Αθλητική φόρμα με Gucci slippers. Ό,τι πιο κοντινό σε καρναβάλι (Photo by Christian Vierig/Getty Images).

Κατ’ εμέ, όλοι αυτοί οι Ελληνάρες «stars» που προσέρχονται στα σουπερμάρκετ και τα αεροδρόμια με αθλητικές φόρμες είναι απλώς γύφτοι. Ιδίως όσοι εμφανίζονται με κείνες τις πολύχρωμες αθλητικών συλλόγων – μαύρο με κόκκινο, ας πούμε, και λευκό σιρίτι, ή με φανελάκι “Ατθίς” και χρυσή καδένα.

Σημειωτέον ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους ελλείποντες κρίκους μεταξύ ανθρώπου και πιθήκου έχουν τόση σχέση με τον αθλητισμό όση εγώ κι ο Τσόρτσιλ. Πρόκειται για μια αλλοτροπική μορφή της όζουσας βερμούδας.

Αλλά για να μη με βαρεθεί η ψυχή σας μ’ όλη αυτήν τη θεωρία μου περί τομαρισμού, περιφρόνησης και αδιαφορίας, ας με σιχαθεί με μια αναδρομή στην ανάδυση του αθλητικού look.

Ομολογουμένως, πάει ταμάμ σ’ ένα περιβάλλον «clubbing», μόνο και μόνο εξαιτίας της απορροής σεβαστών ποσοτήτων ιδρώτα κατά τη διάρκεια της πολύωρης νευρόσπαστης παλμικής κίνησης στην οποία εγκαλούν οι αγαπημένοι μας dj’s. Καθείς θα βρει για την περίσταση μια σπορτίβικη εμφάνιση που θα ασκεί γοητεία στο σκατόψυχο Εγώ του.

Όσο για τους «je-m’en-foutistes», θα υιοθετήσουν ανενδοίαστα ένα πολύχρωμο jogging, συνοδεία μιας πετσετέ μπαντάνας, ανασυρμένης απ’ το συρτάρι με τα κοσμήματα. Ωστόσο, το κλαμπ του Andro έχει είσοδο.

Διότι πρέπει να μπαίνει κάποιο όριο στην μπούρδα. Κάποιοι δειγματισμοί απαγορεύονται. Καθότι αδυνατούν να δομήσουν ένα στοιχειωδώς αποδεκτό look με βάση το legging ενός ποδηλάτη ή ενός συφοριασμένου τρεχάλα.

Φλούο πετσετέ μπαντάνα με ιππικό μαστίγιο και ρακέτα του μπάντμιντον;

Συνιστώ επίσης τρυφερά να μην καταλήξετε στην επιλογή περισκελίδας για το σκι, σε εμφανίσεις μουλιασμένης ιστιοσανίδας, καταδύσεων από νεοπρένιο και γυμναστηρίων κάτω κεφαλής. Επίσης, κάντε επιτέλους κράττει στα κραυγαλέας ασκήμιας αθλητικά παπά.

Αποδέχομαι –τι να κάνω;- ότι κάποια αθλητικά κομμάτια έχουν αναπόδραστα εμφιλοχωρήσει στην γκαρνταρόμπα μας. H χρήση τους είναι erratique. Πρέπει, δυστυχώς να αποφανθείς κατά περίπτωση κατά πόσον συνιστούν βαρβαρισμό ή μη: αυτό συμβαίνει με τα βαμβακερά hoodies, σαν κι αυτά που βρίσκεις στο πανέρι των H&M, ή στα συνθετικά φλούο sweaters (vintage, βεβαίως) που ξεθάβεις στα στοκατζίδικα.

Αν το βρίσκεις cool να ντυθείς πατόκορφα τοιουτοτρόπως, καλό θα ήταν να προσέξεις μπας και το συνολάκι φέρνει σε αποκριάτικη αμφίεση. Παραδείγματος χάριν: Το look «καλλιτεχνικό πατινάζ», αν σκηνοθετηθεί σωστά, μπορεί να κάνει μοδάτο. Αλλά, εάν φορεθεί σε ολιγότερον εορταστικές περιστάσεις, θα κάνει καρναβάλι, και μάλιστα αποτυχημένο. Το πιάτο απορρίπτεται στο πάσο.

Κάποιοι εκ των χρηστών, μπορεί να τους τη βάρεσε και να θέλουν απλώς να προσθέσουν ένα σπορτίβικο touch στο ντύσιμό τους. Ας πούμε, ένα αξεσουάρ που πάει κόντρα στο ρέστο της ενδυμασίας, ώστε να προκαλέσουν απρόσμενα σχόλια και εκφράσεις χάνου μεταξύ των μαρτύρων.

Για παράδειγμα, φοράς κάτι κομψό και σκούρο. Θεωρείς ιντριγκαδόρικο να το σπιντάρεις με την εν λόγω πετσετέ μπαντάνα σε φλούο χρώμα ή να το συνοδέψεις μ’ ένα ιππικό μαστίγιο ή μια ρακέτα του μπάντμιντον. Η επιλογή αυτή είναι βιώσιμη. Ωστόσο, όχι αρκούντως φιλόδοξη, χώρια ότι ενέχει ο κίνδυνος να πέσεις στο λάκκο με τα κωλοδάχτυλα, καθότι η μέθοδος «σέρνω μαζί μου κάθε μαλακία που βρήκα μπροστά μου, ώστε να παραστήσω τον ξύπνιο», σπάνια λειτουργεί.

Αν μπορώ να σας προτείνω κάτι κοκκινίζοντας είναι η επανερμηνεία του πατόκορφου σπορτίβικου look, υιοθετώντας διακριτά κομμάτια του και παίζοντας με τους κώδικες: Π.χ., μια χαλαρή στολή ιππασίας (άνευ πίλου και μαστιγίου) με παπιγιόν είναι πρόταση. Ένα σορτσάκι του τένις με ψηλές κάλτσες, πετσετέ περικάρπιο, T-shirt των Nirvana και σακάκι του παππού, με πόνο ψυχής θα πω ότι είναι Do (επιφώνημα γαϊδάρου).

Για συμβουλές, επικυρώσεις κι αγορές, στο πλησιέστερο υποκατάστημα Andro της γειτονιάς σας.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι 25 πιο στυλάτοι χαρακτήρες του σινεμά.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top