O oυρανός είναι το όριό του (Φωτογραφία: thestar.com).

Eίναι ο καπιταλισμός, φίλτατε: ό,τι δεν μπορείς να δημιουργήσεις, το αγοράζεις. Ο Εlon Musk μπορεί να κολυμπήσει και στις δύο… όχθες. Και σ’ αυτή του αυτοφυούς δημιουργού, αλλά και σε εκείνη του πλουτοκράτη που βλέπει την ευκαιρία να λαμπυρίζει και την αγοράζει αυθωρεί και παραχρήμα.

Από χθες (25/4) είναι ο ιδιοκτήτης της γνωστής πλατφόρμας Twitter. Του κόστισε λίγο ακριβά (η τιμή εξαγοράς έφτασε στα 44 δις. δολάρια), αλλά, αν μη τι άλλο, αυτή τη στιγμή έχει να διαχειρίζεται ένα κοινωνικό δίκτυο με περισσότερους από 200 εκατομμύρια χρήστες.

Το φοβερό με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla (και πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, για να μην ξεχνιόμαστε) πως απέκτησε ένα μέσο, το οποίο έχει επικρίνει τα προηγούμενα χρόνια σφόδρα. Να άλλος ένας νόμος του καπιταλισμού: αν δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι, αγόρασέ το. Να υποθέσουμε πως τώρα ο Μασκ θα προσφέρει περισσότερη ελευθερία λόγου;

Μόλις στα 50 του έχει καταφέρει να του ανήκει ένα μεγάλο μέρος του πλούτου που παράγεται σ’ αυτόν τον πλανήτη. Να γιατί ψάχνεται και σε… άλλους.

Το σίγουρο είναι ο Νοτιοαφρικανός επιχειρημαρίας είναι ένας αβόλευτος άνθρωπος. Μόλις στα 50 του έχει καταφέρει να του ανήκει ένα μεγάλο μέρος του πλούτου που παράγεται σ’ αυτόν τον πλανήτη. Να γιατί ψάχνεται και σε… άλλους. Η Γη δεν είναι αρκετή για τον Elon.

Τυπικά αυτή τη στιγμή είναι γενικός διευθυντής και επικεφαλής τεχνολογικής ανάπτυξης για την εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας SpaceX, είναι ο ιδρυτής της άλλωστε, καθώς και ο γενικός Διευθυντής και επικεφαλής τεχνολογικού σχεδιασμού της εταιρείας κατασκευής αυτοκινήτων και ενεργειακών συστημάτων Tesla, Inc.

Με την κατοχή του Twitter ανεβαίνει επίπεδο (Σύνθεση: thetimes.co.uk).

Είναι επίσης πρόεδρος της εταιρείας φωτοβολταϊκών συστημάτων SolarCity και ιδρυτής της εταιρείας Neuralink, που διερευνά τη συμβίωση ανθρώπου-τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και της εταιρείας συστημάτων διάνοιξης σηράγγων The Boring Company, ενώ ξεκίνησε την επιχειρηματική του καριέρα ως συνιδρυτής των εταιριών Zip2 και PayPal. Τώρα είναι και ο Mr. Twitter.

Oλα αυτά του απέφεραν την πρωτιά στην κούρσα του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη. Στα μέσα Ιανουαρίου 2021 ανέκραξε μεγαλοπρεπώς: «Jeff Bezos, φάε τη σκόνη μου». Εντάξει, δεν το είπε, αλλά τον φανταζόμαστε να το κάνει. Ηταν τότε που ανέβηκε εκείνος στην πρώτη θέση εκθρονίζοντας τον Mr. Amazon. Η περιουσία του εκτιμάται ότι αγγίζει πλέον τα 203 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg’s Billionaires Index, ενώ η συνολική περιουσία του Μπέζος κινείται περίπου στα 183 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πολιτικά προσπαθεί να συνενώσει τα ασύνδετα. Ο μισός εαυτός του είναι με τους Δημοκρατικούς και ο άλλος μισός με τους Ρεπουμπλικάνους.

Ισως επειδή ο ουρανός είναι το όριό του, ο Musk είναι η κλασική περίπτωση του ανθρώπου που δεν μπορείς να καταλάβεις τι σκέφτεται, ποια φιλοσοφία τον διέπει και τι μπορείς να περιμένεις από αυτόν. Ας πούμε, πολιτικά προσπαθεί να συνενώσει τα ασύνδετα. Ο μισός εαυτός του είναι με τους Δημοκρατικούς και ο άλλος μισός με τους Ρεπουμπλικάνους. Μόνο αυτός μπορεί να συνδυάζει την κοινωνική φιλελευθεροποίηση με την οικονομική αυστηρότητα. Τρέχα γύρευε δηλαδή…

Ο αμερικανός πατριώτης Elon Musk (Φωτογραφία: cnn.com).

Θεωρεί τον εαυτό του αμερικανό πατριώτη και ότι οι ΗΠΑ είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο. Ναι, το έχει πει: χωρίς τις ΗΠΑ δεν θα υπήρχε δημοκρατία στον κόσμο. Αν σκεφτούμε όμως τον κλασικό ανθρωπότυπο που δηλώνει πατριώτης στις ΗΠΑ μάς έρχεται στο νου ένας θρησκόληπτος Ρίνγκο που είναι έτοιμος να πάρει τα κεφάλια των αλλόθρησκων. Μπίνγκο: ο Musk έχει άλλη ιδέα για τον εαυτό του.

Καταρχάς δεν δηλώνει θρήσκος, καθώς θεωρεί η θρησκεία και η επιστήμη μάλλον δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Θεωρεί, ας πούμε, πως στα μεγάλα ερωτήματα του ανθρώπου (τα κυρίως οντολογικά) μπορεί να τα απαντπήσει μόνο η επιστήμη και συγκεκριμένα οι νόμοι της φυσικής που μπορούν να λύσουν το σύνθετο ανθρώπινο πρόβλημα με συνδυασμό απλών στοιχείων.

Αν η Γη είναι ο τόπος που δραστηριοποιείται, το Διάστημα είναι το μέρος που θέλει να επεκτείνει τη ματιά του, αλλά και την… τσέπη του. Πρώτον, θεωρεί πως είναι πολλές οι πιθανότητες να υπάρχουν πρωτόγονες μορφές ζωής σε άλλους πλανήτες, ωστόσο δεν είναι βέβαιος για το αν υπάρχουν άλλες νοήμονες μορφές ζωής, χωρίς να το αποκλείει. Δεύτερον, τα ταξίδια στη Σελήνη είναι το επόμενο μεγάλο του project παίζοντας στα ίσια με τον Μπέζος, τον Μπράνσον και κάμποσους άλλους που βλέπουν τα δολάρια να χορεύουν στο πετρώδες φεγγάρι.

Οι υπάλληλοι του Τwitter, ήδη, έχουν αρχίσει να ανησυχούν για το μέλλον τους. Δεν ξέρουν αν η επόμενη ημέρα θα τους βρει στη θέση τους.

Πριν, όμως, κατακτήσει τη στρατόσφαιρα αποφάσισε να κυριαρχήσει στη σφαίρα τον social media. Κάθε πράγμα στον καιρό του! Η εξαγορά του Twitter δεν έγινε δίχως κόπο. Για την ιστορία να πούμε πως η συμφωνία ήρθε έπειτα από δραματικές εικασίες μερικών εβδομάδων για το μέλλον του Twitter, που πυροδοτήθηκαν από την ανάδειξη του Μασκ ως του μεγαλύτερου μεμονωμένου μετόχου της πλατφόρμας στις 4 Απριλίου. Στη συνέχεια, δήλωσε προσφορά εξαγοράς στις 14 Απριλίου, προσφέροντας να αγοράσει όλες τις μετοχές του Twitter για 54,20 $ την καθεμία.

«Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας», είπε ο Μασκ σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Twitter. «Το Twitter έχει τεράστιες δυνατότητες – ανυπομονώ να συνεργαστώ με την εταιρεία και τους χρήστες για να το ξεκλειδώσουμε», πρόσθεσε.

Τι θα πει, όμως, να το «ξεκλειδώσουμε»; Οι υπάλληλοι του Τwitter, ήδη, έχουν αρχίσει να ανησυχούν για το μέλλον τους. Δεν ξέρουν αν η επόμενη ημέρα θα τους βρει στη θέση τους. Ως κλασική αμφιλεγόμενη περσόνα, ο Musk υπήρξε το ίδιο αμφιλεγόμενος και ως χρήστης του μέσου.

Πάντοτε απρόβλεπτος και αβόλευτος (Φωτογραφία: Reuters/Michele Tantussi).

Ο Μusk μπλοκάρει τακτικά τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουν επικρίνει τον ίδιο ή την εταιρεία του.

Ο λογαριασμός του έχει 83 εκατομμύρια ακόλουθους, και έκανε tweet ήδη από το 2017 εκφράζοντας ενδιαφέρον για την αγορά της εταιρείας. Έχει επισημάνει ότι το Twitter πρέπει να μετατραπεί σε ιδιωτική εταιρεία προκειμένου να οικοδομήσει εμπιστοσύνη με τους χρήστες και να εξυπηρετήσει καλύτερα αυτό που αποκαλεί «κοινωνική επιταγή» της ελευθερίας του λόγου.

«Ελπίζω ότι ακόμη και οι χειρότεροι επικριτές μου θα παραμείνουν στο Twitter, γιατί αυτό σημαίνει ελευθερία του λόγου», έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα.

Μένει να δούμε πώς θα αναδιαμορφώσει ο Μusk την εταιρεία, αλλά ο δισεκατομμυριούχος έχει προτείνει αρκετές αλλαγές τις τελευταίες εβδομάδες. Περιλαμβάνουν τη χαλάρωση των περιορισμών περιεχομένου, την απαλλαγή της πλατφόρμας από ψεύτικους και αυτοματοποιημένους λογαριασμούς και την απομάκρυνση από το μοντέλο εσόδων που βασίζεται στη διαφήμιση.

Αναλύοντας τους στόχους του, ο Μusk πρόσθεσε τη Δευτέρα ότι ήθελε να «κάνει το Twitter καλύτερο από ποτέ βελτιώνοντας το προϊόν με νέες δυνατότητες, κάνοντας τους αλγόριθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη, νικώντας τα spam bots και επαληθεύοντας την ταυτότητα όλων των ανθρώπων».

Ο Μusk ήταν εδώ και πολύ καιρό μια δημοφιλής και αμφιλεγόμενη φιγούρα στην πλατφόρμα. Και παρόλο που ισχυρίζεται ότι είναι «απόλυτος του ελεύθερου λόγου». «Δάσκαλε που δίδασκες», θα απαντήσουν οι επικριτές του. Ο Μusk μπλοκάρει τακτικά τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουν επικρίνει τον ίδιο ή την εταιρεία του και έχει χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα για να εκφοβίσει δημοσιογράφους που έχουν γράψει επικριτικά άρθρα για αυτόν ή την εταιρεία του. Άρα, για ποια ελευθερία λόγου κάνει λόγο;

Τι θα κάνει τώρα ο Musk με τον λογαριασμό του Τραμπ;

Η εξαγορά του Twitter έφτασε έως τον Λευκό Οίκο (Φωτογραφία: Reuters).

Πέραν του επιχειρηματικού σκέλους, η εξαγορά του Twitter έχει πολιτική ουρά που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε.  «Ανεξάρτητα από το ποιος κατέχει ή διαχειρίζεται το Twitter, ο πρόεδρος ανησυχεί εδώ και καιρό για τη δύναμη των μεγάλων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης», σχολίασε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι αμέσως μετά την εξαγορά.

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν χαρακτήρισε τη συμφωνία «επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας». «Οι δισεκατομμυριούχοι όπως ο Elon Musk παίζουν με διαφορετικό σύνολο κανόνων από όλους τους άλλους, συσσωρεύοντας δύναμη για δικό τους κέρδος», έγραψε στο Twitter.

Η Ρεμπέκα Άλενσγουορθ, καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ, περιέγραψε τη συμφωνία ως «ανησυχητική» λόγω της ποσότητας εξουσίας που ασκεί τώρα ο Μusk, μια ανησυχία που συμμερίζονται πολλοί άλλοι.

Μεταξύ σοβαρού και αστείου: το άλλο ακανθώδες πρόβλημα που θα βρει μπροστά του Musk είναι ο λογαριασμός του Τραμπ που με την προηγούμενη διοίκηση του Twitter είναι τεθεί εκτός λειτουργίας. Τι θα κάνει τώρα ο Musk; Κάθε δράση έχει και αντίδραση και, όχι, αυτή δεν μπορείς να την εξαγοράσεις.

 

Διαβάστε ακόμα: Πάβελ Ντουρόφ. O δημιουργός του Τelegram που παίζει ξεχωριστό ρόλο στον πόλεμο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top