Ο αμπελώνας της Αττικής παραμένει ο μεγαλύτερος ενιαίος αμπελώνας της Ελλάδας (Φωτό: Οινοποιείο Μυλωνά).

Είναι Κυριακή ή απλά έχετε ρεπό και βαριέστε να πάτε στη θάλασσα (ιδίως αν είναι κατακαλόκαιρο και γίνεται παντού χαμός). Τι να κάνετε; Μια βόλτα στον αμπελώνα της Αττικής θα σας πω εγώ και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο. Θα χορτάσετε φύση, ιστορίες και φυσικά καλό κρασί! Τι λέτε, ξεκινάμε;

Ο αμπελώνας της Αττικής είναι ο μεγαλύτερος ενιαίος αμπελώνας της Ελλάδας, ο οποίος έχει και τεράστια οινική ιστορία. Σκεφτείτε μόνο πως σύμφωνα με τη μυθολογία ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού και της αμπέλου, διάλεξε την Αττική για να καλλιεργήσει τη αγαπημένη του άμπελο.

Περίπου 3000 χρόνια μετά το αμπέλι όχι μόνο συνεχίζει και καλλιεργείται στην Αττική αλλά μεγαλουργεί! Ο βασιλιάς του Αττικού αμπελώνα είναι το Σαββατιανό, μια λευκή ποικιλία που έχει αδικηθεί όσο καμία άλλη ελληνική. Το Σαββατιανό με σωστή μεταχείριση, περιορισμό της παραγωγικότητας του και προσεκτική οινοποίηση μπορεί να δώσει υπέροχα λευκά κρασιά, με καλό δυναμικό παλαίωσης.

Αν ο βασιλιάς της Αττικής είναι το Σαββατιανό, τότε η πριγκιποπούλα του είναι η Ρετσίνα.

Ο Γιώργος Κοκοτός συζητά με τον συνεργάτη μας Θόδωρο Λέλεκα, σε παλιότερο αφιέρωμα του Andro, στο Κτήμα Κοκοτού. (photo Παναγιώτης Γιαννούτσος για το Andro).

Οι τεράστιες στρεμματικές αποδόσεις που έδιναν κρασιά χωρίς χαρακτήρα αλλά και οι άπειροι τόνο ρετσινιού που μασκάρευαν τα ελαττωματικά κρασιά άφησαν τη «ρετσινιά» τους στο Σαββατιανό. Αυτά παλιά όμως. Σήμερα η νέα γενιά οινοποιών έχει δείξει το άλλο πρόσωπο του Σαββατιανού, το λεμονάτο, το πλούσιο, το mineral, το εντυπωσιακό.

Τα οινοποιεία μιας και βρίσκονται μια ανάσα από την Αθήνα είναι πλήρως οργανωμένα και εξοπλισμένα για γευσιγνωσίες και ξεναγήσεις.

Αν ο βασιλιάς είναι το Σαββατιανό, τότε η πριγκιποπούλα του είναι η Ρετσίνα. Άλλο ένα αδικημένο κρασί που τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει εξαιρετικά δείγματα κρασιών, γαστρονομικά και κομψά, που έχουν κάνει ακόμα και τους πολέμιους της να αναθεωρήσουν.

Παράλληλα όμως στην Αττική καλλιεργούνται και άλλες ποικιλίες όπως Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Μανδηλαριά, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Syrah και Merlot. Το κλίμα της Αττικής είναι πολύ ευεργετικό για την αμπελοκαλλιέργεια μιας και έχει αρκετή ηλιοφάνεια, δροσερά αεράκια από τη θάλασσα ή από τα γύρω βουνά και λίγες βροχοπτώσεις. Το ξηρό αυτό κλίμα βοηθάει στη συμπύκνωση του φρούτου, με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις αλλά και στην παραγωγή υγιών σταφυλιών.

Τα περισσότερα οινοποιεία της Αττικής είναι σε απόσταση 30 λεπτών περίπου από το κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα τα αμπέλια της Αττικής είναι από τα πρώτα πράγματα που βλέπει κανείς καθώς προσγειώνεται στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Τα οινοποιεία μιας και βρίσκονται μια ανάσα από την Αθήνα είναι πλήρως οργανωμένα και εξοπλισμένα για γευσιγνωσίες και ξεναγήσεις.

Είναι σχεδόν κρίμα να είμαστε τόσο κοντά και να μην τα επισκεπτόμαστε συχνά. Εδώ βέβαια θέλω να βάλω έναν αστερίσκο. Οι άνθρωποι στα οινοποιεία είναι κάτι παραπάνω από χαρούμενοι να σας υποδεχτούν και να μοιραστούν μαζί σας ιστορίες γύρω από ένα ποτήρι κρασί ΑΛΛΑ καλό είναι να αποφεύγουμε τις περιόδους του τρύγου που γίνεται ο κακός χαμός και να αφήνουμε τον κόσμο να κάνει τη δουλειά του. Σε κάθε περίπτωση, μπαίνουμε στον κόπο να κάνουμε ένα τηλέφωνο πριν πάμε, με την ίδια λογική που δεν πάμε ποτέ σε ένα σπίτι ακάλεστοι (εκτός κι αν είναι της κολλητής ή του κολλητού, στις 4 η ώρα το πρωί και παίζει χωρισμός και δράματα, ναι; Ναι!).

Η Ρωξάνη Μάτσα είναι η Κυρία της Μαλαγουζιάς μιας και είναι συνυπεύθυνη, μαζί με το Βαγγέλη Γεροβασιλείου, για τη διάσωση της ποικιλίας.

Εικόνα από την αφίσα της ταινίας μικρού μήκους “Η Κυρία της Μαλαγουζιάς” για τη Ρωξάνη Μάτσα, σε σενάριο Εμμανουέλας Νικολαίδου και σκηνοθεσία Γιάννη Βαλτή.

Κτήμα Μάτσα: Εδώ η Μαλαγουζιά είναι εγγύηση 

Πάμε τώρα να κάνουμε τη βόλτα μας. Οι επιλογές είναι πολλές από άποψη οινοποιείων (και για αυτό το λόγο δε θα αναφερθούν όλες εκτεταμένα) και ανάλογα με το χρόνο που διαθέτετε μπορείτε να κάνετε το πρόγραμμα σας. Ξεκινάμε με το Κτήμα Μάτσα της υπέροχης Ρωξάνης Μάτσα.

Το κτήμα είναι κουκλίστικο με τα λουλουδάκια και τα βότανα του, που η Ρωξάνη ξέρει το κάθε ένα με το όνομά του,  να ντύνουν κάθε σπιθαμή που αφήνουν ακάλυπτη τα αμπέλια. Η Ρωξάνη είναι η Κυρία της Μαλαγουζιάς μιας και είναι συνυπεύθυνη, μαζί με το Βαγγέλη Γεροβασιλείου, για τη διάσωση της ποικιλίας. Παράλληλα είναι απίστευτος άνθρωπος με τεράστια ευγένεια, χιούμορ και ιστορίες που δεν τελειώνουν ποτέ. Θα σας υποδεχτεί με χαρά και brio και θα σας δώσει να δοκιμάσετε -τι άλλο- Μαλαγουζιά, Σαββατιανό αλλά και Syrah χωρίς θειώδη (ανάμεσα σε άλλα) και το σίγουρο είναι πως θα περάσετε υπέροχα.

//Κτήμα Μάτσα: Λεονταρίου 61, Λεοντάριο, 21 0660 5200


 

Γευσιγνωσία στο Κτήμα Παπαγιαννάκου, με το περίφημο “Κοκοράκι” του (κορυφαία η σχέση ποιότητας – τιμής).

Ο Παπαγιαννάκος ήταν από τους πρώτους που πίστεψε στο Σαββατιανό και κατάφερε να αναδείξει κάθε πτυχή του.

Οινοποιείο Παπαγιαννάκου: Λατρεία για το Σαββατιανό

Μετά κάνουμε στάση στο σούπερ ντούπερ, αρχιτεκτονικά, οινοποιείο της οικογένειας Παπαγιαννάκου. Το έχω αναφέρει ξανά σε παλαιότερο άρθρο πως στο Βασίλη Παπαγιαννάκο χρωστάμε πολλά για τα Σαββατιανά που υπάρχουν σήμερα. Ο Παπαγιαννάκος ήταν από τους πρώτους που πίστεψε στο Σαββατιανό και κατάφερε να αναδείξει κάθε πτυχή του με φρέσκες, φυσικές και παλαιωμένες εκδοχές. Από την άλλη, το design του οινοποιείου είναι λίγο κάτσε καλά, χαίρεσαι να το χαζεύεις και να το περπατάς. Σε αυτό το background λοιπόν θα δοκιμάσετε το Vientzi Σαββατιανό, το Natural, τα Παλαιά Κλήματα αλλά και το φίνο ροζέ Granatus, από Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο.

//Οινοποιείο Παπαγιαννάκου: Πυθαγόρα, Μαρκόπουλο Μεσογαίας,  2299 025206


 

Στο οινοποιείο Μάρκου δοκιμάστε το ήπιας φυσικής οινοποίησης Σαββατιανό, οι Κλέφτες.

Tο οινοποιείο της οικογένειας Μάρκου έχει και δικό του Μουσείο Οίνου.

Οινοποιείο Μάρκου: Η νέα γενιά

Ακολουθεί το οινοποιείο της οικογένειας Μάρκου που έχει και δικό του Μουσείο Οίνου. O Βασίλης και ο Νίκος είναι η νέα γενιά του οινοποιείου και θα σας ξεναγήσουν δοκιμάζοντας μαζί σας τα εκλεκτά κρασιά τους όπως το ήπιας φυσικής οινοποίησης Σαββατιανό, τους Κλέφτες. Αν μπείτε στο site τους θα δείτε πως διοργανώνουν κατά καιρούς και θεματικές γευσιγνωσίες ή εξειδικευμένα masterclasses στα οποία μπορείτε να συμμετάσχετε.

//Οινοποιείου Μάρκου: 1o χλμ Λεωφ. Μαρκοπούλου, Παιανία 19002, 2106644711
Μουσείο Οίνου: Λεωφ. Αγ.Δημητρίου (πλησίον εξόδου 16 της Αττικής Οδού), Παλλήνη, 2106037933


 

Στο οινοποιείο Μυλωνά δημιουργούν κρασιά με έμφαση στο Αττικό terroir και φυσικά το Σαββατιανό.

Στο οινοποιείο Μυλωνά δοκιμάστε την εξαιρετική Ρετσίνα του, το Σαββατιανό Late Release και το Σαββατιανό βαρέλι.

Οινοποιείο Μυλωνά: Παράδοση από το 1917

Και φτάσαμε και το οινοποιείο του Σταμάτη Μυλωνά. Εδώ η παράδοση στο κρασί και το αμπέλι μετράει πολλές γενιές. Η ιστορία ξεκίνησε από το 1917, από τον παππού Αντώνη που έφτιαχνε το κρασί του σε αμφορείς μιας και οι ανοξείδωτες δεξαμενές δεν υπήρχαν εκείνη την εποχή. Τα χρόνια πέρασαν αλλά το μεράκι για το κρασί κυλάει στις φλέβες της οικογένειας και έτσι σήμερα ο Σταμάτης συνεχίζει την παράδοση, δημιουργώντας κρασιά με έμφαση στο Αττικό terroir και φυσικά το Σαββατιανό. Δοκιμάστε την εξαιρετική Ρετσίνα του (Ρετσίνα με παϊδάκια έχετε δοκιμάσει;) , το Σαββατιανό Late Release και το Σαββατιανό βαρέλι.

//Οινοποιείο Μυλωνά: Ιπποκράτους 3, Κερατέα,  2299 068156


 

Στo οινοποιείο του Κώστα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Μουσείοι Οϊνου.

Μη φύγετε από την Οινότρια Γη χωρίς να πάρετε το Methexis eau de vie Moscato και το Aceto Botanico Gold Seal.

Οινότρια Γη: Από τα σπουδαιότερα οινοποιεία της Αττικής

Κλείνοντας δε γινόταν να αφήσουμε απέξω την Οινότρια Γη του Κώστα Λαζαρίδη. To οινοποιείο του Κώστα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι είναι ένα από τα σπουδαιότερα της Αττικής, με φοβερές εκδηλώσεις και γευσιγνωσίες να λαμβάνουν χώρα συχνά πυκνά. Παράλληλα διαθέτει και Μουσείο Οίνου που περιλαμβάνει μια τεράστια συλλογή από ιδιαίτερα ανοιχτήρια, παλιές στροφιλιές και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Επίσης θα σας μυήσουν στα μυστικά της οξοποιίας όπως την κάνουν στη Modena. Αφού δοκιμάσετε κρασιά μπορείτε και να αγοράσετε ότι θέλετε για το σπίτι. Μη φύγετε όμως χωρίς Methexis eau de vie Moscato και Aceto Botanico Gold Seal. Επίσης εδώ δε βασιλεύει το Σαββατιανό αλλά οι διεθνείς ποικιλίες όπως το Semillon (τέλειο αν έχετε σκοπό μετά να πάτε για ψάρι κάπου εκεί κοντά), το Refosco, το Cabernet Sauvignon και το Merlot (αν θυμάστε το είχα αναφέρει στα καλύτερα ελληνικά παλ ροζέ).

// Οινότρια Γη: 2ο χλμ Καπανδριτίου – Καλάμου Καπανδρίτι Αττικής, 22950 52 213, 22950 52 214


Κλείνοντας να συμπληρώσω πως στην Αττική μπορείτε να βρείτε και τα οινοποιεία Φράγκου, Νικολού, Άωτον (με μια επιφύλαξη για το αν είναι επισκέψιμο) και Κοκοτού που κάνουν επίσης εξαιρετική δοουλειά. Τέλος αν σας ανοίξει η όρεξη μετά τα κρασιά μη διστάσετε να ρωτήσετε που σας προτείνουν οι οινοποιοί να πάτε και τι να φάτε. Αν μάλιστα έχετε πάρει και τα κρασιά σας μπορεί να κανονίσετε ένα BYOB στα γύρω ταβερνάκια με θεαματικά αποτελέσματα.

Καλή Βόλτα!

 

 

Διαβάστε ακόμα: Kόκκινo κρασί το καλοκαίρι; Βεβαίως! Διαβάστε πώς και τι…

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top