Θα γίνει φέτος περιφορά του Επιταφίου; (Nikos Libertas / SOOC)

Σε λιγότερο από ένα μήνα θα έχουμε την Κυριακή του Πάσχα. Υπό άλλες συνθήκες όλοι θα είχαμε ξεκινήσει να κάνουμε τα πλάνα μας. Καταρχάς, η προσμονή του Δώρου Πάσχα (που τελικώς αναμένεται να καταβληθεί τον Ιούνιο). Επιπροσθέτως, ο τόπος που θα περάσουμε τις μίνι διακοπές μας και με ποια παρέα. Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Αλήθεια, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει αύριο και μεθαύριο. Η λέξη «προγραμματισμός» έχει καεί προ πολλού.

Έχουμε, άραγε, συνειδητοποιήσει πως το φετινό Πάσχα δεν θα μοιάζει με κανένα άλλο; Κασσάνδρα ουδείς επιθυμεί να γίνει, όμως, όλα τα δεδομένα κατατείνουν στο συμπέρασμα πως δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε εύκολα από τον κορονοϊό. Με δεδομένο ότι υπολειπόμαστε δύο-τρεις εβδομάδες από την Ιταλία (ως προς την δυναμική του φαινομένου) θα πρέπει να βάζουμε στο μυαλό μας το ότι θα παραμείνουμε σε καραντίνα και μέσα στον Απρίλιο. Έως πότε; Ουδείς μπορεί να γνωρίζει.

Αυτή τη στιγμή απαγορεύονται συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων, ενώ η κυβέρνηση έχει στη φαρέτρα της και το ακραίο μέτρο της πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας. Τί θα αλλάξει σε τρεις εβδομάδες;

Να έχουν αλλάξει τόσο θετικά τα πράγματα στα μέσα του επόμενου μήνα και να επιστρέψουμε στη ρουτίνα της καθημερινότητας; Αυτό θα το θέλαμε άπαντες και μακάρι να συμβεί. Επί του παρόντος, όμως, οφείλουμε να πιάσουμε το worst case senario ως το μόνο απτό.

Μια μεγάλη διαφοροποίηση θα είναι αναμφίβολα η παρουσία μας στις εκκλησίες. Για τους Έλληνες το Πάσχα είναι η σημαντικότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Η πορεία προς τον σταυρό και η Ανάσταση σηματοδοτούν όλη την ουσία του Χριστιανισμού. Ακόμη και άνθρωποι που δεν είναι συνηθισμένοι να πηγαίνουν στην εκκλησία, την Μεγάλη Εβδομάδα προσφεύγουν στις εκκλησίες για ένα κερί και σίγουρα άπαντες περιμένουν στα προαύλια των εκκλησιών το βράδυ της Ανάστασης ή προηγουμένως λαμβάνουν μέρος στην περιφορά του Επιταφίου.

Αυτή τη στιγμή απαγορεύονται συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων, ενώ η κυβέρνηση έχει στη φαρέτρα της και το ακραίο μέτρο της πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο. Επίσης, έστω και με αντιδράσεις των ακραίων πιστών και της επίσημης Εκκλησίας, οι ναοί είναι μεν ανοιχτοί, αλλά έχουν σταματήσει οι λειτουργίες. Τι μας κάνει να πιστεύουμε πως αυτό θα αλλάξει μέσα στη Μ. Εβδομάδα; Ακόμη κι αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, πάλι δεν θα μετριαστούν οι απαγορεύσεις της κυβέρνησης. Αν, δε, εκτραχυνθούν τότε είναι πρόδηλο πως ουδείς θα μπορεί να πλησιάσει ακόμη και τα σκαλιά των ναών.

Πριν την Κυριακή των Βαΐων που παραδοσιακά συρρέει κόσμος στις εκκήσίες, θα ξέρουμε. Θα ξέρουμε εάν θα γινει η συγκινητική περιφορά και αν θα προσκυνήσουμε και θα φιλήσουμε (μάλλον απίθανο…) τον σεπτό και ανθοστόλιστο επιτάφιο τη Μεγάλη Παρασκευή. Εδώ και αιώνες, όλη η Μεγάλη Εβδομάδα προβλέπει σημαντικές λειτουργίες και εκκλησιασμό για εκατομμύρια Χριστιανούς. Όμως ακόμα και ο πιο αισιόδοξος δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι έτσι θα ξεδιπλωθεί και η φετινή γιορτή του Πάσχα.

Αρνί θα σουβλίσουμε φέτος; (George Vitsaras / SOOC).

Όσο για την κορύφωση: Άραγε, έστω και από μακριά θα ακούσουμε το Δεύτε, λάβετε φως; Θα έρθει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα; Ας θυμηθούμε τον συνωστισμό που παρατηρείται στον ιερό ναό όταν ανάβει το πρώτο φως. Θα επιτρέψει η κυβέρνηση του Ισραήλ να γίνει και φέτος αυτό το κομφούζιο; Ακολούθως, θα έρθει στα μέρη μας το φως με τιμές αρχηγού κράτους; Και ποιος θα το παραλάβει για να μην πούμε: ποιος θα ανάψει τα κεριά μας;

Άραγε, έστω και από μακριά θα ακούσουμε το Δεύτε, λάβετε φως; Θα έρθει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα;

Φυσικά τη σπιτική μαγειρίτσα θα μπορεί κάθε οικογένεια να την φτιάξει εντός των… τειχών, αλλά τι θα γίνει με τον παραδοσιακό οβελία; Εδώ θέλουμε ανοιχτό χώρο, παρέα και γλέντι τρικούβερτο. Πώς θα γίνουν όλα αυτά κάτω από τις συγκεκριμένες δεσμευτικές συνθήκες; Αυτή τη στιγμή πολλοί Αθηναίοι μαζεύουν βαλίτσες και αναχωρούν για τα χωριά τους ή τα εξοχικά θεωρώντας πως η ανοιχτωσιά της φύσης θα τους προστατεύσει.

Αν, όμως, η κυβέρνηση αποφασίσει στο μέλλον την απαγόρευση της κυκλοφορίας ούτε αυτή η επιθυμία θα μπορεί να εκπληρωθεί. Σημειωτέον πως το ελληνικό Πάσχα είναι απόλυτα ταυτισμένο με την ύπαιθρο και τα χωριά. Δεν είναι μια αστική εορτή όπως τα Χριστούγεννα.

Σαν να μαζεύονται πολλά «εάν» και «εφόσον», δεν βρίσκετε; Αναγκαστικά ναι, καθώς αυτή τη στιγμή επελαύνει μέρα-μέρα ο ιός και δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η εξέλιξή του. Ας ελπίσουμε πως θα μειωθούν δραστικά τα επίχειρά του και την ύστατη στιγμή θα γιορτάσουμε το Πάσχα έστω και κουτσουρεμένο. Αλλά με μεγαλύτερη χαρά, λόγω της καραντίνας που θα έχει προηγηθεί.

 

Διαβάστε ακόμα: Mετά φόβου θεού, ο Μητσοτάκης έδειξε πως διαθέτει μέταλλο απέναντι στην Ιεραρχία.

 

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top