Το ξεκίνημα δεν μπορεί παρά να είναι με ένα χαμόγελο.

  Himalaya, Island Peak 6.189m 9/2019

  Το όνειρο-στόχος της κορυφής του Island Peak στα 6.189 για τον Σεπτέμβρη του 2019 είναι πλέον μια ανάσα μακριά, ο Όλυμπος, η πρώτη στάση προετοιμασίας, υποδέχθηκε την ομάδα μας στην κορυφή του τον περασμένο Μάρτη και λίγους μήνες μετά μας περίμεναν οι Ιταλικές Άλπεις και το Gran Paradiso.

  Λαχτάρα και αγωνία για το 3ήμερο εγχείρημα της κορυφής του Gran Paradiso.

  Δεύτερη Στάση: Gran Paradiso, 4.061m

  Ιούνιος 2019. Σακίδια, κάμερες, εξοπλισμός, προετοιμασία, λαχτάρα και αγωνία για το 3ήμερο εγχείρημα της κορυφής του Gran Paradiso με τον χρόνο προσαρμογής στο υψόμετρο να είναι οριακά μικρός και το παιχνίδι της επίδρασής του, συνειδητή Ρωσική ρουλέτα.

  Οι Άλπεις απαιτούν το καλύτερο αποτέλεσμα.

  Το 2ο βίντεο για λογαριασμό της North Face πρέπει να ολοκληρωθεί με ελάχιστο χρονικό περιθώριο, οι Άλπεις απαιτούν το καλύτερο αποτέλεσμα, και η σκιά της ανάβασης του Ολύμπου λίγους μήνες πριν, βαραίνει τη σκέψη μου αλλά με πεισμώνει ακόμα παραπάνω.

  Καταφύγιο Vittorio Emanuele στα 2.735 μέτρα

  «Το υψόμετρο προς το παρόν μας φέρεται καλά, ο καιρός είναι με το μέρος μας».

  Ημέρα 1η και η 8 μελής ομάδα μας είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αθήνα – Μιλάνο, έπειτα οδικώς για τους πρόποδες του βουνού και πορεία τριών ωρών μέχρι το Καταφύγιο Vittorio Emanuele στα 2.735. Οι πρώτες εικόνες μας αποζημιώνουν, το υψόμετρο προς το παρόν μας φέρεται καλά, ο καιρός είναι με το μέρος μας και μετά από ένα γρήγορο δείπνο και λίγες ώρες ξεκούρασης η επόμενη μέρα μας βρίσκει έτοιμους για την κορυφή προετοιμασίας του Tresenta στα 3.609 μέτρα.

  Η ανάβαση της επόμενης ημέρας αν και εύκολη και επιτυχημένη για 2 μέλη από εμάς, οι περισσότεροι θα αρκεστούμε σε χαλαρό trekking και ξεκούραση, ενώ όλο το τοπίο μας θυμίζει ότι ο σεβασμός στο βουνό, στη φύση και στις συνθήκες πέρα από τα συνηθισμένα είναι η βάση κάθε αποστολής και κάθε προσπάθειας κορυφής.

  Κάποια μέλη αρκούνται σε χαλαρό trekking και ξεκούραση.

  Την προηγούμενη ημέρα όμως, το υψόμετρο επηρεάζει έναν από εμάς και η κινητοποίηση στο καταφύγιο είναι άμεση και αποτελεσματική. Γίνεται όμως αφορμή για να ξυπνήσει ξανά μέσα μας η σκέψη του εγχειρήματος του Σεπτεμβρίου. Τα 6.189 μέτρα των Ιμαλαΐων ορθώνονται στις εικόνες του μυαλού, η συνειδητοποίηση της πρόκλησης δεν θέλει να καταλαγιάσει…

  Τα 6.189 μέτρα των Ιμαλαΐων ορθώνονται στις εικόνες του μυαλού, η συνειδητοποίηση της πρόκλησης δεν θέλει να καταλαγιάσει.

  Λίγο μετά και πριν η νύχτα πέσει, στέλνω το drone σε παραπέρα ορθοπλαγιές. Μια λευκή μορφή ξεπροβάλλει στο χείλος ενός βράχου. Πρέπει να είναι πάνω από 3.000 μέτρα, νομίζω ότι τα μάτια μου παίζουν παιχνίδια. Στέλνω το drone πιο κοντά, και ένα άγαλμα, αλαβάστρινο, αγέρωχο, με το κεφάλι σκυφτό μου αποκαλύπτεται. Δεν έψαξα πολύ γυρνώντας στην Αθήνα λίγες μέρες μετά, αλλά όσο το αναζήτησα, δεν έμαθα ποτέ ποια ήταν η μορφή εκείνη.

  Ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες η ζωή βρίσκει τον τρόπο της και εσύ είσαι υποχρεωμένος να την ακολουθήσεις.

  Ίσως ήθελε να βρεθεί μπροστά μου για να μου θυμίσει ότι όποιος θέλει, κάνει και μπορεί, ότι στα πιο απίθανα σημεία, με τις πιο αντίξοες συνθήκες η ζωή βρίσκει τον τρόπο της και εσύ είσαι υποχρεωμένος να την ακολουθήσεις. Ότι πάντα κάτι χάνεις, πάντα κάτι παίρνεις και κάθε, μα κάθε φορά, αυτό που κερδίζεις είναι ο εαυτός σου. Αυτό δεν έχει άλλωστε σημασία;

  Εικόνες που μόνο ο λευκός ορίζοντας μπορεί να προσφέρει.

  Ο όγκος της πρόκλησης των επόμενων μηνών συμφιλιώνεται μαζί μου για το βράδυ εκείνο και εγώ με αυτόν.
  Ανασκουμπώνομαι, και απολαμβάνοντας τις εικόνες που μόνο ο λευκός ορίζοντας μπορεί να προσφέρει, προετοιμαζόμαστε με την ομάδα για την επόμενη ημέρα και τον άμεσο στόχο μας.

  Gran Paradiso… Madonna mia!

  Ο ήχος του πάγου που ξυπνάει με την ανατολή του ηλίου, κροταλίζει κάτω από τις μύτες των κραμπόν.

  3 τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας και σαν μία ομάδα, ξεκινάμε την πορεία μας για την κορυφή του Gran Paradiso. Όσο περνάνε οι ώρες ο ήχος του πάγου που ξυπνάει με την ανατολή του ηλίου και κροταλίζει κάτω από τις μύτες των κραμπόν αποκαλύπτει τις προκλήσεις μίας φαινομενικά εύκολης τεσσάρας…

  Η πορεία είναι γεμάτη κρυφές ρωγμές και μία ατελείωτη ανηφόρα.

  Η πορεία μας είναι γεμάτη κρυφές ρωγμές και μία ατελείωτη ανοδική πορεία κάνει όλα τα μέλη της ομάδας να αναγκαστούν στον δικό τους ρυθμό. Ένας ένας αρχίζει να εγκαταλείπει – ίσως τελικά το υψόμετρο να έχει τον τελευταίο λόγο – όμως τρεις από εμάς συνεχίζουμε, ο καθένας με το δικό του ρυθμό, με τη σκέψη στον στόχο της κορυφής και τα δικά μου μάτια πίσω από τον φακό της κάμερας.

  Η κορυφή είναι απότομη, επιβλητική, αναρριχητική είναι εκεί και μας καλεί.

  Κάμποσες ώρες μετά αντικρίζουμε την κορυφή. Απότομη, επιβλητική, αναρριχητική είναι εκεί και μας καλεί. Πλησιάζουμε. Δε γίνεται να μη νιώσεις δέος, φόβο αλλά και για ακόμα μία φορά την ανάγκη να ξεπεράσεις τον εαυτό σου όταν κάτω από τα πόδια σου, στο χείλος της σχισμής των βράχων που ίσα ίσα χωράει το μισό πόδι έχεις το κενό αλλά και την αδρεναλίνη να χτυπάει κόκκινο με την κάμερα στο χέρι.

  Επιτέλους! Κορυφή.

  Προσεκτικά πατήματα, κλιπαρίσματα, σχοινί, ασφάλεια και η κάμερα έχει πάρει φωτιά. Επιτέλους! Κορυφή. Επιτέλους! Ανοίγει για ακόμα μία φορά το μυαλό και ψυχή. Κορυφές παντού, όσο πάει το βλέμμα, νέες προκλήσεις, εικόνες απολαυστικές και μοναδικές που μόνο αν τις ζήσεις καταλαβαίνεις τη μαγεία τους.

  Στα 4.061 μέτρα, το μαρμάρινο άγαλμα της Παναγίας που κοσμεί την κορυφή του Gran Paradiso, μας καλωσορίζει.

  Στα 4.061 μέτρα, το μαρμάρινο άγαλμα της Παναγίας που κοσμεί την κορυφή του Gran Paradiso, μας καλωσορίζει και η θέα των γύρω κορυφών, με στο βάθος το Mont Blanc που κάποιους από εμάς, μας έκανε να ξεπεράσουμε κάθε όριο τρία χρόνια πριν, μας θυμίζει πως κάθε θυσία, προσπάθεια, πόνος και στεναχώρια αξίζει στη συνειδητοποίηση ότι αυτά που μπορούμε δεν είναι παρά αυτά που κρύβουμε μέσα μας. Επιμονή, υπομονή και όλα γίνονται.

  Κάθε θυσία, προσπάθεια, πόνος και στεναχώρια αξίζει στη συνειδητοποίηση ότι αυτά που μπορούμε δεν είναι παρά αυτά που κρύβουμε μέσα μας.

  Για να μη μας προλάβει η νύχτα, και πριν οι δυνάμεις εξαντληθούν, κάμερα, drone παίρνουν φωτιά και ο σχοινοσύντροφός μου και εγώ ξεκινάμε την κατάβαση για να επιστρέψουμε στη βάση μας και να πάρουμε τον δρόμο του γυρισμού. Οι δυο μας.

  Ξεκινάμε την κατάβαση για να επιστρέψουμε στη βάση μας και να πάρουμε τον δρόμο του γυρισμού.

  Μία λάθος στροφή όμως φέρνει τα πάνω κάτω. Στην πορεία συνειδητοποιούμε ότι έχουμε πάρει λάθος κατεύθυνση και πλησιάζουμε στο διπλανό, στο λάθος καταφύγιο. Ένα λάθος που μας κόστισε σχεδόν 5 επιπλέον ώρες, με τις κρυφές crevasse να καραδοκούν, και να αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο αλλά και κάθε μας βήμα να μας βουλιάζει μέχρι τη μέση στο μαλακό πλέον χιόνι, αποφασίζουμε να μην γυρίσουμε ξανά στους πρόποδες της κορυφής και να επανακατευθυνθούμε στη βάση μας, αλλά να καταλήξουμε στο νέο καταφύγιο και να βρούμε από εκεί τον δρόμο μας.

  Ώρες μετά, και αφού έχουμε ήδη πίσω μας πάνω από 12 ώρες πορείας, δύσκολες συνεννοήσεις, λεπτομέρειες που για ακόμα μία φορά σε κάνουν να μάχεσαι με τον εαυτό σου, φτάνουμε στους πρόποδες του βουνού, από όπου και ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής.

  Το Gran Paradiso από στόχος έγινε πραγματικότητα.

  Κάθε βουνό ένα μάθημα

  Το Gran Paradiso από στόχος έγινε πραγματικότητα. Δεν είναι μόνο η κορυφή, είναι η διαδρομή. Είναι αυτά που ανακαλύπτεις για τον εαυτό σου, είναι αυτά που δένουν και χωρίζουν την ομάδα σου είναι οι ευκαιρίες που έχεις να μάθεις ή να ηττηθείς, να σηκωθείς ακόμα και άμα πέσεις, να βρεις λύσεις εκεί που φαίνεται να μην υπάρχουν, να βγεις αλώβητος και λίγο διαφορετικός. Είναι η ζωή και οφείλουμε να τη ζούμε.

  Η πρόκληση είναι μπροστά μας και εμείς θα την ακολουθήσουμε.

  Σε λίγο καιρό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το μεγάλο μας όνειρο πραγματικότητα. Η πρόκληση είναι μπροστά μας και εμείς θα την ακολουθήσουμε.

  Γευτείτε την αποστολή μας στο Gran Paradiso, στο βίντεο που δημιουργήθηκε για την The North Face και εσάς εδώ:

   

  Διαβάστε ακόμα: Από την πλατεία Μαβίλη στο Νεπάλ, ένα όνειρο 6.189 μέτρων (α’ μέρος).

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top