Το ρύζι είναι το πρώτο σε κατανάλωση τρόφιμο στην Οκινάουα (Pinterest).

Σε αυτό το νησί στον νότο της Ιαπωνίας, ο δείκτης θανάτων από καρδιαγγειακά προβλήματα είναι από τους χαμηλότερους της χώρας και αναμφίβολα η διατροφή έχει να κάνει πολύ με αυτό. Δεν είναι τυχαίο που «η διατροφή της Οκινάουα» απασχολεί συχνά τις εισηγήσεις περί διατροφής σε όλο τον κόσμο.

Τα σοβαρότερα στοιχεία για τη διατροφή της Οκινάουα και τα πιο χρησιμοποιημένα σε βιβλία και άρθρα είναι αυτά που προέρχονται από τις μελέτες του Μακότο Σουζούκι, καρδιολόγου του Πανεπιστημίου του Ριουκίου, ο οποίος έχει δημοσιεύσει περισσότερα από επτακόσια επιστημονικά άρθρα για τη διατροφή και τη γήρανση στην Οκινάουα από το 1970 και μετά.

Δεν είναι τυχαίο που «η διατροφή της Οκινάουα» απασχολεί συχνά τις εισηγήσεις περί διατροφής σε όλο τον κόσμο.

Οι Τζ. και Σ. Γουίλλοξ μπήκαν στην ερευνητική ομάδα του Μακότο Σουζούκι και συγκέντρωσαν όλη τη γνώση σε ένα βιβλίο που θεωρείται βίβλος επ’ αυτού, «Το πρόγραμμα Οκινάουα», που εκδόθηκε το 2011.

Αφού μελέτησαν επί είκοσι πέντε χρόνια τη διατροφή στο νησί των μακροβιότερων, κατέληξαν στα ακόλουθα συμπεράσματα:

Οι ντόπιοι καταναλώνουν μεγάλη ποικιλία τροφίμων, κυρίως φυτικής προέλευσης. Η ποικιλία φαίνεται να είναι πολύ σημαντική από αυτή την άποψη. Στη μελέτη που εκπονήθηκε με αιωνόβιους της Οκινάουα, βρέθηκε ότι κατανάλωναν κανονικά διακόσια έξι διαφορετικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των καρυκευμάτων. Σε καθημερινή βάση, βρήκαν ότι οι αιωνόβιοι έτρωγαν κατά μέσο όρο δεκαοκτώ διαφορετικά τρόφιμα τη μέρα, πράγμα που είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με τον δικό μας πολιτισμό του φαστφούντ.

Τα χορταρικά, οι πατάτες και τα όσπρια και τα προϊόντα σόγιας όπως, για παράδειγμα, το τόφου είναι τα πιο κοινά τρόφιμα στη διατροφή της Οκινάουα. Περίπου το 30% των καθημερινών θερμίδων προέρχεται από λαχανικά (Pinterest)

Τρώνε τουλάχιστον πέντε πιάτα χορταρικά ή φρούτα τη μέρα. Τουλάχιστον επτά είδη χορταρικών και φρούτων καταναλώνονται καθημερινά από τον πληθυσμό. Η πιο απλή τεχνική για να ξέρει κανείς αν υπάρχει αρκετή ποικιλία στο τραπέζι είναι η «χρωματική ποικιλία».  Σε ένα τραπέζι με κόκκινες πιπεριές, καρότα, σπανάκι, κουνουπίδι και μελιτζάνες, για παράδειγμα, πετυχαίνουμε πολύ χρώμα και μεγάλη ποικιλία. Τα χορταρικά, οι πατάτες και τα όσπρια και τα προϊόντα σόγιας όπως, για παράδειγμα, το τόφου είναι τα πιο κοινά τρόφιμα στη διατροφή της Οκινάουα. Περίπου το 30% των καθημερινών θερμίδων προέρχονται από λαχανικά.

Τα δημητριακά είναι η βάση της διατροφής. Οι Ιάπωνες τρώνε άσπρο ρύζι καθημερινά και το συμπληρώνουν ανάλογα τη μέρα με φιδέ από σόμπα ή ουντόν, τα δύο κυριότερα είδη ζυμαρικών. Το ρύζι είναι επίσης το πρώτο σε κατανάλωση τρόφιμο στην Οκινάουα.

Σε καθημερινή βάση οι αιωνόβιοι της Οκινάουα βρέθηκε ότι έτρωγαν κατά μέσο όρο δεκαοκτώ διαφορετικά τρόφιμα τη μέρα.

Καταναλώνουν ελάχιστη ζάχαρη σε άμεση μορφή και, όταν το κάνουν, είναι ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Οι συγγραφείς του βιβλίου τούτου είμαστε μάρτυρες αυτού του γεγονότος, μαι κάθε πρωί διασχίζαμε με το αυτοκίνητο διάφορες φυτείες ζαχαροκάλαμων, πηγαίνοντας προς το Ογκίμι. Και δίπλα στο κάστρο του Νακάζιν πίναμε κι ένα ποτήρι χυμό ζαχαροκάλαμου. Πλάι στον πάγκο, υπήρχε μια αφίσα με μια μελέτη για την προστατευτική δράση της ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο απέναντι στον καρκίνο.

Πέραν των αρχών αυτών της διατροφής της Οκινάουα, χρειάζεται να επισημάνουμε ότι ο πληθυσμός του νησιού τρώει ψάρι τρεις φορές την εβδομάδα κατά μέσο όρο και σε αντίθεση με άλλα μέρη της Ιαπωνίας, το κρέας που καταναλώνει περισσότερο είναι το χοιρινό, αν και το τρώνε μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Ο πληθυσμός του νησιού τρώει ψάρι τρεις φορές την εβδομάδα κατά μέσο όρο (Pinterest).

Επίσης, στις μελέτες του Μακότο Σουζούκι, επισημαίνεται το εξής:

Οι κάτοικοι της Οκινάουα καταναλώνουν κανονικά το ένα τρίτο από τη ζάχαρη που καταναλώνουν στην υπόλοιπη Ιαπωνία, που σημαίνει ότι τα γλυκά και οι σοκολάτες είναι πολύ λιγότερο παρόντα στις διατροφικές τους συνήθειες.

Καταναλώνουν σχεδόν το μισό από το αλάτι που καταναλώνουν οι υπόλοιποι Ιάπωνες. Επτά γραμμάρια τη μέρα συγκρινόμενα με τον μέσο όρο των δώδεκα γραμμαρίων της υπόλοιπης Ιαπωνίας.

Παίρνουν λιγότερες θερμίδες σε καθημερινή βάση: 1.785 θερμίδες, συγκρινόμενες με τον μέσο όρο των 2.068 της υπόλοιπης Ιαπωνίας.

 

 

// Από το βιβλίο (διεθνές μπεστ σέλερ) των Έκτορ Γκαρθία και Φρανσέσκ Μιράλλιες «Ικιγκάι – τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή». Μετάφραση: Αγαθή Δημητρούκα. Εκδόσεις Πατάκη, 2017.

 

Διαβάστε ακόμα: Top 5 value for money στέκια για σούσι στην Αθήνα.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top