archilove

    Olea House: αιχμηρό ντιζάιν στην Πάτρα

    Το αρχιτεκτονικό γραφείο FAÇADE Architecture ολοκλήρωσε το Olea House στην Πάτρα. Το αποτέλεσμα είναι ένα άκρως λειτουργικό σπίτι που «συνομιλεί» ανοιχτά με τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος.

     

    Το εξωτερικό της οικίας.

    Το αρχιτεκτονικό γραφείο FAÇADE Architecture ολοκλήρωσε το Olea House στην Πάτρα, καταφέρνοντας να ικανοποιήσει την επιθυμία του ιδιοκτήτη για δύο ξεχωριστές, ισόγειες κατοικίες που κατασκευάζονται και συναρθρώνονται σχεδιαστικά ως μια.

    Η σύλληψη της ιδέας προήλθε ως μια σύνθεση χώρων που ακολουθούν έναν γραμμικό άξονα και διαχωρίζονται από αίθρια και ημιυπαίθριους χώρους με κυρίαρχο και καθοριστικό στοιχείο το δέντρο της ελιάς η οποία τοποθετείται στο κέντρο του κτηρίου.

    Το κτήριο αποκολλάται από το έδαφος διατηρώντας την αυτονομία του.

    Ο open plan χώρος του καθιστικού-τραπεζαρία-κουζίνα έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει άνεση, ηρεμία και εξαιρετική αισθητική στην καθημερινή ζωή. Τα ασαφή όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού που επιτυγχάνονται με το αίθριο, τους ημιυπαίθριους χώρους και την μεγάλη εσωτερική αυλή έχουν ως αποτέλεσμα ο εσωτερικός χώρος να διαχέεται προς τον εξωτερικό.

    Ο open plan χώρος του καθιστικού-τραπεζαρία-κουζίνα έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει άνεση.

    Τα μεγάλα υαλοστάσια, έρχονται να ενισχύσουν τα μη εμφανή όρια επιτρέποντας επίσης, στο φυσικό φως να εισέλθει στο κτήριο.

    Τα μεγάλα υαλοστάσια επιτρέπουν στο φυσικό φως να εισέλθει στο κτήριο.

    Με όλα αυτά τα στοιχεία επιτυγχάνεται μια ολοήμερη υπαίθρια κατοίκηση και μια εξωστρέφεια του κτηρίου. Κυρίαρχο υλικό είναι το εμφανές ανεπίχρηστο σκυρόδεμα που τοποθετείται περιμετρικά του κτηρίου δίνοντας έμφαση στον αστικό χαρακτήρα της κατοικίας.

    Η ελιά είναι αναπόσπαστο στοιχείο της οικίας.

    Παρά τα βαριά στοιχεία του σκελετού του, το κτήριο αποκολλάται από το έδαφος διατηρώντας την αυτονομία του ως σύστημα κλειστών και ανοιχτών χώρων σε σχέση με τον περιβάλλονται χώρο του χωρίς να είναι αποκομμένο από αυτόν.

    Απλετο φως εν μέσω σκοταδιού.

    Με την λιτότητα της κατασκευής, την ανάδειξη του στατικού ή δομικού ρόλου του κάθε στοιχείου και την χρήση των ακατέργαστων υλικών πρόθεσή των κατασκευαστών ήταν να συνθέσουν ένα κτήριο λειτουργικό, με χαρακτήρα, που να είναι αναγνωρίσιμο.

    Οι διάδρομοι δίνουν την αίσθηση μιας δωρικής και λειτουργικής γεωμετρίας.

    //Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος

     

    ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.  

     

    Διαβάστε ακόμα: Monsieur Didot, ένα boutique hotel με εσάνς παλιάς Αθήνας στη Διδότου.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top