Το απέριττο κάλλος ενός σπιτιού 30 ετών στη Μύκονο

    Το γραφείο ARP Architecture Research Practice ανακαίνισε ένα σπίτι τριών δεκαετιών σε έναν τυπικό μυκονιάτικο βράχο. Θυμίζοντας μας πρώτον πως η αρχιτεκτονική ομορφιά δεν χρειάζεται να είναι extreme ντιζαϊνάτη και δεύτερον ότι αξίζει να ανανεώνουμε έξυπνα το υπάρχον κτιριακό απόθεμα και όχι να κτίζουμε διαρκώς καινούρια σπίτια.

     

    Η στρατηγική του γραφείου βασίστηκε στη λογική του βελονισμού – εστίασαν σε μικρές αλλαγές που θα επέφεραν μεγάλη επίδραση στη λειτουργικότητα.

    Το αρχιτεκτονικό γραφείο ARP Architecture Research Practice ανέλαβε την ανακαίνιση εξοχικής κατοικίας, κατασκευασμένης προ 30ετίας, στο νησί της Μυκόνου, προχωρώντας σε αναδιάταξη της χωρικής διαμόρφωσης με απόλυτο σεβασμό στις αρχές της κυκλαδίτικης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της οικίας.

    Η κατοικία έχει χτιστεί πάνω σε ένα τυπικό μυκονιάτικο βράχο και απολαμβάνει ανεμπόδιστη θέα στο λιμάνι, τη Χώρα και το ηλιοβασίλεμα. Το αρχικό κτήριο έχει αναπτυχθεί σταδιακά μέσα στα χρόνια με διάφορες προσθήκες και επεκτάσεις δωματίων, καταλήγοντας σε ένα γραφικό αλλά πολύπλοκο χωρικό σύνολο.

    Στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν η στοχευμένη επέμβαση και αναδιαμόρφωση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

    Ως αποτέλεσμα αυτής της οργανικής του εξέλιξης, παρά τις ποικίλες ποιότητες κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής που διαθέτει, υστερούσε σε θέματα κυκλοφορίας και ιεραρχίας τόσο εσωτερικών όσο και εξωτερικών χώρων.

    Στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν η στοχευμένη επέμβαση και αναδιαμόρφωση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων της κατοικίας, ώστε να γίνουν βιώσιμοι ως προς τις ανάγκες των χρηστών, χωρίς να απομακρυνθούν από τις αρετές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που χαρακτηρίζουν την κατοικία.

    Οι ξύλινες οροφές, ο ανάγλυφος σοβάς, οι σκαλιστές πόρτες και το πέτρινο εξωτερικό δάπεδο διατηρήθηκαν ως είχαν.

    Η κατοικία προορίζεται επίσης για ενοικίαση κατά τους θερινούς μήνες, συνεπώς έπρεπε να συνυπολογιστούν επιπλέον ζητήματα ιδιωτικότητας. Η στρατηγική του γραφείου βασίστηκε στη λογική του βελονισμού – εστίασαν σε μικρές αλλαγές που θα επέφεραν μεγάλη επίδραση στη λειτουργικότητα.

    Ορισμένα στοιχεία της κατοικίας διατηρήθηκαν και επεκτάθηκαν σε νέους χώρους.

    Οι κοινόχρηστοι χώροι διευρύνθηκαν, συνενώνοντας επίπεδα και μικρότερα δωμάτια μεταξύ τους και εισάγοντας μια χωρική ιεραρχία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου, εξορθολογίζοντας τις χρήσεις και τη λειτουργία των επιπέδων ώστε να εξυπηρετούν τις νέες ανάγκες και να μπορούν να φιλοξενήσουν διαφορετικά σενάρια.

    Η κατοικία έχει χτιστεί πάνω σε ένα τυπικό μυκονιάτικο βράχο.

    Ορισμένα στοιχεία της κατοικίας διατηρήθηκαν και επεκτάθηκαν σε νέους χώρους ενώ η χρήση κλασσικών υλικών, απέδωσε έναν ισορροπημένο συνδυασμό παραδοσιακής και μινιμαλιστικής αρχιτεκτονικής.

    Οι κοινόχρηστοι χώροι διευρύνθηκαν, συνενώνοντας επίπεδα και μικρότερα δωμάτια μεταξύ τους.

    Οι ξύλινες οροφές, ο ανάγλυφος σοβάς, οι σκαλιστές πόρτες και το πέτρινο εξωτερικό δάπεδο διατηρήθηκαν και συνδυάστηκαν με μωσαϊκό δάπεδο εσωτερικά, φωτεινό πράσινο χρώμα στα ξύλινα κουφώματα και μάρμαρο Νάξου και Πεντέλης στις λεπτομέρειες μπάνιων και κουζίνας.

     

    Φωτογραφία Γιάννης Χατζηασλάνης

    ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.  

     

    Διαβάστε ακόμα: «Monolithoi» – οι εξοχικές κατοικίες στη Μάνη που χάρισαν διεθνές βραβείο σε δύο νέους αρχιτέκτονες.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top

    Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close