Γίνεται να μην ξέρει τι φοράει ο James Bond;

Οι απορίες ενός γιου που δεν καταλαβαίνει τον πατέρα του: πόσες φορές δεν αναρωτηθήκατε γιατί ο γεννήτοράς φορούσε στη μέση περίπου της γραβάτας του ένα κλιπ που συνήθως ήταν χρυσό; Κι όταν τον ρωτούσατε, παίρνατε, άραγε, πειστική απάντηση; Μήπως κι εκείνος δεν ήξερε τον ακριβή λόγο; Ολα είναι πιθανά.

Στις μέρες μας μπορεί να έχει απενοχοποιηθεί τούτη η εκ πρώτης όψεως στυλιστική πολυτέλεια, όμως, και πάλι ελάχιστους άντρες βλέπουμε να την ακολουθούν. Εξακολουθεί να μοιάζει ως εκκεντρικότητα, στην οποία λίγοι -πλην εκλεκτοί- αποφασίζουν να ακολουθήσουν.

Αυτά τα αξεσουάρ γραβάτας, πάντως, μας έρχονται από τα μέσα του 19ου αιώνα, για να μην νομίζουμε πως είναι κάποια ανακάλυψη της νεωτερικής φάσης της μόδας. Ήταν αναγκαία διότι τότε τα υφάσματα των γραβατών ήταν τόσο ελαφριά (βλ. μετάξι) και το πρώτο αεράκι έκανε τη γραβάτα να μοιάζει με προπέλα πλοίου.  Κάπως έτσι γεννήθηκε η καρφίτσα γραβάτας (tack γραβάτας, άλλως πως).

Με το κλιπ τα ατυχήματα μειώνονται δραστικά. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς ότι η αγαπημένη σου γραβάτα θα γίνει παπάρα στη σαλάτα.

Τη δεκαετία του ’20 μπήκαν στο παιχνίδι ο συνδετήρας και το κλιπ της γραβάτας που έδωσαν πόδι στην καρφίτσα. Τέρμα στις φθορές, τα σχισίματα και τις τρύπες στην ακριβή γραβάτα του δανδή. Για να ολοκληρώσουμε την ιστορική αναδρομή: μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την περίοδο της πλήρους αναδιάταξης όλου του εμπορίου, η καρφίτσα είναι στα πάνω της. Διατήρησε την ισχυρή της θέση στην ανδρική ένδυση και την περίοδο του ’60-’70 για να βγει νοκ άουτ από το casual look που άρχισε να επιβάλλεται ως κυρίαρχη εικόνα μόδας. Οσοι συνέχιζαν να φορούν καρφίτσα στη γραβάτα του έμοιαζαν παλαιομοδίτες, γερασμένοι, ξεπερασμένοι. Στις μέρες μας δεν ισχύει.

Το ερώτημα (του γιου…) παραμένει: γιατί να χρειάζεται κανείς ένα τέτοιο αξεσουάρ; Η πρώτη απάντηση είναι προφανής: κανένα αξεσουάρ στην πραγματικότητα δεν έχει απαραίτητα χρηστική αξία. Τα φοράμε διότι σημαίνουν κάτι για εμάς και την εικόνα που θέλουμε να δώσουμε στους άλλους. Είναι μέρος της προσωπικότητάς μας. Άρα, περί ορέξεως και καρφίτσας δεν γίνεται λόγος.

 

Τι χρηστική αξία έχει

Πάντως, η χρηστική αξία υπάρχει: με το κλιπ τα ατυχήματα μειώνονται δραστικά. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς ότι η αγαπημένη σου γραβάτα θα γίνει παπάρα στη σαλάτα ή θα κάνει μπάνιο στον καφέ σου. Επίσης, αν είστε πολυμήχανος (κάτι σαν Κύρος Γρανάζης) μέχρι και πόρτες ανοίγει. Πέρα από το αστείο του πράγματος: είναι μια οφθαλμική «απάτη» για εκείνους που δεν έχουν ίσιους ώμους (κοιτάς τη νοητή ευθεία της καρφίτσας και ξεχνιέσαι), ενώ δίνει όγκο στο πάνω μέρος της γραβάτας.

Μπορείτε να το βρείτε στην απλή του εκδοχή δίχως κλιπ στο πίσω μέρος ή με εκείνο που μοιάζει σαν μανταλάκι – ταιριαστό για εκείνους που είναι υπερκινητικοί και φοβούνται πως θα χρειάζεται να ισιώνουν το κλιπ κάθε λίγο και λιγάκι.

Ναι, κλιπ φοράει και ο Ράιαν Γκόσλινγκ (GQ.com).

Πώς το φοράμε, τι προσέχουμε

Ένας κανόνας λέει πως πρέπει να έχουμε κατά νου το πλάτος της γραβάτας. Που σημαίνει, αν είστε καλοί στα μαθηματικά ή κόβει το μάτι σας, το μήκος του κλιπ θα πρέπει να πιάνει περίπου το 70%-80% του πλάτους της γραβάτας που φοράτε. Μικρότερο κλιπ μπορείτε να φορέσετε, μεγαλύτερο από το γραβάτα ποτέ. Γενικός και απαράβατος κανόνας: το κλιπ ταιριάζει γάντι με στενές -στρατιωτικού τύπου- γραβάτες και όχι με φαρδιές.

Το κλιπ το βάζουμε μεταξύ τρίτου και τετάρτου κουμπιού του πουκαμίσου μας. Εάν το βάλουμε ψηλά δεν θα έχει νόημα να το βάλουμε, εάν το βάλουμε χαμηλά, τσάμπα το βάλαμε, θα πέσει από πάνω το σακάκι και θα το καλύψει. Ας πούμε κάτι που φαίνεται στο μάτι: βάλτε το στο ύψος της επιστήθιας τσέπης του σακακιού. Εκεί θα ταιριάξει μια χαρά.

Αν συνδυάσετε το κλιπ της γραβάτας με τα μανικετόκουμπά σας θα έχετε πετύχει το ιδανικό, καθώς το όλον θα αποπνέει συνοχή.

Επίσης, σημαντικό: δεν παίζουμε τρίλιζα με το κλιπ. Η θέση του είναι οριζόντια. Οι διαγώνιες επιλογές ή οι κάπως γερτές μάλλον δείχνουν ατημελησία. Mην την πιέζετε πολύ στη γραβάτα: θα κάνει ζάρες και μπορεί να προκαλέσετε ανεπανόρθωτη ζημιά στο ύφασμα. Καλό είναι να στηρίξετε το πίσω μέρος του κλιπ στην πατιλέτα του πουκαμίσου, για να είστε σίγουροι πως η γραβάτα δεν θα συνεχίσει να πηγαίνει δεξιά και αριστερά. Το βασικό μας μέλημα είναι να μην αισθανόμαστε εγκλωβισμένοι και στην τσίτα. Αρα, χρειάζεται τρόπος και όχι δύναμη.

Αν συνδυάσετε το κλιπ της γραβάτας με τα μανικετόκουμπά σας θα έχετε πετύχει το ιδανικό, καθώς το όλον θα αποπνέει συνοχή. Από την άλλη, βέβαια, μπορείτε να κάνετε πειραματισμούς προσδίδοντας και λίγο παιχνίδι στο όλο στυλ σας. Αν το χρυσό σας φαίνεται στυλιζαρισμένο, τότε ένα χρωματιστό κλιπ μπορεί να κάνει δουλειά, αρκεί φυσικά να ταιριάζει με τη γραβάτα, αλλιώς θα φτιάξετε μια σαλάτα που δεν θα τρώγεται. Που σημαίνει: άλλος ένας απαράβατος κανόνας είναι ότι επιλέγουμε μονόχρωμη γραβάτα για να βάλουμε κλιπ.

Πάντως, να ξέρετε ότι στην αγορά κυκλοφορούν πολλά είδη κλιπ γραβάτας, ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένοι (από μεταλλικούς έως μπρούτζινους κι από ατσάλινους έως φτιαγμένους από τιτάνιο).  Τέλος,Αν θέλετε να φορέσετε γιλέκο, αφήστε το κλιπ κατά μέρος για μια άλλη φορά. Ολο το σετ θα κάνει πολλή φασαρία. Φευ, δεν ταιριάζουν όλα με όλα.

Αν έπειτα από όλα αυτά δεν σας πείσαμε, τότε σκεφτείτε κι αυτό: κλιπ γραβάτας φοράει και ο Ντάνιελ Κρεγκ στη νέα περιπέτεια του James Bond «Νο Τime To Die». Ε, 007 είναι αυτός δεν μπορεί να μην ξέρει…

 

Διαβάστε ακόμα: Γιατί μας αρέσει να φοράμε γραβάτα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top