Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης

Τρία σε ένα. Οι αγαπημένοι μας καλοκαιρινοί μεζέδες σε ένα μοσχοβολιστό, παραθαλάσσιο πιάτο. Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης

Υλικά για το χταπόδι

1 κιλό χταπόδι
2-3 φύλλα δάφνης
1 κουταλιά της σούπας πιπέρια διάφορα, ολόκληρα
150 ml ξίδι
Νερό

 

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι, προσθέτοντας τα παραπάνω υλικά και νερό μέχρι να σκεπαστεί. Βράζουμε για περίπου 7 λεπτά. Αφαιρούμε το χταπόδι και το κόβουμε σε κομμάτια (1 πλοκάμι / ένα κομμάτι).

 

Υλικά

2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 φύλλα δάφνης
1 ποτήρι Μαυροδάφνη
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
2-3 κουταλιές της σούπας γούστερ σος
Ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το σκόρδο τα φύλλα δάφνης και σβήνουμε με την Μαυροδάφνη, τον πελτέ και την Worcester sauce. Αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να βράσουν ώσπου να καραμελώσουν. Τοποθετούμε το χταπόδι πάνω από τα κρεμμύδια, τα σκεπάζουμε με λαδόκολλα και σε πολύ σιγανή φωτιά βράζουμε ώσπου να μαλακώσει το χταπόδι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό λαχανικών.

 

Υλικά για τη σαλάτα και τα μαυρομάτικα

300 γρ. βρασμένα μαυρομάτικα για σαλάτα
2 κουταλιές της σούπας κρεμμύδι φρέσκο
1 τομάτα κομμένη καρέ μικρά
1 κουταλιά της σούπας μαντζουράνα φρέσκια
Ξύσμα από ½ λεμόνι
Ξύσμα από ½ lime
50 ml μηλόξιδο
Ελαιόλαδο (περίπου 150 ml)

 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε όλα τα παραπάνω υλικά να ζεσταθούν καλά. Αλατοπιπερώνουμε.

 

Υλικά για την κρέμα φάβας 

200γρ. φάβα (μουλιασμένη σε κρύο νερό για 30 λεπτά)
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
2 κλωνάρια σέλερι κομμένο σε κομματάκια
1 καρότο κομμένο σε κομματάκια
1 σκελίδα σκόρδο
Νερό ή ζωμό λαχανικών
150 ml ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την φάβα και σκεπάζουμε με νερό. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και ξαφρίζουμε. Όταν ξαφρίσουμε, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το celery, τα καρότα και το ελαιόλαδο. Βράζουμε ώσπου να μαλακώσει καλά η φάβα.

Ρίχνουμε τη φάβα σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε ώσπου να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε αλάτι – πιπέρι και, εάν θέλουμε, το χυμό από το λεμόνι.

 

//Ο Λευτέρης Λαζάρου είναι σεφ και ιδιοκτήτης του Varoulko Seaside, Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, Πειραιάς, τηλ. 210 5228400.

Διαβάστε ακόμα: Μελιτζανοσαλάτα με σόγια του Bill and Coo, από τον Αθηναγόρα Κωστάκο

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top