Με την καθιερωμένη φωτογραφία στην είσοδο του νεοκλασικού κτηρίου στην Ακαδημίας, ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας 11/6 ο φετινός Ελληνικός τελικός του World Class.

Δευτέρα πρωί, έξω από το νεοκλασικό κτήριο της Ακαδημίας. Ζέστη. Οι δώδεκα διαγωνιζόμενοι του ελληνικού τελικού του World Class μαζί με τους Reserve Brand Ambassadors της Diageo Άντζελα Μαριδάκη και Γιώτη Αγγελίδη παίρνουν θέσεις για την καθιερωμένη φωτογραφία. Με αυτή την «πράξη» ξεκινάει και φέτος ο τελικός του World Class. Γέλια, άγχος, νεύρα, στρες, αγωνία εναλλάσσονται καθώς όλοι μπαίνουν στο καινούργιο «σπίτι» του WC που τις προηγούμενες μέρες είχε φιλοξενήσει το Fine Drinking.

Οι 3 κριτές του τελικού: David Beatty, Matt Whiley και Alastair Burgess.

Η θερμοκρασία σαφώς πιο χαμηλή, ευτυχώς, όποτε και οι ανάσες πιο ανάλαφρες. Είναι ο τέταρτος στη σειρά διαγωνισμός που παρακολουθώ και η αλήθεια είναι ότι αυτός διαφέρει ήδη από την πρώτη στιγμή. «Μάλλον είναι ο χώρος» σκέφτομαι που με κάνει να νιώθω ότι βρίσκομαι σε ένα οικείο σαλόνι. Παίρνω στρατηγική θέση για να βλέπω, αλλά και να μην ενοχλώ. Χωρίς να το θέλω γίνομαι και εγώ κομμάτι της έντασης που επικρατεί. Μιας δημιουργικής όμως έντασης. Συμμερίζομαι το άγχος και την αγωνία των παιδιών, άλλωστε με τους περισσότερους έχουμε βρεθεί ουκ ολίγες φορές στις μπάρες των μαγαζιών όπου εργάζονται και έχουμε ανταλλάξει και δυο κουβέντες. Με κάποιους περισσότερες, με άλλους λιγότερες όμως ελάχιστη σημασία έχει αυτό. Θαυμάζω το κουράγιο τους αλλά και την δημιουργικότητα τους.

Με αυτά και με αυτά οι κριτές (David Beatty, ambassador της Ketel One στην Ευρώπη, Matt Whiley, ιδιοκτήτης Scout bar στο Λονδίνο και συγγραφέας του The Modern Cocktail Book και Alastair Burgess ιδιοκτήτης των Original sin και Happiness Forgets του Λονδίνου) έχουν ήδη πάρει τις θέσεις τους και όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η πρώτη δοκιμασία. Το «The single ingredient». Σε αυτή τη φάση οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να διαλέξουν ένα υλικό με το οποίο θα δημιουργήσουν έξι κλασικά κοκτέιλ, χρησιμοποιώντας όμως και έξι διαφορετικές τεχνικές. Από ότι σημειώνω οι περισσότεροι bartender διάλεξαν σαν υλικό το βερίκοκο και το κεράσι. Δύο μόνο κάνουν την έκπληξη, επιλέγοντας καρότο και δαμάσκηνο.

Φτάνει η σειρά της δεύτερης δοκιμασίας. «The Berlin box» μου λέει η Πηνελόπη Ζαούδη, PR manager της Diageo, «εδώ θα παίξουν με τις γαστρονομικές τάσεις του Βερολίνου, όπου θα γίνει φέτος ο παγκόσμιος τελικός» μου εξηγεί. Εμένα αμέσως το μυαλό μου πάει σε εκείνη την δοκιμασία που είχα δει στον περυσινό παγκόσμιο τελικό στο Μεξικό, το Hit at the moment κάτι που μου επιβεβαιώνει και ο Πάνος Κανατσούλης ο περσινός νικητής. Μαγειρική λοιπόν και κοκτέιλ και εγώ μένω με την όρεξη να δοκιμάσω τα ποτά των παιδιών. Κάπου κάπου κλέβω μια γουλιά αλλά όχι από όλους.

Οι Steve Ajulo, Αχιλλέας Πλακίδας, Γιάννης Βαβαδάκης και Νίκος Γιναργυρός ήταν οι 4 bartenders που πέρασαν με επιτυχία στο τελευταίο στάδιο του τελικού.

Χωρίς καν να το καταλάβω έχει τελειώσει το πρώτο μέρος του τελικού. Για την επόμενη και τελευταία δοκιμασία θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο, μιας και οι τέσσερις καλύτερα θα διαγωνιστούν. Βρίσκω ευκαιρία να μιλήσω με κάποια από τα παιδιά αλλά και να γνωρίσω όσους δεν ήξερα. Βλέπετε φέτος τα μπαρ της περιφέρειας είχαν την τιμητική τους.

Το μυαλό του Αχιλλέα Πλακίδα βρίσκεται ήδη στο Βερολίνο, εκεί που τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί ο παγκόσμιος τελικός του World Class.

Η ώρα έχει περάσει και το ρολόι δείχνει κάτι παραπάνω από τις 19:30 και έρχεται η ώρα της ανακοίνωσης της τελικής τετράδας. Καθισμένος στα σκαλιά που οδηγούν στον δεύτερο όροφο του νεοκλασικού και με ένα boulevardier από Roe & Co whiskey στο χέρι, βλέπω από την μεγάλη οθόνη τους τέσσερις φιναλίστ: Νίκος Γιναργυρός, Αχιλλέας Πλακίδας, Γιάννης Βαβαδάκης και Steve Ajulo. Η δοκιμασία που τους περιμένει… Show down και σε έξι λεπτά θα πρέπει να ετοιμάσουν 6 κλασσικά ποτά (French Martini με Ciroc, Southside με Tanqueray 10, Old Fashioned με Zacapa, Manhattan με Bulleit Bourbon, Highball με JW Gold Label Reserve, Margarita με Don Julio Blanco) με το δικό τους twist o καθένας. Οι ρυθμοί ανεβαίνουν, τα σέικερ πιάνουν φωτιά, ο Νίκος Γιναργυρός που σε όλο τον διαγωνισμό λόγω κάποιο προβλήματος δεν μπορούσε να μιλήσει, βρίσκει την μιλιά του και ο Γιάννης Βαβαδάκης αφήνει τα αγγλικά, πιάνει τα ελληνικά και φοράει και σαρίκι. Ένα συναρπαστικό show και από τους τέσσερις κυρίους.

Ο Αχιλλέας Πλακίδας σε στιγμές δημιουργίας.

Με την δυνατή μουσική ακόμα στα αυτιά μου, βγαίνω για λίγο έξω μέχρι να φτάσει η στιγμή για την ανακοίνωση του φετινού νικητή. Έχει πλέον νυχτώσει και η κίνηση στην Ακαδημίας έχει αραιώσει. Απομακρύνομαι λίγο μπας και διώξω την ένταση. Η ζέστη όμως δεν είναι καλός σύμμαχος όποτε επιστρέφω και πάλι μέσα. Αρπάζω μια margarita με gin Tanqueray 10 για δροσιστώ και περιμένω. Περιμένω ως την στιγμή που ο Πάνος Κανατσούλης, ντυμένος στα λευκά, έχοντας το πολυπόθητο τρόπαιο στα χέρια πιάνει το μικρόφωνο. Ζητά να του πουν το όνομα του νικητή. Δεν το ξέρει. Του το ψιθυρίζουν στο αυτί. Η αγωνία στο πικ. «Νικητής του φετινού World Class και bartender of the year είναι ο… Αχιλλέας Πλακίδας»! λέει και χιλιάδες χρυσαφί κομφετί γεμίζουν τον χώρο.

Ο Αχιλλέας Πλακίδας ήταν ο μεγάλος νικητής του φετινού τελικού.

Αυτό ήταν και φέτος… άλλο ένα World Class έφτασε στο τέλος του. Συγνώμη, στο τέλος; Λάθος, στην αρχή εννοούσα, καθώς τώρα ξεκινάει το ταξίδι για τον Αχιλλέα. Wir sagen in Berlin λοιπόν τον Οκτώβρη.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα Μυστικά του Artisan Bartender

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top