Q&A

Το Gun Club Check προσφέρεται για πολλούς συνδυασμούς.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο αριθμός των νέων μοτίβων στα υφάσματα ανέρχεται στις 4.000 κάθε χρόνο. Πίσω από τη δημιουργία τους κρύβονται συναρπαστικές ιστορίες και σπαρταριστά ανέκδοτα, αλλά κυρίως γίνονται ανεξάντλητες πηγές έμπνευσης για τα σακάκια και τα κοστούμια μας.

Εδώ και χρόνια, τα μεγάλα καρό, όπως τα Prince de Galles, είναι πολύ δημοφιλή, αλλά ο κόσμος έχει αρχίσει να ψάχνει για κάτι διαφορετικό. Ήρθε η ώρα των μικρών καρό να επιστρέψουν, δεν συμφωνείτε; Τόσο το καλύτερο εάν δεν είναι πολύ της μόδας.

Aριστερά: oversized gun check από τον οίκο Husbands Paris. Δεξιά: η ελληνική εκδοχή, από τον οίκο Scala με την υπογραφή του Νικόλα Μπαρελιέ.

Ειδικά σε tweed, το gun check είναι ιδανικό για αποδομημένα σακάκια ή «παράταιρα» παντελόνια.

Τα υπέροχα αυτά σχεδιάκια είναι ιδανικά -ειδικά σε tweed- για αποδομημένα σακάκια ή «παράταιρα» παντελόνια. Για όσους αγαπούν το χρώμα, οι υφάνσεις τους χαρίζουν απειρία αποχρώσεων, δυναμισμό και προσκαλούν στο χάδι.

Υπάρχουν 4 τύποι μοτίβων για τα μικρά καρό: τα gun club check, τα graph check, τα shepherd’s plaid και τα carreaux Vichy. Eδώ είπαμε, θα σας μιλήσω για τα πρώτα, που πολύ μ’ αρέσουν, γιατί σε δείχνουν ξεχωριστό.

Ζουμ στο καρό που θωπεύει.

Το Gun Club Check υιοθετήθηκε από μια αμερικανική λέσχη σκοποβολής της Νέας Υόρκης το 1874, εξ ου και το όνομά του. Πιο πριν το χρησιμοποιούσαν οι θηροφύλακες της περιοχής του Coigach στα βορειοδυτικά Highlands και ήταν ένα από τα «district checks» των Σκοτζέζων ευγενών. Αρχικά, ήταν κόκκινο και μαύρο σε λευκό φόντο. Μετά, μαύρο, καφεκόκκινο, ανοιχτό κίτρινο και πράσινο του πεύκου. Ένα είδος καμουφλάζ.

Ο Dirk Bogarde (αριστερά) στην ταινία Οι Καταραμένοι.

Το μοτίβο αποτελείται από μια διαδοχή λωρίδων ραβδωτών χρωμάτων προς μία κατεύθυνση, ενώ προς την άλλη θα βρείτε είτε ένα παρόμοιο μοτίβο λωρίδων που τέμνονται είτε ένα μοτίβο πιο μαλακό, αποτελούμενο από μια λωρίδα που επαναλαμβάνεται προς μία και μόνη κατεύθυνση. Ένα δεύτερο μπέρδεμα από καρό, διαφορετικό και πιο φαρδύ, μπαίνει πάνω από το βασικό μοτίβο, δίνοντας μια ελαφρώς ανάγλυφη εντύπωση.

Η ποικιλία των μοτίβων είναι τόσο μεγάλη που εξουδετερώνονται ή μάλλον δημιουργούν μια εντύπωση συνέργειας.

Στην πραγματικότητα, παίζουν τόσα γήινα χρώματα σε πυκνή κατανομή και τόσο σοφά ενορχηστρωμένα που δίνουν την εντύπωση πως είναι ένα. Κι αυτό γιατί η ποικιλία των μοτίβων είναι τόσο μεγάλη που εξουδετερώνονται ή μάλλον δημιουργούν μια εντύπωση συνέργειας.

H Hillary Clinton με τον χαρωπό Oscar de la Renta που φοράει σακάκι gun clun check (Φωτογραφία: Andrew Savulich/NY Daily News Archive).

Συχνά το μπερδεύουν με το pied-de-poule, αλλά αν κοιτάξετε προσεκτικά θα καταλάβετε τη διαφορά.

Για να αναγνωρίσετε με σιγουριά ένα gun club check, ψάξτε για το χαρακτηριστικό σχήμα άστρου που προκύπτει στο σημείο που τέμνονται οι γραμμές. Συχνά το μπερδεύουν με το pied-de-poule, αλλά αν κοιτάξετε προσεκτικά θα καταλάβετε τη διαφορά.

Τα gun club checks τα βλέπεις σ’ ένα σωρό sartortial brands, από Drake’s ώς Massimo Alba κι από The Armory ως τη μοδάτη Martine Rose και τη δική μας Scala. Είναι σούπερ με τζην πουκάμισο ή λευκό kotl;e παντελόνι. Φέρτε στο νου σας έναν Oscar de la Renta να σπάει πλάκα, τον Dirk Bogarde να τα λέει με τον Helmut Berger ή τον Bryan Ferry να πηγαίνει για καφέ.

 

Διαβάστε ακόμα: Στυλ, 4 φρέσκιες τάσεις για το 2022.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top