Η θέα είναι μαγευτική. Ένα ησυχαστήριο μέσα στη φύση (Credits: Καμίλο Νόλλας). 

Ο Patrick Leigh Fermor δεν ήταν απλώς ένας ακόμη ξένος που αγάπησε την Ελλάδα. Ούτε κάποιος που την περπάτησε, την ταξίδεψε από τη μια άκρη στην άλλη και θαμπώθηκε από το κάλλος του φυσικού τοπίου και την ζεστασιά των απλών ανθρώπων. Ήταν όλα αυτά, βεβαίως, αλλά και πολλά περισσότερα.

Ο βρετανός συγγραφέας ήταν η επιτομή του φιλέλληνα. Το 1935 φτάνει πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη κι από εκεί ξεκινάει η μακρά του περιήγηση στην ελληνική ενδοχώρα. Δεν θα τον αποτρέψει ούτε το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολέμησε στην Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, επέστρεψε στην Κρήτη τρεις φορές, τη μία με αλεξίπτωτο.

Ο Patrick Leigh Fermor δώρισε το οίκημα το 1996 στο Μουσείο Μπενάκη (Credits: Καμίλο Νόλλας). 

Ο Λη Φέρμορ παντρεύτηκε το 1968 την Τζόαν Ελίζαμπεθ Ράινερ, που τον συνόδεψε σε πολλά από τα ταξίδια του μέχρι το θάνατό της στην Καρδαμύλη τον Ιούνιο του 2003 στην ηλικία των 91[17]. Ζούσαν ένα τμήμα του χρόνου στο σπίτι τους, σε έναν ελαιώνα στην Καρδαμύλη της Μάνης (για την οποία συνέγραψε ομότιτλο βιβλίο, που μετέφρασε στα ελληνικά ο προσωπικός του φίλος, πρώην Πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης) και το υπόλοιπο στο Γουορτσέστερσαιρ.

Το κληροδότημα συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες δωρεές που παρέλαβε το Μουσείο Μπενάκη (Credits: Καμίλο Νόλλας). 

Αυτό το σπίτι στην Καρδαμύλη δεν έγινε βορά στον χρόνο, δεν γνώρισε την ερείπωση και την εγκατάλειψη. Ο ίδιος και η γυναίκα του είχαν φροντίσει να δείξουν έμπρακτα την αγάπη τους προς την Ελλάδα. Το 1996, δώρισαν την Οικία Leigh Fermor στο Μουσείο Μπενάκη, εκφράζοντας την επιθυμία να χρησιμοποιείται για τους σκοπούς του Μουσείου αλλά και να φιλοξενεί ερευνητές και να παραμείνει ανοιχτή για το κοινό.

Το κληροδότημα συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες δωρεές που παρέλαβε το Μουσείο Μπενάκη τις τελευταίες δεκαετίες και η ανάδειξη και η λειτουργία του αποτελούν βασική μέριμνα του Ιδρύματος.

Η οικία Patrick & Joan Leigh Fermor είναι έτοιμη να λειτουργήσει ξανά ως χώρος φιλοξενίας σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών (Credits: Καμίλο Νόλλας). 

Σήμερα, χάρις στην ιδιαίτερα γενναιόδωρη υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εργασίες επισκευής και η Οικία Patrick & Joan Leigh Fermor είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών και ως κέντρο εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τη συνεργασία εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το Πανεπιστήμιο του Princeton είναι το πρώτο εκπαιδευτικό Ίδρυμα που φιλοξενήθηκε.

Το Πανεπιστήμιο του Princeton είναι το πρώτο εκπαιδευτικό Ίδρυμα που φιλοξενήθηκε στην οικία (Credits: Καμίλο Νόλλας). 

Παράλληλα θα μπορεί να λειτουργεί και για εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε συνεργασία με εκπαιδευτικά Ιδρύματα καθώς και οργανωμένες ξεναγήσεις και ειδικές πολιτιστικές διοργανώσεις για το κοινό. Από τον Ιούλιο η Οικία Leigh Fermor ανοίγει ξανά στο κοινό, με ξεναγήσεις και οργανωμένες επισκέψεις κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, στις 11:00 πμ.

Από τον Ιούλιο η Οικία Leigh Fermor ανοίγει ξανά στο κοινό, με ξεναγήσεις και οργανωμένες επισκέψεις κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο (Credits: Καμίλο Νόλλας). 

Μελλοντικά, όμως, η οικία θα αποκτήσει κι άλλη χρήση. Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου δωρεάς, οι Leigh Fermor παραχώρησαν στο Μουσείο Μπενάκη το δικαίωμα ενοικίασης της Οικίας για 90 ημέρες ανά έτος προκειμένου να εξασφαλίζεται μέρος των λειτουργικών εξόδων του Κέντρου Patrick & Joan Leigh Fermor. Το Μουσείο Μπενάκη θα συνεργαστεί με την εταιρεία Aria Hotels, για τους τρεις μήνες ενοικίασης του ακινήτου.

Aπό το 2020, η οικία θα μπορεί να νοικιαστεί βάσει των όρων του συμβολαίου δωρεάς (Credits: Καμίλο Νόλλας). 

Με τη συνεργασία αυτή που διέπεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη, το Μουσείο Μπενάκη διασφαλίζει τη διατήρηση του ακινήτου και την επισκεψιμότητα του, ενώ η Aria Hotels εγγυάται την άψογη λειτουργία του σπιτιού ως ξενώνα με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και τον χαρακτήρα του ακινήτου. Η συνεργασία θα ξεκινήσει από το 2020.

 

Διαβάστε ακόμα: Στο περίφημο Kinsterna – Σοφιστικέ χαλάρωση με βυζαντινό άρωμα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top