Τα grande πάρτι του Υπέροχου Γκάτσμπυ.

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό των περισσοτέρων όταν σκέφτονται την πρωτοχρονιά είναι κάποιο πάρτι. Τι ξεχωρίζει εν τούτοις ένα επιτυχημένο από ένα αποτυχημένο πάρτι; Μία βραδιά που οι καλεσμένοι σας θα τη θυμούνται για πολλές ακόμη πρωτοχρονιές ή θα προσπαθούν να την λησμονήσουν ήδη την πρώτη μέρα του χρόνου; Αυτές είναι ορισμένες συμβουλές αντλημένες από τις εμπειρίες των μεγάλων party givers των περασμένων δεκαετιών. Δώστε προσοχή και η επιτυχία είναι δεδομένη. Διότι, στο τέλος της ημέρας, ένα επιτυχημένο πάρτι δεν είναι τίποτε περισσότερο από το άθροισμα των ευχάριστων αναμνήσεων που δημιούργησε.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να φροντίσετε είναι οι προσκλήσεις. Μην είστε βαρετοί, να είστε απρόσμενοι.

«Το καλύτερο που μπορείτε να δώσετε στους καλεσμένους σας είναι κάτι το αναπάντεχο», έγραψε το 1957 η θρυλική Αμερικανή οικοδέσποινα Elsa Maxwell στο κορυφαίο βιβλίο της How to Do It, or the Lively Art of Entertaining. Ενώ πολλοί θαρρούν πως το budget, τα χρήματα αποτελούν το απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία ένας μεγαλειώδους πρωτοχρονιάτικου πάρτι, στην πραγματικότητα αυτό που χρειάζεστε είναι μονάχα φαντασία, εφευρετικότητα και διάθεση για πολλή πλάκα. Εξηγούμεθα.

Ο Frank Sinatra ανάβει το τσιγάρο της Lauren Bacall σε ένα από τα εμβληματικά πάρτι του Χόλιγουντ το 1954 (φωτογραφία: M. Garett).

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να φροντίσετε είναι οι προσκλήσεις. Μην είστε βαρετοί, να είστε απρόσμενοι και με wit. Για παράδειγμα, πείτε στους καλεσμένους σας να έρθουν ντυμένοι στο πάρτι σας, όπως ήταν τη στιγμή που άνοιξαν την πρόσκληση. Ή θέστε ένα αυστηρό dress-code που θα πρέπει όλοι να σεβαστούν, επίσημο, ανεπίσημο, ή με κοστούμια. Σε καμία περίπτωση μην είστε τυπικοί και διεκπεραιωτικοί. Ακόμη και μία χειρόγραφη πρόσκληση στις ημέρες μας φαντάζει διαφορετική και πιο προσεγμένη από τις μαζικές προσκλήσεις χάριν ευκολίας μέσω WhatsApp. Τέλος, πάντα ένα πάρτι σε ένα σπίτι είναι πολύ πιο ιδιαίτερο από ένα σε έναν νοικιασμένο χώρο— εκτός αν τον εξατομικεύσετε για την περίσταση με το δικό σας γούστο.

Η μουσική δεν πρέπει να σκεπάζει τις συνομιλίες των καλεσμένων, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες του πάρτι.

Το πάρτι σας καλό θα ήταν να έχει κάποια θεματική. Δεν χρειάζεται να είναι μεγαλοπρεπής ή κοστοβόρα. Απλά πρέπει να είναι ενδιαφέρουσα. Για παράδειγμα, στολίστε το σπίτι σας σαν να είναι ένας κήπος ή ένα αγρόκτημα και αφήστε τους καλεσμένους σας να βρουν μόνοι τους το φαγητό τους. Ή οργανώστε ένα γεύμα με σεφ τους ίδιους τους καλεσμένους, οι οποίοι θα προετοιμάσουν το μενού και έπειτα θα το απολαύσουν. Και πάλι, τα χρήματα δεν είναι σημαντικά, μονάχα η διάθεσή σας και η φαντασία που διαθέτετε.

O Σον Κόνερι με την Bond-girl Honor Blackman σε ένα ξέφρενο πάρτι (φωτογραφία: Pinewood Studios).

Απλότητα, λοιπόν ή ουκ εν τω πολλώ τω ευ, όπως έλεγαν οι Αρχαίοι. Φανταστείτε πως η Elsie de Wolfe δεν παρέθετε λουκούλλεια και σύνθετα, γκουρμέ γεύματα στην Βίλα Trianon στις Βερσαλλίες. Ούτε χρειάζεστε εκατό διαφορετικούς οινογευστικούς συνδυασμούς για να εντυπωσιάσετε. Χαμηλός φωτισμός -ακόμη καλύτερα αν έχετε μόνο κεριά-, low table decoration, ζεστά πιάτα. Και προπάντων, η μουσική δεν πρέπει να σκεπάζει τις συνομιλίες των καλεσμένων, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες του πάρτι.

Οχι, αυτό το πάρτι δεν πήγε πολύ καλά για τους οικοδεσπότες, αλλά την ίδια στιγμή αποδείχθηκε παρτάρα για κάποιους άλλους (σκηνή από την ταινία The Party με τον Πίτερ Σέλερς).

Αποφύγετε τους βαρετούς καλεσμένους, είναι σαν τις ηλεκτρικές σκούπες, ρουφάνε τα πάντα και δεν παράγουν τίποτε.

Έπειτα, προσέξτε ποιους καλείτε. Αποφύγετε τους βαρετούς καλεσμένους, είναι σαν τις ηλεκτρικές σκούπες, ρουφάνε τα πάντα και δεν παράγουν τίποτε. Επίσης, μην υπερφορτώνετε τον χώρο σας με περισσότερα άτομα απ’ ότι μπορεί να αντέξει. Τα αποτελέσματα σε μία τέτοια περίπτωση δύνανται να είναι αποπνικτικά και διόλου ευχάριστα. Τέλος, προσοχή. Ως οικοδεσπότες πρέπει να δίνετε την ίδια προσοχή σε όλους τους καλεσμένους σας ανεξαρτήτως τίτλου ή ενδιαφέροντος. Εφόσον τους καλέσατε είναι σημαντικοί για εσάς, επομένως καλό θα ήταν να δράσετε αναλόγως.

Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει πολλά ακόμη για την τέχνη του party giving, έχουν άλλωστε γραφτεί βιβλία περί του θέματος. Τα παραπάνω αποτελούν τροφή για. Σκέψη. Ακολουθώντας αυτές τις απλές και βασικές συμβουλές θα αποφύγετε τα λάθη και θα ευχαριστήσετε ακόμη και τα δυσκολότερα γούστα. Να θυμάστε: το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε σε ένα πάρτι είναι να είστε βαρετοί. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ο αυθορμητισμός, η φιλοπαίγμων διάθεση και η φαντασία.

 

Διαβάστε ακόμα: Μεταμφιέσεις και art de la table για σουρεαλιστικά πάρτι α λα Ρότσιλντ.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top