zampano-105-1190

Η ιταλική φινέτσα γίνεται αμέσως αντιληπτή στο εσωτερικό του Zampanó.

Είναι μια ταινία του Fellini. «La Strada» λέγεται και μου αρέσει πολύ. Παίζει μάλιστα και ο Antony Quinn. Υποδύεται έναν πλανόδιο με αυτοσχέδιο τσίρκο που έχει μαζί του μια πιτσιρίκα, την Τζελσομίνα. Στη πλατεία κάθε χωριού όπου δίνουν παραστάσεις, φωνάζει η Τζελσομίνα: «Ε’ arrivato Zampanό! E’ arrivato Zampanό!» Και τότε εμφανίζεται ο Zampanό, φουσκωμένος και ντυμένος με δερμάτινα, για να δώσει το σόου του και να εισπράξει το χειροκρότημα.

Τώρα, γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί σε μια βόλτα μου στου Ψυρρή έπεσα πάνω σε έναν άλλο Zampanó. Ένα ολόφρεσκο εστιατόριο που έλειπε από τη γεμάτη θέατρα Σαρρή. Η επιβλητική πράσινη πόρτα με τα μεγάλα τζάμια μπορεί να είναι δύσκολο να την ανοίξεις, αλλά όταν την διαβείς, περνάς σε μια άλλη ιταλική πραγματικότητα.

 

zampano-136-1190

Η σαλάτα με σπανάκι, σέσκουλο, ρόκα, φέτες κολοκυθιού που τραγάνιζαν, φλούδες από κατσικίσιο τυρί Νάουσας και αμύγδαλα που μύριζαν καπνό.

Η ομάδα του City Circus Athens (του hostel που είναι ακριβώς δίπλα) συνεργάστηκε με τους αδερφούς Maurizio και Guiseppe Alito και δημιούργησαν έναν ενδιαφέροντα χώρο, όπου ξεχωρίζει το μπαρ με τις χαλκοσωλήνες, το περίεργο φωτιστικό στην οροφή, η μικρή αλλά και πολύ πρακτική κουζίνα (τη βλέπεις με το που μπαίνεις), αλλά και τα διαφορετικά τραπέζια και καρέκλες που δένουν πολύ αρμονικά το ένα με το άλλο.

Το Zampanó δεν είναι καθόλου κιτς ούτε φολκλόρ. Έχει ένα ξεχωριστό αέρα. Ιταλικό στο design, αλλά καθαρά ελληνικό σε ό,τι σερβίρει. Από το κρασί μέχρι το φαγητό. Ζήτησα να καθίσω σε ένα από τα τραπέζια δίπλα στην τζαμαρία, για να χαζεύω τον κόσμο που περίμενε να μπει στο θέατρο, αλλά και τους περαστικούς. Το καλωσόρισμα μου το έδωσε ένας ευγενέστατος νεαρός, ο Στέργιος, ο οποίος στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ξέρει παρά πολλά για το κρασί και σε συμβουλεύει τι να επιλέξεις με το φαγητό σου.

zampano-131-1190

Ο ευγενέστατος και διακριτικός Στέργιος θα σε βοηθήσει στην επιλογή του κρασιού.

Η Κρητικιά chef, Χρύσα Κατάκη, ετοίμασε ένα τρυφερό, κρασάτο μπούτι κόκορα με χυλοπίτες, μοσχαρίσια ταλιάτα (σωστά ψημένη), παρέα με τηγανητές πατάτες που ήρθαν σε χωνάκι από σεμεδάκι και ένα έντονο πέστο μαϊντανού.

Το δικό μου δείπνο ξεκίνησε με σαλάτα με σπανάκι, σέσκουλο, ρόκα, ελαφριά ψητές φέτες κολοκυθιού που τραγάνιζαν, φλούδες από κατσικίσιο τυρί Νάουσας και αμύγδαλα που μοσχοβόλαγαν καπνό. Κι όλα αυτά, με ένα απαλό dressing από λεμόνι και φρέσκο θυμάρι.

zampano-144-1190

Μοσχαρίσια ταλιάτα παρέα με τηγανητές πατάτες σε χωνάκι από σεμεδάκι και έντονο πέστο μαϊντανού.

Η συνέχεια εξίσου ενδιαφέρουσα: τραγανά τριγωνικά πιτάκια γεμιστά με σπεντζοοφάι μαζί με μια υπέροχη μαρμελάδα ντομάτας που έβγαζε φωτιά και, για αντίθεση, μια σάλτσα γιαουρτιού με δυόσμο, μια όμορφη χυλωμένη ρεβυθάδα με κομμάτια σύγκλινου Μάνης που μοσχομύριζε δενδρολίβανο και ματζουράνα. Τέλος, μια φάβα Σαντορίνης με σαρδέλες περασμένες στη σχάρα, που για συνοδεία είχαν από τη μια καραμελωμένα κρεμμύδια και, από την άλλη, ένα γευστικότατο chutney σταφίδας με τζίντερ που με άφησε άφωνο.

zampano-146-1190

Η αμαρτωλή κρέμα σοκολάτας με μικρούς μπεζέδες από κακάο και παγωτό καραμέλα.

Φυσικά, μετά από αυτήν την εισαγωγή, περιμένεις και μια ανάλογη συνέχεια. Και όντως έτσι ήταν. Η Κρητικιά chef, Χρύσα Κατάκη, ετοίμασε ένα τρυφερό, κρασάτο μπούτι κόκορα με χυλοπίτες, μοσχαρίσια ταλιάτα (σωστά ψημένη), παρέα με τηγανητές πατάτες που ήρθαν σε χωνάκι από σεμεδάκι και ένα έντονο πέστο μαϊντανού συν ένα πιάτο με σοταρισμένα λαχανικά σε βάση από πλιγούρι που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τα υπόλοιπα. Όσο για τα χειροποίητα ζυμαρικά από σπανάκι και ανθότυρο, ταίριαζαν πολύ με τη σάλτσα ντομάτας και ζητούσαν λίγο παραπάνω τριμμένο τυρί.

zampano-139-1190

Τα πιτάκια με σπεντζοφάι μαζί με την υπέροχη μαρμελάδα ντομάτας που έβγαζε φωτιά.

Και ενώ τα πιάτα έκαναν την παρέλαση τους στο τραπέζι μου, η μουσική χάιδευε απαλά τα αφτιά μου κι ο κόσμος όλο και γέμιζε το μαγαζί. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ήρθε και η ώρα του γλυκού: κρέμα σοκολάτας με μικρούς μπεζέδες από κακάο και παγωτό καραμέλα, καθώς και μια lemon pie (ιδανικά ξινή η κρέμα της) παρέα με παγωτό καϊμάκι. Και κάπως έτσι, απλά και γλυκά, τελείωσε το δείπνο μου στο «μπρατσωμένο» Zampanò, το οποίο φαίνεται πως έχει μέλλον και ξαναβάζει το Ψυρρή στο γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

zampano-145-1190

Ξινή, όπως πρέπει, lemon pie παρέα με παγωτό καϊμάκι.

//«Zampanó», Σαρρή 18, Ψυρρή, τηλ. 213 0237244.

Info
Προς το παρόν, θα το βρεις ανοιχτό μόνο τα απογεύματα, εκτός από Δευτέρα. Η λίστα κρασιών του (περιλαμβάνει γύρω στις 35 ετικέτες) συνεχώς ανανεώνεται και εμπλουτίζεται. Όσο για τις τιμές του, με 20 ευρώ το άτομο, την έχεις βγάλει καθαρή και έχεις χορτάσει.

Διαβάστε ακόμα: Το Kitty Cat ξανακτυπά με νέο σεφ και το πιο πρόστυχο μπέργκερ της Αθήνας. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top