Η εξοχική κατοικία βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, στα Ρούστικα.

    Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokosalaki Architecture ολοκλήρωσε την εξοχική κατοικία Inner Courtyard στο χωριό Ρούστικα της Κρήτης, για ένα ζευγάρι Γάλλων, δημιουργώντας ένα μοναδικό ησυχαστήριο που συνδυάζει παραδοσιακά στοιχεία κρητικής αρχιτεκτονικής, στοιχεία μινιμαλισμού και ένα χαρακτηριστικό, γιγαντιαίο άνοιγμα, που οδηγεί στην εσωτερική αυλή, και κάνει αναφορά στην αρχιτεκτονική της Ενετοκρατίας.

    Η οικία είναι κρυμμένη στους ελαιώνες και την πυκνή βλάστηση.

    Να σημειωθεί πως πίσω από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokosalaki Architecture βρίσκεται η Ναταλία Κοκοσαλάκη, αδελφή της φημισμένης σχεδιάστριας μόδας Σοφίας Κοκοσαλάκη που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

    Στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, τα Ρούστικα απλώνονται στις κορυφές των λόφων, κρυμμένα στους ελαιώνες και την πυκνή βλάστηση. Σε αυτό το αρχέγονο τόπο, 500 μέτρα από το χωριό ένα ζευγάρι Γάλλων αποφάσισε να στεγάσει την μεγάλη οικογένεια τους σε ένα αμιγώς Κρητικό περιβάλλον για να απολαμβάνουν τα καλοκαίρια τους σε ένα μέρος όπου οι παραδόσεις κρατούν στην δοκιμασία του χρόνου.

    Η άμεση σχέση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού εξελίχθηκε ως η κύρια ιδέα των αρχιτεκτόνων.

    Για να οργανώσει τους χώρους και τις ανάγκες της οικογένειας, το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokosalaki Architecture φαντάστηκε, σε μορφή ενός σύντομου κειμένου, σαν να ήταν η πρώτη σελίδα ενός μυθιστορήματος, μια τυπική καλοκαιρινή μέρα σε αυτό το μυθοπλαστικό Κρητικό σπίτι και το αγροτικό του περιβάλλον.

    Η καθαρότητα των γραμμών και οι σύγχρονες μέθοδοι κατασκευής με τοπικά υλικά χαρακτηρίζουν το εσωτερικό.

    Περιέγραψαν τους διάφορους χώρους του σπιτιού και τον μεγάλο κήπο. Η άμεση σχέση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού εξελίχθηκε ως η κύρια ιδέα των αρχιτεκτόνων. Η Κρητική ζωή είναι στενά συνδεδεμένη με τη γη, την ύπαιθρο, τα ελαιόδεντρα, και ήταν στόχος τους να το διατηρήσουν αυτό κατά την διάρκεια του σχεδιασμού τους.

    Απλές γραμμές και λειτουργικότητα.

    Η μεγάλη τοξωτή είσοδος, που οδηγεί σε μια εσωτερική αυλή, αναβιώνει τις μνήμες των Ενετών που άφησαν το αποτύπωμά τους στο νησί. Οι χοντροί πέτρινοι τοίχοι, που είναι χτισμένοι σε διαφορετικά επίπεδα, δημιουργούν σκάλες, βεράντες, υπαίθριο ντους και χώρους καθιστικού.

    Η μεγάλη τοξωτή είσοδος, που οδηγεί σε μια εσωτερική αυλή, αναβιώνει τις μνήμες των Ενετών.

     

    Η καθαρότητα των γραμμών, οι σύγχρονες μέθοδοι κατασκευής με τοπικά υλικά (η παραδοσιακή ώχρα αναμιγνύεται με σοβά) με προσεγμένες λεπτομέρειες (σύγχρονες ξύλινες συρόμενες πόρτες ή κρυφό σύστημα υδρορροής) ρυθμίζουν τον τόνο του εξωτερικού και του εσωτερικού του σπιτιού.

    Ο χώρος της κουζίνας.

    Οι αρχιτέκτονες ήθελαν να δημιουργήσουν μια τυπική Κρητική κατοικία, απλή, διακεκριμένη και πολύ περήφανη. Συνδυάζοντας αυτά τα χαρακτηριστικά με μια σύγχρονη προσέγγιση και μια διεξοδική μελέτη της τοπογραφίας, τοποθέτησαν μια μοναδική κατοικία στο τοπίο, σαν το κτίριο να ήταν πάντα εκεί.

     

    Φωτογραφίες: Giorgos Messaritakis

    ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.    

     

    Διαβάστε ακόμα: Το απέριττο κάλλος ενός σπιτιού 30 ετών στη Μύκονο.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top