Nαι, το έχει δοκιμάσει και ο Ντάνιελ Κρεγκ (Getty Images/Idealimage).

Στα θέματα ένδυσης, πάντα με γοήτευαν οι μεταβατικές φάσεις, σαν την ώρα που ρίχνεις αναβράζον δισκίο σε νερό. Διαλύεται, το πίνεις, και φτου κι απ’ την αρχή.

Εν προκειμένω, οι αναφορές μου λένε πως το μουστάκι μοιάζει να επιστρέφει δυναμικά, σε βάρος του αγαπημένου μου γενιού, το οποίο φέρω ευλαβικά από τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Το μουστάκι μας στόλιζε κι εμάς του ’60 τους εκδρομείς, αλλά εντέλει παρέδωσε πνεύμα. Εν τω μεταξύ, είχαν μεσολαβήσει ο Martin Luther King Jr, ο Robert Redford, ο Marlboro Man, ο Tom Selleck…

Η νέα κανοναρχία το επιβάλλει, εφόσον επιθυμείτε να βρείτε την αδελφή ψυχή σας (δεν σας το συνιστώ). Ναι, ναι. Ο νέος συρμός το θέλει να κάνει σταδιακά πέρα το μούσι, που φύτρωσε για τα καλά από τα μέσα του 2000, και να ασπάζεται μια επιστροφή στο μέλλον. «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα».

Φυσικά, ως συνήθως, παρουσιάζεται ως ένα καλωσόρισμα στη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Αλλά το κυριότερο, μια υπογράμμιση (εξωστρεφή) των χαρακτηριστικών του gentleman του 19ου. Μεταξύ μας, μπούρδες.

Πέραν των όποιων πικρόχολων σχολίων μου, αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει εδώ -και όχι επειδή η μόδα προστάζει- είναι το πώς αναφύουμε το μύστακα και πώς τον καλλιεργούμε, ώστε να μη θυμίζει αναδάσωση της Πάρνηθας.

Από τη στιγμή που η θαμνοειδής απόφυση αποκτήσει μια κάποια υπόσταση, τα πράγματα σοβαρεύουν.

Σε πρώτο στάδιο, πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή. Ακολούθως, να προετοιμάσετε το έδαφος. Όπως απαιτεί ένας αγγλικός κήπος, το όλον απαιτεί ένα περιεσκεμμένο κλάδεμα. Ένας έμπειρος κηπουρός θα συμβούλευε ν’ αφήσουμε να ανθίζουν ταυτόχρονα τα γένια μας. Ενδιαμέσως, η διαδικασία θα σας χαρίσει ένα στυλ νεγκλιζέ-σικ.

Από τη στιγμή που η θαμνοειδής απόφυση αποκτήσει μια κάποια υπόσταση, τα πράγματα σοβαρεύουν. Αναλόγως, του είδους της απειλητικής τριχοφυϊας σας, τριμάρετε μετά το πέρας της 2ης ή 3ης βδομάδας, τη βοηθεία ψαλιδιού, ξυριστικής ή μηχανής του γκαζόν. Η καλλιέπεια απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στις άναρχες τρίχες του άνω χείλους.

Στη σπάνια περίπτωση που διαθέτετε το στυλ συν το αναγκαίο χιούμορ, περνάμε στο στάδιο της φροντίδας και της συντήρησης. Κατ’ αρχάς, το πλένετε. Σημειωτέον, υπάρχουν ειδικά σαπούνια, ακόμα και σαμπού. Κατόπιν, το λιπαίνετε με λάδι ή πομάδα. Για νά ‘ναι απαλό, γερό, υγιές. Μετά τη φιλάτε με πάθος.

O κλασικά μυστακιοφόρος Μπαρτ Ρέινολντς.

Φυσικά, εφόσον επιθυμείτε να παραστήσετε τον δανδή (που δεν είστε), υπάρχει κι η μαντέκα στη μοντέρνα της εκδοχή. Διά του υλικού αυτού δύνασθε να επιτύχετε μια τέλεια περισπωμένη εις διπλούν, με space στη μέση. Ενδείκνυται για όσους έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να σταυρώσουν γκόμενα και επιθυμούν να συμπεριληφθούν στις τσιγκελωτές εκδηλώσεις για το 1821.

Βάλτε τα εργαλεία να δουλέψουν, έχοντας κατά νου ότι πρέπει να ακολουθείται η γραμμή των χειλιών.

Η ενασχόληση τρώει χρόνο. Αφού αδυνατείτε να είστε στον μπαρμπέρη άπαξ της εβδομάδος, που και καλά ταγιάρει την απόφυση σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και του Νταλί, μη μας τα ζαλίζετε μάγκες. Πάρτε μια τσατσάρα και με το κλαδευτήρι εξοντώστε ό,τι περισσεύει. Έτσι καθαρίζετε κι εμείς κι εσείς.

Πέρα από την πλάκα, αυτό που θεωρώ σημαντικό είναι η φροντίδα είτε του μύστακα είτε του γενιού γύρω από το στόμα. Βάλτε τα εργαλεία να δουλέψουν, έχοντας κατά νου ότι πρέπει να ακολουθείται η γραμμή των χειλιών, ώστε να ρουφήξετε γαργαλώντας το στόμα της.

Μόνο μην ισχυριστείτε ότι είστε ανατρεπτικοί. Please. Stay cool.

 

Διαβάσατε ακόμα: Γιατί το κοστούμι του Joker είναι κόκκινο;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top