diavazo_gia_tous_allous

  Η Αργυρώ Σπυριδάκη και ο Θοδωρής Τσάτσος, οι δύο άνθρωποι που ξεκίνησαν το Διαβάζω για τους Άλλους. (Οι φωτογραφίες είναι μια ευγενική παραχώρηση του Διαβάζω για τους Άλλους)

  Την επόμενη φορά που θα πιάσεις να διαβάσεις ένα βιβλίο στο κρεβάτι πριν κοιμηθείς, στο γραφείο σου για να μάθεις κάτι καινούργιο, στο μετρό για να γυρίσεις σπίτι σου, στις διακοπές σου, στις ώρες τις κενές σου αλλά τις τόσο γεμάτες από όρεξη για λέξεις, ιστορίες και γράμματα, την επόμενη φορά λοιπόν που θα απλώσεις το χέρι για να πιάσεις κάτι να διαβάσεις, σκέψου ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι αυτή τη δυνατότητα. Κάποιοι γύρω μας, είτε λόγω προβλημάτων όρασης, είτε λόγω άλλων αντικειμενικών δυσκολιών, δεν έχουν το προνόμιο να μπορούν να διαβάσουν.

  Για αυτούς δημιουργήθηκε το Διαβάζω για τους άλλους, μια εθελοντική ομάδα που διαβάζει βιβλία για όσους το έχουν ανάγκη, για τυφλούς συνανθρώπους μας και για άλλες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

  Το Andro μίλησε με την δημιουργό του Διαβάζω για τους άλλους Αργυρώ Σπυριδάκη και είδαμε για λίγο και πάλι τον κόσμο όπως θα ‘πρεπε να είναι: λίγο πιο ανθρώπινος. Μάθαμε ότι οι εθελοντές του δικτύου κάνουν δύο σημαντικά έργα: ηχογραφούν βιβλία για να εμπλουτιστεί η ακουστική βιβλιοθήκη των τυφλών, αλλά διαβάζουν και ζωντανά σε γηροκομεία, σε ιδρύματα με μικρά παιδιά, σε ορφανοτροφεία, και σε ανθρώπους που είτε είναι μη βλέποντες είτε τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαβάσουν λόγω κινητικών προβλημάτων ή δυσλεξίας.

  «Πριν λίγο καιρό, διαβάζαμε για να βοηθήσουμε μια κοπέλα να δώσει κατατακτήριες. Ο ίδιος ο Θοδωρής τελείωσε δύο σχολές ενώ κάποιοι του διάβαζαν».

  «Όλα ξεκίνησαν μια μέρα που πίναμε ένα καφέ με το φίλο μου τον Θοδωρή», μας λέει η Αργυρώ μιλώντας για τον συνιδρυτή του Διαβάζω για τους άλλους Θοδωρή Τσάτσο ο οποίος είναι εκ γενετής τυφλός, «και του μιλούσα για ένα βιβλίο που μου άρεσε πολύ, το Σπίτι του ύπνου του Jonathan Coe». Τότε συνειδητοποίησα ότι ο Θοδωρής δεν είχε πρόσβαση σε αυτό το βιβλίο, κι όχι μόνο αυτό, αλλά και ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στην ακουστική βιβλιοθήκη σε βιβλία που μου φαινόταν μέχρι εκείνη τη στιγμή αυτονόητο ότι θα ήταν διαθέσιμα. Έτσι αποφάσισα να προσπαθήσω να το αλλάξω αυτό».

  Τη ρωτάω αν ήταν εξ αρχής αισιόδοξη για το εγχείρημα. «Σκέφτηκα», λέει η Αργυρώ, «ότι αφού εγώ ήμουν διατεθειμένη να διαβάσω ένα βιβλίο για ένα φίλο και για όποιον άλλο το χρειάζεται, τότε σίγουρα υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που μπορούν και θέλουν».
  Η πρώτη συνάντηση εθελοντών ήταν ό,τι χρειάζονταν η Αργυρώ και ο Θοδωρής. Γύρω στα 45 άτομα που το είχαν μάθει από το facebook, ήρθαν αποφασισμένοι να συμβάλλουν. Σήμερα, σχεδόν δυο χρόνια μετά, το Διαβάζω για τους άλλους εκτείνεται σε τέσσερις πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Ηράκλειο) και αριθμεί 2500 εθελοντές!

  14907010_1685720301687767_8000367874666129558_n

  Οι εθελοντές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο Διαβάζω για τους Άλλους. Εδώ από το πρώτο σεμινάριο από τον δεύτερο κύκλο εκπαίδευσης της “Ομάδας ανάγνωσης σε παιδιά” Θεσσαλονίκης.

  Ρωτάω την Αργυρώ για το πώς το βιώνουν όλο αυτό οι άνθρωποι που είναι αποδέκτες αυτής της προσπάθειας. «Πριν λίγο καιρό, διαβάζαμε για να βοηθήσουμε μια κοπέλα να δώσει κατατακτήριες. Ο ίδιος ο Θοδωρής τελείωσε δύο σχολές ενώ κάποιοι του διάβαζαν. Και ένας μαθητής γυμνασίου, ο μικρός Κωνσταντίνος, μπόρεσε μέσα από το δίκτυο να βρει τρόπο να “διαβάσει” τα βιβλία του. Το βρίσκω εξαιρετικά συγκινητικό αυτό».

  Ποια είναι τα τωρινά και τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας; Το Διαβάζω για τους άλλους ήρθε για να μείνει, όπως λένε και οι ίδιοι. «Για όλους αυτούς που έχουν ανάγκη να ακούνε με τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας». Σίγουρα χρειάζονται πόρους και στήριξη για να εδραιωθεί η προσπάθειά τους και να επεκταθούν και σε άλλες πόλεις. Ο δρόμος που έχουν διαλέξει δεν είναι εύκολος. Είναι όμως ένας δρόμος που αξίζει να διανύσεις.

  //Το Διαβάζω για τους άλλους αυτή την Κυριακή 20 Νοεμβρίου θα είναι στο «Ένας χρόνος Σε Αναμονή» που διοργανώνει το δίκτυο «Σε Αναμονή» στον ΙΑΝΟ. Επίσης, η Αργυρώ και ο Θοδωρής θα είναι επίσημοι ομιλητές στο TEDxChania στις 26 Νοεμβρίου.

  ⇒ Η επόμενη συνάντηση εθελοντών του Διαβάζω για τους άλλους θα γίνει στις 17 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Για πληροφορίες, μείνετε συντονισμένοι εδώ και εδώ.

   

  Διαβάστε ακόμα: Minas, ο κορυφαίος, διεθνής Έλληνας designer μιλάει στον Δημήτρη Φαλλιέρο. 

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top