Μέσα στις σήραγγες του μετρό με το φως να παίζει το δικό του παιχνίδι.

  Eστω και με αργά βήματα το μετρό της Αθήνας επεκτείνεται, ενώ και της Θεσσαλονίκης παίρνει το δρόμο του (αν και είναι γνωστή η διαμάχη για το σταθμό Βενιζέλου).

  Η επέκταση της γραμμής 3 στην Αθήνα έχει σκοπό να συνενώσει το αεροδρόμιο με το λιμάνι του Πειραιά, ενώ τον Ιούλιο εγκαινιάστηκαν τρεις σταθμοί: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια. Ο φωτογράφος Πυγμαλίων Καρατζάς αποτύπωσε φωτογραφικά την ανάπτυξη των τριών αυτών σταθμών μέσα στις σήραγγες και αλλά στις πλατφόρμες των επιβατών.

  Εν κινήσει…

  Ακολούθως, μετέβη στη Θεσσαλονίκη για να τεκμηριώσει με τη φωτογραφική του μηχανή την πρόοδο του υπό κατασκευή μετρό της πόλης. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε πέντε σταθμούς, ξεκινώντας από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό για να συνεχίσει στους σταθμούς: Αγία Σοφία, Ανάληψη, Καλαμαριά και Αρετσού.

  Εσωτερική λήψη από το σταθμό του μετρό στη Νίκαια.

  Το αμαξοστάσιο που θα χρησιμεύσει επίσης ως κέντρο λειτουργίας βρίσκεται στην Πυλαία και καλύπτει 50.000 τ.μ.. Ο Καρατζάς φωτογράφισε τον χώρο, καθώς και τις σήραγγες μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Ανάληψης.

  Αεροφωτογραφία από το σταθμό του μετρό στον Κορυδαλλό.

  Η τρίτη φωτογράφηση έγινε πάλι στην Αθήνα για να καλύψει τις αναγεννημένες πλατείες πάνω από τους τρεις σταθμούς μετρό της γραμμής 3, καθώς και τους υπόλοιπους τρεις υπό κατασκευή σταθμούς που θα φτάσουν μέχρι το λιμάνι του Πειραιά (Μανιάτικα, Λιμάνι Πειραιά και Δημοτικό Θέατρο).

  Από μέσα προς τον ουρανό.

  Το Αρχαιολογικό Μουσείο και ο Χώρος Εργασίας της Ξυλοπαθητικής στον Πειραιά φωτογραφήθηκε επίσης για να τεκμηριώσει το έργο που έγινε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων του Πειραιά για την αποκατάσταση και συντήρηση των αρχαίων αντικειμένων που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές. Τα πιο σημαντικά ευρήματα ανακατασκευάζονται και αποθηκεύονται έως ότου εκτεθούν στους τελικούς σταθμούς.

  Αεροφωτογραφία από το υπό κατασκευή σταθμό στο Depot στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης.

  Το πλήρες σύνολο εικόνων από αυτές τις φωτογράφιση μπορείτε να το βρει κανείς στην ενότητα «Architectural – By Country Greece» στον ιστότοπο του Πυγμαλίωνα Καρατζά. Εδώ επιλέγονται πέντε σειρές: Το «Tunnel Vision» είναι μια σειρά αφηρημένων εικόνων με θόλωση κίνησης. Το «Nortigo AM» είναι μια σειρά εικόνων που βλέπουν κατευθείαν προς τον ουρανό, το αίθριο ή την οροφή.

  Εσωτερική λήψη από το σταθμό του μετρό στην Αγία Βαρβάρα.

  Το «Metro Tunnels» είναι μια σειρά από εικόνες των σηράγγων στα διάφορα στάδια κατασκευής τους. Τα κατασκευαστικά φώτα ακολουθούν το σχήμα των σωλήνων, δημιουργώντας σχεδόν υπνωτικούς ομόκεντρους δακτυλίους. Το «Depot» είναι μια επιλογή αφηρημένων επίπεδων εικόνων από τον τερματικό σταθμό Depot στην Πυλαία που εξερευνά και αποκαλύπτει τους χώρους μεταξύ των δύο κύριων κτιρίων και των διαφόρων γραμμών σιδηροδρομικής γραμμής.

  Εσωτερική λήψη από τον σταθμό του μετρό στον Κορυδαλλό.

  Το “Test Runs” είναι μια σειρά εικόνων που τραβήχτηκαν στις πλατφόρμες επιβατών της Αγίας Βαρβάρας, του Κορυδαλλού και της Νίκαιας κατά τη διάρκεια των δοκιμών των τρένων πριν από την επίσημη έναρξη. Το «Plazas» είναι μια επιλογή επίπεδων αεροφωτογραφιών από τις 3 δημόσιες πλατείες του Σταθμού Μετρό της Αγίας Βαρμπάρας, του Κορυδαλλού και της Νίκαιας, που αναγεννήθηκαν μαζί με την κατασκευή των υπόγειων σταθμών.

   

  //Φωτογραφίες:  Πυγμαλίων Καρατζάς 
  ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

   

  Διαβάστε ακόμα: Δραπετσώνα – η σκληρή ομορφιά των ερειπωμένων βιομηχανιών.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top