Το Kinsterna Hotel περιβάλλεται από πράσινο ενοποιώντας την πέτρα με τη φύση.

Για τον Γιάννη Ρίτσο ήταν ένα «πέτρινο καράβι». Ήταν ο τόπος της καρδιάς του. Η Ακρα Mινώα -όπως  ονομαζόταν κατά την αρχαιότητα- που αποκόπηκε από την Πελοπόννησο με έναν σεισμό το 375 μ.X. και πήρε τη μορφή που διατηρεί σήμερα. Τίποτα πιο αυθεντικά όμορφο: είναι το μέρος όπου ο «Βράχος της Μονεμβασιάς» συνομιλεί με την πέτρα, η θαλασσινή αύρα και την ιστορία που κουβαλάει ο τόπος από τον Μεσαίωνα ως τις μέρες μας.

Πίσω από τα μεσαιωνικά τείχη της Μονεμβασιάς κρύβεται η μαγευτική καστροπολιτεία που φιλοξενεί βυζαντινές εκκλησίες, ιστορικά αρχοντικά, γραφικά καλντερίμια και μία σειρά από ξενώνες, εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα, που πειθαρχούν ευβλαβικά στους κανόνες αρχιτεκτονικής και δόμησης (μοναδική -σχεδόν- περίπτωση στην Ελλάδα).

Όμως όσο όμορφη και αν είναι η Μονεμβασιά η διαμονή εκεί κρύβει δυσκολίες και στερείται ορισμένων ανέσεων: Στενοί δρόμοι, ζέστη, ορδές τουριστών είναι μερικά μόνο αποθαρρυντικά στοιχεία για όσους θέλουν να περάσουν εκεί μερικές ημέρες και όχι μόνο μερικές ώρες.

Διαφορετικοί τόνοι του γαλάζιου στις νέες μεζονέτες που κτίστηκαν με προσοχή γύρω από το ιστορικό κτίριο.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο υπερτερεί το Kinsterna: Βρίσκεται στην περιοχή του  Αγίου Στεφάνου, μόλις 7 χλμ ΝΔ της Μονεμβασιάς, και είναι κτισμένο στην άκρη του κτήματος “Ιμπραήμ Μπέη”, το οποίο έχει συνολική έκταση 90 στρεμμάτων. Η ιστορία του αρχοντικού -διότι περί τέτοιου πρόκειται- είναι αξιοσημείωτη και το καθιστά μοναδικό τόσο στην Πελοπόννησο, αλλά ενδεχομένως και στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

Στην κεντρική αυλή του ιστορικού κτιρίου, υπάρχει στέρνα με νούφαρα που θαρρείς ότι έχει εναποθέσει εκεί με το πινέλο του ένας ιμπρεσιονιστής ζωγράφος.

Το Αρχοντικό είναι από τα λίγα εκτός κάστρου, βρισκόμενο όμως κοντά και τοποθετημένο στο ιδανικό σημείο… εποπτείας της ευρύτερης περιοχής. Έχοντας οχυρωματική μορφή άντεξε στις εκάστοτε επιδρομές και γνώρισε δόξες, και επειδή διέθετε άφθονο νερό. Αν μείνετε στη μεζονέτα που βλεπετε στην ακριβώς παραπάνω φωτογραφία, θα σας νανουρίζει ο ζεν ήχος από ένα ποταμάκι που κυλά ακριβώς δίπλα. Ενώ στην κεντρική αυλή του ιστορικού κτιρίου, υπάρχει η περίφημη στέρνα με νούφαρα που θαρρείς ότι έχει εναποθέσει εκεί με το πινέλο του ένας ιμπρεσιονιστής ζωγράφος. Την τριλογία του “υγρού στοιχείου” συμπληρώνει μια μικρή πηγή που υπάρχει μέσα σε μια επισκέψιμη σπηλιά, στα κελάρια του αρχοντικού. Σαν παραμύθι.

Οσο για το όνομά, η λέξη «κινστέρνα» είναι αντιδάνειο, δηλαδή υπήρχε στα αρχαία ελληνικά (κίστη), χρησιμοποιήθηκε στα λατινικά (cisterna) και ξαναήρθε στα ελληνικά/βυζαντινά (κινστέρνα). Στα βυζαντινά χρόνια οι δεξαμενές (κινστέρνες) που μάζευαν το βρόχινο νερό ήταν στεγασμένες. Σύμφωνα με τον οθωμανό περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή το 1670 υπήρχαν πολλές «εμπορικές» κινστέρνες στη Μονεμβασία.

Η Βυζαντινή σουίτα.

Η ιστορία του αρχοντικού χάνεται στα βάθη των αιώνων και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί επαρκή στοιχεία για το αρχικό κτίριο και την ακριβή χρονολογία ανέγερσης του. Η ηλικία των πρεκιών της υποδοχής και του Δωματίου 37, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Δημόκριτου, πιθανολογείται κάπου μεταξύ του τέλους του 17ου και του τέλους του 18ου αιώνα. Δεν υπάρχουν πολλά κτίρια με τέτοιο ιστορικό βάθος στα οποία να μπορείς να νιώσεις στιγμές χαλάρωσης.

Οι επισκέπτες απολαμβάνουν κρασί, λάδι, μαρμελάδες και άλλα προϊόντα από το κτήμα. Αυτή είναι η αληθινή πολυτέλεια και χαρά της ζωής.

Στο all-day εστιατόριο “MOURIES” κυριαρχούν επίσης οι σπιτικές γεύσεις με τοπικά προϊόντα.

Η τοπική παράδοση λέει ότι υπήρξε σπίτι «Καδή» (δικαστή) της Μονεμβασίας. Το γεγονός αυτό κατ’ουσίαν επαληθεύτηκε αφού κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης αποκαλύφθηκε χώρος με μικρούς φωταγωγούς χωρίς είσοδο που χρησιμοποιείτο για τούρκικη φυλακή «μπουντρούμι». Σήμερα αποτελεί τμήμα ενός εντυπωσιακού πεντάθολου δωματίου. Είναι το πιο chic «κελί» που μπορεί κανείς να διανυκτερεύσει.

Όταν το 2002 αγοράσθηκε το κτήμα, η φύση είχε πάρει το πάνω χέρι και κατάπινε σταδιακά το κτίριο. Στον όροφο ενός εκ των κτισμάτων είχε φυτρώσει πεύκο 5 μέτρων (!) αλλά και δίμετρος σκίνος, επειδή οι θόλοι στις παλαιές καμάρες είχαν πακτωθεί με χώμα και κοπριές. Η παλιά στέρνα συγκρατούσε λίγο νερό, υπήρχαν σχεδόν στην αυθεντική τους μορφή 4-5 κολώνες, πολλά οπωροφόρα είχαν βεβαίως ξεραθεί ενώ είχε «θεριέψει» η κληματαριά γύρω από τη στέρνα.

Το ξενοδοχείο διαθέτει τρία εστιατόρια. Δύο πιο χαλαρά με δημώδη χαρακτήρα και ένα έντεχνο, δημιουργικό απ’όπου και η φωτογραφία.

Την άνοιξη του 2006 ξεκίνησε η αποκατάσταση του αρχοντικού με σκοπό τη δημιουργία ενός boutique design hotel διεθνούς κλάσης, που ολοκληρώθηκε το 2010. Στόχος των ιδιοκτητών ήταν η πλήρης και πιστή αποκατάσταση τόσο των κτιριακών εγκαταστάσεων όσο και των παραγωγικών δραστηριοτήτων του κτήματος (αμπέλια, λιοτρίβι, φούρνοι, περιβόλια, κ.λ.π.). Πράγματι σήμερα οι επισκέπτες απολαμβάνουν κρασί, λάδι, μαρμελάδες και άλλα προϊόντα από το κτήμα. Αυτή είναι η αληθινή πολυτέλεια και χαρά της ζωής.

Πλάι στους καρποφόρους αμπελώνες, τους υπεραιωνόβιους ελαιώνες και πορτοκαλεώνες, οι επιβλητικοί ευκαλύπτοι και τα αγέρωχα κυπαρίσσια περιτριγυρίζουν το βυζαντινό αρχοντικό. Μέσα σε αυτό το σκηνικό το ξενοδοχείο διοργανώνει διάφορες δραστηριότητες ιστορικού, πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα που είναι  ειδικά σχεδιασμένες για τους επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα την περιοχή και την ιστορία της.

Στο πρωινό: Ιδανικό σημείο για να τρως κοιτώντας αυτή τη θέα.

Καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, το Kinsterna προτείνει μια ποικιλία εμπειριών, όπως η ιστορική περιήγηση του αρχοντικού, πεζοπορία στα μονοπάτια των αμπελώνων και της γύρω περιοχής, βόλτα με το άλογο ή το γαϊδουράκι, ποδηλασία, γευσιγνωσία κρασιών, ψήσιμο ψωμιού στον παλαιό πέτρινο ξυλόφουρνο, μαθήματα μαγειρικής, παρασκευή χειροποίητου σαπουνιού, βόλτα με το σκάφος του αρχοντικού στο βράχο της μεσαιωνικής καστροπολιτείας και σε κοντινές απομονωμένες παραλίες ή ακόμα και για ψάρεμα.

Ο χώρος της πισίνας η οποία έχει ένα εντυπωσιακό σχήμα Γ.

Τι άλλο προσφέρει; Σίγουρα μια νέα διάσταση στην έννοια της πολυτέλειας με νόημα, χωρίς πομφολυγώδεις “δηθενιές”. Για παράδειγμα, οι  φεγγαρόφωτες βραδιές συντροφιά με ένα ποτήρι κρασί από τους ιδιωτικούς αμπελώνες του δίπλα στη βυζαντινή στέρνα, είναι βγαλμένες από ταινία εποχής. Το κρασί και το φαγητό είναι στο DNA του ξενοδοχείου: Το Kinsterna διαθέτει τρία εστιατόρια. Δύο πιο χαλαρά με δημώδη χαρακτήρα και ένα έντεχνο, δημιουργικό.

Αναζητείστε αγριόχορτα στην εποχή τους όπως τις εξαιρετικές “οβριές”, τυριά μικρών παραγωγών, χειροποίητες πίτες.

Η ταβέρνα “LINOS” λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι και βρίσκεται στον υπαίθριο χώρο με το παλαιό πέτρινο λιοτρίβι, το πατητήρι (λινός) και τον πέτρινο ξυλόφουρνο. Είναι το πιο αυθεντικό μέρος για ένα γνήσιο τοπικό γεύμα. Στο all-day εστιατόριο “MOURIES” κυριαρχούν επίσης οι σπιτικές γεύσεις με τοπικά προϊόντα. Αναζητείστε αγριόχορτα στην εποχή τους όπως τις εξαιρετικές “οβριές”, τυριά μικρών παραγωγών, χειροποίητες πίτες. Τέλος το κομψό εστιατόριο “STERNA” προτείνει τη δική του εκδοχή της νέας ελληνικής κουζίνα με δημιουργικές παρασκευές και μοντέρνες τεχνικές.

Η εντυπωσιακή πισίνα σε σχήμα Γ και το ατμοσφαιρικό Kinsterna Spa με τους έμπειρους θεραπευτές και τις signature θεραπείες συμπληρώνουν την εμπειρία στο Kinsterna και δικαιολογούν τη διάκριση του στην Hot List 2011 του έγκυρου Condé Nast Traveler, ως ένα από τα 65 καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο.

 

//INFO:
Kinsterna Hotel – Μονεμβάσια
τηλ: 30 27320 66300, F + 30 27320 66116

 

Διαβάστε ακόμα: Πικ-νικ στο κέντρο της Αθήνας: Φρέσκια πρόταση στην ταράτσα του ξενοδοχείου The Foundry.

 

 

 

 

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top