Το όνομά του εν λόγω ρολογιού είναι εμπνευσμένο από τον Ναυτίλο, το μικρό θαλάσσιο πλάσμα αλλά και το Υποβρύχιο του Κάπτεν Νέμο, του ήρωα του Ιουλίου Βερν.

    Εάν δεν σας καταλαμβάνει άκρατος ενθουσιασμός για ένα πολύ συγκεκριμένο αυτόματο ρολόι από ανοξείδωτο ατσάλι με στεφάνη που θυμίζει παράθυρο υπερωκεάνιου και σκούρο μπλε καντράν που μοιάζει με αντιολισθητικό δάπεδο, μπορείτε όχι απλώς να κοιμάστε ήσυχος, αλλά να αισθάνεστε και αρκετά τυχερός.

    Όποιος φλέγεται από έρωτα για το Nautilus Ref. 5711 της Patek Philippe οφείλει να λιώνει για χρόνια από πόθο, ελπίζοντας και αναμένοντας για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, που ίσως φτάνει και 8 χρόνια, σε ορισμένες περιπτώσεις, προκειμένου να το αποκτήσει, στην καλή περίπτωση που είναι αρκετά καλός πελάτης για να μπει στην επίσημη λίστα αναμονής της ελβετικής εταιρείας. Η  αρχική τιμή του, δε, αγγίζει τις 25-30 χιλιάδες ευρώ! Αδιανόητη τιμή για ένα ατσάλινο ρολόι.

    Πρόκειται για ένα ρολόι που σχεδίασε ο πιο θρυλικός σχεδιαστής ρολογιών του 20ου αιώνα, ο Gérald Genta.

    Η άλλη λύση είναι να έχει τις κεραίες του σε διαρκή αναζήτηση για την περίπτωση που κάποιο κομμάτι διοχετευτεί από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη σε κάποιο κατάστημα ή εμφανιστεί σε πλειστηριασμό. Όμως σε αυτή την περίπτωση το shortcut στοιχίζει ακριβά, και η ζήτηση οδηγεί τις τιμές πολύ πάνω από την ονομαστική αξία, αλλά και από την τιμή που κοστίζουν πολύ πολυτελέστερα δείγματα της ίδιας σειράς, άμεσα διαθέσιμα, αλλά που δεν εξάπτουν στον ίδιο βαθμό ωρολογόφιλους και συλλέκτες.

    Ποιος είναι όμως αυτός ο πολυπόθητος θησαυρός; Πρόκειται για ένα ρολόι που σχεδίασε ο πιο θρυλικός σχεδιαστής ρολογιών του 20ου αιώνα, ο Gérald Genta και πρωτοκυκλοφόρησε το 1976 όντας το πρώτο σπορ ρολόι της  Patek Philippe. Το όνομά του είναι εμπνευσμένο από τον Ναυτίλο, το μικρό θαλάσσιο πλάσμα αλλά και το Υποβρύχιο του Κάπτεν Νέμο, του ήρωα του μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν 20.000 λεύγες κάτω από την θάλασσα και της Μυστηριώδους Νήσου.

    Όπως θα ταίριαζε σε ένα ρολόι που έλκει την επωνυμία του από τον μυθιστορηματικό ήρωα της υποβρύχιας περιπέτειας, το Nautilus είναι εξαιρετικά κομψό και δυναμικό. Το πλαίσιο συμπληρώνεται από την χαρακτηριστική στεφάνη με τις καμπυλωμένες πλευρές, κάτι μεταξύ κύκλου και τετράγωνου, που θα μπορούσε να είναι οκτάγωνο, αλλά και δεν είναι.

    Οι τέσσερις κάθετες και οριζόντιες πλευρές είναι αισθητά μεγαλύτερες από τις τέσσερις λοξές, χωρίς να υπάρχουν πουθενά πραγματικές γωνίες. Σχεδιαστικά η έμπνευση αναφέρεται ρητά στον κόσμο της ναυτοσύνης, και οι απροσδιόριστες φευγαλέες γραμμές του θυμίζουν το αέναο παιχνίδι του κύματος με την ίσαλο του πλεούμενου.

    Το Nautilus κυκλοφόρησε μόλις τέσσερα χρόνια μετά το Royal Oak της Audemars Piguet. Tα δύο «ξαδελφάκια» μπήκαν σε σύγκριση αμέσως.

    Ο αρχικός κωδικός ήταν ο 3700, ο οποίος έχει διακοπεί ως μοντέλο, αλλά παραμένει εξαιρετικά συλλεκτικός. Το 5711 είναι ο πιο άμεσος απόγονος του αρχικού, κυκλοφόρησε το 2006 στην επέτειο των 30 ετών από την πρώτη κυκλοφορία. Το 5711 διαφέρει από το 3700 επειδή έχει καινούργιο inhouse μηχανισμό και ελαφρά πιο μπλε καντράν. Kατά τα άλλα διατηρεί απαράλλαχτη την αυθεντική πρωτότυπη εμφάνιση.

    Εκτός από το χαρακτηριστικό πλαίσιο από ανοξείδωτο ατσάλι, η εικόνα συμπληρώνεται επίσης από το καντράν με τις οριζόντιες μπάρες σε βαθύ μπλε χρώμα.

    Εκτός από το χαρακτηριστικό πλαίσιο από ανοξείδωτο ατσάλι, η εικόνα συμπληρώνεται επίσης από το καντράν με τις οριζόντιες μπάρες σε βαθύ μπλε χρώμα (το αρχικό ήταν πιο κοντά στον άνθρακα). Έχει δείκτες ώρας και λεπτών λευκούς ελαφρά καμπυλωμένους στις άκρες και δευτερολεπτοδείκτη βελόνα και απλές λευκές γραμμές σε κάθε ώρα (δύο στο δώδεκα) φωσφορίζοντα. Στη θέση 3 βρίσκεται η ένδειξη ημερομηνίας. Η  πίσω όψη του 5711 είναι openworked.

    Το Nautilus κυκλοφόρησε μόλις τέσσερα χρόνια μετά το Royal Oak της Audemars Piguet, το οποίο επίσης είχε σχεδιάσει ο Gérald Genta, και με το οποίο όλοι σχεδόν αναπόφευκτα το συγκρίνουν. Αν και τα δύο ξαδελφάκια γεννήθηκαν από τον ίδιο άνθρωπο για να καλύψουν την ίδια ανάγκη, και έχουν κοινά στοιχείο το υλικό, την οκταγωνικότητα, το μέγεθος, το ανάγλυφο καντράν, είναι ταυτόχρονα πολύ διαφορετικά στον χαρακτήρα. Το πρώτο είναι σαφώς πιο αδρό και στιβαρό, το νεώτερο πιο αεροδυναμικό και κομψό.

    Το Nautilus μοσχοπουλιέτα στις δημοπρασίες για κάποιους που το βλέπουν ως επένδυση.

    Επίσης το αρχικό σχέδιο του Nautilus αποδείχτηκε και πιο διαχρονικό, θα μπορούσε να πει κάποιος, με την έννοια ότι αποδείχτηκε λιγότερο εξελίξιμο. Ενώ το Royal Oak έχει μετεξελιχθεί σε άπειρες παραλλαγές, στο Nautilus το αρχικό μοντέλο παραμένει αξεπέραστο. Το ένα αποδείχθηκε μια πολυμορφική πλατφόρμα όπου μεταγενέστεροι σχεδιαστές μπόρεσαν να παίξει ο καθένας με τη φαντασία του, το δεύτερο υπήρξε από την αρχή τόσο τελειωμένα τέλειο, που οποιαδήποτε βελτίωση ήταν ουσιαστικά αδύνατη. Προσπάθειες να εξελιχθεί σε χρονογράφο ή στη  διάδοχο σειρά Aquanaut σημείωσαν μερική μόνο επιτυχία.

    Επιπλέον, ενώ η  Audemars Piguet κατέκλυσε την αγορά με κάθε είδους  Royal Oak και το κατέστησε  στυλοβάτη της εταιρείας, το Nautilus παρέμεινε σταθερά μια σπορ εξαίρεση στον πολύ πιο επίσημο κόσμο της Patek Philippe, η οποία απέφυγε σταθερά να ικανοποιήσει τη ζήτηση με αντίστοιχη προσφορά. Έτσι η σχεδιαστική τελειότητα του Nautilus 5711 εξηγεί την υψηλή ζήτηση, η περιορισμένη προσφορά την σπανιότητα, και η τελευταία την υψηλή τιμή στην οποία το βρίσκει κανείς στη δευτερογενή αγορά.

    Εάν πάντως έχετε πρόσβαση στη λίστα αναμονής και σας ενδιαφέρει όχι να δώσετε αλλά να πάρετε χρήματα για ένα Nautilus 5711, καλό είναι να γνωρίζετε ότι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις με ρολόγια που σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την πώλησή τους στην επίσημη τιμή καταλόγου από τον κατασκευαστή ξαναπουλήθηκαν με όλα τα επίσημα χαρτιά, αλλά σε πολλαπλάσια τιμή από οίκους δημοπρασιών. Υπό αυτή την οπτική, μπορείτε να το σκεφτείτε σαν ένα δεκαετές ομόλογο κυμαινόμενης, αλλά πολύ υψηλής απόδοσης με εμπράγματη εξασφάλιση, για το οποίο θα κληθείτε χωρίς υποχρέωση να καταβάλετε τα χρήματα ελάχιστο χρόνο πριν από τη λήξη του. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που μπορεί να κάνει κάτι περιζήτητο.

     

    Διαβάστε ακόμα: Patek Philippe – Μαθαίνοντας τα μυστικά της τέχνης των ρολογιών.

     

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top