Ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης κρατώντας μια από τις τροφαντές πίτες από χαρούπι. Μόνο για μερακλήδες.

Οι παλαιότεροι είχαν σε υπόληψη το χαρούπι. Σε εποχές δύσκολες (βλ. την περίοδο της Κατοχής) ήταν μια διατροφική λύση, άκρως σημαντική. Ναι, για χρόνια ήταν ένα τρόφιμο ξεχασμένο, αλλά ποτέ δεν έχασε τη διατροφική του αξία. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή κατέχει σημαντική θέση ως πρώτη ύλη τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και στη φαρμακοβιομηχανία. Είναι ένα φυτικό προϊόν της Μεσογείου που αξίζει να το γνωρίσουμε σε μια σύγχρονη μορφή.

Ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης ήταν από εκείνους που έβγαλαν το χαρούπι από την αφάνεια και ανάδειξε τη μοναδική του γεύση, σε συνδυασμό με τη θρεπτική του αξία. Το χαρούπι, για όσους δεν ξέρουν, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ενέργεια. Είναι αυτό που οι ξένοι ονομάζουν super food.

Πίτα Μεξικού με πανσέτα χοιρινή, σάλτσα ντομάτα, πιπεριά, καλαμπόκι, μαρούλι και λιωμένο τυρί.

Εχει πειραματιστεί επί χρόνια με το χαρούπι ο Γιάννης Μπαξεβάνης βάζοντάς το σε πίτες, ψωμί, γλυκά και άλλες συνταγές και τώρα που αυτό έγινε τάση, πατεντάρισε την δική του μοναδική χαρουποσουβλακόπιτα, που τυλίγει μέσα τις γεύσεις που αγάπησε από παιδί αλλά και γεύσεις από τα ταξίδια του.

Μην ξεχάσετε να πάρετε μια μερίδα πατάτες σωτέ με μπέικον και αρωματικά (ποτέ τηγανιτές που θα έχουν πανιάσει μέχρι να έρθουν στα χέρια σας).

Η «Χαρουπιά» είναι το νέο project του Γιάννη Μπαξεβάνη. Κατ’ οίκον παράδοση (αναγκαίο στις μέρες της καραντίνας) ιδιαίτερων τυλιχτών με πίτα από χαρούπι. Αρκετά δελεαστική πρόταση για όσους επιθυμούν να γευτούν κάτι εντελώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Πίτα Συρίας με φαλάφελ, ταμπουλέ, αρωματικό γιαούρτι με ταχίνι, μαρούλι, ντομάτα και τις πινελιές του σεφ.

Οι επιλογές είναι άκρως ενδιαφέρουσες. Μπορείτε να επιλέξετε το χαρουποσουβλάκι Συρίας (φαλάφελ, ταμπουλέ, αρωματικό γιαούρτι με ταχίνι, μαρούλι, ντομάτα και τις πινελιές του σεφ), του Ντουμπάι (τυλιχτό της Ανατολής, με μαριναρισμένο κοτόπουλο, σάλτσα γιαουρτιού με τζίντζερ, λάιμ και την πινελιά του σεφ), του Μεξικού (με πανσέτα χοιρινή, σάλτσα ντομάτα, πιπεριά, καλαμπόκι, μαρούλι και λιωμένο τυρί) ή μια μερίδα πατάτες σωτέ με μπέικον και αρωματικά (ποτέ τηγανιτές που θα έχουν πανιάσει μέχρι να έρθουν στα χέρια σας).

Επίσης, μπορείτε να παραγγείλετε να το κλασικό χαρουπόψωμο του Γιάννη Μπαξεβάνη. Οπως σημειώνεται, δεν βγαίνει σε μεγάλες ποσότητες, βγαίνει μόνο μια φουρνιά την ημέρα. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας για την επόμενη ημέρα. Φυσικά, δεν λείπουν οι σαλάτες (λαχανοσαλάτα, χωριάτικη) και τα γλυκά μυζηθροπιτάκια (απλά ή χαρουπιού).

Πατάτες σωτέ με μπέικον και αρωματικά.

Οπως λέει και ο ίδιος: «Αποφάσισα να τυλίξω τα ταξίδια μου σε χειροποίητες πίτες χαρουπιού ψημένες στο sanji δημιουργώντας ένα τυλιχτό διαφορετικό από τα άλλα. Φρέσκα ελληνικά κρέατα και λαχανικά συνδυάζονται και δημιουργούν γεύσεις από όλο τον κόσμο που μου έμειναν χαραγμένες όπως το κοτόπουλο με τα ανατολίτικα μπαχαρικά που έφαγα στο Ντουμπάι ή το φοβερά Τραγανό φαλάφελ που δοκίμασα στη Συρία».

Πολλά από τα προϊόντα προέρχονται από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Κριτσάς στο Λασίθι.

Πίτα Ντουμπάι (τυλιχτό της Ανατολής, με μαριναρισμένο κοτόπουλο, σάλτσα γιαουρτιού με τζίντζερ, λάιμ και την πινελιά του σεφ).

Η διαδικασία για να φτιαχτούν οι μεγάλες, λεπτές χαρουπόπιτες έχει τα δικά της μυστικά. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης τις έχει δοκιμάσει σε μεγάλα εστιατόρια που έχει δουλέψει όλα αυτά τα χρόνια και είδε τη θετική ανταπόκριση των πελατών.  Αφού φτιαχτεί η ζύμη και ξεκουραστεί, γίνεται μπαλάκια και ανοίγεται σε λεπτό φύλο, το οποίο ψήνεται στο σάτζι (ένα καμπυλωτό θερμαινόμενο μέταλλο, χωρίς ίχνος λαδιού.

Μπορείτε να παραγγείλετε και το κλασικό χαρουπόψωμο.

Πολλά από τα προϊόντα προέρχονται από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Κριτσάς στο Λασίθι. Εκεί οι γυναίκες προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση. Μαγειρεύουν για να ξεφεύγουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, για να ενισχύουν το οικογενειακό τους εισόδημα, αλλά κυρίως για να κρατούν ενεργή την παράδοση του τόπου που μεγάλωσαν.

 

INFO
«Η Χαρουπιά»: Ηπείρου 12, 12461 Χαϊδάρι

 

//Διανομή κατ’ οίκον κάθε ημέρα από 18:00-23:00 και Σαββατοκύριακο από 13:00-24:00. Για παραγγελίες στο τηλέφωνο 2105311616 ή μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του μαγαζιού.

 

Διαβάστε ακόμα: «Alex Cooks At Home» – ο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης μας περιμένει στο YouTube.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top