13595516_10208021929404656_327263535_n

«Αυτό που προσπαθώ είναι να είμαι διακριτικός, γιατί αυτό μου δίνει αίσθηση άνεσης».

Με τι ασχολείστε;
Είμαι δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και εικαστικός.

Τι σημαίνει για εσάς στυλ;
Νομίζω ότι στυλ δεν είναι τίποτα άλλο από τη λιτή ανάδειξη των θετικών χαρακτηριστικών κάποιου. Η αποφυγή του φλύαρου και του κραυγαλέου σε συνδυασμό με τη διακριτική άποψη.

Πώς υπερασπίζεστε την αισθητική στη ζωή σας και στην κοινωνία μας;
Αποφεύγω την υπερβολή, αρχής γενομένης από την ίδια τη δουλειά μου, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στη ζωγραφική. Ειδικά στη ζωγραφική απαιτείται ξεκάθαρη αντίληψη, για να ισορροπήσει ο μαξιμαλισμός με τον μινιμαλισμό. Κάτι ανάλογο προσπαθώ στην εμφάνισή μου και στον προσωπικό μου χώρο.

Τι είναι, ή τι θα έπρεπε να είναι, για εσάς το σύγχρονο ελληνικό ύφος;
Αυτό που αποκαλείται «ελληνικό ύφος» έχω τη γνώμη ότι απουσιάζει εντελώς και αυτό είναι αποτέλεσμα της ελλιπούς αισθητικής παιδείας.

13621705_10208060217121825_215764167_o

«Αντικειμενικά δεν μου αρέσει καμία κακογουστιά. Βρίσκω, όμως, μερικές ενδιαφέρουσες όταν είναι αυθεντικές και ειλικρινείς».

Τι είναι για εσάς κακό γούστο;
Η έλλειψη του μέτρου.

Ποιες κακογουστιές σας αρέσουν;
Αντικειμενικά καμία. Βρίσκω, όμως, μερικές ενδιαφέρουσες όταν είναι αυθεντικές και ειλικρινείς. Εξαρτάται από την προέλευσή τους. Κάποιες μπορεί να είναι αποδεκτές, καθώς μπορούν εκ των συνθηκών να δικαιολογηθούν.

Αν θα έπρεπε να είμαι κάποιος άλλος, τότε θα ήθελα να ήμουν κάποιος παντελώς αντίθετος. Ο Caravaggio ας πούμε, αγαπημένος μου ζωγράφος με σκοτεινή προσωπικότητα, ρεμάλι, καβγατζής και με μια ζωή πολύ αμφιλεγόμενη.

Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας στυλ;
Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Αυτό που προσπάθώ είναι να είμαι διακριτικός, γιατί αυτό μου δίνει αίσθηση άνεσης.

Τι εκτιμάτε περισσότερο στο στυλ των φίλων σας;
Την άνεση σε συνδυασμό με την κομψότητα.

Ποια εμφανισιακή αρετή ξεχωρίζετε σε έναν άνδρα;
Μου αρέσει μια διακριτική εμφάνιση που υποστηρίζει μια προοσεγμένη φιγούρα.


Διαβάστε ακόμα: Το στυλ του ιδιοκτήτη της gallery ganesis Γιώργου Τζάνερη


Ποια εμφανισιακή αρετή προτιμάτε σε μια γυναίκα;
Τη διακριτική κομψότητα.

Ποιο μειονέκτημά σας σαρκάζετε;
Την τεμπελιά, την αναβλητικότητα και κυρίως την έλλειψη ενδιαφέροντος για ο,τιδήποτε αφορά στη σωματική άσκηση.

Αν δεν ήσασταν ο εαυτός σας, ποιος θα θέλατε να είστε;
Δεν νομίζω ότι θα ήθελα να είμαι κάποιος άλλος. Με έχω συνηθίσει και αποδεχτεί με τα θετικά αλλά και τα αρνητικά στοιχεία που με απαρτίζουν. Δεν θα ήθελα να ξαναπεράσω τη διαδικασία επίγνωσης και αποδοχής ενός ακόμη εαυτού. Αν όμως θα έπρεπε να είμαι κάποιος άλλος, τότε θα ήθελα να ήμουν κάποιος παντελώς αντίθετος. Ο Caravaggio ας πούμε, αγαπημένος μου ζωγράφος με σκοτεινή προσωπικότητα, ρεμάλι, καβγατζής και με μια ζωή πολύ αμφιλεγόμενη.

Στην Άνδρο αποτυπώνω ιδέες για μελλοντικά έργα, μοιράζομαι το χρόνο σε ατέλειωτους καφέδες με αγαπημένους μου, παρατηρώ το πέλαγος, οδηγώ το σκαραβαίο μου και ζωγραφίζω με μανία.
13632830_10208060216241803_1144465452_o

«Η εμφανισιακή αρετή που προτιμώ σε μια γυναίκα είναι η διακριτική κομψότητα». (Φωτό: Katharina Buetikofer)

Σε ποια άλλη εποχή θα επιθυμούσατε να ζείτε;
Θεωρώ ότι η εποχή του κυκλαδικού πολιτισμού, κατά τη γνώμη μου αξεπέραστη καλλιτεχνικά, αν και είναι συγκριτικά με άλλες λιγότερο γνωστή, είναι για μένα οικεία και απολύτως γοητευτική.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα;
Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρώμα που να μπορώ να χαρακτηρίσω ως αγαπημένο, γιατί αυτό κατά περιόδους αλλάζει. Ένα χρώμα που παραμένει συνήθως και είναι διαχρονικό είναι το λαδί.

Ποια είναι η αγαπημένη σας πόλη του κόσμου και γιατί την έχετε αγαπήσει;
Η Βέρνη. Την αισθάνομαι πατρίδα. Έχει ύφος, γοητεία, αρχιτεκτονική. Είναι μικρή και σου επιτρέπει να κινείσαι χωρίς τη χρήση μέσων μεταφοράς. Ενώ είναι μικρογραφία πρωτεύουσας, παραμένει πόλη, φιλική, ανθρώπινη. Μπορείς να συναντάς φίλους καθημερινά στο δρόμο, να προγραμματίζεις το χρόνο σου και να είσαι μέσα και έξω στη φύση. Στο τοπίο της πόλης κυριαρχεί το ποτάμι, η Άαρε, κι αν ζεις στην παλιά πόλη, έχεις την πολυτέλεια να βρίσκεσαι σε ελάχιστα λεπτά στις όχθες της και να ανανεώνεις τις σκέψεις σου. Είναι πόλη πολύ σημαντική για μένα, αφού αποτελεί την καλλιτεχνική μου γενέτειρα. Κάθε φορά που ξαναβρίσκομαι εκεί είναι τόσο έντονο το αίσθημα του ότι είμαι πάλι σπίτι που αυτό, νομίζω, τα λέει όλα.


Διαβάστε ακόμα: Το στυλ του σύμβουλου τέχνης Νίκου Σταθούλη


Ποιο είναι το αγαπημένο σας ελληνικό νησί και πώς περνάτε εκεί όταν είστε χαλαρός και γήινος;
Κατ’ αρχάς, μου αρέσουν όλα τα ελληνικά νησιά. Αγαπημένο, όμως, είναι η Άνδρος.Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει εκεί και παρά το γεγονός αυτό, κάθε φορά έχω την εντύπωση ότι την ανακαλύπτω εκ νέου. Κάθε οπτική της ανάγνωση έχει να δώσει νέα στοιχεία που με κάνουν να αισθάνομαι πόσο λίγο χώρο έχω να τα χωρέσω. Όταν βρίσκομαι εκεί, όπως έχει πει κι ο Ανδρέας Εμπειρίκος, «δε χρειάζεται πλέον να κρυφτώ, είμαι στην Άντρο». Αποτυπώνω ιδέες για χιλιάδες μελλοντικά έργα, μοιράζομαι το χρόνο σε ατέλειωτους καφέδες με αγαπημένους μου, παρατηρώ το πέλαγος, οδηγώ το σκαραβαίο μου και ζωγραφίζω με μανία.

13589173_10208021928804641_1250375446_o

«Αυτό που εκτιμώ στο στυλ των φίλων μου είναι την άνεση σε συνδυασμό με την κομψότητα».

Πώς μοιάζει το σπίτι σας εσωτερικά;
Το σπίτι μου μοιάζει σπάνια με σπίτι. Η συνήθης εικόνα του είναι αυτή του εργαστηρίου. Μόνο το λουτρό κι η κρεβατοκάμαρα θυμίζουν σπίτι. Παντού υπάρχουν πινέλα, χαρτιά, καμβάδες, βιβλία. Η κουζίνα είναι ο χώρος που περνώ τον περισσότερο χρόνο μου, αφού συνήθως είναι κι ο χώρος που δουλεύω. Στο καθιστικό κάθομαι συνήθως στο τέλος της μέρας ή αργά μέσα στη νύχτα και κυρίως όταν θέλω να ξεκουραστώ πριν από τον ύπνο και να δω από κάποια απόσταση ένα έργο που πρέπει να αποφασίσω αν τελείωσε ή ποιες διορθώσεις θέλει. Στο σύνολο του στο σπίτι επικρατεί το λευκό.Έχει λίγα έπιπλα, τα οποία θεωρώ ήδη πολλά. Με ενδιαφέρει πολύ το design και είμαι ευτυχής που κατέχω κάποια λίγα τέτοια αντικείμενα, τα οποία συνυπάρχουν με αντικείμενα ανωνύμων δημιουργών που έχουν να αφηγηθούν όμως προσωπικές ιστορίες και σχετίζονται με ανθρώπους που έχω γνωρίσει κι εξαιτίας τους έχουν περιέλθει στην κατοχή μου.

– Στα έργα ποιου ζωγράφου χωράει πιο καλά η δική σας κοσμοαντίληψη; – Του Giorgio Morandi. Ενός μοναχικού στοχαστή της ζωγραφικής που υπηρέτησε την απλότητα, την εσωτερικότητα και την αρμονία.

Στα έργα ποιου ζωγράφου χωράει πιο καλά η δική σας κοσμοαντίληψη;
Του Giorgio Morandi. Ενός μοναχικού στοχαστή της ζωγραφικής που υπηρέτησε την απλότητα, την εσωτερικότητα και την αρμονία με τη ζωγραφική του, κατορθώνοντας να προσδώσει όλες αυτές τις παραπάνω αρετές σε καθημερινά, φαινομενικά ασήμαντα αντικείμενα.

Ποιος κινηματογραφικός ήρωας σας έχει επηρεάσει;
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος.

Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Θα ήθελα να έχω έφεση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, για να μπορώ να επικοινωνώ καλύτερα, αλλά και να διαβάζω στο πρωτότυπο.

13579900_10208021930884693_1346745520_o

«Το σπίτι μου μοιάζει σπάνια με σπίτι. Η συνήθης εικόνα του είναι αυτή του εργαστηρίου».

Ποια είναι η φθηνότερη και ποια η ακριβότερη επένδυση που έχετε κάνει στην εμφάνισή σας;
Φθηνές υπάρχουν πολύ περισσότερες παρά ακριβές. Ωστόσο, ένα ρολόι NOMOS ή ένα περσικό χαλί και στον αντίποδα μια ζακέτα ΖARA ή μια πορσελάνινη κούπα του τσαγιού από το παζάρι της Κωνσταντινούπολης μου έχουν δώσει ανάλογη χαρά, οφείλω να ομολογήσω.

Αποκαλύψτε μας μία από τις μυστικές διευθύνσεις σας όπου αγοράζετε όμορφα πράγματα.
Ένα από τα πολύ αγαπημένα μου καταστήματα είναι το κατάστημα ρούχων Comme il faut στη Βέρνη, γιατί εκεί ξέρω ότι θα βρω πάντα κάτι που μου αρέσει.

Τι φοράτε από τον πατέρα σας ή τον παππού σας, έχει σπάνια συναισθηματική αξία και θέλετε μια μέρα να κληροδοτήσετε με τη σειρά σας;
Ένα δαχτυλίδι του πατέρα μου που το αγαπώ ιδιαίτερα.

Πώς θα επιθυμούσατε να ταφείτε;
Δεν πιστεύω πως θα έχει κάποια διαφορά για την κατάσταση στην οποία θα βρίσκομαι τότε. Αν όμως θα έπρεπε να κρίνω με βάση τις επιθυμίες ενός ζώντος ανθρώπου, θεωρώ ότι ο ήχος του ανδριώτικου αέρα θα ήταν γαληνευτικός. Έτσι, θα μου αρκούσε απλώς να επιστρέψω εκεί που γεννήθηκα.

//Οι δύο τελευταίες ατομικές εκθέσεις του Γιώργου Σαλταφέρου ήταν στη Βέρνη και στο Spiez, στην Ελβετία, το 2015 και το 2016. Το 2016, πήρε το β΄ βραβείο στην Μπιενάλε Ακουαρέλας στο Βελιγράδι. Το 2017, το πρόγραμμα έχει ατομική έκθεση στην Galerie Muri-ART στην Ελβετία και στην Genesis Gallery στην Αθήνα.

 

Διαβάστε ακόμα: Το στυλ του γραφίστα Γιάννη Κουρούδη

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top