Η σχέση που είχε με τον Γιάννη ήταν εξαιρετική και πατρική.

    Οι Μιλγουόκι Μπακς είναι αναμφίβολα η κατεξοχήν… ελληνική ομάδα του ΝΒΑ. Η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο έχει μετατρέψει τους πρωταθλητές σε μια ελληνική «νησίδα» εντός του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο.

    Πόσοι δεν έχουν μάθει τη χώρα μας χάρη στον Έλληνα σούπερ σταρ και πόσοι, άραγε, έχουν αποφασίσει να έρθουν στα μέρη μας μόνο και μόνο για να δουν με τα μάτια τους από πού ξεκίνησε ο αγαπημένος τους ηγέτης. Κι όμως, ο Giannis δεν είναι ο πρώτος Έλληνας που καθόρισε τις τύχες της ομάδας. Είχε προηγηθεί πολλά χρόνια πιο πριν ο Δρ. Τζορτζ Κόρκος.

    O διαπρεπής έλληνας επιστήμονας ήταν ένας εκ των ιδρυτών της ομάδας και είχε γευτεί τη χαρά του πρωταθλητή πριν από 50 χρόνια.

    Για την ακρίβεια ο διαπρεπής έλληνας επιστήμονας ήταν ένας εκ των ιδρυτών της ομάδας και είχε γευτεί τη χαρά του πρωταθλητή όταν πριν από 50 χρόνια οι Μπακς είχαν φτάσει για πρώτη φορά στην κορυφή του ΝΒΑ. Ο Κόρκος ήταν στο τιμόνι των Μπακς και, φυσικά, γεύτηκε το νέκταρ της επιτυχίας όπως του άξιζε.

    Το «δόκτωρ» που τον ακολουθούσε δεν ήταν ένας προσχηματικός τίτλος τιμής. Ο Κόρκος υπήρξε ένας επιτυχημένος πλαστικός χειρουργός. Ο ίδιος, όμως, έλεγε πάντα για τον εαυτό του ότι ήταν ένας «φανατικός των σπορ» παρά το γεγονός ότι το ύψος του (μόλις 1.67 μ.) δεν του επέτρεψε ποτέ να διακριθεί στο αγαπημένο του μπάσκετ. «Δεν ήμουν αρκετά ψηλός για να γίνω προπονητής, αλλά μου άρεσε αυτό το παιχνίδι».

    Υπήρξε μεταξύ εκείνων των πιονέρων που στις 22 Ιανουαρίου 1968 απέκτησαν τους Μπακς. «Ήμασταν τόσο τυχεροί που αποκτήσαμε αυτό το franchise. Και το πήραμε εξαιτίας της επιμονής μας. Μόλις το καταλάβαμε, ήμασταν ”πράσινοι” και μεγαλώναμε», θα θυμηθεί πολύ μετά.

    Η σχέση του με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ήταν εξαιρετική.

    Με τον ερχομό του Γιάννη στους Μπακς, ο Κόρκος έθεσε αμέσως τον πήχη ψηλά: «Ο Γιάννης πρέπει να κάνει ό,τι έπρεπε να κάνουμε. Πρέπει να φέρει στο Μιλγουόκι ένα ακόμη πρωτάθλημα!». Οπερ και εγένετο. Μάλιστα θυμάται ξεκάθαρα την πρώτη φορά που γνώρισε τον Γιάννη όταν ο Greek Freak ήταν μόλις 19 ετών. Οι σύμβουλοί του τον ενημέρωσαν πως ο Γιάννης δεν μιλούσε (τότε) αγγλικά. Κάπως έτσι τον πλησίασε και του είπε: «Εντάξει Γιάννη, θα μιλήσουμε στα ελληνικά ». Ωστόσο, μετά από 20 λεπτά συζήτησης, ο Κόρκος άρχισε να μιλάει περίεργα ελληνικά με αποτέλεσμα ο Γιάννης να του πει: «Αρκετά τα ελληνικά για σήμερα. Δεν τα μιλάς, άλλωστε, και τόσο καλά. Καλύτερα να μιλάμε αγγελικά από εδώ και πέρα».

    Διαπρεπής επιστήμονας και φανατικός με τους Μπακς (Φωτογραφία: greekreporter.com).

    Ο Αντετοκούνμπο είχε να λέει μόνο καλά λόγια για τον Κόρκο. «Θέλω να σας ευχαριστήσω από την καρδιά μου που εκπροσωπήσατε την Ελλάδα. Και ξέρετε το ρητό: ”Μια φορά Μπακς, πάντα Μπακς», είχε πει το Greek Freak.

    Οι γονείς του Κόρκου γεννήθηκαν στην Πελοποννήσο, ο πατέρας του κοντά στην Πάτρα και η μητέρα του στη Σπάρτη. «Είμαι 100% Έλληνας, Ελληνοαμερικανός», δηλώνει περήφανα υπενθυμίζοντας τις ρίζες του. «Οι γονείς μου ήρθαν εδώ, παντρεύτηκαν και είχαν αυτήν την υπέροχη ζωή», προσέθετε.

    Ο Κόρκος ήταν από εκείνους του ελληνοαμερικανούς που αισθάνονται περήφανοι για την ελληνική τους καταγωγή και κληρονομιά.

    Ο Κόρκος ήταν από εκείνους του ελληνοαμερικανούς που αισθάνονται περήφανοι για την ελληνική τους καταγωγή και κληρονομιά. Γι’ αυτό υπήρξε υποστηρικτής πολλών προσπαθειών για την προβολή του Ελληνισμού. Ιδρυσε το ετήσιο Πρωτάθλημα γκολφ στη μνήμη του ηθοποιού Τέλη Σαβάλα στην πόλη Παλμ Σπρινγκς της Καλιφόρνιας, από το οποίο προέκυψε η Ελληνική Εθνική Εταιρεία στην οποία ηγήθηκε και παρέμεινε μέλος του συμβουλίου της μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

    Με τα… κορίτσια των Μπακς (Φωτογραφία: bizj.us).

    Επίσης, διετέλεσε σύμβουλος και μέντορας νεολαίας μέσω του προγράμματος «Κληρονομιά Ελλάδος», το οποίο στέλνει Ελληνοαμερικανούς φοιτητές Κολεγίου να επισκεφθούν την Ελλάδα και να έλθουν σε επαφή με τις ρίζες τους.

    «Η αποστολή της Εθνικής Ελληνικής Εταιρείας είναι να προωθήσει και να διατηρήσει τον Ελληνισμό σε αυτήν τη χώρα. Το κάνουμε μέσω του προγράμματος για τη νεολαία. Στέλνουμε τη νεολαία μας στην Ελλάδα, πληρώνοντας εξ ολοκλήρου το ταξίδι», έλεγε ο Κόρκος.

    «Αν με ρωτούσαν αν θα άλλαζα κάτι σε όσα έκανα, θα απαντούσα πως δεν θα άλλαζα καθόλου τον τρόπο ζωής μου», έλεγε συχνά.

    Ο Γεώργιος Κόρκος ήταν από τους πρώτους που συμμετείχαν στην Οργάνωση της Ηγεσίας των 100, διετέλεσε επί μακρά σειρά ετών μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου στο Σικάγο.

    Υπήρξε επιφανές μέλος της ελληνικής παροικίας στις ΗΠΑ και σημαντικός επιχειρηματίας (Φωτογραφία: cdn.com).

    Δεν έκρυβε, δε, πως η παρουσία του Γιάννη στους Μπακς λειτουργούσε ευεργετικά για την εικόνα που άρχιζαν να αποκτούν οι νέοι για την Ελλάδα. «Έχει κάνει πολλά για την ελληνική εικόνα και χαίρομαι που είμαι φίλος του. Μακάρι όλη του την καριέρα να την περάσει σ’ αυτή την ομάδα και να γίνει το σπίτι του», έλεγε ο Κόρκος.

    Δεν πρόλαβε να δει τους Μπακς να κατακτούν το δεύτερο πρωτάθλημά τους.

    Βλέποντας, δε, την ελληνική αποικία να μεγαλώνει, δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του. «Ποτέ δεν θα φανταζόμουν πώς έχουν γίνει Έλληνες οι Milwaukee Bucks! Οταν υπογράψαμε και τον Θανάση Αντετοκούνμπο γίναμε αμέσως τρεις Έλληνες. Αυτό είναι υπέροχο, επειδή το κλαμπ είναι οικογενειακό».

    Φορώντας το δαχτυλίδι του πρωταθλητή (Φωτογραφία: greekreporter.com).

    Ο Κόρκος διετέλεσε Πρόεδρος των Συνεργατών Πλαστικής Χειρουργικής και του Rejuva Skin Care & Laser Center και υπήρξε επίσης Αναπληρωτής Κλινικός Καθηγητής στο Ιατρικό Κολέγιο του Ουισκόνσιν στο Μιλγουόκι.

    Ηταν διευθυντής της Fibrocell Science, Inc. από τον Ιούλιο του 2010 και μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου της Skinvisible Inc. Έχει υπηρετήσει ως επιστημονικό μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου της εταιρείας Cellgen, της εταιρείας Sleep Holding και της εταιρείας Skin Visible Company, ενώ υπήρξε μέλος πολλών ιατρικών εταιρειών.

    Έμπλεος χαράς για όσα είχε πετύχει, έλεγε συχνά: «Αν με ρωτούσαν αν θα άλλαζα κάτι σε όσα έκανα, θα απαντούσα πως δεν θα άλλαζα καθόλου τον τρόπο ζωής μου. Αγαπώ τους ανθρώπους, τους νοιάζομαι. Ευτυχώς, εμείς οι Έλληνες είμαστε τυχεροί«.

    Φευ, δεν πρόλαβε να δει τους Μπακς να κατακτούν το δεύτερο πρωτάθλημά τους. Πέθανε στις 28 Μαϊου σε ηλικία 89 ετών, εβρισκόμενος στο σπίτι του στο Ουισκόνσιν.

     

     

    Διαβάστε ακόμα: Giannis πρωταθλητής! Κι αυτό είναι μόνο η αρχή…

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top