WorldClass_20130529_303ok

Αν νομίζετε πως είναι κάτι εύκολο, κάνετε τεράστιο λάθος. Για να αναδειχθούν οι φιναλίστ, η αποστολή είναι εξαιρετικά περίπλοκη.

Ο bartender είναι μάρτυρας κάθε εποχής. Aρχετυπική φιγούρα, η οποία εξελίσσεται και προσαρμόζεται στο πέρασμα του χρόνου. Από την εποχή του Saloon στην Άγρια Δύση, όπου σέρβιραν ουίσκι και μπίρα της συμφοράς μέχρι την ταινία «Καζαμπλάνκα», όπου με τα ολόλευκα πουκάμισά τους ήταν τα μάτια και τα αφτιά του Humphrey Bogard.

Ένας αρχετυπικός bartender φοράει λευκή ποδιά, έχει παγερό βλέμμα και το πιο περίπλοκο ποτό που σερβίρει περιέχει το πολύ δύο συστατικά. Κάθε αλλαγή σ’ αυτήν τη ρουτίνα προκαλεί μια συγκεκαλυμμένη δυσφορία. Όσο οι δεκαετίες περνούν, ο αμίλητος bartender μετακινείται από το περιθώριο στο κέντρο. Μεταμορφώνεται σε ψυχαναλυτή, εξομολόγο, συλλέκτη ιστοριών και σημείο αναφοράς.

Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, τα οφέλη μεγάλα και, φυσικά, υπάρχει πάντα και η φήμη... Η κορυφή χωράει μόνον έναν.

Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, τα οφέλη μεγάλα και, φυσικά, υπάρχει πάντα και η φήμη… Η κορυφή χωράει μόνον έναν.

Σήμερα, δεν αρκεί η κοινωνικότητα και η γνώση, για να είσαι κορυφαίος bartender. Στην εποχή όπου η πρωτοτυπία έχει γίνει ακρογωνιαίος λίθος, συντάσσεται το νέο κεφάλαιο των «μπαρμανικών» μεταμορφώσεων. Ένα κεφάλαιο όπου ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, τα οφέλη μεγάλα και, φυσικά, υπάρχει πάντα και η φήμη… Η κορυφή χωράει μόνον έναν. Πάντα έτσι γίνεται. Η διαδικασία για να φτάσεις ως εκεί λέγεται «World Class Bartender of the year».

Το «World Class» είναι μία διεθνής πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών. Σκοπός του είναι να εξυψώσει την τέχνη και να αναδείξει τους κορυφαίους. Mέχρι και σήμερα έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 17.000 bartenders σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τι είναι, όμως, το «World Class»; Το «World Class» είναι μία διεθνής πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών. Σκοπός του είναι να εξυψώσει την τέχνη και να αναδείξει τους κορυφαίους bartenders στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο πως από την έναρξή του μέχρι και σήμερα έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 17.000 bartenders σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο πλαίσιο του «World Class» διεξάγεται και ο διαγωνισμός «Bartender of the year», ο οποίος πραγματοποιείται στη χώρα μας για έβδομη χρονιά, όσα χρόνια δηλαδή λειτουργεί και το «World Class» σε παγκόσμιο επίπεδο.

Hong Kong_5 Star Classics Challenge_0010-ok

Σκοπός στο πρώτο κύμα του διαγωνιστικού μέρους του “Wοrld Class” για το 2015, ήταν η δημιουργία ενός cocktail που να διεγείρει όλες τις αισθήσεις: Όραση, όσφρηση, ακοή, αφή, γεύση να κατατείνουν στην απόλαυση.

Τα γρανάζια του «World Class» έχουν μπει σε κίνηση. Bartenders από όλη την Ελλάδα διαγωνίστηκαν στην πρώτη φάση από την οποία προέκυψαν έξι φιναλίστ. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση, από την οποία θα αναδειχθούν άλλοι έξι. Οι 12 καλύτεροι Έλληνες bartenders θα λάβουν μέρος στον ελληνικό τελικό του «Wolrd Class», ο οποίος θα γίνει τον Ιούνιο του 2015. Ο νικητής θα απολαύσει τη μοναξιά τη κορυφής και θα κυνηγήσει τον τίτλο του κορυφαίου bartender παγκοσμίως στον τελικό του «World Class» για το 2015, ο οποίος θα διεξαχθεί στο Κέιπ Τάουν, της Νότιας Αφρικής.

Αν, πάντως, νομίζετε πως είναι κάτι εύκολο, κάνετε τεράστιο λάθος. Τα όρια του «mixology» έχουν διευρυνθεί και οι πιθανοί συνδυασμοί είναι άπειροι. Για να αναδειχθούν οι έξι πρώτοι φιναλίστ, η αποστολή ήταν απλή, και ταυτόχρονα εξαιρετικά περίπλοκη. Σκοπός, ένα cocktail που να διεγείρει όλες τις αισθήσεις. Όραση, όσφρηση, ακοή, αφή, γεύση να κατατείνουν στην απόλαυση.

_158-ok

Όσο οι δεκαετίες περνούν, ο αμίλητος bartender μετακινείται από το περιθώριο στο κέντρο. Μεταμορφώνεται σε ψυχαναλυτή, εξομολόγο, συλλέκτη ιστοριών και σημείο αναφοράς.

Οι Έλληνες bartenders όχι μόνο κατάφεραν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, αλλά έβαλαν και δύσκολα στην κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους δημοφιλείς «Cocktail Lovers», ιδρυτές και συντάκτες του διάσημου ομώνυμου blog για τα cocktails από το Λονδίνο, Sandrae Lawrence και Gary Sharpen. Διότι οι εμπνεύσεις και οι άψογες εκτελέσεις ήταν πολλές, αλλά οι θέσεις μόνον έξι.

Έτσι, κρίνοντας τεχνικές, δημιουργικότητα, γεύση, άρωμα, ισορροπία και ορθή διαχείριση υλικών, παρουσίαση και κατανόηση της αποστολής, οι κριτές επέλεξαν τους πρώτους έξι καλύτερους έλληνες bartenders για το 2015.

Με αλφαβητική σειρά, στην επόμενη φάση πέρασαν οι:

Δημήτρης Γούζιος, από το «Mosaiko bar», Αθήνα

Δημήτρης Γούζιος, από το «Mosaiko bar», Γλυφάδα. Με το cocktail concept “Three Dots”, βασισμένο στο Johnnie Walker Platinum Label.

Στέφανος Δραγανιδάκης, από το «The Dalliance House», Αθήνα

Στέφανος Δραγανιδάκης, από το «The Dalliance House», Kηφισιά. Με τη δημιουργία “Nostalgia”, εμπνευσμένη από τα 200 χρόνια ιστορίας του Johnnie Walker.

Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, από το «Theory Bar», Αθήνα

Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, από το «Theory Bar», Χαλάνδρι. Με το cocktail “The Talkies”, εμπνευσμένο από το “θαλασσινό” Talisker.

Δημήτρης Μανγκλάρης, από το «Tokyo Bar», Θεσσαλονίκη

Δημήτρης Μανγκλάρης, από το «Tokyo Bar», Θεσσαλονίκη. Με τη σύνθεση 4 εποχών “The Perfect Companion”, χρησιμοποιώντας Johnnie Walker Blue Label και Zacapa XO.

Νίκος Μπάκουλης, από το «The Clumsies bar», Αθήνα

Νίκος Μπάκουλης, από το «The Clumsies bar», Αθήνα. Με τη σύλληψη “Magnetism”, εμπνευσμένη από το σύμπαν του Zacapa 23 yo.

Κώστας Χατζηαββάς, από το «Recipe Bar», Αθήνα.

Κώστας Χατζηαββάς, από το «Recipe Bar», Κηφισιά. Με το ανατρεπτικό “The Game” βασισμένο στο single malt whisky Cardhu.

Όσοι δεν πέτυχαν να προκριθούν στη τελική φάση θα έχουν μία ακόμα ευκαιρία, συμμετέχοντας στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με έπαθλο μία από τις έξι θέσεις που απομένουν για τη φετινή δωδεκάδα του ελληνικού τελικού. Το στοίχημα, με σκοπό την επιτυχία, είναι μεγάλο. ‘Οπως και σε κάθε μεγάλη προσπάθεια. Ιδιαίτερα όταν το έπαθλο είναι τόσο σημαντικό.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο μοναδικός Έλληνας Master of Wine προτείνει κρασιά έως 10 ευρώ

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top