Ο γύρος από μαύρο χοίρο και ο γύρος από πρόβιο κρέας αναμένεται να είναι τα μεγάλα «όπλα» στο Zeibekiko. Αλλά και ο γύρος κοτόπουλο (φωτό) θα φαγωθεί πολύ.

Αν κάποιος σας έλεγε ότι θα πρέπει να «τραβηχτείτε» μέχρι την Κάτω Κηφισιά για να φάτε ένα αξιοπρεπές σουβλάκι, σίγουρα θα τον κοιτούσατε με μισό μάτι και θα κουνούσατε το κεφάλι λέγοντας του ότι είναι τρελός. Αυτός ο τρελός είμαι εγώ, λοιπόν, και όντως σας λέω θα «τραβηχτείτε» μέχρι τα βόρεια. Και πιστέψτε με ο κόπος που θα κάνετε αξίζει. Και γίνομαι πιο συγκεκριμένος.

Πριν από λίγες μέρες ο Γιώργος Τσιλιγκίρης (βλέπε εστιατόρια Τηλέμαχος) αποφάσισε να κάνει μια διαφορετική κίνηση. Εκεί όπου βρισκόταν το Τηλέμαχος Art grill με την κοσμητική του γκλάμουρους σάλα, άνοιξε ένα πιο «λαϊκό» μαγαζί που ο κατάλογος του κοσμείτε από το εθνικό μας street food: το σουβλάκι. Έτσι λοιπόν πέταξε από πάνω του όλα τα «δήθεν» στοιχεία που μπορεί να είχε, «ντύθηκε» σε ποιο λιτές γραμμές, απλοποιήσετε το φαγητό του -κατά πολύ- αλλά δεν έχασε την ποιότητα του.

Ένα «απλό», προσιτό μαγαζί, ίσως λίγο φολκλόρ που προσφέρει ένα όντως τίμιο και νόστιμο σουβλάκι και διαθέτει μια αυλή ταμάμ για τις ζέστες του καλοκαιριού.

Το επισκέφτηκα Σάββατο μεσημέρι, με τη ζέστη να έχει πιάσει για τα καλά. Η καλύτερη επιλογή θα φάνταζε μια δροσερή παραλία και όχι φολκλόρ τραπέζια με κολλάζ από παλιές φωτογραφίες από τον ελληνικό κινηματογράφο σε μια αυλή γεμάτη από λυγαριές, κουμαριές και βουκαμβίλιες. Ο κατάλογος δεν είναι μεγάλος- πόσο μεγάλος θα μπορούσε να είναι σε ένα σουβλατζίδικο άλλωστε- και διαβάζετε με μια ματιά. Όμως η επιλογή δεν είναι και τόσο εύκολη. Ζητάω για αρχή μια Βυζαντινή σαλάτα και ένα λαχματζούν με βοδινό και αρνίσιο κιμά μέχρι να σκεφτώ τι άλλο θα πάρουμε καθώς και μια μπύρα για να «σβήσει» την δίψα από την ζέστη. Μέχρι να έρθουν σχεδιάζω το «σχέδιο μάχης»: καλαμάκια, γύρο, πίτες, τηγανητές πατάτες και αλοιφές, και δίνει την διαταγή.

Καλαμάκια από αρνίσιο κρέας και μαύρο χοίρο. Νόστιμα, ζουμερά, καλοψημένα που φεύγουν στην στιγμή.

Δεν αργεί να έρθει η πρώτη φουρνιά. Καλαμάκια από αρνίσιο κρέας και μαύρο χοίρο. Νόστιμα, ζουμερά, καλοψημένα που φεύγουν στην στιγμή. Το ίδιο και οι μαλακές πίτες. Δεν αντέχουν στην επίθεση αλλά ούτε και τις «βούτες» στην παπρικάνα (αλοιφή με φέτα, γιαούρτι και πάπρικα) και στην μελιτζανοσαλάτα (καπνιστή με ταχίνι). Για να έρθει το δεύτερο κύμα. Γύρος πάλι από μαύρο χοίρο και γύρος από πρόβειο κρέας. Και κάπου εδώ σταματάει η περιγραφή γιατί αυτό που ακολούθησε στο τραπέζι δεν μπορούν να το περιγράψουν οι λέξεις. Σωστή σφαγή για το ποιος θα πάρει το περισσότερο.

Αυτό που έχω να πω μετά από την εμπειρία μου είναι ότι ο Γιώργος Τσιλιγκίρης σκέφτηκε σωστά. Άλλαξε γραμμή πλεύσης κάνοντας ένα πιο «απλό», προσιτό μαγαζί, ίσως λίγο φολκλόρ που προσφέρει ένα όντως τίμιο και νόστιμο σουβλάκι. Δεν είναι μόνο η προσιτή του τιμή -το καλαμάκι ξεκινάει από 1,65 ευρώ- αλλά και η ποιότητα του, καθώς όλα τα κρέατα του είναι ελληνικά. Και από ότι μου είπε ετοιμάζει και άλλες εκπλήξεις στην αυλή με ντονέρ. Εγώ προσωπικά θα ξαναπάω και μόνος και με φίλους γιατί σε αυτή την πόλη όπου τα σουβλατζίδικα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, δύσκολα βρίσκεις κάποιο που να ξεχωρίζει.

Το Zeibekiko Souvlaki Bar «ντύθηκε» σε ποιο λιτές γραμμές, απλοποιήσετε το φαγητό του -κατά πολύ- αλλά δεν έχασε την ποιότητα του.

//Zeibekiko Souvlaki Bar, Φραγκοπούλου 22 & Μπότσαρη, Κάτω Κηφισιά, τηλ. 2108074330, 2108076680.

 

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι καυτό τώρα στο αθηναϊκό γαστρονομικό στερέωμα

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top