Το φθινόπωρο ζητάει τα κρασιά του.

Όπως κάθε εποχή, έτσι και το Φθινόπωρο, παρουσιάζουμε τη λίστα με τα Best Seller κρασιά της περιόδου. Αυτή λοιπόν είναι η λίστα με τα 10 πρώτα σε πωλήσεις κρασιά στο Botilia.gr, την για 4η συνεχόμενα χρόνια βραβευμένη ως καλύτερη online κάβα στην Ελλάδα, με τα πιο φανατικά και τα πιο συνεπή μέλη. Οι εκπλήξεις είναι πολλές, οπότε δώσε σημασία.

Το The Unique Mavrostyfo έχει αχαλίνωτες εντάσεις και σώμα που μπορείς να το… μασήσεις.

Αυτό το κρασί ξεπουλάει εν ριπή οφθαλμού.

1. The Unique Mavrostyfo – Κτήμα Παπαργυρίου

Εντάξει, αυτό το κρασί έτυχε να κυκλοφορήσει Φθινόπωρο, αλλά όποια εποχή κι αν κυκλοφορούσε, θα έσπαγε τα κοντέρ: Λίγο το ότι είναι ελάχιστες οι φιάλες του, λίγο ότι είναι η μοναδική οινοποίηση μιας σπάνιας ποικιλίας, λίγο και ότι ο Γιάννης Παπαργυρίου είναι γνωστό ότι δεν παίζει με αυτά τα πράγματα, το κάνουν να ξεπουλάει εν ριπή οφθαλμού. Για την ιστορία, ένας ξεχασμένος κλώνος Μαυρόστυφου βρέθηκε στην άκρη ενός αμπελώνα του Γιάννη. Εκεί ξεκίνησε ένα μεγάλο στοίχημα. Αυτό της αναβίωσης της ποικιλίας και της ανάδειξής της. Κερδισμένο στοίχημα; Όλα δείχνουν πως ναι. Αχαλίνωτες εντάσεις, σώμα που μπορείς να το… μασήσεις και συμπύκνωση που θα σε κάνει να δακρύσεις.


Το Γη και Ουρανός μπαίνει πάντα ψηλά στις λίστες με τα καλύτερα κρασιά.

2. Γη και Ουρανός – Απόστολος Θυμιόπουλος

Ό,τι καιρό κι αν κάνει, όπου κι αν είσαι, αν είναι να πιεις ένα κόκκινο κρασί, αυτό είναι πάντα μια πολύ καλή ιδέα. Θα έχεις βαρεθεί να ακούς πια για τον Απόστολο Θυμιόπουλο και πως άλλαξε για πάντα τα κρασιά από Ξινόμαυρο. Αυτό το κρασί ήταν η αρχή και ήταν και παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους πρεσβευτές του Ελληνικού κρασιού διεθνώς. Εδώ που τα λέμε, αν δεν ήταν το Γη και Ουρανός στα πρώτα της λίστας, ποιο θα ήταν;


Το Λιάτικο είναι το πιο εντυπωσιακό και παράλληλα σούπερ κομψό κόκκινο κρασί του κρητικού αμπελώνα.

Το εκθείασε πρόσφατα και ο James Suckling, οπότε καταλαβαίνεις ότι δικαιολογημένα γίνεται χαμός με αυτό το κρασί.

3. Λιάτικο, Γηγενείς Ζύμες – Αμπελώνες Καραβιτάκη

Εδώ ό,τι και να σου πούμε είναι λίγο. Μάλλον το πιο εντυπωσιακό και παράλληλα σούπερ κομψό κόκκινο κρασί που έχουμε πιει ποτέ από τον Κρητικό αμπελώνα. Το εκθείασε πρόσφατα και ο James Suckling, οπότε καταλαβαίνεις ότι δικαιολογημένα γίνεται χαμός με αυτό το κρασί. Πολύ περιορισμένης παραγωγής, από παλιά, αυτόριζα αμπέλια τα οποία ο Νίκος Καραβιτάκης αναζήτησε σε όλο το νησί. Πέρασε 9 μήνες σε δρύινα βαρέλια, πριν κυκλοφορήσει σε 1.000 φιάλες που εξαντλούνται όπου να ‘ναι.

 


 

Το Rosso di Montalcino είναι το μικρό αδερφάκι του τεράστιου Brunello di Montalcino.

Εδώ μιλάμε για την απόλυτη ευκαιρία να δοκιμάσεις το εκπληκτικό terroir του Montalcino.

4. Rosso di Montalcino – Castello Romitorio

Τι έχουν πάθει όλοι με τα κόκκινα κρασιά, με το που θα δουν τα πρώτα φύλα να πέφτουν; Εντάξει, εδώ μιλάμε για την απόλυτη ευκαιρία να δοκιμάσεις το εκπληκτικό terroir του Montalcino, χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία. Από ένα οινοποιείο που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει μέσα στην τέχνη, αυτό το Sangiovese είναι το μικρό αδερφάκι του τεράστιου Brunello di Montalcino του κτήματος. Αν δεν το έχεις δοκιμάσει, χάνεις.


 

To Malbec είναι τόσο πληθωρικό και “σοκολατένιο” που θα βιάζεσαι για την επόμενη γουλιά.

Αυτό το Malbec παράγεται από έναν άνθρωπο που κυριολεκτικά γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στο κρασί.

5. Hey Malbec! – Matias Riccitelli

Δώσε μου Malbec και την ψυχή μου πάρε! Αυτή η ποικιλία έχει ίσως το φανατικότερο κοινό και αυτό το Malbec παράγεται από έναν άνθρωπο που κυριολεκτικά γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στο κρασί. Καταλαβαίνεις ότι ο πήχης είναι πολύ ψηλά και ο Matias Riccitelli τον πήγε ακόμα ψηλότερα με ένα Malbec τόσο πληθωρικό και “σοκολατένιο” που θα βιάζεσαι για την επόμενη γουλιά. Ρίξε μια ματιά και στην ετικέτα…


 

Το Whispering Angel δεν λείπει από καμία σοβαρή λίστα κρασιού και από καμία κοσμική συνεύρεση.

Το Whispering Angel είναι το ροζέ που έγραψε ιστορία, που άλλαξε όλα τα ροζέ κρασιά του πλανήτη.

6. Whispering Angel

Αυτή η εποχή είναι κάτι ανάμεσα σε καλοκαίρι και φθινόπωρο ακόμα. Χειμώνα δεν έχουμε δει ούτε με το κιάλι. Οπότε, ροζέ και πάλι ροζέ. Το Whispering Angel είναι το ροζέ που έγραψε ιστορία, που άλλαξε όλα τα ροζέ κρασιά του πλανήτη και που δεν λείπει από καμία σοβαρή λίστα κρασιού και από καμία κοσμική συνεύρεση. Εντάξει, σας αρέσει, το καταλάβαμε. Κι εμάς.


 

Το Hoof & Lur του Γιάννη Τρουπή γυρίζει το Μοσχοφίλερο στο παρελθόν και στους τρόπους οινοποίησης των παππούδων του.

Το Hoof & Lur του Γιάννη Τρουπή σπάει όλες τις νόρμες του Μοσχοφίλερου.

7. Hoof & Lur – Τρουπής

Έκπληξη νο 1: Orange, φυσικόΜοσχοφίλερο! Από που να το πιάσεις τώρα αυτό; Το Hoof & Lur του Γιάννη Τρουπή σπάει όλες τις νόρμες του Μοσχοφίλερου γυρίζοντας την ποικιλία στο παρελθόν και στους τρόπους οινοποίησης των παππούδων του. Αυτό το κρασί τράβηξε πάνω του τα φώτα του Αμερικανικού τύπου με την Paula Froelich, της Νew York Post πρόσφατα να λέει «είναι αρωματικό, λουλουδάτο, αλμυρό, λεμονάτο, τραγανό και τρελά καλό!». Πέρα από τις νόρμες, σπάει και τα ταμεία…


 

Το Idylle d’ Achinos κάθε χρόνο αυξάνει κατά πολύ την παραγόμενη ποσότητα αλλά και πάλι δεν φτάνει για όλους.

Αυτό το κρασί είναι πραγματικό φαινόμενο ανάμεσα στα ελληνικά ροζέ.

8. Idylle d’ Achinos – La Tour Melas

Για αυτό το κρασί δεν έχουμε να πούμε πολλά. Αποτελεί πραγματικό φαινόμενο ανάμεσα στα ελληνικά ροζέ και όχι μόνο κρασιά. Κάθε χρόνο αυξάνει κατά πολύ την παραγόμενη ποσότητα αλλά και πάλι δεν φτάνει για όλους. Ο Κύρος Μελάς και το επιτελείο του κάνουν καταπληκτική δουλειά στην τιθάσευση των Grenache Rouge, Syrah και αγιωργίτικου σε ένα ροζέ που αποτελεί το απόλυτο best seller των ελληνικών ροζέ. Δώσε κι εμένα μπάρμπα!


 

Αυτό το Sauvignon Blanc συνδυάζει με τεράστια μαεστρία σταφύλια από τρεις περιοχές του Marlborough.

Μιλάμε για ένα κορυφαίο σε παγκόσμιο επίπεδο Sauvignon Blanc από τη Νέα Ζηλανδία.

9. Sauvignon Blanc – Astrolabe Wines

Έκπληξη νο 2! Το πρώτο λευκό κρασί της λίστας με τα best sellers του φθινοπώρου, βρίσκεται στην 9η θέση! Μιλάμε για ένα κορυφαίο σε παγκόσμιο επίπεδο Sauvignon Blanc από τη Νέα Ζηλανδία που συνδυάζει με τεράστια μαεστρία σταφύλια από τρεις περιοχές του Marlborough με το αποτέλεσμα να ξεχειλίζει πυκνό πράσινο και τροπικό φρούτο, φυτικό και λουλουδάτο χαρακτήρα και mineral διάσταση. Οι βαθμολογίες του κάθε χρόνο δείχνουν τη λατρεία κοινού και κριτικών. Πολλές καρδούλες.


 

Το Moschopolis 6 έχει καθιερωθεί στα ποτήρια, στις καρδιές και στους συντηρητές των περισσότερων οινόφιλων.

Εδώ μιλάμε για ένα Ασύρτικο, ωραίο, ζουμερό, με λίγο βαρέλι και μια σταλιά ξινόμαυρο (blanc de noir, δηλαδή λευκό από κόκκινο).

10. Moschopolis 6 – Moschopolis

Έχει καθιερωθεί στα ποτήρια, στις καρδιές και στους συντηρητές των περισσότερων οινόφιλων, και απολύτα δικαιολογημένα αν θες τη γνώμη μας. Αυτό το λευκό κρασί έχει την πολυπλοκότητα αλλά ταυτόχρονα και τη φινέτσα μεγάλων κρασιών πολλαπλάσιας τιμής. Εδώ μιλάμε για ένα Ασύρτικο, ωραίο, ζουμερό, με λίγο βαρέλι και μια σταλιά ξινόμαυρο (blanc de noir, δηλαδή λευκό από κόκκινο). Γαστρονομικός χαμαιλέων, μπορεί να συνοδεύσει από ψάρι μέχρι κρέας με τεράστια άνεση και καπατσοσύνη.

 

Bonus: Για να μην ξεχάσουμε, ρίξε μια ματιά και σε αυτό το κουτί. Στις πρώτες θέσεις στις πωλήσεις του Botilia, το Clarendelle Box of Magic – Inspired by Haut-Brion είναι πραγματικά μαγικό. Είναι μια τεράστια αποκλειστικότητα του Botilia και περιέχει 6 φιάλες του παγκοσμίου φήμης οινοποιείου και μαζί 1 στα 10 πιθανότητες να κερδίσεις από συλλεκτικές καράφες και ποτήρια, έως μαγικές χρονιές Haut-Brion (αξίας πολλών εκατοντάδων ευρώ) και ένα ταξίδι για 3 μέρες στο Bordeaux! Αν το προλάβεις γιατί ξεπουλάει γρήγορα.

 

Διαβάστε ακόμα: Βαρέθηκες να πίνεις τα ίδια κρασιά; Ανακάλυψε 10 σπάνιες, ψαγμένες ποικιλίες.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top