάστε μια βόλτα.
Διαβάστε ακόμα: Wine Vixen. είναι τα Cremant η «σαμπάνια του λαού»;