Κόβοντας το κρέας: μια αρχετυπική ανδρική τελετουργία

Μας αρέσουν οι αντιθέσεις: Με ένα φινετσάτο ρολόι στον καρπό, το Portofino Hand Wound Eight Days της IWC, να «παραβιάζουμε» τον ιστό της σάρκας. Και να στοχαζόμαστε πάνω στην τέχνη της κοπής του κρέατος, που έρχεται από τις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού.

 

Το να αναλαμβάνεις να κόψεις το κρέας για την οικογένεια ή τους φίλους, είναι μια απαραίτητη δεξιότητα. Απολύτως ανδρική.

Το τελετουργικό

Είναι από τις δεξιότητες που θα σας φανούν χρήσιμες στη ζωή, αρκεί να έχετε το κατάλληλο μαχαίρι. Θεωρούμε δεδομένο πως ο κρεοπώλης θα κάνει όλη τη δουλειά, θα αναλάβει εκείνος το «φορτίο» να μας τεμαχίσει το κρέας που έχουμε επιλέξει. Κι όμως, τίποτα δεν συγκρίνεται με την επαφή, αταβιστική το δίχως άλλο, με τον ωμό ιστό του ζώου που στη συνέχεια θα ρίξουμε στη θράκα.

Στα τσιμπούσια με φίλους που θυμόμαστε τις Κυριακές στο σπίτι. Σε μπάρμπεκιου πάρτι, αλλά και σε οικογενειακές συναθροίσεις, μπορεί η μητέρα μας να έκανε όλα τα περιφερειακά του τραπεζιού, όμως, αν σκεφτούμε καλά, όλοι είχαμε έναν μπαμπά που ήταν μαιτρ του ψησίματος. Ή παρίστανε τον επαΐοντα. Θυμόμαστε, άραγε, την ιεροτελεστία πριν μοιράσει το κρέας στα πιάτα;

Έπαιρνε ένα καλό μαχαίρι, το ακόνιζε με επιμέλεια, μελετούσε καλά αν έκοβε όπως θα ήθελε κι ύστερα άρχιζε με την ακρίβεια λεπταίσθητου χειρουργού να κόβει το κρέας στα σημεία που έπρεπε, αφαιρώντας το παραπανίσιο λίπος (όχι ολόκληρο φυσικά), έκοβε τους χόνδρους, όριζε τις μερίδες και έδινε τη μέγιστη προσοχή στις κοπές έτσι ώστε να είναι οι σωστές και… «μπαμπάτσικες».

Αν έχετε φίλο κρεοπώλη τότε να τον συμβουλευτείτε για τις κοπές. Είναι μια τέχνη που αν την μάθεις θα σου φανεί χρήσιμη στο μέλλον.

Μπορεί αρκετοί από τους μπαμπάδες μας να μην ήξεραν την τέχνη όπως ένας κρεοπώλης, όμως, επειδή το πράγμα έχει περάσει στα χέρια μας, καλό είναι να μάθουμε (ευκαιρίας δοθείσης) τις βασικές κοπές του κρέατος όπως filet mignon, rib eye, porterhouse, hanger, flank, new york strip και skirt. Μπορεί να ακούγονται όλα αυτά κάπως εξειδικευμένα, όμως, αν έχετε φίλο κρεοπώλη τότε να τον συμβουλευτείτε. Είναι μια τέχνη που αν την μάθεις θα σου φανεί χρήσιμη στο μέλλον.

Ναι, μπορεί να μην ανήκουμε πλέον στην προϊστορική περίοδο όπου ο άντρας κυνηγός έβγαινε στα δάση να βρει το θήραμα, να το σκοτώσει, να αφαιρέσει τη δορά του κι ύστερα να το τεμαχίσει στη σπηλιά. Εννοείται πως πλέον αυτή την αλληλουχία κινήσεων την έχουν αναλάβει άλλοι, ωστόσο, σε εμάς μένει η δεξιοτεχνία θα πάρουμε την πρώτη ύλη και να την μετατρέψουμε σε καθημερινή «τέχνη».

Δεν γίνεται να μην προσέξεις την «ύφανση» του ατσάλινου μιλανέζικου μπασελέ.

Το ρολόι

Η ΙWC ανανέωσε το 2011 τη σειρά Portofino, η οποία έκανε ντεμπούτο το 1984, κάτι που δείχνει πως η μακροζωία αυτού του κλασικού σχεδίου ήταν και παραμένει ένα από τα βασικά του χαρακτηριστικά. Η διαχρονία του δεν χωράει αμφισβήτηση.

Το πρώτο ρολόι της σειράς, το Portofino Hand Wound Eight Days, εισήχθη ως η ναυαρχίδα της νέας συλλογής και μάλιστα σε διάφορες εκδόσεις και σε τούτο το κομψό μοντέλο με το μπλε χρώμα στο καντράν που μαγνητίζει και ήρθε στο φως το 2018.

Σε σύγκριση με τις πιο σπορ επιλογές της IWC, όπως είναι τα ρολόγια της σειράς Pilot, το Portofino είναι ένα λεπτεπίλεπτο ρολόι, αλλά ουχί«ντροπαλό». Με διάμετρο 45mm και πάχος 11,7mm, με γυαλισμένο καντράν και αντιστοίχως λαμπερό φινίρισμα είναι το κατάλληλο ρολόι για να προσέξουν τον καρπό σας.

Σάρκα, χρόνος, ατσάλινη λάμα. Αρχετυπικές αξίες.

Το προφίλ του είναι κομψό, οι αριθμοί απουσιάζουν (πλην της δωδεκάτης ώρας που είναι με λατινικούς χαρακτήρες) και στη θέση τους υπάρχουν ευδιάκριτες ασημένιες γραμμές που έρχονται σε αντίθεση με το βαθύ, υπαινικτικό και ζεστό μπλε του καντράν.

Δεν γίνεται να μην προσέξεις την «ύφανση» του ατσάλινου μιλανέζικου μπασελέ, τόσο λεπτό που μοιάζει σαν να είναι φτιαγμένο από μεταξένιους κόμπους. Το όλο δένει αρμονικά με την ατσάλινη κάσα. Δεν γίνεται επίσης να μην πέσει το μάτι σου στον κύκλο που ορίζει τα δευτερόλεπτα στο κάτω μέρος του καντράν (το κόκκινο 60άρι είναι μια αισθητική επιλογή που κερδίζει). Το γεγονός ότι βρίσκεται στο κάτω μέρος ενός… καθαρού καντράν βοηθάει στο να μην κρύβει κάτι και να μην ενοχλεί την απέριττη κομψότητα του συγκεκριμένου ρολογιού.

Ο ρωμαϊκός αριθμός 12 (XII) δεσπόζει στην κορυφή.

Οτιδήποτε υπάρχει ως στοιχείο στο Portofino Hand Wound Eight Days τείνει προς τη λεπτότητα. την αισθητική εκλέπτυνση, αλλά και την ήσυχη καμπυλότητα. Συν τοις άλλοις, είναι ένα ρολόι που αντέχει σε τρία bar κάτω από το νερό, έχει οκτώ ημέρες αποθεματικό ισχύος (να, γιατί αυτό το μοντέλο δεν περιορίζεται στις επτά ημέρες της εβδομάδας) και έχει την πιστότητα στις ενδείξεις του χρόνου που χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας.

Αν ορίζει στυλ το Portofino Hand Wound Eight Days; Θεωρείστε το εκ των ων ουκ άνευ. Διαλέξτε ένα καλό μπλε σακάκι, συνδυάστε το με ένα ριγέ πουκάμισο και αφήστε το να «δουλέψει» πάνω σας. Θα λειτουργήσει εξίσου όμορφα σε βραδινή εμφάνιση με car shoes, λεπτό ζιβάγκο και bomber jacket. Είναι ένα ρολόι με ήρεμη αλλά ευανάγνωστη προσωπικότητα.

 

//ΙNFO
Ευχαριστούμε το εστιατόριο Cookoovaya για τη φιλοξενία.
Φωτογράφιση – Styling: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης.
Ρολόι: IWC –Portofino Hand Wound Eight Days.

 

Διαβάστε ακόμα: Η ιεροτελεστία του lunch break: μια συνήθεια που μας αξίζει.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στρείδια, bloody maries, burgers, εφημερίδες, DJ, λεπτοκομμένα Ιταλικά αλλαντικά, γαλλική πατισερί που ευωδιάζει βούτυρο, θέα στο Σαρωνικό... Να συνεχίσουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Eπικά κρέατα στον ξυλόφουρνο, παγωμένη σαμπάνια στο ποτήρι, bloody maries και κρεατόσουπες με βοδινή ουρά για το χανγκόβερ, Milli Vanilli και Samantha Fox στα ηχεία. Τα Κυριακάτικα γεύματα του Άρη Βεζενέ επιστρέφουν για 5η χρονιά. Μη φάτε πρωινό.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro