Θα μπει ή δεν θα μπει; (φωτογραφία: goal.com)

Στο αγγλικό ποδόσφαιρο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτελεί έναν ιστορικό ογκόλιθο τερατώδους μεγέθους. Με 20 -αριθμός ρεκόρ – πρωταθλήματα, 12 Κύπελλα Αγγλίας, 3 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Γιουρόπα Λιγκ και αναρίθμητες άλλες επιτυχίες, οι “Κόκκινοι Διάβολοι” συνιστούν ένα από τα μεγαλύτερα franchise του ποδοσφαιρικού πλανήτη.

Επί εποχής σερ Άλεξ Φέργκιουσον και μόνο (1986-2013), η United πήρε συνολικά 38 εγχώριους και διεθνείς τίτλους. Θα δεις πιτσιρικάδες με κάποια από τις παλιότερες ή σημερινές φανέλες της να κλοτσούν μια μπάλα από την Παταγονία ως την Ιαπωνία κι από την Αυστραλία ως τον Καναδά. Έχει άλλωστε -επίσης ρεκόρ – 275 συνδέσμους οπαδών σε 94 χώρες εκτός Αγγλίας!

H Γιουνάιτεντ έχει ξοδέψει την τελευταία 10ετία 1,3 δισ. ευρώ, ενώ έχει εισπράξει ούτε 400.000.000!

Μ’ αυτά ειπωμένα, ωστόσο, τελευταίος αδιαμφισβήτητα σοβαρός τίτλος που κατέκτησε (αν και το εφετινό Λιγκ Καπ, Carabao Cup όπως είναι η επίσημη ονομασία του, έχει παραδοσιακή βαρύτητα στην Αγγλία), ήταν το Γιουρόπα Λιγκ επί Μουρίνιο, το 2017. Έχει να κατακτήσει την Premier League από το 2013 και αποκλείεται να το καταφέρει και εφέτος, με την Άρσεναλ όχι μόνο να πηγαίνει “τρένο” στην κορυφή, αλλά, για πρώτη φορά, να έχει και μεγαλύτερη αξία στο χρηματιστήριο παικτών από τη Γιουνάιτεντ (σχεδόν 900.000.000 ευρώ, 100.000.000 περισσότερα από την ομάδα του Μάντσεστερ).

Κι αυτό, παρότι η τελευταία ξόδεψε μέσα στη σεζόν 50.000.000 ευρώ περισσότερα για μεταγραφές από τους “Κανονιέρηδες” του Λονδίνου, που ξεπέρασαν τον εαυτό τους εφέτος, με 193.000.000 ευρώ για παίκτες! Το χειρότερο για την ομάδα; Αυτή η μάλλον δύσοσμη κολόνια, κρατάει χρόνια…

Aπογοήτευση. Μόνιμη εικόνα τα τελευταία χρόνια στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (φωτογραφία: football365.com).

 Χρήμα με το τσουβάλι, χωρίς αποτέλεσμα…

Πρόσφατα το SKY Sports εκτίμησε ότι η Γιουνάιτεντ έχει ξοδέψει την τελευταία 10ετία 1,3 δισ. ευρώ, ενώ έχει εισπράξει ούτε 400.000.000! Με 900.000.000 ευρώ στο “κόκκινο” των βιβλίων της (και πενιχρή συγκομιδή τίτλων στο ίδιο διάστημα), η ομάδα είναι έτσι πρώτη στη σχετική λίστα, πάνω από την “αιώνια αντίπαλο” Σίτι, την Παρί Σεν Ζερμέν, τη Μπαρτσελόνα, την Άρσεναλ, τη Γιουβέντους, τη Μίλαν…

Tα παράπονα των οπαδών της προς την οικογένεια Glazer είναι ότι έχουν μπερδέψει το (αμερικανικό) football με το… αυθεντικό.

Με άλλα λόγια η Γιουνάιτεντ αποτελεί υπόδειγμα κακοδιαχείρισης απ’ όποια πλευρά κι αν το δει κανείς το πράγμα, είτε οικονομική είτε ποδοσφαιρική. Διότι η Σίτι, π.χ. μπορεί να έχει μπει “μέσα” 800.000.000 ευρώ κι εκείνη την τελευταία δεκαετία, αλλά σ’ αυτό το διάστημα έχει πάρει 5 φορές την Πρέμιερ κι έχει φτάσει σ’ ένα τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Και η Παρί Σεν Ζερμέν ίσως έχει γίνει το “ανέκδοτο” αυτού του τελευταίου θεσμού, αλλά τουλάχιστον στη Γαλλία είναι το απόλυτο αφεντικό.

Η MU, αντίθετα, μοιάζει να ξοδεύει πολλά και… ασκόπως επίσης. Και γι’ αυτό τα παράπονα των οπαδών της προς την οικογένεια Glazer, στην οποία ανήκει από το 2005, δεν είναι πως “τσιγκουνεύονται” να δώσουν χρήματα για την ενίσχυσή της. Είναι ότι έχουν μπερδέψει το (αμερικανικό) football με το… αυθεντικό -στην Αγγλία αλλά και όλο τον υπόλοιπο κόσμο – τέτοιο.

To ντροπιαστικό 7-0 από τη Λίβερπουλ (φωτογραφία: standard.co.uk).

Μετά το ντροπιαστικό 7-0 από τη Λίβερπουλ στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, το Ολντ Τράφορντ είχε μέσα 73.000 θεατές (!) για τον αγώνα με τη Σαουθάμπτον. Οι παίκτες και, κυρίως, ο Ολλανδός προπονητής Έρικ Τεν Χάαχ, που ήλθε το περασμένο καλοκαίρι με το πολύ δύσκολο έργο να ξανακάνει ομάδα τη Γιουνάιτεντ, έχουν τη στήριξη των οπαδών. Αλλά το “Glazers Out” είναι πλέον κανονικό κίνημα στις τάξεις τους. Και δε θα ησυχάσουν αν δεν το δουν πραγματικότητα.

Οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες και των Τάμπα Μπέι Μπουκανίερς, του NFL είναι, πάλι, επίσης σαφές ότι, μετά από 18 χρόνια, θα μπορούσαν να κάνουν και χωρίς τη Γιουνάιτεντ στα περιουσιακά τους στοιχεία. Και ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι εκδήλωσαν ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να την πουλήσουν -έναντι περίπου 6 δισ. ευρώ.

Ο Elon Musk άναψε φωτιές μέσα από το Τwitter (φωτογραφία: Reuters/Dado Ruvic/Illustration).

Το tweet που έβαλε φωτιά… είχε και καπνό ως “ουρά”;

Τότε, εκτός του πλουσιότερου Βρετανού, σερ Τζέιμς Ράτκλιφ και μιας ομάδας επενδυτών από το Κατάρ, που ακόμη ενδιαφέρονται, ένα tweet του Έλον Μασκ, είχε προκαλέσει φρενίτιδα στις τάξεις των οπαδών της ομάδας.

Όμως, εκείνο το tweet  ήταν το δεύτερο μέρος ενός ειρωνικού thread από τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο, που είχε αγοράσει την πλατφόρμα πριν από τρεις μήνες και ξεκινούσε με τα λόγια: “Για να το ξεκαθαρίσω, υποστηρίζω το αριστερό μισό του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και το δεξιό μισό του Δημοκρατικού… Επίσης θα αγοράσω τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παρακαλώ”.

Ο Mασκ αντί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, τα θόλωσε περισσότερο λέγοντας πως ο Γιουνάιτεντ ήταν η αγαπημένη του ομάδα ως παιδί.

Ο ίδιος το διέψευσε γρήγορα, αλλά όχι τόσο γρήγορα πριν προλάβει να συγκεντρώσει 115.000 retweets και σχεδόν 57.000 σχόλια. Τα περισσότερα ήταν του τύπου “Σώσε μας, αγόρι μου”, για να το πούμε απλά. Δεν ήλθε. Δεν τους έσωσε. Αλλά άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό στο ίδιο thread: “Δεν αγοράζω κανένα αθλητικό σύλλογο”, έγραψε. Για να προσθέσει λίγο μετά: “Εάν, ωστόσο, συνέβαινε κάτι τέτοιο, αυτός ο σύλλογος θα ήταν η Γιουνάιτεντ. Ήταν η αγαπημένη μου ομάδα ως παιδί”…

Oι οπαδοί ζητούν αλλαγή τώρα… (φωτογραφία: cnn.com).

Ο “δαίμονας” πιτσιρικάς που έγινε δαιμόνιος ενήλικας

Ώρα για ένα μικρό μάθημα ιστορίας: ο Μασκ κλείνει τα 52 του στις 28 Ιουνίου. Ήταν, δηλαδή, στα 21 του και ήδη στις ΗΠΑ (από την Πρετόρια, της Νοτίου Αφρικής και τον Καναδά όπου πήγε στα 18 του μέσω της καταγωγής της μητέρας του), όταν η ομάδα-όνειρο του σερ Άλεξ Φέργκιουσον άρχισε να ξαναφέρνει την αίγλη και τις επιτυχίες στο Ολντ Τράφορντ. Να ονομάζει εκείνη την ηλικία “παιδική” είναι δύσκολο.

Παρά ταύτα, είπαμε και πιο πάνω. Η Γιουνάιτεντ έχει μια τεράστια βάση οπαδών σ’ όλο τον κόσμο.  Παρότι, π.χ., το 1974-75, όταν ο Μασκ ήταν 3 χρονών, η ομάδα έπαιζε στη δεύτερη κατηγορία, δεν αποκλείεται, στα 5 του να κλοτσούσε ένα τόπι στην Πρετόρια με τη φανέλα του Λου Μακάρι στην πλάτη και να φανταζόταν ότι αλλάζει την ιστορία και δίνει το Κύπελλο στους “Κόκκινους Διαβόλους”, απέναντι στη Σαουθάμπτον.

Φυσικά, οι ιστορίες για την παιδική ηλικία του δαιμόνιου Έλον δεν παραπέμπουν σε ποδόσφαιρο στην αλάνα, αλλά σε περιβόητες και ίσως υπερβολικές ιστορίες όπως ο “εξοπλισμός” ενός κλειστού κουτιού με ρόδες, τρύπες στο πίσω μέρος του και…  μπόλικα πυροτεχνήματα προκειμένου “να το στείλει στο διάστημα”, στα 8 του. Ή στο -επιβεβαιωμένο γεγονός αυτό – ότι στα 12 του πούλησε για 500 δολάρια έναν δικό του κώδικα (!) για βιντεοπαιχνίδι, το Blastar, σε περιοδικό τεχνολογίας. Θέμα του παιχνιδιού; Τι άλλο; Να σώσει την ανθρωπότητα μέσω ενός ήρωα διαστημικού πιλότου που πολεμά ένα εξωγήινο σκάφος γεμάτο βόμβες υδρογόνου, έτοιμο να τις εξαπολύσει στη Γη…

Η ιστορία του Μασκ είναι αυτή ενός ανθρώπου που πάντοτε είχε “τρελά” να κάνει τα όνειρά του κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Γενικά, η ιστορία του Μασκ είναι αυτή ενός ανθρώπου που πάντοτε είχε “τρελά” για τους κοινούς θνητούς όνειρα, αλλά συγχρόνως και μια σχεδόν τρελή ικανότητα να τα μετατρέπει σε απίστευτα κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Πούλησε το μερίδιό του ως συνιδρυτής της Pay Pal για 178.000.000 δολάρια όταν ήταν 31 χρονών, το 2002 και 10 χρόνια αργότερα, το 2012, το Forbes εκτιμούσε την αξία του στα 2 δισ. δολάρια! Tesla και Space X ήταν επιχειρηματικές αποκοτιές, πρακτικώς ουτοπικές ανοησίες, για κάθε άλλον εκτός από εκείνον. Αλλά σήμερα, άλλα 10 χρόνια μετά (και παρά μια τεράστια βουτιά στις μετοχές της Tesla μέσα στο 2021, που του κόστισε πάνω από 190 δισ. -ρεκόρ Γκίνες!), είναι ο 2ος πλουσιότερος μεγιστάνας του πλανήτη, με αξία πάνω από 200.000.000.000 δολάρια.

Πώς θα αναγεννηθεί ο «γίγαντας»; (φωτογραφία: espn.com).

Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ δε θέλουν τα λεφτά του, αλλά τον παροιμιώδη ενθουσιασμό του…

Όταν πρόσφατα, λοιπόν, η Daily Mail ανέφερε σε ρεπορτάζ της ότι “ένα ποσόν γύρω στα 5 δισ. για τη Μάντσεστερ” -συν άλλα 2 και κάτι για το νέο Ολντ Τράφορντ – “είναι μια πρόταση στην οποία δύσκολα μπορεί να μην πάρει στα σοβαρά υπό σκέψη”, πιθανότατα δεν το έγραψε τυχαία. Τι στο καλό; Ακόμη και τα (ονομαστικά) 6,8 δισ. που ζητούν οι Γκλέιζερς, πενταροδεκάρες είναι, ειδικά για έναν άνθρωπο που, αν μη τι άλλο, έχει αποδείξει επίσης ότι το χρήμα δεν είναι αυτοσκοπός του, αλλά απλώς ένα μέσον για να διαμορφώνει τον κόσμο γύρω του όπως εκείνος τον ονειρεύεται.

Οι fans της Γιουνάιτεντ θέλουν να μπολιάσει το κλαμπ με τον παροιμιώδη ενθουσιασμό και την διαπιστωμένη αποτελεσματικότητά του.

Και συμφωνεί ή όχι κανείς μ’ αυτά του τα όνειρα, δε μπορεί παρά να παραδεχθεί ότι ο ίδιος όχι μόνον τα κυνηγά με αξιοθαύμαστη επιμονή, αλλά και ότι τα υλοποιεί με εξίσου αξιοθαύμαστη επιτυχία. Ακριβώς αυτή η πτυχή της προσωπικότητάς του είναι που ενθουσιάζει τους φίλους της ομάδας στην προοπτική να την αποκτήσει. Όχι επειδή θα “ρίξει χρήματα”. Αυτό συμβαίνει και τώρα.

Η Γιουνάιτεντ πληρώνει εφέτος σε μισθούς (με φόρους μέσα) 230.000.000 ευρώ το χρόνο, όταν η  Σίτι δίνει 210.000.000 και η Άρσεναλ “μόλις” 124.000.000! Είναι η δεύτερη πιο “γαλαντόμα” ομάδα της Premier μετά την Τσέλσι (238.000.000 ευρώ το χρόνο). Οι fans της δε θέλουν απ’ τον Μασκ να την “χρυσώσει”. Θέλουν να τη μπολιάσει με τον παροιμιώδη ενθουσιασμό και την διαπιστωμένη αποτελεσματικότητά του. Ελπίζουν βάσιμα ή όχι, όμως;

O Μασκ είναι “πολύ έξυπνος για το καλό του” και, γι’ αυτό, υπέρ το δέον συγκεντρωτικός (φωτογραφία: Theo Wargo | Wireimage).

 Τι θα σήμαινε για τον Μασκ η εξαγορά της Γιουνάιτεντ και τι για την ομάδα;

Εντελώς πεζά, αν το δει κανείς, ο λογαριασμός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Twitter έχει σχεδόν 40.000.000 ακολούθους. Δραστήριους ακολούθους. Και μόνο τα affiliations από την… “πυροδότηση” ενός τέτοιου account στην πλατφόρμα σημαίνουν πολλαπλά (οικονομικά και άλλα) οφέλη για τον Μασκ, που σχεδιάζει ήδη να μετατρέψει το κοινωνικό μέσο δικτύωσης σε… Τράπεζα και να ανεβάσει την αξία του από 44 δισ. δολάρια -τόσο του κόστισε η εξαγορά του – σε 200! Το κυριότερο, ίσως, απ’ αυτά τα οφέλη; Μια νέα, τεράστια “στρατιά” ακολούθων, όχι μόνο στο… Twitter, όμως, αλλά και σε κάθε άλλη επιδίωξή του.

Και, παράλληλα, σε αντίθεση με τους Γκλέιζερς, ξέρει καλά ότι η… ball του football είναι στρογγυλή και όχι σα σπυριάρικο καφέ πεπόνι… Απ’ την άλλη, αν το πρόβλημα των σημερινών ιδιοκτητών είναι η αποστασιοποίησή τους (προσωπική και σε ουσιαστικό, πέραν του χρηματικού, επίπεδο) από το σύλλογο, ο Νοτιοαφρικανός οραματιστής δισεκατομμυριούχος “κατηγορείται” για το… ακριβώς αντίθετο!

Ο Μασκ μπορεί να καταστήσει μια τέτοια παρέμβαση στην Γιουνάιτεντ χρήσιμη και να προσδώσει πραγματική υπεραξία στην προσπάθεια.

Για τους αναλυτές -όσο μπορεί κανείς να δώσει βαρύτητα στα λεγόμενά τους – ο Μασκ είναι “πολύ έξυπνος για το καλό του” και, γι’ αυτό, υπέρ το δέον συγκεντρωτικός.

Δεν είναι το είδος του επιχειρηματία που, αφού το μυαλό του συλλάβει μια σπουδαία ιδέα αναθέτει στους καλύτερους στο είδος τους την αποστολή να την υλοποιήσουν και τους αφήνει… ήσυχους να το κάνουν. Είναι το είδος του επιχειρηματία που θα είναι κάθε ώρα και στιγμή πάνω από το κεφάλι των καλύτερων στο είδος τους και, συχνά πυκνά, θα παρέμβει στη δουλειά τους επιβάλλοντας την άποψή του.

Και, Ok. Με εγχειρήματα όπως η Tesla και η SpaceX, για παράδειγμα, το επιστημονικό-πολιτιστικό του υπόβαθρο είναι τέτοιο που, όντως, μπορεί να καταστήσει μια τέτοια παρέμβαση χρήσιμη και να προσδώσει πραγματική υπεραξία στην προσπάθεια.

Το θέμα είναι να μην μπλεχτεί στα πόδια του ποδοσφαιρικού τμήματος (φωτογραφία: Michael Regan).

Πρέπει να το δει αλλιώς, όχι ως… Έλληναςπρόεδραςάλλων εποχών

Όμως… there’s no business like show business. Και το ποδόσφαιρο -ειδικά σε επίπεδο Premier και Champions League που είναι οι αυτονόητοι στόχοι μιας ομάδας μεγέθους Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – είναι, πρακτικώς, μέρος της βιομηχανίας θεάματος περισσότερο και πολύ λιγότερο ένα φαινομενικώς απλό (αλλά και με πολλές ιδιαιτερότητες) ομαδικό παιχνίδι.

Με άλλα λόγια, αν ο αγαπητός Έλον δει τη Γιουνάιτεντ με το συνήθη τρόπο του, δηλαδή περίπου ως… Έλληνας πρόεδρας -sic- άλλων εποχών (με αμετακίνητη άποψη για τα πάντα, από τις τεχνικές της προπόνησης, έως την τακτική στο γήπεδο, τις μεταγραφές και το ποια ενδεκάδα πρέπει να κατεβαίνει στο τάδε ματς και ποια στο δείνα), τα πράγματα μπορεί να μην εξελιχθούν και τόσο καλά.

Το ποδόσφαιρο δε θα είναι για εκείνον μια ακόμη “μπίζνα”. Θα είναι η θριαμβευτική είσοδός του σ’ ένα πεδίο που, ως άνθρωπος, του είναι επαρκώς οικείο.

Εφόσον, ωστόσο, αυτή η εξαγορά (που θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού, αρκετά πάνω από τα 4,8 δισ. που κόστισε η Τσέλσι στον Τεντ Μποέλι και τα 4,6 δισ. στα οποία πουλήθηκαν οι Ντένβερ Μπρόνκος, του NFL στον Όμιλο Γουόλτον – Πένερ) υλοποιηθεί, ο Μασκ ίσως ρίξει αυτή τη φορά νερό στο κρασί του.

Η ευστροφία του δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Και, είπαμε. Το ποδόσφαιρο δε θα είναι για εκείνον μια ακόμη “μπίζνα”. Θα είναι η θριαμβευτική είσοδός του σ’ ένα πεδίο που, ως άνθρωπος, του είναι επαρκώς οικείο. Και, το κυριότερο, σ’ ένα πεδίο που η δυναμική του “για να αλλάξει κι άλλο τον κόσμο γύρω μας” -έστω και έμμεσα, μέσω Twitter, όπως λέγαμε και πιο πάνω – του είναι γνωστό πόσο μεγάλη είναι.

Οι οπαδοί των “Κόκκινων Διαβόλων” περιμένουν την κίνησή του με αδημονία και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα τη στηρίξουν με κάθε τρόπο και με μακρά περίοδο χάριτος, επίσης. Στα χαρτιά, πάλι και ο ίδιος πρέπει κάθε μέρα να βρίσκει την ιδέα ολοένα και πιο ελκυστική. Εάν συμβεί, θα είναι, θεωρητικά, ένας ονειρεμένος γάμος. Κι αν τον δούμε να ολοκληρώνεται, ποιος ξέρει; Μπορεί όντως οι απόγονοι αυτής της παντρειάς να ταξιδέψουν όχι μόνο στα αστέρια του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και… κυριολεκτικά στα αστέρια. Με τη SpaceX, φυσικά και ποστάροντας ασταμάτητα στο Twitter, ενόσω η Τεχνητή Νοημοσύνη του Tesla τους θα οδηγεί το όχημα μόνη της προς το ιδιωτικό διαστημοδρόμιο… “Old Trafford” -λέμε τώρα…

 

Διαβάστε ακόμα: Μίνο Ραϊόλα. Ποιος ήταν ο larger than life μάνατζερ των ποδοσφαιρικών αστέρων.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top