To Portugieser Grande Complication της IWC. Αξιο δείγμα θαυμαστής πολυπλοκότητας.

    Σαν να μην έφτανε η πολύπλοκη ζωή μας και η πολύπλοκη ζωή των άλλων που εμπλέκεται με την δική μας. Σαν να μην φτάνουν, λοιπόν, αυτά, θ’ αγγίξουμε τις πολυπλοκότητες που κρύβονται στις κάσες κάποιων ρολογιών. Θα αναφέρουμε κάθε πολυπλοκότητα με τον «μητρικό» της τίτλο, για να μπορείτε να την κατανοήσετε όπου την συναντήσετε.

    Σαν βάση, λοιπόν, θα θέσουμε πως πολυπλοκότητα θεωρείται οποιαδήποτε διεργασία εκτελεί το ρολόι πέρα από την απτή μέτρηση του χρόνου, σε δευτερόλεπτα, λεπτά και ώρες. Για να καλλιεργήσουμε μια αδημονία, θα χωρίσουμε τις πολυπλοκότητες σε παραπάνω από ένα άρθρο. Περισσότερο, βέβαια, αυτό γίνεται για να κλέψω λίγες λέξεις παραπάνω και να παρασυρθώ από το πάθος μου μακρηγορώντας σε κάποια στοιχεία.

    Το απλό παραθυράκι με την ημερομηνία, θεωρείται πολυπλοκότητα σε ένα ρολόι.

    Ίσως σας γεννήθηκε μια απορία: το απλό παραθυράκι με την ημερομηνία, θεωρείται πολυπλοκότητα; Μάλιστα, θεωρείται. Συνήθως βρίσκεται στην ώρα τρία και κάποιες φορές υπάρχει ένας μεγεθυντικός φακός που το καλύπτει, με σκοπό να κάνει την ανάγνωση του πιο εύκολη. Το τοποθέτησε πρώτη η Rolex στο Date Just το 1945.

    Το παραθυράκι για την ημερομηνία το τοποθέτησε πρώτη η Rolex στο Date Just το 1945.

    Σαφώς, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι ένδειξης της ημερομηνίας. Όπως ένα δεύτερο καντράν μέσα στο βασικό που συνήθως συνοδεύεται και από άλλες πολυπλοκότητες και είναι γνωστό ως “Subsidiary Dial”.

    Περίπτωση «Subsidiary Dial» σε ένα vintage μοντέλο της Audemars Piguet.

    Η ημερομηνία μπορεί ν’ αναγνωσθεί και με έναν επιπλέον δείκτη από τους τρεις βασικούς, που υποδεικνύει την ημερομηνία συνήθως στο περίγραμμα του dial και είναι γνωστό ως “Pointer Date”.

    Ενας επιπλέον δείκτης μπορεί να μας δείχνει την ημερομηνία. Οπως σ’ αυτό το Oris.

    Την ένδειξη για την ημέρα μπορεί να την βρούμε ολογράφως στην ώρα δώδεκα σε ένα καμπυλωτό παραθυράκι και είναι γνωστή ως «Day Date».

    Το επόμενο πολύ απλό είναι η ημέρα. Οπως προαναφέραμε για την ημερομηνία, έτσι και η ημέρα μπορεί ν’ αναγράφεται στην ώρα τρία χρησιμοποιώντας συντομογραφία τριών γραμμάτων για την ένδειξη της, δίπλα στην ημερομηνία. Μπορεί ακόμη να την βρούμε ολογράφως στην ώρα δώδεκα σε ένα καμπυλωτό παραθυράκι και είναι γνωστή ως “Day Date”.

    To παραθυράκι Day Date είναι μια ακόμη πληροφορία για τον χρήστη αυτού του Rolex.

    Για να συμπληρώσουμε τις ημερολογιακές αναφορές θα συνεχίσουμε με την προσθήκη της ένδειξης του μήνα στο dial. Μια προσθήκη που μας μπερδεύει καθώς την συναντάμε κάτω από δυο διαφορετικές ονομασίες. Προσθέτοντας απλά τον μήνα έχουμε το “Triple Calendar” ή αλλιώς “Complete Calendar”.

    Προσθέτοντας απλά τον μήνα στις ενδείξεις έχουμε το “Triple Calendar” ή αλλιώς “Complete Calendar”.

    Εδώ έρχεται να πάρει την σκυτάλη η πολυπλοκότητα γνωστή ως “Perpetual Calendar” που όπως προανάφερα πολύ μπερδεύουν με το “Triple Calendar”. Εδώ θα προσέξουμε πως υπάρχει απεικόνιση πλήρους ημερολογίου καθώς και σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να διακρίνουμε ακόμη και τα δίσεκτα έτη.

    Στο Perpetual Calendar υπάρχει απεικόνιση πλήρους ημερολογίου καθώς και σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να διακρίνουμε ακόμη και τα δίσεκτα έτη.

    Ο κουτσοφλέβαρος είναι πάντα πρόβλημα στο Annual Calendar, καθώς ο μηχανισμός συνεχίζει να του προσθέτει μέρες. Κάτι που στο “Perpetual Calendar” δεν συμβαίνει.

    Συνήθως συνοδεύει το “Perpetual Calendar” η πιο εικαστική μορφή των καντράν, αλλά παράλληλα και η λιγότερο χρηστική πολυπλοκότητα. Οι ένθερμοι υποστηρικτές του περιττού, είναι πρόθυμοι να στερηθούν το απαραίτητο για να την χαζεύουν. Ίσως εν μέρει ν’ ανήκω και εγώ σ’ αυτούς, καθώς λατρεύω τις ιδιαίτερες απεικονίσεις ολοκλήρου του φάσματος του Ηλίου αλλά και της Σελήνης. Σαν περιστρεφόμενος πίνακας του Monet. Γνωστό ως “Moonphase”.

    Οι ιδιαίτερες απεικονίσεις ολοκλήρου του φάσματος του Ηλίου αλλά και της Σελήνης. Γνωστό ως “Moonphase”.

    Αφαιρώντας την λειτουργία των δίσεκτων ετών έχουμε την πολυπλοκότητα γνωστή ως “Annual Calendar”. Όταν δηλαδή διανύουμε τον κουτσοφλέβαρο το ημερολόγιο θα συνεχίσει να του προσθέτει ημέρες 29…30…31. Κάτι που στο “Perpetual Calendar” δεν συμβαίνει. Καθώς ο μηχανισμός έχει την δυνατότητα να γνωρίζει πόσες ημέρες έχει ο κάθε ο μήνας και συνεχίζει στον επόμενο κανονικά.

    Στο Annual Calendar όταν διανύουμε τον κουτσοφλέβαρο, το ημερολόγιο θα συνεχίσει να του προσθέτει ημέρες 29…30…31.

    Σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για τους κάθε άλλο παρά απλούς χρονογράφους, θ’ ακούσουμε μελωδίες και θα ταξιδέψουμε όπου λαχταράμε, δίχως να χρειάζεται να ρυθμίσουμε εκ νέου την ώρα.

     

    Διαβάστε ακόμα: Πώς επιλέγουμε να αγοράσουμε ρολόι;

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top