Σιτεμένο σε κότζι κόντρα φιλέτο με πατάτα και εσπρέσο, υπό τη συνοδεία του ρούμι Zacapa.

Το δικαίωμα στην παύση. Η αντίσταση στο επιτακτικό «σπεύδε» με το καθησυχαστικό «βραδέως». Η απόλυτα ανθρώπινη ανάγκη να μην μας κανοναρχεί ο χρόνος, τούτος ο μέγας δυνάστης της ζωής, αλλά να αφήνουμε κάποιες σπάνιες στιγμές ευφορίας να διατρέξουν τα μέλη και τα συναισθήματά μας. Να δώσουμε την ευκαιρία στους εαυτούς μας να συντονιστούν με κάποιες εμπειρίες που δεν έρχονται συχνά.

Να βγεις με φίλους, να δεις μια θεατρική παράσταση, να κάνεις μια βόλτα. Αυτά τα τόσο προφανή, αν τα μετρήσεις με το βάρος των λεπτών, θα χάσουν την αίγλη και την μοναδικότητά τους. Θα καταπέσουν στο πηγάδι της φτήνιας – της καθημερινότητας. Το ίδιο, στον υπερθετικό βαθμό, ισχύει όταν αποφασίζουμε να γευτούμε ένα εκλεκτό ποτό ή να δοκιμάσουμε ένα πιάτο ιδιαίτερης νοστιμιάς. Όλα αυτά θέλουν το χρόνο τους ή μάλλον να ενταχθούν σε έναν μη χρόνο. Σε μια φούσκα ακινησίας.

Αυτό που λέμε ωρίμανση δεν είναι μια χημική διαδικασία. Πέραν του τεχνικού κομματιού, υποφώσκει μια ολόκληρη φιλοσοφία που δεν επιθυμεί να βιάζει τα πράγματα.

Αυτό που λέμε ωρίμανση δεν είναι μια χημική διαδικασία. Πέραν του τεχνικού κομματιού, υποφώσκει μια ολόκληρη φιλοσοφία που δεν επιθυμεί να βιάζει τα πράγματα. Που τα αφήνει να εξελιχθούν, να αφομοιώσουν όλα τα εκείνα τα ζωτικά στοιχεία που τα κάνει ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Τρανό παράδειγμα: το ρούμι Zacapa. Παρασκευάζεται από την Master Blender Lorena Vasquez, και ωριμάζει στην Γουατεμάλα «στο σπίτι πάνω από τα σύννεφα», στα 2.300 μέτρα, μεταξύ ψηλών βουνών με ενεργά ηφαίστεια και πράσινα τοπία.

Η διαδικασία που ακολουθείται έως να έρθει η στιγμή να το απολαύσουμε ονομάζεται Sistema Solera που παντρεύει ξεκούραστα και εκ περιτροπής τα blend διαφορετικά Reserve rums διαφορετικών ηλικιών και χαρακτήρων. Και επειδή το ρούμι ωριμάζει πιο αργά σε μεγαλύτερα ύψη, όπου ο ψυχρός αέρας του βουνού μειώνει τη εξάτμιση του αποστάγματος – η διαδικασία επιτρέπει στο χρώμα, το άρωμα και τη γεύση να πάρουν όλο το χρόνο που χρειάζονται για να εξελιχθούν σε τέλεια αρμονία.

To γλυκό που δημιούργησε ο chef pâtissier Φίλιππος Παπασπύρου σε αρμονία με το ρούμι Zacapa.

Ας φανταστούμε αυτό το εκλεκτό ρούμι συνδυασμένο με πιάτα που επίσης αποζητούν τον δικό τους χρόνο παρασκευής. Η σύμπραξη δεν μπορεί παρά να είναι ενδιαφέρουσα από γευστικής, αλλά και φιλοσοφικής διάστασης. Δεν είναι μια ευκταία περίπτωση που θα μπορούσε να συμβεί – συνέβη. Προ ολίγων ημερών, στο εστιατόριο FUGA το premium ρούμι Zacapa, έδωσε τον τόνο σε μια βραδιά που ήταν διαποτισμένη από τη φιλοσοφία του «Art of Slow», που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διαδικασία παραγωγής του. Η τέχνη της βραδύτητας δεν έμεινε στη θεωρία, αλλά έγινε πράξη.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα πολυσυλλεκτικό δείπνο-εμπειρία, αποτέλεσμα μίας δημιουργικής «σύμπραξης». Δημιουργικοί σεφ, ζαχαροπλάστες και μπαρτέντερ «συνομίλησαν» με τα αρώματα και τις γεύσεις του Zacapa και δημιούργησαν ένα μενού που συνδυάστηκε με το ρούμι.

Η βραδιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και τους καλεσμένους να απολαμβάνουν μία παραλλαγή της κλασικής συνταγής κοκτέιλ “Old Fashioned” με βάση το ρούμι Zacapa Solera 23 και στη συνέχεια να λαμβάνουν τις θέσεις τους γύρω από το τραπέζι.

Το εστιατόριο FUGΑ υποδέχθηκε τους καλεσμένους του «Τhe art of slow».

Το ειδικά σχεδιασμένο menu της βραδιάς με γευστικές επιρροές από τη Λατινική Αμερική, έφερε την υπογραφή του πολυσυζητημένου chef Δημήτρη Κατριβέση. Εξωτικές πρώτες ύλες, πρωτότυποι -συχνά άνισοι- συνδυασμοί και παιγνιώδης διάθεση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που διέπουν τη μαγειρική φιλοσοφία του. Κυρίως το πάθος του για τις γλυκές αρωματικές γεύσεις της λατινικής Αμερικής έστρωσε το γευστικό “χαλί” για να αναδειχθεί το ζεστό, μαυλιστικό και πολύπλοκο άρωμα του Zacapa.

Ο chef Δημήτρης Κατριβέσης επιμελήθηκε το ειδικό μενού της βραδιάς.

Το ειδικά σχεδιασμένο menu της βραδιάς με γευστικές επιρροές από τη Λατινική Αμερική, έφερε την υπογραφή του chef Δημήτρη Κατριβέση.

Ο chef pâtissier Φίλιππος Παπασπύρου δημιούργησε ένα επιδόρπιο εμπνευσμένο από την αργή διαδικασία ωρίμανσης και τη ξεχωριστή γεύση του εκλεκτού ρούμι από τη Γουατεμάλα. Στη γεύση του κυριαρχούσαν πλούσιες νότες καφέ, που ανέδειξαν την περίπλοκη και γεμάτη γεύση του poto;y, σε ένα kaloftiagm;eno επιδόρπιο με τηn ονομασία “Black Pearl”.

Το Zacapa ωριμάζει στην Γουατεμάλα «στο σπίτι πάνω από τα σύννεφα», στα 2.300 μέτρα, μεταξύ ψηλών βουνών με ενεργά ηφαίστεια και πράσινα τοπία.

Η γευστική διαδρομή του Art of Slow δείπνου, ολοκληρώθηκε μία πρωτότυπη, ζεστή εκδοχή επιδόρπιου cocktail με Zacapa, από τον coffee expert Μιχάλη Δημητρακόπουλο. Μία προσεκτικά επιλεγμένη ποικιλία καφέ από τη Γουατεμάλα -πού αλλού- συνδυάστηκε αρμονικά με τα γλυκά αρώματα καραμέλας, βανίλιας και βουτύρου που απαντώνται στο ρούμι Zacapa.

Η Lorena Vasquez μυεί τους καλεσμένους στις εκλεκτές γεύσεις του ρούμι Zacapa.

Επίσημη προσκεκλημένη της βραδιάς, η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από τη συγχορδία του Zacapa, η σινιόρα Lorena Vasquez που με την πλούσια εμπειρία της μύησε τους τυχερούς  καλεσμένους στις ιδιαίτερες γευστικές νότες του ποτού. Μεταφέροντας τους νοερά “πάνω από τα σύννεφα” της Γουατεμάλα, τους μετέδωσε την δική της ερμηνεία του Art of Slow, μέσα από προσωπικές ιστορίες με αρκετό χιούμορ.

Η Lorena Vasquez μέσα από μια εκλεπτυσμένη γευσιγνωσία στις ετικέτες Zacapa Solera 23, Zacapa XO και Zacapa Royal ταξίδεψε τους συνδαιτημόνες της βραδιάς σε γνώριμα για εκείνη μονοπάτια, αυτά της καταπράσινης γης της Γουατεμάλα, αλλά και στα μυστικά που κρύβει ο απαράμιλλος γευστικός χαρακτήρας του Zacapa.

Κάθε φιάλη έχει μια χειροποίητη ψάθινη ζώνη (petate) – μια παράδοση 3.000 ετών των Μάγιας.

Αναγκαία σημείωση για ξέρουμε όλα τα δεδομένα: το ρούμι πήρε το όνομά του από μια πόλη της Γουατεμάλα το 1976, προς τιμήν των εκατό ετών από την ίδρυση της πόλης Zacapa. Κάθε φιάλη έχει μια χειροποίητη ψάθινη ζώνη (petate) – μια παράδοση 3.000 ετών των Μάγιας που συμβολίζει την ενότητα του ουρανού και της γης.

Τέλος, επισφράγιση της στενής σχέσης που διατηρεί το Zacapa με το fine dining είναι ότι βρέθηκε στη φαντασμαγορική τελετή απονομής του θεσμού που στοχεύει στην προώθηση της διαφορετικότητας της διεθνούς γαστρονομίας “World Restaurant Awards”, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Παρίσι.

 

Διαβάστε ακόμα: Πρώτη ματιά στο Madame Phu Man Chu: το εξαιρετικό βιετναμέζικο που έλειπε.

 

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top