Q&A

Το πιο κλασικό πεντάτσεπο -σε γραμμή τζην- κοτλέ είναι του Βρετανικού οίκου Hackett που βρίσκουμε και στα Attica.

Υπάρχει ένα ανομολόγητο μυστικό. Στους ράφτες δεν πολυαρέσει να δουλεύουν τα βαμβακερά. Γιατί έχουν πυκνή ύφανση, είναι κάπως σκληρά και δύσκολο να ραφτούν, ειδικά στο χέρι. Ακόμα κι αν ορισμένα παντελόνια συμμορφώνονται πιο εύκολα, όπως για παράδειγμα το αναπόφευκτο πλέον chino, τα σακάκια από βαμβακερή γκαμπαρντίνα συν τω χρόνω, και μάλιστα ταχέως, αποκτούν μια όψη ατημέλητη και ξεπλυμένη ελάχιστα ικανοποιητική.

Καλύτερα να προτιμήσει κάποιος το βελούδο, το βαμβακερό αυτό ύφασμα που, πάνω σ’ ένα υφάδι, η πλέξη του έχει γίνει σε μικρούς βοστρύχους που, στη συνέχεια, ξυρίζονται. Αν αυτοί είναι ευθυγραμμισμένοι και αραιωμένοι, πρόκειται για ένα κοτλέ, ιδανικό για το ράψιμο παντελονιών, αλλά και σακακιών. Τα φαρδιά ανάγλυφα λέγονται των 500 ριγών και τα λεπτά των 1.000, ανάλογα με τον αριθμό τους στο πλάτος του κομματιού του υφάσματος.

Κάν’το όπως ο Paul (Newman): Ένας άνδρας πρέπει να ξέρει να ράβει ένα κουμπί στο πιστό κοτλέ σακάκι του.

To κοτλέ παντελόνι, μαζί με τη φανέλα, το πενιέ ντιαγκονάλ και το τζην, είναι το κλασικό ύφασμα για παντελόνια που συνδυάζεται με σπορ σακάκι. Τα κλασικά διαθέτουν πρόσθετη ζώνη και κουμπιά για τις τιράντες. Τα χαρακτηριστικά χρώματα είναι το καστανοκόκκινο, το μπορντό, το πράσινο των βρύων ή το ανοιχτό μελί που τραβάει σαν μαγνήτης τους λεκέδες.

Κατά την αγορά, είναι προτιμότερο να ζητήσετε το ακριβές σας μέγεθος, γιατί το βελούδο ξεχειλώνει εύκολα. Αν το επιλέξετε για να πάρετε ένα σακάκι, μπορεί να δώσει μια όμορφη, χαλαρή και μποέμικη εντύπωση ή να σας κάνει να μοιάζετε με καθηγητή πανεπιστημίου (αφηρημένο).

Προτιμήστε ένα κοτλέ ελαφρώς μαλακό, ιδανικά με λίγο κασμίρι μέσα. Σήμερα, τα 100% βαμβακερά κοτλέ σπανίζουν και συχνά υπάρχει πρόσμειξη με βισκόζη.

Τα κοτλέ σακάκια ξανάγιναν της μόδας πριν από πέντε χρόνια. Πηγαίνουν έξοχα με ένα τζην παντελόνι, όχι όμως για τους ίδιους λόγους για όλους. Σε κάποιους θυμίζουν αλλοτινές ευγενείς εποχές, ερχόμενα σε αντίθεση με ένα καθαρά εργατικό ρούχο όπως το τζην, κάτι που είναι πολύ αρεστό στις μέρες μας. Για άλλους πρόκειται για ένα καθαρά σπορ ρούχο που κάνει απλώς την απαραίτητη αντίθεση.

Φορέστε το με φουλάρι και ζιβάγκο. Η γραβάτα το ξενερώνει. Και τολμήστε χρώματα όπως το πράσινο ενός ευτυχισμένου λιβαδιού, το κόκκινο ενός κρασιού Μπορντώ καλής εσοδείας ή ένα κίτρινο μουσταρδί που θα βγάζει μάτι. Προς Θεού, μην πάτε κι αγοράσετε κάνα σκούρο μπεζ ή καφέ, γιατί θα σας βαρεθούνε με τη μία οι άλλοι και στη συνέχεια ο εαυτός σας.

Το κοτλέ ταιριάζει ταμάμ στο ζεστό, ιντελεκτουέλ λουκ του αφηρημένου καθηγητή. Ο Bill Murray επιβεβαιώνει.

Το μόνο που πρέπει να προσέξετε: Προτιμήστε ένα κοτλέ ελαφρώς μαλακό, ιδανικά με λίγο κασμίρι μέσα, ώστε να αποφύγετε το ρούχο να πέφτει κάπως μονοκόμματα. Σήμερα, τα 100% βαμβακερά κοτλέ σπανίζουν και συχνά υπάρχει πρόσμειξη με βισκόζη, ώστε να είναι πιο άνετα. Άλλη περίπτωση, το λείο βελούδο, με τους πολύ πυκνούς βοστρύχους. Είναι εξαιρετικά κομψό ως βραδινό σακάκι ή οικιακό ένδυμα για τους εναπομείναντες αριστοκράτες.

Ωστόσο, η αγορά ενός τόσο ντελικάτου υφάσματος μπορεί να κρύβει κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις: Το παραμικρό σφάλμα στην ύφανση ή κάποιο μικρό εξόγκωμα γίνεται άμεσα ορατό και το σιδέρωμα δύσκολο.

Άλλοι καιροί, άλλες προσεγγίσεις. Τέρμα στις εποχές που φόραγαν οι πάντες μεταξωτά βελούδα, ιδίως επί Παλαιού Καθεστώτος (15oς-18ος αι.). Ήταν όχι μόνο υπέροχα λεία κι απαλά αλλά και απίστευτα φωτεινά.

 

Διαβάστε ακόμα: Αυτό το αντιπαθητικό αντικείμενο που λέγεται «ομπρέλα».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top