4 oνειρικά ρολόγια που μοιάζουν με έργα τέχνης.

    Το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις μάρκες, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Ωστόσο, οι εκπλήξεις δεν έλειψαν –ούτε η δημιουργική φαντασία. Διάλεξα για σας 4 μπιζουδάκια που μου κλέψαν την καρδιά.

    Κάθε τέχνη αρχίζει με μια ιδέα που πραγματώνεται ύστερα από πολύ κόπο. Η τέχνη της ωρολογοποιίας δεν διαφέρει. Είτε πρόκειται για ένα νέο μηχανισμό, μια βελτιωμένη κάσα, μια ξεχασμένη τεχνική, όλα πηγάζουν από τη φαντασία.

    Κάποιοι τσιγκούνηδες θα ισχυριστούν ότι ένα ρολόι είναι απλώς ζήτημα μηχανικής παρά τέχνης, εξαιτίας της χρηστικότητάς του. Διαφωνώ κάθετα. Το πραγματικά όμορφο ρολόι έχει το ταλέντο να παντρεύει και τα δύο. Όπως τα 4 αυτά λουλούδια που ακολουθούν και προορίζονται για επίμονους κηπουρούς. Από το δικαίως πανάκριβο στο ενδιαφέρον προσιτό.

    Το Vacheron Constantin Métiers d’Art Hommage aux grands explorateurs Vasco de Gama κυκλοφόρησε σε μόλις 10 αντίτυπα.

    Το πνεύμα του ταξιδιού και της ανακάλυψης διαποτίζει την ιστορία της Vacheron Constantin. Πολύ περισσότερο αυτό το ρολόι (Φωτογραφία: vacheron-constantin.com).

    1. Vacheron Constantin Métiers d’Art Hommage aux grands explorateurs Vasco de Gama

    Το πνεύμα του ταξιδιού και της ανακάλυψης διαποτίζει την ιστορία της Vacheron Constantin. Οι συλλέκτες περίμεναν με ανυπομονησία το τρίτο κεφάλαιο της συλλογής «Métiers d’Art Hommage aux grands explorateurs», ύστερα από τις δύο πρώτες σειρές του 2004 και 2008. Μετά τον Μαγγελάνο, τον Τσενγκ Χι, τον Κολόμβο και τον Μάρκο Πόλο, πέρυσι ήρθε η ώρα του Βαρθολομαίου Ντιάζ, του Πέδρο Άλβαρες Καμπράλ και του Βάσκο ντα Γκάμα μέσα από εκπληκτικής λεπτομέρειας καντράν-μινιατούρες.

    Εμπνευσμένη από ένα χάρτη, τμήμα του περίφημου Άτλαντα Miller του 1519, ο οποίος φυλάσσεται στο Ναυτικό Μουσείο της Λισαβόνας, κάθε σκηνή απεικονίζει ένα μέρος του κόσμου και τους αντίστοιχους θαλάσσιους δρόμους που τράβηξαν οι τρεις θαλασσοπόροι. Ο Βάσκο ντα Γκάμα είναι ο πρώτος που συνέδεσε Ευρώπη και Ινδίες διά θαλάσσης το 1498, περιπλέοντας το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

    Τα μικρά αυτά αριστουργήματα είναι καμωμένα από σμάλτο Grand Feu. Καθένα τους απαιτεί ένα μήνα δουλειάς και 11 δύσκολα ψησίματα σε θερμοκρασίες μεταξύ 800 και 900ο C. Τα διάφορα στοιχεία της κομψής αυτής σύνθεσης –πλοία, ζώα και φυτά, «ρόδο των ανέμων»- γίνονται με την ντελικάτη τεχνική της ζωγραφικής μινιατούρας, ώστε να αποδοθούν το πλήθος των λεπτομερειών και η γκάμα των αποχρώσεων.

    Αποκτούν ζωή χάρη στον αυτόματο μηχανισμό της μανουφακτούρας 1120 ΑΤ, αυτονομίας δύο ημερών, ο οποίος κατ’ αρχάς διακρίνεται για τη λεπτότητά του με μόλις 5,45 mm πάχους, εξασφαλίζοντας στην κάσα των 41 mm από ροζ χρυσό και στο κροκό λουράκι της μεγάλη χάρη φορεμένη στον καρπό. Το άλλο που τον χαρακτηρίζει είναι η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, εμπνευσμένη από το «Σταυρό της Μάλτας», σύμβολο του οίκου. Όπως και η πρωτότυπη απεικόνιση της ώρας χωρίς δείκτες, τοποθετημένη στα δεξιά σε τόξο κύκλου των 120ο, που επιτρέπει ένα οπτικό ταξίδι καθώς οι ώρες και τα λεπτά κυλούν.

    Καθένα τους κυκλοφόρησε σε μόλις 10 αντίτυπα με ενδεικτική τιμή τα 134.000 ευρώ. Καθένα τους διαθέτει μια αισθησιακή γοητεία που προσθέτει νέα διάσταση στον έξοχο κλασικισμό τους και αφήνει χώρο στην ονειροφαντασία.


     

    Το Oris Sun Wukong Artist Edition κυκλοφόρησε σε μόλις 72 αριθμημένα αντίτυπα.

    Το μοναδικό αυτό ρολόι των 41,5 mm, στεγανό ώς τα 300 μ., είναι ένα έργο τέχνης (Φωτογραφία: oris.ch).

    2. Oris Sun Wukong Artist Edition

    Το ατσάλινο Monkey King Sun Wukong διαθέτει ένα καντράν φτιαγμένο από cloisonné σμάλτο ζωγραφισμένο στο χέρι, μια τεχνική που μόνο μια χούφτα Ελβετοί μάστορες κατέχουν. Είναι το πρώτο ρολόι της Oris αυτού του είδους. Αναπαριστά το υποβρύχιο βασίλειο του Βασιλιά Δράκου, όπου ο Sun Wukong (επονομαζόμενος και Βασιλιάς Πίθηκος) βρίσκει ένα όπλο. Πρόκειται για αναφορά στο animation του 1961 The Monkey King: Uproar in Heaven, εμπνευσμένο από την περίφημη κινεζική εποποιία του 16ου αι. Ταξίδι στη Δύση, ασιατικό αντίστοιχο της Ιλιάδας και της Οδύσσειας. Τέλειο για πλούσιους νεολαίους ρέκτες.

    Το μοναδικό αυτό ρολόι των 41,5 mm, στεγανό ώς τα 300 μ., είναι ένα έργο τέχνης. Κυκλοφόρησε σε μόλις 72 αριθμημένα αντίτυπα, όσες και οι μεταμορφώσεις του ήρωα. Πρόκειται για συμπαραγωγή με το Shanghai Animation Film Studio Co. που έφτιαξε την ταινία. Το in house Oris Calibre 400 της ελβετικής μάρκας προσφέρει ισχυρή αντιμαγνητική προστασία, ένα απόθεμα ενέργειας 5 ημερών και 10ετή εγγύηση.

    Γιατί το artefact είναι σημαντικό; Η μέθοδος του cloisonné συνίσταται στο να αναπαριστάς μια σκηνή πάνω σε μια πλάκα λευκού χρυσού χρησιμοποιώντας ένα ασημένιο νήμα για τα περιγράμματα. Τα ενδιάμεσα διαστήματα γεμίζονται στη συνέχεια με πούδρα σμάλτου και ψήνονται (κάθε τμήμα ξεχωριστά) για να δώσουν ένα δοξαστικό αποτέλεσμα. Διαδικασία που κρατάει ολόκληρο 3μερο. Μόνο ένα με δύο τέτοια καντράν μπορούν να φιλοτεχνηθούν ανά μήνα.

    Το σμάλτωμα είναι μια τέχνη που μας έρχεται από τον κόσμο της κοσμηματοποιίας και ανάγεται στην εποχή των Μυκηναίων του 13 αι. π.Χ. Στην Κίνα, η τεχνική του cloisonné έγινε δημοφιλής κατά τη δυναστεία των Μινγκ (1368 – 1644).

    Το επιπλέον ενδιαφέρον έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρόκειται για ρολόι κατάδυσης, μια εκδοχή του στάνταρ μοντέλου Aquis της σειράς. Μπορεί το θέμα να ταιριάζει, αλλά η προσέγγιση είναι απολύτως αντισυμβατική. Θα το βρείτε στην ενδεικτική τιμή των 27.000 ευρώ, τιμή χαμηλή για τα ρολόγια του είδους.


     

    Το Alexander Shorokhoff Crazy Eyes κυκλοφορεί σε μια περιορισμένη έκδοση των 30 αντιτύπων.

    Το Crazy Eyes λανσαρίστηκε στα τέλη του περασμένου φθινοπώρου και είναι εμπνευσμένο από τα έργα του Αυστριακού Gustav Klimt (Φωτογραφία: en.alexander-shorokhoff.de).

    3. Alexander Shorokhoff Crazy Eyes

    Όσοι αγοράζουν ωρολόγια είθισται να μην ανέχονται δείγματα καλλιτεχνικής προσέγγισης σε καθημερινή βάση. Έτσι, τα αντικείμενα του είδους αγοράζονται για ευκαιριακή χρήση. Κατά συνέπεια, οι ενδιαφερόμενοι δεν διατίθενται να ξοδέψουν πολλά χρήματα για το καπρίτσιο τους. Όπερ σημαίνει ότι τα μοντέλα καλλιτεχνικών ανησυχιών έχουν χαμηλές τιμές. Τούτου δοθέντος, οι έξυπνοι και σοβαροί συλλέκτες έχουν κάθε λόγο να στρέφουν την προσοχή τους στα mini-brands.

    Ο Alexander Shorokhov, ιδρυτής του οίκου, ίδρυσε τη μανουφακτούρα το 1960 στη Μόσχα. Ο τύπος είναι μηχανικός κι έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική, εξ ου και η αγάπη του για τις φόρμες, τα χρώματα και το ιδιαίτερο design.

    Στη Γερμανία ενέσκηψε το 1991, φέροντας τον τίτλο του καλύτερου Ρώσου μάνατζερ, θέλοντας να συνεχίσει τις σπουδές του στην οικονομία και το πανεπιστήμιο της Έσσης. Όποιος τον γνωρίζει ξέρει ότι δεν του αρέσουν τα περίπου. Το 2003 ιδρύει το brand του στο Alzenau, ειδυλλιακό χωριουδάκι της Βαυαρίας.

    Ο Shorokhov είναι πολίτης του κόσμου. Γυρνάει την υφήλιο και αντλεί την έμπνευσή του από τις χώρες και τις κουλτούρες που συναντά. Ωστόσο, η βασική πηγή είναι οι ρώσικες ρίζες του με την πλούσια ιστορία. Όλο αυτό, σε συνδυασμό με τη γερμανική ακρίβεια και τον καλλιτεχνικό προσανατολισμό, μετουσιώνεται σ’ ένα ασυνήθιστο design με προσωπικό χαρακτήρα και εξαιρετική ποιότητα.

    Το Crazy Eyes λανσαρίστηκε στα τέλη του περασμένου φθινοπώρου και είναι εμπνευσμένο από τα έργα του Αυστριακού Gustav Klimt, του οποίου οι συμβολιστικοί πίνακες χαρακτηρίζονται από φωτεινά χρώματα, τη σύνθεση που θυμίζει κολάζ και τη συχνή παρουσία εικόνων που παραπέμπουν σε μάτια. Η ατσάλινη κάσα του χρονογράφου περιβάλλει ένα φοβερά ελκυστικό pop καντράν στο οποίο αναπαράγεται αυτή η προσέγγιση, αιχμαλωτίζοντας το βλέμμα. Δένει μ’ ένα πρωτότυπο δερμάτινο σαγρέ λουράκι σε κίτρινο ή μπορντώ. Το ρολόι κυκλοφορεί σε μια περιορισμένη έκδοση των 30 αντιτύπων, με ενδεικτική τιμή τα 2.000 ευρώ.


     

    Το Hermès Arceau Toucan de Paradis διατίθεται σε μόλις 24 αντίτυπα.

    Το νέο Arceau Toucan de Paradis δημιούργησε η Βρετανίδα καλλιτέχνης Katie Scott, λάτρης της χλωρίδας και της πανίδας (Φωτογραφία: hermes.watchonista.com).

    4. Hermès Arceau Toucan de Paradis

    Η ερωτική σχέση της Hermès με την υψηλή ωρολογοποιία ξεκινάει 15 χρόνια πριν. Από το 2016, ο οίκος παρουσιάζει το δικό του αυτόματο calibre, εξελισσόμενος σε μια από τις πιο σημαντικές μάρκες σε ό,τι αφορά το συνδυασμό καλλιτεχνίας και χειροτεχνίας.

    Έξοχο παράδειγμα το νέο Arceau Toucan de Paradis, το οποίο δημιούργησε η Βρετανίδα καλλιτέχνης Katie Scott, λάτρης της χλωρίδας και της πανίδας. Η λίστα των πελατών της περιλαμβάνει τη Nike, τους New York Times, το Wired και το BBC.

    Στο στρογγυλό καντράν αυτού του εξωτικού κομψοτεχνήματος απεικονίζεται ένα τουκάν του Αμαζονίου και το υπερμέγεθες ράμφος του με πάλλοντα χρώματα και τροπική αίσθηση, καμωμένο από μεταξωτά νήματα πάνω σε σμαλτωμένη βάση. Η δύσκολη αυτή τεχνική επινοήθηκε από την Agnès Paul Depasse, η οποία την εμπνεύστηκε από ένα ατελιέ κατασκευής κιμονό στο Κιότο, και χρειάστηκε 5 χρόνια για να τελειοποιηθεί.

    Κάθε καντράν δημιουργείται με την προσεκτική εναπόθεση 500 τέτοιων πολύχρωμων νημάτων με το χέρι, ώστε η υφή να είναι τέλεια και το παιχνίδισμα του φωτός μοναδικό. Μια διαδικασία που απαιτεί πλήρη ενασχόληση μιας εβδομάδας, αφού έχει προηγηθεί σμάλτωμα-μινιατούρα σε βάση από γκρίζο χρυσό και, κατόπιν, πολύ λεπτοδουλειά με το πινέλο. Ο τεχνίτης απλώνει ένα μείγμα πούδρας γυαλιού και φυσικών ελαίων σε στρώσεις που κάθε μια περνιέται από το φούρνο.

    Το τεχνούργημα διαθέτει μια κάσα των 38 mm από λευκό χρυσό των 18 k και μια στεφάνη στολισμένη με 82 διαμάντια, βάρους 0.63 k. Το λουράκι που κουμπώνει στα ασύμμετρα κλιπ σε σχήμα αναβολέα είναι από βοδινό δέρμα σε χρώμα «μπλε της Ζανζιβάρης», ενώ ο in house αυτόματος μηχανισμός είναι ο Η1912, με απόθεμα ενέργειας 50 ωρών. Διατίθεται σε μόλις 24 αντίτυπα με ενδεικτική τιμή τα 70.000 ευρώ. Αποκλειστικά για εραστές του (πολύ) ωραίου.

     

    Διαβάστε ακόμα: Νέο Zenith Defy Skyline. «Tο Royal Oak του φτωχού»;

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top