Η γραβάτα είναι εξωλεκτική δήλωση που κάνει ο άντρας άμα τη εμφανίσει του.

    Το αξεσουάρ

    Όπως ακριβώς το είχε πει ο Όσκαρ Γουάιλντ: «Το να μάθεις να δένεις σωστά τη γραβάτα σου είναι το πρώτο σοβαρό βήμα που κάνεις στη ζωή. Για τον πιτσιρικά που μαθαίνει να δένει τη γραβάτα από τον πατέρα του, είναι μια πράξη μύησης στην επικράτεια του ανδρισμού του.

    Αν θυμηθούμε εκείνη τη στιγμή, ανεξάρτητα αν στη συνέχεια ταυτιστήκαμε με τις γραβάτες ή δεν βρίσκονται στην γκαρνταρόμπα μας, θα κατανοήσουμε απολύτως τον συμβολισμό που κρύβει. Γιατί δεν συνέβη με το δέσιμο των παπουτσιών μας; Ή με το χτένισμά μας; Διότι η γραβάτα είναι μια απολύτως αντρική υπόθεση. Οι γυναίκες δεν μπορούν να την κοπιάρουν ή να την οικειοποιηθούν. Θα παραμένει πάντα ένα αντρικό οχυρό. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να το προσέχουμε και να το σενιάρουμε καταλλήλως.

    Ναι, μπορεί να μην έχει καμία χρηστική αξία. Μπορεί να σου την παίρνει ο αέρας. Ακόμη και να σου δεσμεύει την ανάσα. Τι μ’ αυτό; Η γραβάτα είναι η εξωλεκτική δήλωση που κάνει ο άντρας άμα τη εμφανίσει του. Ακόμη και η απουσία της (βλ. περίπτωση Τσίπρα) σημαίνει με τη σειρά της πολλά. Άρα, δεν γίνεται λόγος για το τίποτα.

    Διαλέξτε απαλούς τόνους και γλυκά χρώματα για το πρωί, λίγο πιο έντονα το απόγευμα και σαφώς πιο σκούρα το βράδυ.

    Παραδοσιακές φίρμες όπως η Charvet στο Παρίσι, η Marinella και η Calabrese 1924 στη Νάπολη, η Drake’s στο Λονδίνο, εξακολουθούν να τροφοδοτούν την καλλιτεχνία της γραβάτας. Δίπλα τους έρχονται να προστεθούν οι νεότερες: Tie you Tie στην Ιαπωνία, Howard’s στο Παρίσι ή Viola Milano.

    Για τους ενδεδειγμένους κόμπους, κρατήστε αυτούς: ο απλός (four-in-hand) και ο demi Windsor.

    Το θέμα, όμως, είναι να καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τα στεγανά που ακολουθούν κάθε νόρμα και να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τις γραβάτες μας. Καλό είναι να αποφεύγουμε τις γραβάτες των οποίων το φάρδος είναι μεγαλύτερο των 7,8 εκ. Το μοτίβο δεν πρέπει να ‘ναι ούτε περίπλοκο (με πάρα πολλά χρώματα) ούτε κραυγαλέο ούτε γυαλιστερό.

    Διαλέξτε απαλούς τόνους και γλυκά χρώματα για το πρωί, λίγο πιο έντονα το απόγευμα και σαφώς πιο σκούρα το βράδυ. Πώς να το κάνουμε: οι μεταξωτές μπλε ή γκρι είναι για πιο επίσημες περιστάσεις. Όσο για τους ενδεδειγμένους κόμπους, κρατήστε αυτούς: ο απλός (four-in-hand) και ο demi Windsor.

    Ο τελευταίος είναι πρακτικός εάν η γραβάτα είναι μακριά ή εάν ο γιακάς του πουκαμίσου απαιτεί έναν πιο ογκώδη κόμπο. Καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε τη μικρή θηλιά («the keeper») στο πίσω μέρος. Επιδιώξτε μια κάποια νωχέλεια, αφήνοντας πού και πού να ξεμυτίσει η στενή πλευρά («the tail») της γραβάτας.

    Οσο για το περιβόητο ερώτημα για το μήκος της γραβάτας: η άκρη της πρέπει μετά βίας να αγγίζει το πάνω μέρος της ζώνης σας και τα δύο μέρη οφείλουν να είναι ισομήκη. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, προτιμήστε σαφώς η στενή άκρη να είναι μακρύτερη από την μπροστινή». Αν τυχόν ακούσετε το όρο «split-ties», μην πάει ο νους σας στο κακό. Αντιθέτως, αναφέρεται στον τρόπο δεσίματος της γραβάτας σύμφωνα με τον οποίο και οι δύο άκρες της να είναι ορατές. Έτσι, η γραβάτα μετατρέπεται σε φουλάρι. Όσοι ξέρουν από σύγχρονο αντρικό ντύσιμο, τον αποδέχονται τυφλά.

    Εξαρχής το συγκεκριμένο ρολόι ήταν μια καινοφανής έλευση που συνδύασε τον ιδιαίτερο μηχανισμό με την κλασική φόρμα.

    Το ρολόι

    Αλήθεια, τι θα σας έκανε να θεωρήσετε ένα ρολόι αξιόπιστο; Να μην χάνει ούτε λεπτό; Αυτό έλειπε. Τότε δεν θα μιλούσαμε καν για ρολόι. Μήπως κάποιες ιδιαίτερες ενδείξεις, πέραν της ώρας (κάτι τόσο προφανές), οι οποίες ενδέχεται να σας είναι χρήσιμες, αλλά θέλετε να τις έχετε ως δεδομένες; Ορθόν.

    Ας πάρουμε παράδειγμα το Portugieser Perpetual Calendar της IWC. H εμφάνιση της φάσης του φεγγαριού που υπάρχει ως ευκρινές topic στην «βορινή» πλευρά του καντράν είναι μια ξεχωριστή νότα, την οποία δεν γίνεται να μην διακρίνεις αυτοστιγμεί. Αν είναι αξιόπιστη; Ναι, αρκεί να σκεφτείτε πως αποκλίνει κατά μία μόλις ημέρα ανά 577,5 χρόνια. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

    Δεν μπορεί να μην γίνει λόγος για τα 18 καράτια του χρυσού που το στεφανώνουν και συνδυάζονται με το σκούρο καφέ μπρασελέ από δέρμα αλιγάτορα.

    Αυτό το κομψό ρολόι δύσκολα θα αποκλίνει από τις επιθυμίες σας. Είναι τόσο κλασικό, εύχρηστο και σικάτο που ταιριάζει σε κάμποσους αντρικούς καρπούς. Είναι εξοπλισμένο με όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείτε για το έτος στο οποίο βρισκόμαστε, την ημέρα, και τον μήνα κι όλα αυτά σε τέσσερις υποδιαιρέσεις στο καντράν (συμπεριλαμβανομένης της φάσης του φεγγαριού). Προσθέστε ακόμη τις πληροφορίες που λαμβάνεται για το αποθεματικό της ισχύος και τα μικρά δευτερόλεπτα και, αίφνης, έχετε ένα ρολόι που έχει μάθει να σκέπτεται ακατάπαυστα.

    Η διάμετρός του (44,2 mm) είναι ένα ακόμη σημείο αιχμής αυτού του ρολογιού.

    Φυσικά, δεν μπορεί να μην γίνει λόγος για τα 18 καράτια του χρυσού που το στεφανώνουν και συνδυάζονται με το σκούρο καφέ μπρασελέ από δέρμα αλιγάτορα. Είναι η επιτομή της κομψότητας και της ήρεμης χαριτόβρυτης διάθεσης. Καμία εκκεντρικότητα, μόνο κλασική χάρη.

    Η διάμετρός του (44,2 mm) είναι ένα ακόμη σημείο αιχμής αυτού του ρολογιού. Ευδιάκριτο και συνάμα στιβαρό, αλλά όχι τραχύ. Αντέχει σε 3 bar κάτω από το νερό και έχει 168 ώρες αποθεματικό ισχύος. Πέρα, όμως, από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του (όχι αμελητέα), θα πρέπει να κατανοήσουμε το εξής δεδομένο: από όλη τη θαυμαστή γκάμα των ρολογιών της IWC, το Perpetual Calendar ανήκει στην κατηγορία των εμβληματικών.

    Είναι ένα ρολόι που ξέρει να «δουλεύει» μόνο του. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

    Για την ιστορία, από τη στιγμή που ο λαμπρός δημιουργός Kurt Klaus έβγαλε το Da Vinci Perpetual Calendal, η συγκεκριμένη οικογένεια των ρολογιών άρχισε να αποκτάει φανατικούς φίλους. Μιλάμε για τα μέσα της δεκαετίας του ’80, αν και ο ίδιος άρχισε να το δημιουργεί από τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Όταν η IWC έφερε στο φως αυτή τη σειρά των «Ημερολογίων», άλλαξε πολλά πράγματα στην αγορά της υψηλής ωρολογοποιίας.

    Ήταν μια καινοφανής έλευση που συνδύασε τον ιδιαίτερο μηχανισμό με την κλασική φόρμα. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η εξέλιξη του «είδους» στη σημερινή εποχή, δίχως να χάνεται η πατίνα του κλασικού. Άρα, οι άντρες που τους αρέσει να ντύνονται δίχως το άγχος της εκάστοτε μόδας και ταυτίζουν την προσωπικότητά τους με απέριττες γραμμές στα σακάκια και δίχως άσκοπα χρώματα στα πουκάμισα, θα βρουν ένα τέλειο «συνεργάτη» του στυλ τους σ’ αυτό το ρολόι. Αφήστε το χρυσό του να τραβήξει τα βλέμματα. Είναι ένα ρολόι που ξέρει να «δουλεύει» μόνο του. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

    INFO
    Φωτογραφία-Styling: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης
    IWCPortugieser Perpetual Calendar 
    Μade to measure Κουστούμι μπλε με ψιλή ρίγα – Truman
    Μade to measure Πουκάμισο με γαλάζια ρίγα – Bespoke Athens
    Γραβάτα & Pocket square ΚΥΔΟΣ

    Διαβάστε ακόμα: Φωτογραφίζοντας τη στιγμή – η ζωή μας είναι μια σειρά εικόνων.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top