Η IWC εδώ και πάνω από 80 χρόνια κατασκευάζει ρολόγια αεροπόρων και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κατασκευάζει και τα ρολόγια για τους top πιλότους των ΗΠΑ, τους άσους της αεροπορίας ναυτικού που απονηώνονται και προσνηώνονται στα αεροπλανοφόρα κάτω από τις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες για να εκτελέσουν τις αποστολές τους.
Οι καλύτεροι από αυτούς θα περάσουν από ειδική εκπαίδευση στη Σχολή Μαχητικών Όπλων του Ναυτικού (Strike Fighter Tactics Instructor / SFTI), τη λεγόμενη Top Gun, και θα φορέσουν το ρολόι που από το 2018 η IWC κατασκευάζει αποκλειστικά για αυτούς, με το σήμα της σχολής επάνω στο καντράν. Όπως μου εξηγεί ο Jim di Matteo, θρυλικός πιλότος και εκπαιδευτής της σχολής, σε αυτό το ρολόι συνυπάρχουν δύο από τα σπουδαιότερα brand στον κόσμο!
Είναι όμως το Top Gun ένα… brand; «Ασφαλώς», μου εξηγεί ο Jim di Matteo, «αφού αποτελεί ένα εμφανές και αναγνωρίσιμο σήμα δηλωτικό ενός επιτεύγματος. Μόνο οι καλύτεροι γίνονται δεκτοί και αποφοιτούν από τη σχολή και φορούν το στρογγυλό σήμα, το patch. Για αυτό τους αποφοίτους τους λέμε patchwearer. Το σήμα είναι ραμμένο στη στολή της πτήσης. Μόλις φτάνει ένας πιλότος σε μια μονάδα, όταν μπει στην αίθουσα ενημέρωσης ή στη λέσχη, είναι το πρώτο πράγμα που θα προσέξουν. Το κύρος αντανακλά σε όλη τη μονάδα». «Πόσους patchwearerς έχετε στο σμήνος;», τον ρωτάμε και απαντάει: «Έχουμε έναν, έχουμε δύο – αυτό είναι πραγματικά σπάνιο. Το ίδιο ακριβώς σήμα το έχουμε στο καντράν του ρολογιού που φτιάχτηκε ειδικά για αυτούς».
Η υπερατλαντική μας συζήτηση γίνεται με αφορμή την κυκλοφορία της ειδικής έκδοσης «SFTI», η οποία συμπληρώνει τη σειρά TOP GUN της οικογένειας ρολογιών Pilot της IWC Schaffhausen, και φυσικά εμπνέεται από το ρολόι Strike Fighter Tactics Instructor, που διατίθεται μόνο στους αποφοίτους TOP GUN και ο Jim di Matteo μου το δείχνει με υπερηφάνεια στον καρπό του.
Το νέο μοντέλο που μόλις κυκλοφόρησε για το κοινό είναι κατασκευασμένο με τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές. Η μεγάλη μαύρη κεραμική κάσα 44-χιλιοστών είναι κατασκευασμένη από οξείδιο του ζιρκονίου, ένα κεραμικό που βρίσκεται δεύτερο στην κατάταξη Vickers μετά το διαμάντι και είναι ένα από τα πιο σκληρά υλικά του πλανήτη. Έχει πολύ μεγάλη αντοχή στις εκδορές και το διακριτικό του μαύρο χρώμα είναι πλήρως αντί-ανακλαστικό.
Το πίσω μέρος της κάσας καθώς και τα κουμπιά του χρονογράφου είναι φτιαγμένα από Ceratanium®, ένα κράμα κεραμικού και τιτανίου που πρόσφατα δημιούργησαν οι μηχανικοί υλικών της IWC και συνδυάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά και των δύο: είναι ελαφρύ και ανθεκτικό όπως το τιτάνιο, ενώ ταυτόχρονα είναι το ίδιο σκληρό και ανθεκτικό στις εκδορές όπως το κεραμικό.
Τι νόημα έχουν όλα αυτά για έναν πιλότο πολεμικού αεροπλάνου, ρωτώ τον συνομιλητή μου; «Τεράστιο. Από την αρχή των αεροπορικών πτήσεων, όταν ξεκίνησαν πριν πάνω από 100 χρόνια, το ρολόι ήταν ένα πολύ βασικό όργανο. Με αυτό έπρεπε να κάνεις τα πάντα: με αυτό γινόταν ο προσανατολισμός, με αυτό υπολόγιζες πόση ώρα καύσιμο σου έχει μείνει και πόση απόσταση έχεις ακόμα να διανύσεις, κτλ. Σήμερα, βέβαια, στο σύγχρονο πιλοτήριο τα όργανα πτήσης είναι πολύ πιο εξελιγμένα και εξειδικευμένα, αλλά ο χρόνος παραμένει μια κρίσιμη παράμετρος σε ό,τι κάνεις και για αυτό χρειάζεσαι ένα αξιόπιστο ρολόι που να αντέχει χωρίς πρόβλημα τις καταπονήσεις. Και αυτές είναι πολλές.
»Το πιλοτήριο ενός σύγχρονου στρατιωτικού αεροπλάνου είναι ένας πολύ δυναμικός χώρος και το χέρι σου κάθε στιγμή μπορεί να χτυπήσει πάνω στο τζάμι ή υπάρχουν ένα σωρό μεταλλικές επιφάνειες επάνω στις οποίες μπορεί να χτυπήσει το ρολόι. Και βέβαια στη διάρκεια της πτήσης και των ελιγμὠν οι πιέσεις G-force που ασκούνται επάνω του είναι τεράστιες. Επομένως, ένα ρολόι που έχει όλα αυτά τα μικρά εξαρτήματα, εάν δεν είναι πραγματικά τέλειο και πολύ ανθεκτικό, δεν θα καταφέρει να λειτουργήσει και να παραμείνει αξιόπιστο σε αυτές τις συνθήκες. Για αυτό πρέπει να είναι πραγματικά τέλειο. Και επιπλέον πρέπει να δείχνει και cool!».
Για το ότι ο νέος χρονογράφος της IWC είναι και ανθεκτικός και cool, σίγουρα δεν υπάρχει αμφιβολία. Ο συνδυασμός του κεραμικού με το Ceratanium® εξασφαλίζει την αντοχή αλλά ταυτόχρονα προσδίδει στο ρολόι τη χαρακτηριστική του cool σχεδίαση σε μαύρο ματ χρώμα. Επίσης διαθέτει μαύρο καντράν και μαύρους δείκτες με φωσφορίζουσα επίστρωση, ενώ ο μικρός δείκτης των δευτερολέπτων και η «ουρά» του δείκτη των δευτερολέπτων του χρονογράφου σε σχήμα αεροσκάφους προσθέτουν μια κόκκινη πινελιά στο καντράν.
Στο εσωτερικό της ανθεκτικής του κάσας βρίσκεται ο εξίσου ανθεκτικός in house μηχανισμός 69380 της IWC. Ο κλασσικός column-wheel σχεδιασμός διασφαλίζει ακρίβεια στην μέτρηση της ώρας καθώς και στο χρονόμετρο του ρολογιού, που μπορεί να μετρήσει μέχρι και 12 ώρες. Επιπλέον έχει ένδειξη της ημερομηνίας και της ημέρας της εβδομάδας. Η έκδοση ‘SFTI’ του TOP GUN χρονογράφου της οικογένειας Pilot κυκλοφορεί με πράσινο υφασμάτινο λουράκι και διατίθεται σε περιορισμένο αριθμό 1.500 τεμαχίων.
Ανθεκτικό και χάρμα οφθαλμών, λοιπόν, αλλά δεν μπορώ να μη ρωτήσω: όταν βρίσκεσαι σε ένα πιλοτήριο με τόσο σύγχρονα όργανα και συνεχή ροή πληροφοριών και εκτελείς έναν ριψοκίνδυνο ελιγμό σε υπερηχητική ταχύτητα απέναντι σε πραγματικό εχθρό με όλη τη δύναμη της αδράνειας να σε πιέζει στο κάθισμα, τότε… σηκώνεις το χέρι και κοιτάς το ρολόι σου;
«Ένα από τα πράγματα που κάνουν το ρολόι της IWC τόσο καλό είναι το πόσο ευανάγνωστο είναι. Υπάρχουν υπερσχεδιασμένα ρολόγια που για να καταλάβεις τι ώρα είναι πρέπει πραγματικά να αφιερώσεις χρόνο. Εμείς δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Πρέπει να μπορείς να δεις καθαρά την ώρα σε οποιεσδήποτε συνθήκες, με αντηλιά, με σκοτάδι, υπό γωνία έχοντας το χέρι στο πηδάλιο, και όλα αυτά με μια κλεφτή ματιά, γιατί το βλέμμα σου δεν μπορεί να παραμείνει προσηλωμένο σε ένα μόνο όργανο, πρέπει να έχεις ένα είδος τριγωνικής όρασης: να ελέγχεις ταυτόχρονα το ύψος, την ταχύτητα του ανέμου, και άλλα όργανα.
»Ανάμεσα σε αυτά φυσικά υπάρχουν όργανα και ενδείξεις μέτρησης του χρόνου, αλλά έχουν να κάνουν κυρίως με τους χρόνους της αποστολής και με τα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Όταν όμως θέλουμε να δούμε την ώρα, κοιτάζουμε το ρολόι, όπως π.χ. για το timing της αποστολής: 10:50 έλεγχος ασυρμάτου, 10:56 taxi, 11:00 απονήωση». Εντέλει, σε αυτές τις συνθήκες στη διάρκεια μιας αποστολής, εξακολουθείς να έχεις την αίσθηση του χρόνου;
Ο Jim di Matteo σημειώνει: «Απολύτως. Ο χρόνος είναι κάτι το κρίσιμο και πρέπει να ξέρεις να τον διαχειρίζεσαι. Είναι κάτι το οποίο έχεις συνέχεια στον νου σου. Δεν μετράς βέβαια κάθε στιγμή, αλλά υπολογίζεις συνεχώς τα πάντα. Πρέπει να έχεις μια εσωτερική αίσθηση του χρόνου και του ρυθμού. Αποτελεί κρίσιμη δεξιότητα για έναν αεροπόρο. Είναι αυτό που ονομάζουμε “εσωτερικό ρολόι” και το αποκτάς με την εμπειρία».
Το «εξωτερικό» ρολόι, πάντως, το αποκτάς από την IWC.
Διαβάστε ακόμα: IWC Portugieser Chronograph – για πρώτη φορά με ατσάλινο μπρασελέ.