To σύμπαν των κοκτέιλ είναι γεμάτο χρώματα, αρώματα, συνδυασμό γεύσεων και πολύ, μα πολύ, φαντασία.

To σύμπαν των κοκτέιλ είναι γεμάτο χρώματα, αρώματα, συνδυασμό γεύσεων και πολύ, μα πολύ, φαντασία.

Τα κοκτέιλ έχουν το δικό τους τρόπο να σε εντυπωσιάζουν. Το ίδιο και η φιλοσοφία που κρύβεται πίσω τους. Και όταν μπεις στο μαγικό τους κόσμο, βρίσκεσαι σε ένα σύμπαν γεμάτο από χρώματα, αρώματα, συνδυασμό γεύσεων, αλλά και πολύ φαντασία.

Έναν τέτοιο λοιπόν κόσμο θα γνωρίσεις όταν ανακαλύψεις τη μαγεία του World Class. Θα αναρωτηθείς περί τίνος πρόκειται. Δεν είναι ένας απλός διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου bartender στον κόσμο, αλλά η κορυφαία πλατφόρμα που έχει ως σκοπό να προάγει την εμπειρία του “fine-drinking”.

wc Hong Kong_5 Star Classics Challenge_0010

Δεν αρκεί να χρησιμοποιήσεις τα καλύτερα spirits. To στοίχημα είναι η ισορροπία και η κομψότητα του αποτελέσματος.

Στο διαγωνιστικό κομμάτι λοιπόν αυτής της ιστορίας, οι επιδέξιοι δημιουργοί-συμμετέχοντες βάζουν τη φαντασία τους να δουλέψει, επιλέγοντας τα καλύτερα spirits, ώστε εμείς στη συνέχεια να μπορούμε να απολαμβάνουμε ισορροπημένα ποτά και cocktails.

Δεν είναι ένας απλός διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου bartender στον κόσμο, αλλά η κορυφαία πλατφόρμα που έχει ως σκοπό να προάγει την εμπειρία του “fine-drinking”.

Συνεπώς, η αναζήτηση του Έλληνα bartender που θα μας αντιπροσωπεύσει στον Παγκόσμιο Τελικό του World Class, ο οποίος φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, συνεχίζεται. Ύστερα από τους πρώτους 6 φιναλίστ, ήρθαν να προστεθούν ακόμα 6 μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης.

wc-untitled-374

Το θέμα ήταν πολύ απαιτητικό αυτήν τη φορά: «Cocktails and the Written Word». Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να επιλέξουν δύο βιβλία και μέσα από αυτά να αντλήσουν την έμπνευσή τους.

Μια αρκετά απαιτητική δοκιμασία περίμενε όλους εκείνους που πήραν μέρος. Το θέμα αυτήν τη φορά: «Cocktails and the Written Word». Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να επιλέξουν δύο βιβλία και μέσα από αυτά να αντλήσουν την έμπνευση και τη δημιουργικότητά τους. Το πρώτο σύγγραμμα θα έπρεπε να έχει να κάνει ειδικά με τα κοκτέιλ, ενώ το δεύτερο με την παγκόσμια λογοτεχνία.

Το καινούργιο όμως στοιχείο που προστίθεται αυτήν τη φορά είναι η εποχικότητα. Δηλαδή, οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν συστατικά της άνοιξης και του καλοκαιριού, αρωματικά βότανα και μπαχαρικά. Τα αποτελέσματα υπήρξαν εντυπωσιακά και πολύ ευφάνταστα.

teo

Για την παρασκευή του δικού του κοκτέιλ, εμπνευσμένο από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, ο Τεό Καϊσίδης (Osterman) τοποθέτησε στο bar γρασίδι και το ασημένιο καπέλο του White Rabbit.

Ας γνωρίσουμε, όμως, καλύτερα τους 6 φιναλίστ της 2ης φάσης, αλλά και τις εμπνεύσεις τους:

Τεό Καϊσίδης (Osterman)

Την «Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων» με το «Punch» του David Wondrich συνδύασε ο Τεό, για να φτιάξει το κοκτέιλ του. Γι’ αυτό χρειάστηκε να στήσει ένα ολόκληρο σκηνικό στο bar, αλλά και να μας αφηγηθεί μια πολύ όμορφη ιστορία: Ο λαγός καλεί την Αλίκη σε ένα διαφορετικό πικνίκ, ώστε να την κάνει να κατανικήσει το φόβο της απέναντι στο δράκο Jabbewocky και της ετοιμάζει ένα μαγικό φίλτρο με βάση τη βότκα Cîroc και το χυμό μανταρινιού.

H θεά της γεωργίας Δήμητρα, έριξε στο κοκτέιλ του Νίκου Αρσλάνογλου τα 50 ml Ketel One, ενώ η θεά της ομορφιάς Αφροδίτης το στόλισε με 20 ml liqueur από Ketel One, πρόβειο γιαούρτι και φράουλες.

H θεά της γεωργίας Δήμητρα, έριξε στο κοκτέιλ του Νίκου Αρσλάνογλου (Shark) τα 50 ml Ketel One, ενώ η θεά της ομορφιάς Αφροδίτη το στόλισε με 20 ml liqueur από Ketel One, πρόβειο γιαούρτι και φράουλες.

Νίκος Αρσλάνογλου, (Shark)

Το «Τhe Curious Bartender» του Tristan Stephenson και τις «Αρχαίες Γυναίκες» του Χρήστου Τσούκα, καθώς και ένα all time classic cocktail από το βιβλίο του Stephenson, το «Mai Tai», ήταν αυτά που ενέπνευσαν τον Νίκο για να δημιουργήσει το «Less Formal». Σουμάδα από τη Χίο, οργανικά λεμόνια Σπάρτης, bitters περγαμόντο και χυμός ανανά μερικά από τα συστατικά του.

toska

Για το «Chapter No.Ten», η Λορέτα Τόσκα (Theory Bar) εμπνεύστηκε από τον “Μεγάλο Γκάτσμπι”.

Λορέτα Τόσκα (Theory Bar)

Ο κόσμος του «Great Gatsby» και το «Mixologist: The Journal of the American Cocktail, Vol. 2» είναι τα δύο βιβλία που επέλεξε η Λορέτα. Το ποτό της παρασκευάστηκε μέσα σε μία πολύ ωραία τσαγιέρα και σερβιρίστηκε μαζί με κομμάτια καρπουζιού και έναν αφρό από φέτα.

Η Δήμητρα Αντωνακοπούλου (360 cocktail bar) άπλωσε στο χέρι των κριτών ένα κραγιόν, ώστε να τους προδιαθέσει για τις γεύσεις και τα αρώματα του κοκτέιλ της «La Vie en Roche»

Η Δήμητρα Αντωνακοπούλου (360 cocktail bar) άπλωσε στο χέρι των κριτών ένα κραγιόν, ώστε να τους προδιαθέσει για τις γεύσεις και τα αρώματα του κοκτέιλ της «La Vie en Roche»

Δήμητρα Αντωνακοπούλου, (360 cocktail bar)

Ο Jennie Reekie στο βιβλίο του Ritz London «Book of Drinks & Cocktails» αναφέρει ότι η σαμπάνια είναι ένα από τα πράγματα που κάνουν μια γυναίκα όμορφη, ενώ ο Jason Wilson στο «Boozehound» αναφέρει ότι το terroir είναι σημαντικό όχι μόνο για το κρασί και τη σαμπάνια, αλλά και για τον κόσμο των αποσταγμάτων. Από αυτές τις φράσεις εμπνεύστηκε η Δήμητρα και να μας ταξιδέψει μέχρι την Πόλη του Φωτός, το Παρίσι, με το «La Vie en Roche».

prousaei-wc

Ο Βαγγέλης Προυσαεύς (Hakkasan) φτιάχνει το κοκτέιλ του σε γλαστράκι που γεμίζει με σοκολάτα, για να μοιάζει με χώμα, συνδέοντας έτσι τόσο την εποχή της ποταπαγόρευσης και την ανάγκη να κρύβεις το ποτό σου όσο και την εποχικότητα.

Βαγγέλης Προυσαεύς (Hakkasan)

Η αγάπη του για την ιστορία ήταν αυτή που βοήθησε τον Βαγγέλη να φτιάξει το δικό του κοκτέιλ. Τα βιβλία που επέλεξε ήταν το «Spirituous Journey» των Anistatia Miller και Jared Brown και το «How to steal like an artist». Το «Spring to remember» του ξεχείλιζε από άρωμα πορτοκαλιού, νότες σαφράν, αλλά και γεύση σοκολάτας.

Το «Symposium» του Τάσου Γιέχου (Selini bar) είναι μια αναφορά στον Πλάτωνα, αλλά κι ένας στοχασμός πάνω στα μυστήρια της ζωής.

Το «Symposium» του Τάσου Γιέχου (Selini bar) είναι μια αναφορά στον Πλάτωνα, αλλά κι ένας στοχασμός πάνω στα μυστήρια της ζωής.

Tάσος Γιέχος (Selini bar)

Το «Συμπόσιον» του Πλάτωνα και το «Bartenders Bible» του Gary Regan ήταν αυτά που έδωσαν στον Τάσο την ιδέα για να φτιάξει το δικό του «Symposium», με σπιτικό λικέρ κυδώνι με αρμπαρόριζα μεταξύ άλλων και βιολογική κανέλλα.

//Παρακολουθήστε την εξέλιξη του διαγωνισμού μέσα από τη σελίδα του World Class Greece στο: facebook αλλά και από το hashtag #worldclassgreece.

 

Διαβάστε ακόμα: O Τεό Σπυρόπουλος, μεγάλος νικητής του περσινού διαγωνισμού, μιλάει για την τέχνη των κοκτέιλ, ενόψει του τελικού του World Class.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top