Την ώρα που ο έρωτας συνήθως κλίνεται στον πληθυντικό, ελάχιστοι είναι εκείνοι που δεν είχαν μία ή πολλές πρώην κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Και που δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με το ερώτημα «και τώρα τι γίνεται;» Μπορούμε να μείνουμε φίλοι; Να φέρουμε βόλτα τη συγκινησιακή φόρτιση; Ν’ αντέξουμε το μαρτύριο; Να διατηρήσουμε μια κόσμια επαφή;
Και μαζί προκύπτουν ένα σωρό άλλα διαδικαστικά: Ποια είναι τα λάθη που δεν πρέπει να κάνουμε όταν συναντάμε την πρώην μας; Πώς να αντιδράσουμε έτσι και πέσουμε πάνω της τυχαία; Διότι μπαίνουν ζητήματα πολιτισμένης συμπεριφοράς που είναι κρίσιμα για την αυτοεκτίμησή μας και όχι «τοξικά» για τη σχέση και τον περίγυρο.
Εδώ είμαι εγώ ο πολύπειρος, για να σας δώσω μια σειρά από σπουδαίες συμβουλές: αντιδράστε με αδιαφορία, μη μιλήσετε για το χωρισμό σας, μη γίνεστε κακός, να είστε ευγενής αλλά όχι υπερβολικά, μην αναρωτιέστε αν σας σκέφτεται ακόμα… Όλα αυτά απαιτούν τέχνη. Του ζην και του πένθους. Εξηγούμαι:
Κατ’ αρχάς, τηρήστε σιωπή ασυρμάτου. Έπεται η αδιαφορία, η οποία είναι το μαγικό κλειδί σε περίπτωση συνάντησης. Θα δώσει στην πρώην σας την εντύπωση ότι σας έχασε για τα καλά, στάση που είθισται να προκαλεί απανωτά ηλεκτροσόκ, εξάπτοντας ταυτόχρονα την περιέργεια. Κι η περιέργεια λειτουργεί σαν μαγνήτης, σε περίπτωση που σας κόφτει.
Ας πούμε, αν τη συναντήσετε τυχαία σ’ ένα καφέ κι εκείνη αρχίσει να σας μιλάει για έναν καταπληκτικό τύπο που γνώρισε, εσείς μπορείτε π.χ. να κοιτάξετε επίμονα το ρολόι σας, να αλλάξετε θέμα ή απλώς να πετάξετε ένα «μα αυτό είναι υπέροχο!» Έτσι θα δείξετε πως δεν ζηλεύετε και πως είστε ένας πραγματικός κύριος, πράγμα που θα την ενοχλήσει αρκούντως. Την ώρα που εσείς θα υπονοείτε πως η ζωή ασμένως συνεχίζεται.
Ένα άλλο καταστροφικό λάθος είναι να κανονίσετε να συναντηθείτε και ν’ αρχίσετε να της μιλάτε για το χωρισμό σας και τη σχέση που είχατε. Ούτε να δοκιμάσετε να της πείτε πόσο έχετε αλλάξει. Αφήστε να το διαπιστώσει μόνη της. Επίσης, μην της μιλάτε για το παρελθόν. Ο κανόνας αυτός είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να διορθωθεί η κατάσταση. Ειδάλλως, θα θυμηθεί τους λόγους για τους οποίους σας εγκατέλειψε.
Αντί γι’ αυτό, ξεφουρνίστε της μερικές καλοδιαλεγμένες και συγκινητικές ιστορίες, του στυλ τα λεφτά που δώσατε στο καταφύγιο ζώων «ο Ερμογένης» και το κουτάβι που είχαν παρατήσει μόνο του να κλαίει και που εσείς πήρατε, φροντίσατε και του βρήκατε οικογένεια να το υιοθετήσει. Πείτε της: «Ξέρω πόσο αγαπάς τα σκυλιά. Αμέσως εσένα σκέφτηκα μόλις το είδα. Θέλεις να σου δείξω φωτογραφίες του;»
Η ιστορία πρέπει να είναι ειλικρινής και επικεντρωμένη στα κοινά σας ενδιαφέροντα. Ένα πολύ συνηθισμένο σφάλμα είναι ότι έχουμε την τάση να μιλάμε για πράγματα που περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό μας. Έχετε κατά νου ότι η πρώην σας στην παρούσα φάση νοιάζεται περισσότερο για την κλιματική αλλαγή και τα βιολογικά προϊόντα παρά για την πάρτη σας.
Άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να φτιάξετε ευχάριστη ατμόσφαιρα, ίσως και να γίνει κάποια επανασύνδεση, είναι να της πείτε αστεία. Όταν μοιράζεσαι το γέλιο, έρχεσαι πιο κοντά, η σχέση εμβαθύνεται. Βεβαιωθείτε μόνο ότι δεν αφηγείστε πλάκες χοντροκομμένες, μπανάλ ή προσβλητικές. Συμπεριφερθείτε απλά και αληθινά μπροστά της. Οι καλές ιστορίες θα μείνουν στη μνήμη της και θα τις συνδέει αργότερα με σας.
Το κυριότερο είναι να μην είσαστε κακός μαζί της. Ούτε να βγάζετε θυμό. Cool όσο γίνεται. Μπορεί να ακούγεται απλό και στοιχειώδες για έναν τζέντλεμαν όπως εσείς, αλλά δεν είναι εύκολο μετά από ένα χωρισμό. Γιατί, μόλις τη δείτε, τα προβλήματα έρχονται ξανά στην επιφάνεια. Και ξεσπάτε πάνω της. Αν δε αρχίσετε να της απαριθμείτε τα ελαττώματά της, θα το κακοπάρει και θα θελήσει να αμυνθεί. Αν βγάλετε κακία, θα το βάλει στα πόδια.
Από την άλλη, μην είστε υπερβολικά ευγενής. Δεν πρόκειται ούτε ν’ αλλάξει έτσι η γνώμη της για σας, πόσω μάλλον να σας ξαναερωτευτεί. Οπότε, αποφύγετε διά ροπάλου να της κάνετε δώρα, να κοιμάστε σπίτι της, να κολακεύετε τον εγωισμό της. Τέτοια καμώματα θα την κάνουν να φύγει μακριά. Ρισκάρετε επίσης να περάσει την καλοσύνη σας για αδυναμία. Αυτό θα δημιουργούσε μια άνιση φιλία. Και τότε θα ήσασταν του χεριού της.
Επίσης, μην αναρωτιέστε αν σας σκέφτεται ακόμα. Ξεχάστε τη κι ασχοληθείτε με κάτι άλλο. Δεν πρέπει επουδενί να σας γίνει έμμονη ιδέα και να δείχνετε απελπισμένος μπροστά της. Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας. Πρέπει να στέκεστε εκεί ολόκληρος.
Φροντίστε λοιπόν, όταν τη συναντήσετε, να δείχνετε ξεκούραστος και καλοντυμένος. Θα έχετε έτσι περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Και προσέξτε τη στάση του σώματος. Πολύ σημαντικό. Στητός, τα χέρια χαλαρά, όχι σφιγμένα σε γροθιές, όχι σταυρωμένα.
Το βασικό χαρακτηριστικό ενός τζέντλεμαν είναι ότι ξέρει να σέβεται τις πρώην του, τις γυναίκες εκείνες που λατρεύει να μισεί. Δεν συζητάει ποτέ την παρελθούσα σχέση με τα φιλαράκια του. Μπορεί να ζητάει παρηγόρια και συμβουλές για τη διαχείρισή της, αλλά δεν εκθέτει ούτε με σφαίρες την ιδιωτικότητα της άλλοτε καλής του.
Ιδίως στα κοινωνικά δίκτυα. Επιμένω πολύ σ’ αυτό. Αν θέλετε να λέγεστε κύριος, η χαμέρπεια δεν επιτρέπεται. Είναι αφάνταστα φτηνό. Κατ’ αρχάς, εκτός κι αν θέλετε να κόψετε τις γέφυρες, δεν την μπλοκάρετε, ιδίως αν υπάρχουν κοινοί φίλοι. Δείξτε ωριμότητα κι αξιοπρέπεια. Η εκδίκηση στερείται νοήματος σε μια σχέση που τέλειωσε άσκημα. Και, φυσικά, ούτε να διανοηθείτε να απειλήσετε ή να δημοσιοποιήσετε προσωπικές της στιγμές. Είναι ανήθικο και τιμωρείται από το νόμο. Πρόκειται για παρενόχληση και δεν σας πρέπει.
Ωστόσο, δεν το ξεσκίζετε και στα likes κάτω από τις φωτογραφίες της, ούτε και την εκθειάζετε σε κάθε ασήμαντη ανάρτησή της. Θα φανείτε γελοίος. Κι αν έχετε κάτι να της πείτε, κάντε το απευθείας κι όχι απλώνοντας τις προσωπικές σας σχέσεις λες κι είναι τραχανάς. Δείξτε ανωτερότητα κι αφήστε τα παιδιαρίσματα με τραγουδάκια απ’ το You Tube όλο «νόημα».
Ανάθεμα αν κατάφερα ποτέ να κάνω όλα τούτα. Και, φυσικά, τα πράγματα είναι πολύ πιο επώδυνα όμορφα κι αναμνηστικά συναρπαστικά. Όμως, αξίζει να το προσπαθήσετε. Για το καλό σας.
Διαβάστε ακόμα: Οι άνδρες πονάμε. 5+1 συμβουλές για να ξεχάσετε την πρώην σας.