Η είσοδος του bar Vitelli στη Σικελία είναι ολόιδια με αυτή που είδαμε στο πρώτο μέρος της τριλογίας Godfather. (Όλες οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα του bar Vitelli στο Facebook)

Σήμερα θεωρείται μια από τις κορυφαίες κινηματογραφικές τριλογίες όλων των εποχών. Ένα σπονδυλωτό διαμάντι, και ίσως το πιο «ανδρικό» έπος του σινεμά. Tη χρονιά που το πρώτο μέρος της τριλογίας βγήκε στις μεγάλες αίθουσες κέρδισε 3 βραβεία Όσκαρ, ενώ σάρωσε και στο box office με έσοδα που ξεπέρασαν τα 245 εκ. δολάρια.

Βέβαια, για να καταφέρει η τριλογία του Godfather -και ιδιαίτερα η πρώτη ταινία- να γίνει πραγματικότητα, πέρασε από τα σαράντα κύματα. Προτού ο Francis Ford Coppola δεχθεί να τη σκηνοθετήσει, τουλάχιστον 12 συνάδελφοί του είχαν αρνηθεί – όπως και ο ίδιος ο Coppola που στο τέλος δέχθηκε γιατί η εταιρία του είχε πολλά χρέη. Κανείς δεν ήθελε τον Marlon Brando στον ρόλο του Vito Corleone εξαιτίας του εκκεντρικού χαρακτήρα του, αλλά μετά από πιέσεις τον Αμερικανού σκηνοθέτη αναγκάστηκαν να τον δεχθούν. Ενώ λίγο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, κανείς δεν ήξερε ποιος θα παίξει τον Michael Corleone – το στούντιο θεωρούσε ότι ο Al Pacino ήταν κοντός για τον ρόλο.

Οι τοίχοι του μπαρ είναι διακοσμημένοι με στιγμές από τα γυρίσματα της ταινίας που έγιναν στη Σικελία.

Τελικά όλα έγιναν όπως έπρεπε. Το κάθε κομμάτι μπήκε στην σωστή θέση, το παζλ ολοκληρώθηκε και -όπως λένε- όλα τα άλλα είναι ιστορία. Αυτό που έκανε το Godfather τόσο ξεχωριστή ταινία δεν ήταν μόνο ότι αφορούσε την ιστορία της Μαφίας στις ΗΠΑ, αλλά ήταν ένα φιλμ για την δύναμη, την εξουσία, τις σχέσεις, τον έλεγχο. Και πάνω απ’όλα για την προσωπική, όσο και διεστραμμένη πολλές φορές, έννοια της τιμής και τα παιχνίδια της με τη μοίρα των ανθρώπων. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της τριλογίας έπαιξε και το γεγονός ότι είχε αρκετούς Αμερικανοϊταλούς στο καστ του, δίνοντας τον απαραίτητο ρεαλισμό. Μάλιστα, αρκετές σκηνές γυρίστηκαν στην«μαμά» Ιταλία.

«Είμαι Αμερικανός, κρύβομαι στη Σικελία. Το όνομά μου είναι Μάικλ Κορλεόνε. Υπάρχουν άνθρωποι που θα πλήρωναν πολλά χρήματα για την πληροφορία αυτή. Όμως έτσι η κόρη σου θα έχανε έναν πατέρα… αντί να κερδίσει έναν σύζυγο».

Μια από αυτές τις σκηνές είναι όταν ο Michael Corleone έχει δολοφονήσει τους Sollozzo και McCluskey για να εκδικηθεί την απόπειρα κατά του πατέρα του, και αναγκάζεται να κρυφτεί στη Σικελία. Εκεί, ενώ περπατάει με τους δύο σωματοφύλακές του, βλέπει μια πανέμορφη κοπέλα. Όταν αποφασίζουν να ξεκουραστούν σε ένα καφέ-ταβέρνα του χωριού, ρωτάνε τον ιδιοκτήτη ποια είναι αυτή η γυναίκα, για να καταλάβουν αργότερα πώς πρόκειται για την κόρη του ιδιοκτήτη, και τον έχουν προσβάλλει βαριά. Τότε ο Michael του κάνει μια πρόταση που δεν μπορεί να αρνηθεί και ζητάει εν ψυχρώ το χέρι της κόρης του. Εκείνος του απαντάει: «Έλα στο σπίτι μου το πρωί της Κυριακής. Το όνομά μου είναι Vitelli».


Δείτε την ανεπανάληπτη σκηνή μετά το 2’30”:


Έχουν περάσει 45 χρόνια από τότε που βγήκε στους κινηματογράφους αυτή η σκηνή και όμως το bar Vitelli στο μικρό χωριό της Savoca είναι ακόμα ανοικτό. Το όμορφο αυτό μπαρ, που διαθέτει μια βεράντα καλυμμένη με αμπέλια, είναι μέρος ενός κτιρίου που χρονολογείται από το 18ο αιώνα και φυσικά αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του μικρού χωριού.

Ο κόσμος του bar Vitelli σου δίνε την αίσθηση ότι δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα από τη δεκαετία του ’70.

Η είσοδος του μπαρ είναι ολόιδια με αυτή που έχουμε δει στην ταινία, μέσα οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με δεκάδες φωτογραφίες από την περίοδο των γυρισμάτων, ενώ όποιος το επισκεφθεί μπορεί να δοκιμάσει και τη διάσημη granita di limoni, το αγαπημένο ποτό του Coppola το καλοκαίρι του 1971.

Όποιος το επισκεφθεί μπορεί να δοκιμάσει και τη διάσημη granita di limoni, το αγαπημένο ποτό του Coppola το καλοκαίρι του 1971.

Σημ: Αν κάποιος αναρωτιέται γιατί το bar Vitelli βρίσκεται στο χωριό Savoca και όχι στο Corleone, η απάντηση είναι απλή: την περίοδο που έγιναν τα γυρίσματα το Corleone ήταν μια μοντέρνα πόλη, που δεν θύμιζε σε τίποτα τις περιγραφές του Mario Puzo στο ομώνυμο βιβλίο του.

 

Διαβάστε ακόμα: Πώς δημιουργήθηκε ο «Νονός» – Μια αμερικάνικη εποποιία

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top