NOUVEL 2014 Miroir A_A

    Το “Miroir A” του 2014. Χώρος και ατμόσφαιρα και φως σκεδάζονται. Για να συγκινήσουν. (© Jean Nouvel Design, Φωτό: Mike Bruce)

    «Δεν είμαι designer», δηλώνει ο Nouvel. Αλλά «ένας αρχιτέκτονας που ασχολείται με το design. Τα προϊόντα που έχω σχεδιάσει συνήθως προκύπτουν από αρχιτεκτονικές παραγγελίες ή είναι παράγωγα κτιρίων μου. Αντιστοιχούν σε στάσεις ζωής και συνδέονται με πολύ συγκεκριμένες χρήσεις».

    Ο Jean Nouvel είναι ένας μοντερνιστής αρχιτέκτονας με τεράστια επιρροή. Στα 71 του, είναι ο δεύτερος Γάλλος που έχει κερδίσει το Pritzker μέσα σε 14 χρόνια, μετά τον Christian de Portzamparc το 1994.

    Το έργο του χαρακτηρίζεται «από τη θαρραλέα αναζήτηση νέων ιδεών και την αμφισβήτηση κάθε αποδεκτής νόρμας, ώστε να διευρύνει τα όρια του πεδίου της δραστηριότητάς του». Η επιτροπή το 2008 του αναγνώρισε «τη συνοχή, τη φαντασία και κυρίως μια ακόρεστη ανάγκη δημιουργικών πειραματισμών».

    nouvel_kolaz

    Αριστερά: Το “Miroir B” του 2014. (© Jean Nouvel Design, Φωτό:Mike Bruce) Δεξιά: Ο Jean Nouvel μπροστά από το έργο του “Boite à outil”. Οπαδός μιας αρχιτεκτονικής των συμφραζομένων.

    Για τον Nouvel, στην αρχιτεκτονική δεν υπάρχει στυλ εκ των προτέρων. Πρόκειται περισσότερο για ένα πλαίσιο, ερμηνευμένο στην πιο ευρεία του έννοια, ώστε να συμπεριληφθούν η κουλτούρα, η τοποθεσία, το πρόγραμμα και ο πελάτης, πράγμα το οποίο τον οδηγεί στην ανάπτυξη διαφορετικής, αυθεντικής, στρατηγικής για κάθε project. Και μιλάμε για πάνω από 200 κτίρια σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

    Γεννημένος στη ΝΔ Γαλλία το 1945 από γονείς εκπαιδευτικούς. Στην αρχή ήθελε να γίνει ζωγράφος. Ωστόσο, το 1964 πείθεται να εγγραφεί στην αρχιτεκτονική, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού.

    Η αρχιτεκτονική του είναι ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς, διαφάνειας και αντανάκλασης, παίζοντας μ’ όλων των ειδών τα κινηματογραφικά εφέ, ώστε να δομήσει μια διαδρομή.

    Το Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου, ένα από τα «μεγάλα έργα» του Φρανσουά Μιτεράν, εκτόξευσε την καριέρα του στο διεθνές στερέωμα το 1987, 17 χρόνια αφότου είχε ανοίξει το πρώτο του γραφείο. Το κτίριο αυτό στις όχθες του Σηκουάνα ξεχωρίζει από τα ανοίγματα μεταβλητής γεωμετρίας σε σχήμα καφασωτού, κλείσιμο ματιού στον αραβο-μουσουλμανικό πολιτισμό.

    Έκτοτε έχει υπογράψει, μεταξύ άλλων, την ανακαίνιση της Όπερας της Λιόν, το Ίδρυμα Cartier και το Musée du quai Branly στο Παρίσι, το πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο της Λουκέρνης ή το φαλλικό πύργο Agbar στη Βαρκελώνη.

    Στις ΗΠΑ σήκωσε έναν πύργο στο Μανχάταν και ένα θέατρο στη Μινεάπολη, εμβληματικού της αίσθησης της σκηνοθεσίας που διαθέτει. Το μουσείο του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι και το Εθνικό Μουσείο της Κίνας (NAMOC) είναι δύο από τα νέα έργα του που βρίσκονται σε εξέλιξη.


    Διαβάστε ακόμα – Federico Babina: Η λογοτεχνία ως αρχιτεκτονική


    Ο Jean Nouvel, αρχιτέκτονας-σταρ, χορτάτος από διακρίσεις, σπείρει εδώ και 20 χρόνια ανά τον κόσμο τη διαφανή αρχιτεκτονική του, καμωμένη από γυαλί και μέταλλο, κατασκευές που συχνά θυμίζουν τεράστιους λειασμένους μονόλιθους.

    Πάντα ντυμένος στα μαύρα, το κρανίο ξυρισμένο, περιφέρει την ψηλή και γεροδεμένη σιλουέτα του στα εργοτάξια. Οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν λένε ότι έχει μανία με το ράγκμπι, το καλό φαγητό και την έντονη συζήτηση. Η αρχιτεκτονική του είναι ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς, διαφάνειας και αντανάκλασης, παίζοντας μ’ όλων των ειδών τα κινηματογραφικά εφέ, τα καδραρίσματα, τα τράβελινγκ, ώστε να δομήσει μια διαδρομή.

    Τρίπτυχα: χρωματιστοί καθρέφτες αποτελούμενοι από τρία μέρη. Αντικείμενα απόλυτης καθαρότητας, αυτάρεσκα στιβαρά, στοιχειώδη. Βλέπεις τον εαυτό σου απ’ όλες τις πλευρές.

    Οπαδός μιας αρχιτεκτονικής «των συμφραζομένων και των εννοιών», όπου το κτίριο «ποτέ δεν αγνοεί το πού βρίσκεται και τι υπάρχει γύρω του», αυτός ο αρχιτέκτονας και πολεοδόμος δεν διστάζει να χρησιμοποιεί την παραδοξότητα, δηλώνοντας πως «το μέλλον της αρχιτεκτονικής δεν είναι αρχιτεκτονικό».

    Ως designer, σχεδιάζει εδώ και είκοσι χρόνια κρεβάτια, πολυθρόνες, φωτιστικά για την Artemide ή καφετιέρες για την Alessi. Η Gagosian Gallery σε συνεργασία με την γκαλερί Patrick Seguin είναι οι αποκλειστικοί παραγωγοί και διανομείς της περιορισμένης έκδοσης επίπλων του.

    _MG_6509

    Ο Nouvel ξέρει να δημιουργεί μυστήριο και γεωμετρίες, να προκαλεί παρεμβολές και να παράγει απειροστά καδραρίσματα. (© Jean Nouvel Design, Φωτό: Σίλια Ψυχή)

    Τι είναι, λοιπόν, αυτά τα «Τρίπτυχα» που παρουσιάζει τώρα στην αθηναϊκή Gagosian, σε μόλις 6 αντίτυπα; Τίποτα περισσότερο από χρωματιστούς καθρέφτες αποτελούμενους από τρία φύλλα. Αντικείμενα απόλυτης καθαρότητας, αυτάρεσκα στιβαρά, στοιχειώδη.

    Σχόλιο στη χρήση του καθρέφτη: Βλέπεις τον εαυτό σου απ’ όλες τις πλευρές. Και παίζοντας με τα ανοίγματα και τις αντανακλάσεις, συλλαμβάνεις καινούργια θραύσματα χώρου, αλλάζεις τον τρόπο αντίληψης. Σπονδυλική στήλη: η τεράστια και πασίγνωστη εργαλειοθήκη του 1987 (“Boîte à outils”), από ανοξείδωτο ατσάλι. Μια επανερμηνεία.

    _MG_6721

    Η έκθεση του Jean Nouvel στην Gagosian Gallery διαρκεί έως τις 30 Ιουλίου. (© Jean Nouvel Design, Φωτό: Σίλια Ψυχή)

    Ξέρει να δημιουργεί μυστήριο και γεωμετρίες ο Nouvel, να προκαλεί παρεμβολές και να παράγει απειροστά καδραρίσματα. Χώρος και ατμόσφαιρα και φως σκεδάζονται. Για να συγκινήσουν. Απροσδόκητα.

    //«Jean Nouvel: Τρίπτυχα», ώς τις 30 Ιουλίου 2016.
    Info: Gagosian Gallery, Μέρλιν 3, Σύνταγμα. Για περισσότερες πληροφορίες, στο e-mail [email protected] και στο τηλέφωνο 210 3640215.

     

    Διαβάστε ακόμα: Άνοιξε «Η Πόλη του Κρασιού» στο Μπορντό. Ένα μουσείο grand cru

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top