Semifreddo με σμέουρα.

Τα γλυκά είναι από τις αδυναμίες μου. Όχι όλα, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Αυτά με τα πολλά σιρόπια, ή την υπερβολική ζάχαρη ή τα φορτωμένα με δέκα κιλά σαντιγί δεν μπορώ να πω ότι με τρελαίνουν. Από την άλλη σε μια καλτ πάστα ποντικάκι, σε μια μηλόπιτα με τραγανό ζυμάρι, σ’ ένα βασκικό cheesecake που είναι και της μόδας ή σ’ ένα λαχταριστό προφιτερόλ δύσκολα θα αντισταθώ.

Βέβαια τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν θα βρείτε στο μικρό, ιδιαίτερο ζαχαροπλαστείο για το οποίο θα σας μιλήσω. Χρησιμοποιώ τον όρο ιδιαίτερο γιατί τα γλυκά που φτιάχνουν εδώ δεν έχουν ζάχαρη, βούτυρα, αυγά, γάλα, είναι χωρίς γλουτένη και ωμά. Ναι, ωμά, δηλαδή δεν ψήνονται.

Η Λίζα Βαβούρη ξεκίνησε να φτιάχνει «εναλλακτικά» γλυκά όταν η φίλη της, έπειτα από ένα πρόβλημα υγείας, δεν επιτρεπόταν να φάει ζάχαρη.

Τα γλυκά εδώ δεν έχουν ζάχαρη και δεν ψήνονται.

Η πρώτη μου επαφή με τα γλυκά της Λίζας Βαβούρη, (ιδιοκτήτρια και εμπνεύστρια του Yum guilt free), ήταν στο σπίτι μιας φίλης. Είχα δοκιμάσει τις μικρές, γλυκιές ενεργειακές μπαλίτσες της με τους ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα και τη μαύρη σοκολάτα και κόλλησα.

Η επόμενη κίνηση μου ήταν να επισκεφτώ από κοντά τον λιλιπούτειο παράδεισο της στην Γλυφάδα. Ένα μαγαζί λίγων τετραγωνικών μέτρων που το μεγαλύτερο κομμάτι το καταλαμβάνει η φορτωμένη με λιχουδιές βιτρίνα που σε προκαλούν να τις δοκιμάσεις. «Ανοίξαμε πριν τρία χρόνια. Τώρα βέβαια που η δουλειά έχει πληθύνει μεταφέραμε το εργαστήρι αλλού» μου αναφέρει η Λίζα. Όλα ξεκίνησαν σαν αστείο το 2016.

Energy balls με λευκή σοκολάτα, αλλά και κάμποσες άλλες επιλογές.

Η φιλοσοφία των γλυκών στο Yum guilt free βασίζεται στο ότι είναι ωμά και φρέσκα.

Η Λίζα δεν έχει καμία σχέση με τη ζαχαροπλαστική -είναι φωτογράφος και μουσειολόγος. Βέβαια, της άρεσε πολύ να φτιάχνει γλυκά για την οικογένεια της και τους φίλους της. Τα προβλήματα υγείας της κολλητής της Χριστίνας, που δεν της επέτρεπαν να φάει ζάχαρη, έκαναν τη Λίζα να ψάχνει για εναλλακτικές. Και κάπως έτσι μπήκε σε αυτό τον κόσμο των γλυκών χωρίς ζάχαρη. Ξεκίνησε φτιάχνοντας μικρές ενεργειακές μπάλες με ξηρούς καρπούς και μαύρη σοκολάτα, πέρασε στις μπάρες, μετά στις τάρτες και στη συνέχεια στα υπόλοιπα. Και κάπως έτσι έγινε η αρχή.

Η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί από το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου, τη ζάχαρη καρύδας και τα φρούτα.

Όπως σας είπα στο Yum guilt free όλα φτιάχνονται χωρίς ζάχαρη, χωρίς ζωικά προϊόντα (βούτυρο, γάλα, αυγά) και χωρίς -φυσικά- γλουτένη. Χρησιμοποιούν πολλούς ξηρούς καρπούς για να φτιάχνουν τις βάσεις από τις τάρτες, για παράδειγμα, οσμωτικά φρούτα – φρούτα που έχουν αφυδατωθεί, χωρίς όμως θερμική επεξεργασία – φυτικά ροφήματα (αμυγδάλου, βρώμης, καρύδας), ωμό οργανικό κακάο και πολλή μαύρη σοκολάτα.

Έχουν αντικαταστήσει τη ζάχαρη με το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου και, τελευταία, «παίζουν» με τη ζάχαρη καρύδας και τα φρούτα. Αγαπημένα υλικά για τη Λίζα, επίσης, είναι το αμυγδαλοβούτυρο, το φουντουκοβούτυρο και το φιστικοβούτυρο που φτιάχνει η ίδια και τα πουλούν πλέον στο μαγαζί – το φουντουκοβούτυρο με τη σοκολάτα είναι κολασμένα νόστιμο.

Με βάση το φυστικοβούτυρο.

Η φιλοσοφία των γλυκών στο Yum guilt free βασίζεται στο ότι είναι ωμά και φρέσκα. Οι πρώτες ύλες έρχονται από επιλεγμένους παραγωγούς και προμηθευτές και είναι εντελώς αγνές. Προσοχή όμως: μπορεί να τους λείπει η ζάχαρη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι γλυκά ή ότι δεν έχουν θερμίδες. Έχουν και μάλιστα αρκετές. Είναι «καλές» θερμίδες, χωρίς κορεσμένα λιπαρά, αν αυτό βοηθάει τη συνείδηση σας. Εμένα πάντως με βοήθησε, γιατί βρίσκω μια «καλή» δικαιολογία να τα καταναλώσω χωρίς πολλές ενοχές.

 

//Yum Guilt Free, Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα, τηλ. 2109613374

 

Διαβάστε ακόμα: Τα 5 καλύτερα στέκια για vegan γλυκά στην Αθήνα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top