Η περίφημη φωτογραφία του Jimmy Sime από το 1937, όπου απεικονίζει δύο μαθητές του Χάροου την ώρα που πηγαίνουν να παρακολουθήσουν τον αγώνα κρίκετ Eton εναντίον Harrow φορώντας την επίσημη ενδυμασία του σχολείου τους, κάτω από το βλέμμα περιέργειας 3 παιδιών της αγγλικής εργατικής τάξης. Η φωτογραφία στο πέρασμα των χρόνων έγινε σύμβολο της βρετανικής κοινωνικής ανισότητας. (Φωτογραφία: Jimmy Sime / Central Press / Hulton Archive / Getty Image / Ideal Image)

Επί τη ευκαιρία της γέννησης του τρίτου παιδιού του ζεύγους West – Kardashian που ονομάζεται Σικάγο (ναι, σωστά διαβάσατε) και είναι κορίτσι, αποφασίσαμε να συνθέσουμε μια απλή λίστα σπουδαίων ονομάτων. Το να βρεις το κατάλληλο όνομα που θα δώσει ένα επιπλέον «μπόι» στο παιδί σου ήταν ανέκαθεν χόμπι των γονέων. Άλλωστε δεν λένε ότι η πιο εγωιστική και ματαιόδοξη πράξη είναι η τεκνοποιία μέσω της οποίας διαιωνίζεται το DNA μας;

Αν πρόκειται να γίνετε γονείς προσεχώς και έχετε τη ματαιοδοξία ή έστω τη φιλοδοξία να δώσετε στο παιδί σας ένα όνομα βαρύ, κομψό, ψαγμένο και όχι τόσο συνηθισμένο όπως το Αλέξανδρος, η λίστα θα σας φανεί χρήσιμη. Κάποια ονόματα που επιλέξαμε είναι πολύ γνωστά αλλά όχι και της μόδας, όπως το Μάρκος και το Αθηνά. Ορισμένα άλλα είναι ελαφρώς εξεζητημένα, αλλά πάντως ολιγοσύλλαβα και βατά, για να μην κοροϊδεύουν -όσο γίνεται- τα παιδιά σας στο σχολείο. Έτσι, συμπεριλάβαμε τη Δαρεία και τον Ιόλα, όχι όμως τον Χρυσάωρ και την Αστραία. Όλα τα ονόματα θα χαρίσουν ένα κάποιο πρεστίζ στο βλαστάρι σας χωρίς να καταφύγετε στο Άδωνις ή στο Ορφέας – Ερνέστο.

Δεν μπήκαν στη λίστα πολλά «έντεχνα» ονόματα που ήταν της μόδας τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, όπως ο Φοίβος και η Νεφέλη. Αλλά επιστρατεύσαμε βίντατζ ονόματα, όπως η Γαλάτεια και ο Γιάγκος. Εδώ θα είμαστε και τα επόμενα χρόνια να ανανεώσουμε τις λίστες στο άτυπο αυτό «χρηματιστήριο» της ονοματοδοσίας που εγκαινιάζει το Andro. Μπορεί στο μέλλον να υπάρξουν Έλληνες Μπαράκ και Έλον. Ή να επαναλανσάρουμε όμορφα λαϊκά ονόματα, όπως η Γαρυφαλλιά και η Λεμονιά, όταν θα έχουμε βγει από την κρίση και θα έχουμε επαναπροσδιορίσει την «Ελληνικότητα» μας. Εδώ είναι και το κατάλληλο σημείο να ειπωθεί ότι, το να πάρει το παιδί το όνομα του παππού ή της γιαγιάς δεν είναι αναχρονισμός όπως εθεωρείτο στους προοδευτικούς κύκλους περασμένων δεκαετιών (που επέλεγαν τελικώς τα -εξαιρετικά κατά τα άλλα- Φοίβος και Νεφέλη) αλλά απλώς μια όμορφη παράδοση. Και η παράδοση είναι φορέας πρεστίζ.

Το αρχαίο Ελληνικό όνομα θα είναι πάντα σύμβολο κύρους και εφόδιο για το παιδί που θα το φέρει υπερηφάνως.

Να διευκρινίσουμε τέλος ότι όλα τα ονόματα που ανθολογούμε είναι απολύτως υπαρκτά και προέρχονται είτε από την ελληνική (Ρέα) και δευτερευόντως τη ρωμαϊκή (Μάξιμος) αρχαιότητα είτε από την αριστοκρατική Ανατολή (Ρωξάνη) ή την αριστοκρατική Δύση (Αλβέρτος), αλλά είναι εύηχα στα ελληνικά. Έτσι, έχουμε προσπεράσει εξαιρετικά ξένα ονόματα πρεστίζ που δεν μπορούν να προφερθούν όμορφα στη γλώσσα μας, όπως η Charlotte και ο Balthus.

Προσοχή, αν δώσετε ξένο όνομα στο παιδί σας κάντε το λελογισμένα. Είναι κωμικό το θέαμα οικογενειών που έχουν όλα τα παιδιά ξένα ονόματα σαν πορνοστάρ (Ρίκο, Σάσα) ενώ δεν έχουν ανοίξει ένα βιβλίο. Το αρχαίο ελληνικό όνομα θα είναι πάντα σύμβολο κύρους και εφόδιο για το παιδί που θα το φέρει υπερηφάνως.

Βάλαμε τέλος μια μικρή επιλογή φτιαχτών ονομάτων, τα οποία ωστόσο ανήκουν σε πραγματικά σύγχρονα πρόσωπα όπως η Κιμώνα (κόρη γνωστής εικαστικού που ζει στη Νέα Υόρκη). Άλλωστε, και η Μελίνα (Μερκούρη) συνήθιζε να λέει πως ήταν η πρώτη με αυτό το όνομα (που στη συνέχεια υιοθέτησαν εκατοντάδες).

* Για την ιστορία, τα άλλα δυο τέκνα του ψευδοβασιλικού ζεύγους Γουέστ – Καρντάσιαν ονομάζονται North (ονοματεπώνυμο North West ή βορειοδυτικά) και Saint (Άγιος). Ό,τι νά ’ναι δηλαδή (ζωή νά ‘χουν).

Το να βρεις το κατάλληλο όνομα που θα δώσει ένα επιπλέον “μπόι” στο παιδί σου ήταν ανέκαθεν χόμπι των γονέων. Άλλωστε δεν λενε ότι η πιο εγωιστική και ματαιόδοξη πράξη είναι η τεκνοποιία μέσω της οποίας διαιωνίζεται το DNA μας; (Φωτογραφία: Twentieth Century Fox Home Entertainment)

ΚΟΡΙΤΣΙΑ

– Αθηνά, Αλέγκρα, Αλεξία, Ανατολή, Ανδρονίκη, Αντιόπη, Απολλωνία, Αριάνα, Αρτεμισία, Αναστασία, Αουρόρα, Ασπασία
– Βικτόρια
– Γαλάτεια
– Δαμάρις, Δαρεία
– Ελεάνα, Εριέττα
– Ζήνα
– Ιβάνα, Ιζόλδη, Ιουστίνη, Ίρις
– Κάρλα, Κιμώνα, Κύνθια, Κλεονίκη
– Μαλβίνα, Μαργκό, Μελίσσα, Νικίτα
– Ολίβια, Ούμα, Ορσαλία
– Πηνελόπη
– Ρέα, Ραλλού, Ρωξάνη
– Σιλβάνα
– Φοίβη
– Χάρις

 

ΑΓΟΡΙΑ

– Αιγέας, Αδριανός, Ακύλλας, Αστέριος, Αντύπας, Αύγουστος
– Βαρδής, Βύρων, Βλαδίμηρος
– Γαληνός, Γιάγκος
– Δαμιανός, Διγενής, Δράκων
– Έκτωρ, Ελευθέριος, Ερρίκος
– Ιόλας
– Κάρολος
– Λάσκαρης, Λέων
– Μάξιμος, Μάρκος, Μέντωρ
– Νέστωρ, Νέαρχος, Νικόλαος, Νικίας
– Πάρις, Πατρίκιος, Περσέας, Πετράν, Πλάτων, Πύρρος
– Ρήγας, Ρούσσος, Ρωμανός
– Στέφανος, Σύλλας
– Τέλλος, Τηλέμαχος
– Φαίδων, Φίλιππος, Φωκίων
– Χρύσανθος

 

 

Διαβάστε ακόμα: Γαλλίδες Vs Ιταλίδες – Ποιο έθνος έχει τις αξεπέραστες γυναίκες;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top