O υπογράφων Iωάννης Χουντής de Fabbri φορώντας το ανάλογο φουλάρι “Αscot” μετά της εριτίμου Monica Bellucci.

Πόσο γνωστό είναι το Ascot tie στην Ελλάδα; Διαβάζοντας την λέξη, άραγε, πόσοι Έλληνες μπορούν να ανασύρουν στη μνήμη τους την εικόνα του περίτεχνου αλλά και… παρεξηγημένου αυτού αξεσουάρ; Πάντως, σίγουρα δεν αναφερόμαστε στον  John Jacob Ascot IV, τον πιο πλούσιο άνθρωπο που είχε την ατυχία να πνιγεί στο ναυάγιο του Τιτανικού του 1912.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα…φουλάρι. Μάλιστα, το Ascot αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία να ξεχωρίσει κανείς σε ένα gala ή μία πυκνή δεξίωση με μία διαφορετική ενδυματολογική επιλογή συνδυασμένη με ένα κλασικό κατά τα λοιπά κοστούμι. Ας ανατρέξουμε στην ιστορία του και ας δούμε πως μπορεί να φορεθεί με αξιώσεις σήμερα.

Tο Ascot εφευρέθηκε στον κύκλο μίας larger than life φιγούρας του George Bryan ‘’Beau’’ Brummell.

Όπως πολλές από τις εξεζητημένες και όμορφες ανδρικές στιλιστικές επιλογές, το Ascot ανάγεται στην περίοδο της Αντιβασιλείας (Regency) στην Βρετανία στις αρχές του 19ου αιώνα. Τότε μεσουρανούσε στα μεγάλα σαλόνια ο Πρίγκηπας-Αντιβασιλέας και μετέπειτα Μονάρχης, Γεώργιος Δ’, ο οποίος παρά τα μηδαμινά του πολιτικά επιτεύγματα υπήρξε μέγας μαικήνας των τεχνών και ενδυματολογικά πρωτοπόρος, ένας πραγματικός Sartorialist.

Ο Πρίγκηπας-Αντιβασιλέας και μετέπειτα Μονάρχης, Γεώργιος Δ’ υπήρξε ένας ένας πραγματικός Sartorialist (φωτογραφία: Wikipedia).

Ο Γεώργιος, που κατατρυχόταν από πολλές ανησυχίες και άγχη για το βάρος και την εμφάνισή του, προέβη σε διάφορες στιλιστικές καινοτομίες, όπως η χρήση των φαρδιών παντελονιών (pantaloons), αντί για τα στενά ανδρικά λευκά «κολάν» του 18ου αιώνα και το υψηλό περιλαίμιο του πουκαμίσου σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να κρύψει τα… αποτελέσματα των διατροφικών ατασθαλιών του.

Το όνομά του το πήρε μάλλον από τις διάσημες ιπποδρομίες Royal Ascot στον ιππόδρομο Ascot, όπου οι θεατές το επέλεγαν συχνά ως αξεσουάρ.

Για να μην πούμε για το επιμελώς ατημέλητο «γεωργιανό» κούρεμα, που επιβιώνει σήμερα στην κόμη του κατά πεμπτουσία Άγγλου Μπόρις Τζόνσον. Σε αυτή την Αγγλία των στιλιστικών πειραματισμών εφευρέθηκε και το Ascot, στον κύκλο μίας larger than life φιγούρας: του George Bryan ‘’Beau’’ Brummell,  του πρόδρομου αυτού δανδή και ρέκτορα της βρετανικής μόδας της εποχής.

Στην εποχή του Oscar Wilde, η φυσιογνωμία του Ascot tie «χαλάρωσε» και άρχισε να φοριέται πιο ανέμελα με βραδινά φράκο ή πρωινά κοστούμια.

Το Ascot, εν αρχή, ήταν ένα κολλαριστό σατέν φουλάρι που δενόταν στενά και περίκομψα γύρω από τον ανδρικό λαιμό. Αργότερα, στην εποχή του Oscar Wilde, του μέγα αυτού εστέτ και πραγματικού δανδή,  τo 1880 η φυσιογνωμία του «χαλάρωσε» και άρχισε να φοριέται πιο ανέμελα με βραδινά φράκο ή πρωινά κοστούμια (morning coatσ).

Το κλασικό Ascot φοριέται πάνω από το πουκάμισο ως μέρος βραδινού ενδύματος, με τη μοναδική εξαίρεση πρωινού ενδύματος να αποτελεί κάποιος γάμος.

Από που πήρε, τελικά, το όνομά του; Μάλλον από τις διάσημες ιπποδρομίες Royal Ascot στον ιππόδρομο Ascot, όπου οι θεατές το επέλεγαν συχνά ως αξεσουάρ. Σημειωτέον πως κατά την Εδουαρδιανή εποχή (1901-1910) το φουλάρι δεν φοριόταν, πλέον, με πρωινά παρά μόνο με βραδινά ενδύματα.

Aπό τον Clark Gable στον Terry Thomas (φωτογραφία: bbc.com).

Σήμερα η φυσιογνωμία του έχει αλλάξει. Πρόκειται για φουλάρι σαν μία πλατιά γραβάτα από μετάξι με κάποιο σχέδιο, που διπλώνεται και λειτουργεί ως αντικατάσταση της παραδοσιακής γραβάτας, μέσα όμως από το πουκάμισο. Αυτό, στις πιο «χαλαρές» περιστάσεις.

Το χαλαρό Ascot ή Cravat φοριέται μέσα από το πουκάμισο, κατάσαρκα, και είναι ο λιγότερο επίσημος λαιμοδέτης.

To σχέδιο μπορεί να είναι κάποιες φορές πιο περίτεχνο και παιγνιώδες (φωτογραφία: the cravat club).

Πρέπει να είστε προσεκτικοί αν θέλετε να συνδυάσετε σωστά και επιτυχημένα αυτό το ιδιαίτερο αξεσουάρ. Συνήθως, φοριέται ως μέρος βραδινού ενδύματος, με τη μοναδική εξαίρεση πρωινού ενδύματος να αποτελεί κάποιος γάμος. Συμπληρώνεται, ιδανικά, με κάποιο γκρι επίσημο παντελόνι με διακριτική ρίγα σαν αυτά που φοράει ο Βασιλέας Κάρολος σε επίσημες τελετές.

O βρετανός τηλεοπτικός αστέρας Alan Partridge επέλεγε συχνά να φοράει ascot tie (φωτογραφία: bbc.com).

Τότε το χρώματά του πρέπει να είναι μαύρο ή γκρι και χρησιμοποιείται μία καρφίτσα ή tie-clipper. Σε άλλη περίπτωση επιλέγουμε την αγγλική γραβάτα (cravat) – δεν είναι το ίδιο αξεσουάρ – που μπορεί να φορεθεί με ένα πουκάμισο και ένα σακάκι ή blazer, πιο ελεύθερα.

Στην πιο χαλαρή εκδοχή cravat, το σχέδιο είναι πιο περίτεχνο και παιγνιώδες. Σε μία τέτοια περίπτωση μπορείτε να ακολουθήσετε και την πιο καλοκαιρινή εμφάνιση των αστέρων του Hollywood στο Saint Tropez τις μεσοπολεμικές δεκαετίες ή στα 50s και στα 60s συνδυάζοντάς το άψογα με ένα φρεσκοσιδερωμένο λινό πουκάμισο.

Μπορείτε να ακολουθήσετε και την πιο καλοκαιρινή εμφάνιση των αστέρων του Hollywood στο Saint Tropez τις μεσοπολεμικές δεκαετίες ή στα 50s και στα 60s.

Οι εναλλακτικές πολλές, παρθένο έδαφος για την δημιουργική φαντασία σας. Τολμήστε το, μην το φοβηθείτε, μην ενδώσετε στο peer pressure (τη λεγόμενη καζούρα) και το αποτέλεσμα, είμαι σίγουρος, θα σας δικαιώσει και θα σας κάνει να ξεχωρίσετε, με μία αύρα διεθνή και εκλεπτυσμένη.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι 10 πιο στυλάτοι ηγέτες διεθνώς.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top