Το εστιατόριο Booking Office 1869 «ζει» μέσα στον σταθμό St Pancras International από τον Νοέμβριο του ’21 (Φωτογραφία: booking-office.co.uk).

Κάποτε στους σταθμούς των τρένων των ευρωπαϊκών μητροπόλεων, υπήρχαν σοβαρά εστιατόρια. Μπορεί στο μονίμως βιαστικό και αγχωμένο σήμερα ένας σιδηροδρομικός σταθμός να «γεννήσει» ένα εστιατόριο που θα γίνει ονομαστό για την κομψότητά και το μενού του; Στη Βρετανία όλα μπορούν να γίνουν. Το εστιατόριο Booking Office 1869 «ζει» μέσα στο St Pancras International από τον Νοέμβριο του ’21.

Ο St Pancras είναι ο πιο ξεχωριστός βρετανικός σιδηροδρομικός σταθμός που μπορεί να συναντήσει κανείς στο Νησί. Η νεογοτθική αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα συναντά τις αστραφτερές πολυτελείς μπουτίκ, ενώ αποικίζεται επίσης από κομψούς Παριζιάνους που περιμένουν το Eurostar και απολαμβάνουν το ανάλαφρο γλυπτό της Tracey Emin. Στο St Pancras, ακόμη και οι άνθρωποι που κραυγάζουν δημόσια πίνοντας ή τρώγοντας μοιάζουν να γνωρίζουν καλά τον σοφιστικέ συνθέτη Ludovico Einaudi, όπως έγραψε η εφημερίδα The Guardian.

Στο «τιμόνι» βρίσκεται ο σεφ Πάτρικ Πάουελ (Φωτογραφία: booking-office.co.uk).

Η πρόσφατη ανακαίνιση του Booking Office – ενός μπιστρό στον πρώτο όροφο που είναι προσβάσιμο και μέσω του ξενοδοχείου St Pancras – είναι ενδιαφέρουσα για διάφορους λόγους και έχει επαινεθεί ποκιλοτρόπως από τον βρετανικό Τύπο.

Το μενού συνδυάζει τη χορταστική ιρλανδική μαγειρική με τις περίπλοκες γαλλικές τεχνικές.

Στο «τιμόνι» στέκει ο σεφ Πάτρικ Πάουελ, ο οποίος βρίσκεται επίσης πίσω από μια από τις πιο όμορφες και πιθανώς υποτιμημένες εκλεκτές γαστρονομικές εμπειρίες του Λονδίνου, την Allegra στο The Stratford δίπλα στο Ολυμπιακό Πάρκο.

Το μενού που έχει συνθέσει συνδυάζει τη χορταστική ιρλανδική μαγειρική με τις περίπλοκες γαλλικές τεχνικές και την απαραίτητα φιλοασιατική νεωτερικότητα που συναντάς σε προωθημένα εστιατόρια ανά τον κόσμο. Ο Πάουελ είναι λάτρης της κλασικής μαγειρικής, τροφοδότης και δημιουργός πλούσιου comfort food. Κάπως έτσι μπορεί και συνδυάζει τηγανητά στρείδια με τζίντζερ και φύκια, αστακό vol-au-vent με βουτυρωμένα πράσα και κοτόπουλο σε μπαχαρικά vadouvan με πατάτες Pont Neuf και jalapeños τουρσί.

Έξι στρείδια κι ένα ποτήρι Chablis, για το δρόμο (Φωτογραφία: booking-office.co.uk).

Μπορεί να επιλέξει κανείς ένα απλό μπιφτέκι και μια κλασική σαλάτα του Καίσαρα, αλλά υπάρχει και κάρυ πεσκανδρίτσας και αργοψημένο αρνί. Ακόμα, μπορείς να βρεις στο κατάλογο πλατό με στρείδια και σουβλάκια από σασίμι τόνου με νταϊκόν (ένα ασιατικό ραπανάκι). Είναι ένα μενού που είναι πολύ πιο φιλόδοξο από ό,τι είθισται σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό.

H πολυτελής ανακαίνιση του χώρου έγινε από τον παριζιάνο σχεδιαστή εσωτερικών χώρων Hugo Toro (Φωτογραφία: booking-office.co.uk).

Το σουβλάκι από σασίμι τόνου με νταϊκόν είναι ένα από τα καλύτερα πιάτα του εστιατορίου.

Από όλα τα ορεκτικά, αυτό που έχει μεγάλη ζήτηση είναι ένα μεταξένιο και λιπαρό χούμους που συνδυάζεται με ένα μαλακό βραστό αυγό και φέτες τουρσί ραπανάκι. Ακολουθεί μια σαλάτα από λαχανάκια Βρυξελλών από την Τοσκάνη με αποξηραμένη πέτσα κοτόπουλου, αποξηραμένα κράνμπερι και φρέσκο ​​πεκορίνο. «Τηγανητό κοτόπουλο» έχει και σε μερίδα, που σερβίρεται με ντιπ γιαουρτιού με λάιμ. Τέλος, ξεχωρίζει ένα πιάτο με σολομό, ψιλοκομμένο και σερβιρισμένο σε στυλ ταρτάρ που συνοδεύεται από ένα τραγανό rösti πατάτας.

To… ταπεινό -και άκρως τραγανό- «τηγανητό κοτόπουλο» (Φωτογραφία: booking-office.co.uk).

Αίφνης βλέπεις μπροστά σου θεόρατους φοίνικες, πολυθρόνες με ύφασμα animal-print και τιρκουάζ πλακάκια.

Το χαλαρό και παιχνιδιάρικο φαγητό έρχεται σε σχετική αντίθεση με την πολυτελή ανακαίνιση του χώρου που έγινε από τον παριζιάνο σχεδιαστή εσωτερικών χώρων Hugo Toro. Η αλήθεια είναι ότι του έδωσε και κατάλαβε: αίφνης βλέπεις μπροστά σου θεόρατους φοίνικες, πολυθρόνες με ύφασμα animal-print και τιρκουάζ πλακάκια. Ολα αυτά θυμίζουν ελάχιστα Μεγάλη Βρετανία και σε παραπέμπουν σε ένα αποικιακό σαφάρι στην Αφρική.

Τα κοκτέιλ είναι άκρως προσεγμένα (Φωτογραφία: booking-office.co.uk).

Ξεχωριστή έμφαση έχει δοθεί στα κοκτέιλ του «Booking Office 1869»: Ενα από τα ονομαστά του είναι το Ol’ Signalman – φτιαγμένο από μπέρμπον με έλαια πεκάν, κόκκινο βερμούτ Cocchi και bitters καρύδας. Γενικώς η λίστα με τα ποτά και τα κρασιά είναι αξιοπρόσεκτη.

Τα γλυκά έχουν κάτι το ευπρόσδεκτα παλιομοδίτικο (Φωτογραφία: booking-office.co.uk).

Το Booking Office δεν είναι ένα ήρεμο εστιατόριο. Οποιος το πει αυτό, μάλλον έχει πάει σε λάθος μέρος. Αντίθετα, είναι ένα χαρούμενα ζωντανό, ελαφρώς θορυβώδες κοκτέιλ μπαρ μετα φαγητού, που είναι γεμάτο περαστικούς επιβάτες και ενοίκους από το ξενοδοχείο St Pancras που θέλουν να ρουφήξουν λίγη από την ατμόσφαιρα του. Τωόντι, επισκεπτόμενος έστω για ένα γρήγορο ποτό το νέο αυτό στέκι, νιώθεις για λίγο ήρωας της Άγκαθα Κρίστι.

 

//Booking Office 1869, Euston Road, ΛονδίνοNW1 2AR.

 

Διαβάστε ακόμα: Tα 12 αστεράτα vegan & vegetarian εστιατόρια του κόσμου.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top