O Dr. Christian Busch εξηγεί τι θα πει πραγματική τύχη για έναν άνθρωπο.

    Τους λέμε «τυχεράκηδες», «Γκαστόνε», ενίοτε και με μια δόση επιτίμησης, «κωλόφαρδους». Είναι οι άνθρωποι που όλα τους πήγαν θετικά, που τίποτα δεν βρέθηκε να σκιάσει τα σχέδιά τους. Σε αντίθεση με εμάς τους ταπεινούς θεατές της τύχης που την βλέπουμε να αποχωρεί με ελαφρά πηδηματάκια όταν πάμε να την πλησιάσουμε.

    Τι συμβαίνει με κάποιους ανθρώπους που έχουν το κοκαλάκι της νυχτερίδας και με άλλους που δεν βλέπουν στον ήλιο μοίρα; Ο Δρ. Christian Busch εξερευνά την έννοια της τύχης, του απροσδόκητου και του πεπρωμένου στ βιβλίο του «The Serendipity Mindset/ The Art and Science of Creating Good Luck». Σαν να λέμε: «Η νοοτροπία της ευτυχούς συγκυρίας. Η τέχνη και η επιστήμη της δημιουργίας καλής τύχης». Υπάρχει, άραγε, κάτι τέτοιο;

    Ο ίδιος ο Busch έχει γευτεί τα κάλλη της τύχης. Στα 18 του γλίτωσε από αυτοκινητιστικό ατύχημα. Γνώρισε έναν από τους έρωτες της ζωής του τυχαία στα Starbucks. Αυτή τη στιγμή είναι επιχειρηματίας, ερευνητής και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο London School of Economics. Δεν τον λες και άτυχο!

    Το απροσδόκητο είναι συχνά ο κρίσιμος παράγοντας – είναι συχνά η δύναμη που κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά στη ζωή μας.

    Ο ίδιος πιστεύει πως δεν είναι ο μόνος «τυχερός» και ότι έχει γνωρίσει πολλούς σαν κι αυτόν. Αυτό δεν σημαίνει ότι κέρδισαν το Τζόκερ ή ότι γλίτωσαν από του χάρου τα δόντια. Ο Busch ορίζει λίγο διαφορετικά την έννοια της τύχης. Θεωρεί πως τύχη έχουν οι άνθρωποι που προσέχουν τις καλές ευκαιρίες και αξιοποιούν στο έπακρο το απροσδόκητο. Με άλλα λόγια, έφτιαξαν μόνοι τους την τύχη.

    Σημειώνει στον Guardian πως: «Τα απρόβλεπτα γεγονότα, οι τυχαίες συναντήσεις και οι περίεργες συμπτώσεις δεν είναι απλώς μικροί περισπασμοί ή κηλίδες βρομιάς στις καλά λαδωμένες ζωές μας. Το απροσδόκητο είναι συχνά ο κρίσιμος παράγοντας – είναι συχνά η δύναμη που κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά στη ζωή μας».

    Οπως σημειώνει, ακόμη και στον αυστηρό κόσμο της επιστημονικής έρευνας, η δύναμη του απροσδόκητου είναι υπαρκτή. Η πενικιλίνη προήλθε από ένα τέτοιο «ατύχημα». Ομοίως, το Viagra, τα Post-it, οι ακτίνες Χ, το νάιλον, το καουτσούκ, οι φούρνοι μικροκυμάτων και τέλος δεν έχει ο κατάλογος.

    Ανθρώπους που τους θεωρούμε επιτυχημένους, στην πραγματικότητα έχουν βοηθήσει οι ίδιοι να κάνουν την τύχη τους. Ο Busch αναφέρει τα παραδείγματα των: Warren Buffet, Richard Branson, Oprah Winfrey και της Arianna Huffington.

    Συνήθως αδυνατούμε τα ενώσουμε τις κουκκίδες των γεγονότων και να δούμε την μεγάλη εικόνα.

    Το πρώτο βήμα είναι απλά να οικοδομήσουμε την επίγνωση του απροσδόκητου. «Η ιδέα είναι να δούμε το νόημα στο απροσδόκητο, αντί να το δούμε ως κάτι που προκαλεί άγχος», λέει ο Busch και συμπληρώνει με νόημα, «είμαι Γερμανός, άρα έχει συνηθίσει να σχεδιάζει. Το απροσδόκητο προκαλεί άγχος, αλλά δεν χρειάζεται να είναι απειλή. Μπορεί να υπάρχει κάτι όμορφο στο απροσδόκητο, ακόμα κι αν δεν το αισθανόμαστε εκείνη τη στιγμή. Εάν μπορούμε να προσαρμοστούμε στην ιδέα ότι το απροσδόκητο μπορεί να είναι σύμμαχός μας, μπορούμε να το μετατρέψουμε σε κάτι άλλο».

    Συνήθως αδυνατούμε τα ενώσουμε τις κουκκίδες των γεγονότων και να δούμε την μεγάλη εικόνα. Ο Busch σημειώνει πως η διορατικότητα, η καινοτομία ή μια νέα λύση στο πρόβλημά μας θα προκύψουν μέσα από αυτή τη σύνδεση.

    Η αγγλική έκδοση του βιβλίου του Dr Christian Busch.

    «Η καλλιέργεια αυτής της σκέψης είναι πρωτίστως το να βλέπεις τον κόσμο με ανοιχτά μάτια και να βλέπεις τις ευκαιρίες εκεί που δεν το κάνουν άλλοι. Δεν είναι μόνο να είμαστε στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή και να συμβεί κάτι σε εμάς (τυφλή τύχη), αλλά μάλλον μια διαδικασία στην οποία μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργά».

    Αυτό που θεωρεί ο Busch ότι πρέπει να έχουμε ως όπλο είναι η αμφιβολία. Κατ’ αυτόν οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν τους ορίζοντες του μυαλού τους ανοιχτούς. Δεν θεωρούν πως κατέχουν όλη τη γνώση, αλλά ζητούν να εξερευνήσουν κάθε πιθανότητα.

    Μια τυχαία συνάντηση σε ένα καφέ ενδέχεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και γεγονότα που ποτέ δεν ξέρουμε πού μπορεί να οδηγήσουν. Επομένως, καμιά φορά είναι καλό να είσαι απρόσεκτος την ώρα που πίνεις τον καφέ σου διότι έτσι ενδέχεται να γνωρίσεις κόσμο.

    Γενικώς, ένα αρνητικό εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε θετικό, αρκεί να σκεφτούμε out of the box. Αναφέρει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Λόγω του κορωνοϊού, οι γερμανοί ζυθοποιοί δεν μπορούσαν να πουλήσουν αλκοόλ στις παμπ, καθώς ήταν κλειστές. Τι το έκαναν το περισσευούμενο αλκοόλ; Εφτιαξαν απολυμαντικά για τα χέρια». Ιδού η νέα ευκαιρία εν μέσω πανδημίας.

     

    Διαβάστε ακόμα: Παιδί και πορνογραφία – πώς θα το προφυλάξετε

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top